Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CONCURS radio AM cu tranzistoare Germaniu

Усилитель

Postări Recomandate

Pentru o viziune clara a lucrarilor  ,constructorii doritori se inscriu aici ,cu lucrarile lor .Regulament : fiecare constructor participant ,alege urmatorul titlu liber de inscriere succesiv  , adica primul va scrie in topic : Constructor 1 ,urmatorul  Constructor 2 etc .( asta pt o vedere si clasificare usoara precum si alocarea locului in concurs.Fiecare constructor ataseaza max 3 poze  daca e cazul ( din fata , deasupra ,spate ,schema ) link video cu functionarea -nu e obligatoriu ,cred ca toti vor fi sinceri .Nici schema nu e obligatorie ( descrierea obligatoriu )   .Apoi inainte sau dupa  de poze se face o scurta descriere : ex : montajul este cu supereactie , are 2 tranzistoare rf  eft 317 af106 etc si 3 amplificator audio cu 323 ac180K etc  , alimentat la baterie 6v, alimentator ,  putere in difuzor in jur de 150mW , ETC , si se prezinta lucrurile care sunt considerate plus : are reglaj volum,are reglaj ton , alimentare panou solar , vu-metru ,mufa alimentare ext ,  idei creative ,inovatoare . solutii tehnice , etc.

Inscrierea se termina miercuri 27 noiembrie ora 24 .( poimaine ) Participa doar cei inscrisi aici .Constructorii pot sa posteze pt comentariu ( este indicat ) si in topicul 

Receptor AM pe tranzistoare cu Germaniu  , 

Aici pt a nu incurca viziunea lucrarilor rog sa nu se comenteze decat numai dupa terminarea datei limita .

VOTAREA  : fiecare membru ELFORUM poate vota O DATA constructia considerata de el ca cea mai reusita in modul : se posteaza un comment cu :ex votez  constructor 15 .Intrucat se aloca doar un singur premiu 1 ,castiga constructorul care  aduna cele mai multe puncte-voturi  . Prin adunarea punctelor in parte  ,oricum se va stabili si o ierarhie de la primul la ultimul .

Votarea se incheie vineri seara la ora 20 , cand fac totalizarea si aloc castigatorul .Premiul este sponzorizat de mine ,inclusiv transportul .Eu fiind sponzor nu voi da vot ,dar in caz de egalitate voi decide castigatorul .

Premiul consta in piese NOS ( vechi de peste 30 ani ) plus cartea "TEHNOLOGIE ELECTRONICA " 1981 -10 scriitori -coordonator Prof Dr Ing Vasile M. Catuneanu .Plus 2x 500mL solutie contact pt electronisti ( cu continut de prune - uz intern....) 

premiu10.jpg

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Constructor 1
Proiectul prezentat este un receptor superheterodina destinat gamei undelor medii, realizat in intregime cu tranzistoare cu germaniu.

Descrierea functionarii si detalii constructive

• Semnalul RF in banda undelor medii este captat de o antena de tip bara de ferita si aplicat primului etaj activ.
  • Primul etaj este un mixer autooscilant realizat cu tranzistorul EFT319. O atentie deosebita a fost data acordului sincron dintre oscilatorul local (OL) si circuitul de intrare (RF) astfel incat diferenta celor doua frecvente de acord sa se mentina cat se poate de aproape de valoarea frecventei intermediare (FI). Foaia excel cu care au fost calculate circuitele de acord RF si OL este atasata.
  • Acordul RF si OL se face prin intermediul unui condensator variabil miniatura, cu izolatie de plastic si cu o capacitate maxima de 270pF. Trimerii de aliniere se afla in carcasa variabilului.
  • Frecventa intermediara este filtrata cu ajutorul unui filtru ceramic de productie URSS pe frecventa de 465KHz. Masuratorile au aratat ca filtrul este in realitate usor decalat. Montajul de test si caracteristica obtinuta la masuratoare sunt atasate.
  • Iesirea filtrului este aplicata la intrarea unui etaj amplificator de frecventa intermediara aperiodic realizat cu un al doilea EFT319.
  • Iesirea amplificatorului FI ataca intrarea unui detector MA cu dublare de tensiune care foloseste doua diode cu germaniu.
  • Iesirea detectorului MA este aplicata unui amplificator de audiofrecventa realizat cu doua tranzistoare cu germaniu de tip MP25A. Primul tranzistor lucreaza ca amplificator de tensiune cu emitor comun, iar al doilea este conectat intr-o configuratie de repetor pe emitor. Din repetor, semnalul AF este aplicat unui difuzor de joasa impedanta, 8 Ohmi.
  • Pentru filmare, alimentarea a fost asigurata dintr-o sursa de laborator reglata la o tensiune de iesire de 6V.
  • Datorita puterii de iesire reduse (probabil in jurul a 20 mW), nu a fost prevazut un potentiometru de volum.
  • Montajul a fost realizat cu intentia de a demonstra validitatea solutiei tehnice. Din acest motiv, in etapa asta partii estetice nu i s-a acordat o atentie deosebita.
  • Probabil ca se mai pot aduce imbunatatiri cum ar fi: frecventa intermediara cu circuit acordat, un al doilea amplificator de FI, amplificator audio cu etaj in contratimp.
  • Se poate folosi chiar si un mic integrat (de ex. LM386) ca amplificator, dar in cazul asta proiectul s-ar indeparta de la cerinta initiala de utilizare exclusiva a germaniului ca element semiconductor.

Schema de principiu nu exista in acest moment, pentru ca nu s-a lucrat dupa o schema anume. Etajele au fost puse in functiune in mod progresiv, aplicand ajustari si optimizari prin masuratori directe pe montaj. Dat fiind ca proiectul este acum functional, in functie de interes, se poate extrage si publica schema si valorile curente ale componentelor.

Poza 1 montaj

SuperGe1_r.thumb.jpg.ed04c29bc2332a5a2973852b6ec93012.jpg

Poza 2 montaj

SuperGe2_r.thumb.jpg.94121782e57befc5002d3342e1887f28.jpg

Calcule si masuratoare filtru de FI

calcule_si_filtru_FI.thumb.png.ec626e2d5b6ae58d129122dff480bc03.png

Si un filmulet cu jucaria in functiune, receptionand Radio Romania Actiualitati pe 855KHz ... Click pe linkul de pe randul urmator

Receptor In Functiune

Va multumesc pentru interes!

Link spre comentariu

ATENTIE ! scrie clar mai sus :

"Aici pt a nu incurca viziunea lucrarilor rog sa nu se comenteze decat numai dupa terminarea datei limita ."" 

Orice comentariu se poate face la topicul Receptor AM cu tranzistoare germaniu .!

Link spre comentariu

Poate ca o explicatie a participarii foarte reduse o constituie si tema! Vedem pe diverse topicuri faptul calumea se ocupa de chestii mai complexe, se lucreaza de ani buni cu microcontrolere, placi de dezvoltare, etc. Poate ar fi mai interesant un concurs cu o alta tema, mai de interes! Chiar in domeniul radio, se poate propune un receptor de trafic sau chiar un transceiver. De data asta cu componente moderne, poate prezinta mai mult interes competitia! Personal pot participa cu cite ceva pentru a sponsoriza un premiu consistent pentru cistigator! ma refer la componente, nu detin si nu am detinut cazan de tuica!

Link spre comentariu

Coletul cu premiul este in drum spre Cirip, Doritorii pot castiga premiul Nr 2 conform celor scrise mai sus 

Mai sunt 18 zile !   

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Va salut,

Coletul a sosit si transmit inca o data multumirile mele catre dl. @Усилитель pentru generozitate.

Iata cateva poze reprezentative din interiorul "comorii piratilor" ... radio. Cum altfel ? :)

11238558_premiuUsi-03.thumb.jpg.5dc51ed3dd7062dea0e9aa05c5b37f12.jpg35804434_premiuUsi-08.thumb.jpg.873f11606c5287c231b78d14b5c2deb3.jpg1905959644_premiuUsi-09.thumb.jpg.53d8c27474f05a97e61305f12cb48d76.jpg784588354_premiuUsi-07.thumb.jpg.19c68d1f63c9584c3ecfadf3100f0613.jpg2058515988_premiuUsi-10.thumb.jpg.b0d4c55698c939d7f4bb59c64252efbb.jpg2136015422_premiuUsi-13.thumb.jpg.8ea08387e125d51b6c9d8bd844777619.jpg

Link spre comentariu
Acum 10 ore, cirip a spus:

Va salut,

Coletul a sosit si transmit inca o data multumirile mele catre dl. @Усилитель pentru generozitate.

Iata cateva poze reprezentative din interiorul "comorii piratilor" ... radio. Cum altfel ? :)

11238558_premiuUsi-03.thumb.jpg.5dc51ed3dd7062dea0e9aa05c5b37f12.jpg35804434_premiuUsi-08.thumb.jpg.873f11606c5287c231b78d14b5c2deb3.jpg1905959644_premiuUsi-09.thumb.jpg.53d8c27474f05a97e61305f12cb48d76.jpg784588354_premiuUsi-07.thumb.jpg.19c68d1f63c9584c3ecfadf3100f0613.jpg2058515988_premiuUsi-10.thumb.jpg.b0d4c55698c939d7f4bb59c64252efbb.jpg2136015422_premiuUsi-13.thumb.jpg.8ea08387e125d51b6c9d8bd844777619.jpg

Dar din dar se face rai. Da-le si dumneata la un pustan pasionat de electronica. 

Cred ca lampa ECH84 merge si pentru mixare, ca ECH81, cu modificari la soclu. In cataloage este data ca pentru sincroseparatoare impulsuri semnal TV.

Link spre comentariu

M-am chinuit sa citesc ce scrie pe cutia de la lampile din poza, cele care nu sunt ECH84, si se pare ca sunt PCF200. PCF200 au panta mare si zgomot redus, se pot construi cu ele montaje RF (convertor US, multi-Q, preselector, etc). Nu deranjeaza faptul ca au 8,5V la filament. 

Sunt valoroase si condensatoarele romanesti (IPRS), atat cele ceramice, cat si cele cu stiroflex. Merita sa fie pastrate si ca piese de muzeu, pentru ca nu se stie daca vor mai exista firme romanesti care sa produca componente electronice. 

Pentru receptor MF cu maxim sapte tranzistoare recomand unul cu superreactie, care este sensibil (la nivel de uV in antena) si asigura demodularea MF pe flancurile caracteristicii de transfer a circuitului LC. 

Incercati schema propusa de mine, cea cu detectorul perfectionat.

Det_SR_practic.jpg

Amplificatorul audio il adaugati dumneavoastra, driver cu final cu tranzistoare complementare. Sa nu uitati sa-i puneti potentiometru de volum, ca va sparge timpanele.

Folositi condensator variabil cu doua sectiuni luat de la un radio miniaturizat, cu trimerii inglobati in el. Borna de masa a lui C1 n-o mai legati la V+, ci chiar la masa. Daca cineva se apuca sa construiasca dupa aceasta schema, poate sa-mi ceara lamuriri prin mesaj personal.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, yo9hrb a spus:

Totodata ma gandesc sa particip si eu cu ceva la premiu (la concurs nu, ca-s prea batran si nici nu am scule sa fac masuratori la frecventele alea).

Cam ce ati oferi din putinul pe care il aveti, ca m-ati facut curios ? 

Nu va trebuie scule deosebite ca sa construiti un receptor cu superreactie. Daca este fara ARF are o singura bobina la care trebuie sa-i nimeriti numarul de spire (intre 5 si 7 la frecventa de aproximatriv de 100 MHz). N-ati construit pana acum un receptor cu superreactie ? Incercati schema propusa de mine (merge fara probleme) si dupa asta sa va jucati si cu unul cu dioda lambda, ca chestie. Merita !

Editat de VAX
Link spre comentariu

@ancient

Am postat cateva scheme de genul asta la alt topic

Prima schema este varianta de baza. Tranzistorul Q1, impreuna cu piesele asociate, stabileste tensiunea de alimentare a diodei lambda (trebuie sa fie in punctul de inflexiune de pe caracteristica cu rezistenta dinamica negativa de tip N). Dioda lambda, cu Q2 si Q3, determina functionarea circuitului in regim de oscilator simultan pe doua frecvente, cea de blocare (data de L2, C4 si C5) si cea de RF (data de L1 si C6). Atentie ! - Rs nu este element de circuit (nu se pune in montaj), este rezistenta de pierderi (RF) a bobinei. Cu R7 se amortizeaza circuitul L1C6 astfel incat oscilatia sa fie sinusoidala. Valoarea lui R7 se determina experimental in montaj (ar fi bun un osciloscop care sa mearga la frecventa respectiva - peste 100 MHz). Dioda lambda (Q2,Q3) sa o montati pe o placuta separata, sa fie ca un dipol pe care il lipiti (si relipiti - cu alta ocazie) in montaj.

Det_SR_lambda_shema.jpg

La varianta urmatoare oscilatia de joasa frecventa (de blocare a oscilatiilor de RF) se realizeaza cu un oscilator cu tranzistor (Q4). Avantajul ar fi reglarea fina a regimului de blocare a oscilatiilor RF.

Det_SR_lambda_TT.jpg

Puteti sa cumparati de undeva o dioda tunel si sa construiti detectorul doar cu diode. 

La ultima schema am polarizat initial dioda de detectie (punctiforma sau Schottky), pentru cresterea eficientei detectiei. Circuit de prepolarizare se poate pune si la variantele cu dioda lambda, dar se modifica (mareste) valoarea lui R7. Dupa detectie este bine sa se preia semnalul cu amplificator cu rezistenta mare la intrare (de genul TCA150, TBA810, TBA820). 

Det_SR_DT_practic.jpg

Daca chiar va apucati sa experimentati cu astfel de circuite, va pot da indicatii in plus.

In cazul in care nu reusiti sa procurati tranzistor JFET cu canal p de tipul 2N5460 (2N5461, 2N5462), sau macar un KP103 (rusesc), puteti incerca varianta cu dioda lambda hibrida (JFET + bipolar).

Det_SR_lambda_RV.jpg

Tranzistorul Q3 poate fi un BF450 (sau BF451), BF324, BF479, BF316, etc. BF506 si BF509 nu merg bine la Uce<7V.

Editat de VAX
Link spre comentariu
Acum 2 ore, VAX a spus:

@ancient

Am postat cateva scheme de genul asta la alt topic

Daca chiar va apucati sa experimentati cu astfel de circuite, va pot da indicatii in plus

@VAX:  Multumesc ptr scheme si de asemenea, ptr explicatiile insotitoare !

Da, sunt interesat sa bricolez asa ceva, dar mai astept sa se mai raceasca vremea, sa se faca de stat la gura sobei :)

Dar am retinut oferta dvs., asadar o sa apelez la un sfat daca o sa fie nevoie. Oricum daca insailez ceva, o sa postez. 

Duminica placuta !

Editat de ancient
Link spre comentariu
Acum 4 ore, VAX a spus:

Cam ce ati oferi din putinul pe care il aveti, ca m-ati facut curios ? 

Zestrea mea nu as defini-o ca "putin". Am acest hobby de vreo 35-40 de ani, deci piesele nu sunt o problema.

Prefer sa vad cine castiga si sa-l intreb cam care ar fi nevoile lui. S-ar putea ca un set de bobinute sa fie mult mai apreciat decat un raspberry pi.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări