Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Module Rx-Tx Wireless

ole

Postări Recomandate

As avea nevoie de o pereche de module ca cele mentionate mai sus. Pot fi si simple emitatoare/receptoare radio daca pot baga pe intrare semnal PWM de la un uC. Daca nu orice altceva care poate fi folosit cu un uC(rs232, i2c, spi,etc).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

3

• adynis

3

• wingless

2

• ole

2

Top autori în acest subiect

am inteles ca modulele respective, asta si asta daca nu ma insel nu ar functiona chiar perfect ... (nu ma refer la distanta acum) in sensul ca uneori mai pierde niste biti .. mai ales pe la inceput ... M-am jucat si eu foarte rapid si scurt cu niste module, si tot ce-am incercat a fost sa aprind la un microcontroler un led apasand butonul la alt microcontroler... concluzia: uneori mergea din prima (apasam butonul se aprindea ledul) alteori trebuia sa mai insist .. (distanta: intre 10 si 70cm)

Asa merg ele, erau modulele alea cu probleme, sau gresisem eu ceva?

Link spre comentariu

hm.....nu stiu ce sa zic:( e 66lei o pereche....si daca zici ca mai da "rateuri".... aplicatia mea trebuie sa fie ff precisa altfel pot fi urmari grave....cum ar fi sa ii trimit 0xFF(0b11111111) si sa primeasca 0x7F(0b01111111) :smt005 deja e jumatate din valoarea trimisa ceea ce nu e bine deloc.adynis, As vrea niste detalii despre modulele respective, Pinout-ul, tensiunea de alimentare, raza de actiune, protocolul.Mai astept pareri.....

Link spre comentariu

Pai sincer si eu as vrea niste detalii :)Modulele erau ale cuiva si doar mi-a permis sa le incerc; Stiu ca gasisem un datasheet pe net, o sa mai caut un pik; Stiu ca se alimentau la 5V, dar nu stiu daca eu greseam si din cauza aia mai facea figuri, si nu prea stiu de raza de actiune :DPoate ne mai lumineaza cineva :p

Link spre comentariu

pe transmisia radio sunt in general erori, de aceea trebuie sa faci si o corectie de erori.modulele de care ziceti voi nu au implementat nici un protocol de transmisie. emitatorul are o intrare digitala, receptorul are o iesire digitala. teoretic ce e prezent la intrare ar trebui sa apara la iesire. practic nu e chiar asa...eu am o pereche cum sunt cele din datasheeturile de mai jos, ca raza de actiune nu stiu ce sa iti spun, eu le-am testat doar in casa si au mers. si da, au erori, ocazional ajungea ce nu trebuie. sunt multe modele foarte similare de module, de la diferiti producatori, si rata maxima de transfer depinde de model. mai jos datasheeturile...

Link spre comentariu

deci .. asa .. la o folosire mai indelungata, cam in ce procent merge bine respectiv da erori (gandind de exemplu ca s-ar trimite la interval de 1 secunda cate 1 byte, cam cati byte ai estima ca ar ajunge intregi la destinatie, bazandu-te pe experienta avuta cu modulele tale :d )[normal, ar fi un raspuns total estimativ :) ]

Link spre comentariu

pai estimativ, nu pot sa iti spun, ca nu mai stiu. nu le-am folosit un timp indelungat pentru ca atunci doar le testam pentru un proiect care nu s-a mai realizat.am facut apoi o simpla corectie de erori, si anume dupa transmiterea unor date, se transmiteau aceleasi date in complement. in felul asta puteam sa vad care date sunt bune, si pur si simplu le neglijam pe cele care contineau erori. eu am folosit protocol simplu de transmisie, chiar nu mai stiu exact cum. dar gasesti pe net protocoale manchester si altele complexe si cu corectie de erori.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator plicea

pai estimativ, nu pot sa iti spun, ca nu mai stiu. nu le-am facut apoi o simpla corectie de erori, si anume dupa transmiterea unor date, se transmiteau aceleasi date in complement. in felul asta puteam sa vad care date sunt bune, si pur si simplu le neglijam pe cele care contineau erori. eu am folosit protocol simplu de transmisie, chiar nu mai stiu exact cum. dar gasesti pe net protocoale manchester si altele complexe si cu corectie de erori.

Pur si simplu nu cred ca poti sa faci corectie de erori doar prin compararea a doua valori . Daca ai doua valori diferite este imposibil sa stii care este cea corecta . Presupun ca vorbesti ca sa te afli in treaba ...
Link spre comentariu

Eu am folosit module rx/tx 433 acum ceva vreme cu rezultate buneAi capacitatea maxima de 2400bps dar daca implementezi si un algoritm de detectie a erorilor iti dai seama ca scade capacitatea efectivaEu trimiteam in pachete 14bytes de date si 2 bytes CRC16 si la receptie verificam daca valoarea calculata e aceeasi cu val trimisa si daca nu era OK ignoram pachetul. Cam nasol ca daca era gresit un bit aruncam la gunoi tot pachetul. Ca sa ii ceri sursei sa retransmita iti trebuie conexiune in ambele sensuri.Aveam multe pachete gresite sa stii cam 30-40% dar important era ca restul de 70% erau bune.(ma rog nici CRC nu e perfect e o teorie lunga)Si la peste 10 metri nu prea mai mergeau bine modulele dar eu subalimentam transmitatorul, il alimentam la 5V deci nu stiu cat ar "bate" daca il alimentezi la maxim(9v parca)Corectie de erori se face mai greu trebuie sa trimiti mai multe date si ajungi sa trimiti de 3 4 ori acelasi lucru Si ce e mai rau nu merge pentru orice fel de erori deci nu iti garanteaza nimeni 100% ca ai corctat eroarea. E multa teorie dar un algoritm CRC se implementeaza foarte usor exista cod sursa in C++ si in assembler pt diverse microcontrollereMorala: incearca sa te orientezi spre module cu emisie receptie in FM nu in AM cum sunt rws/tws 433Daca ai nevoie de capacitate mai mare sau de imunitate la zgomot mai mare incearca ceva in 2.4Ghz cu modulatie cu spectru imprastiat gen ZigBee sau module wifi bluetooth etc Nu am lucrat cu niciunele poate povesteste altcineva despre ele:)bafta

Link spre comentariu

pai estimativ, nu pot sa iti spun, ca nu mai stiu. nu le-am facut apoi o simpla corectie de erori, si anume dupa transmiterea unor date, se transmiteau aceleasi date in complement. in felul asta puteam sa vad care date sunt bune, si pur si simplu le neglijam pe cele care contineau erori. eu am folosit protocol simplu de transmisie, chiar nu mai stiu exact cum. dar gasesti pe net protocoale manchester si altele complexe si cu corectie de erori.

Pur si simplu nu cred ca poti sa faci corectie de erori doar prin compararea a doua valori . Daca ai doua valori diferite este imposibil sa stii care este cea corecta . Presupun ca vorbesti ca sa te afli in treaba ...
Da, ai dreptate, m-am exprimat putin gresit. voriam sa zic ca fac doar o verificare prin transmiterea in complement, si ignroam pachetul care nu era bun. nu aveam cum sa si repar pachetele cu erori.
Link spre comentariu

Am si eu o sugestie. Corectia de erori se poate face fara sa ceri TXului sa retransmita, dar nu e ptr cei slabi de inger :yawinkle: si mai ales nu este intuitiva. Solutiile "intuitive" sunt in general departe de a duce o imbunatatire semnificativa a transmisiei. Daca totusi va apucati de asa ceva, se recomanda sa aveti si o cutiuta cu ceva pastile ptr durere de cap si antidepresive.Acuma lasand bancurile, va sugerez sa il intrebati pe gogu despre: forward error correction (FEC), Bose-Chaudhuri-Hocquenghem (BCH) code, Reed?Solomon error correction, Viterbi algorithm.De asemenea, in posturile celor care cocheteaza cu transmisiile de date nu am vazut nicaieri mentionati termenii "preambul" si "postambul". Aceste secvente sunt obligatorii la transmiterea datelor in pachete prin radio si au ca scop depasirea perioadei tranzitorii in care erorile sunt inevitabile. E posibil ca rata de succes sa fie imbunatatita prin simpla adaugare a acestor secvente de "training", cum li se mai spune. Spor la experimentat!Cirip

Link spre comentariu

De acord Cirip se poate face corectie si fara sa ceri retransmisieDar pentru cazurile in care nu trebuie sa astepti 10 minute pt o retransmisie si ai conexiune in ambele sensuri nu cred ca se complica cineva sa foloseasca asemenea algoritmi chiar si numai pt puterea de calcul irosita lasand la o parte notiunile teoretice care sunt mai greu de inghitit :) Ar fi interesanta o discutie despre cat de bune sunt aceste diverse metode si cat de bine se potriveste modelul statistic pe care il presupui pt emitator cu comportamentul lui real, daca se merita din punct de vedere al informatiei suplimentare care trebuie transmisa etc etc etc dar probabil vor fi putini adepti(eu unul nu m-as baga :)) )Preambul prezent:) Pachetul pe care il transmiteam era aproape la fel cu un pachet TCP/IP doar ca cu mai putini bytespreamb(2B)/header(1B)/data(11B)/crc(2B)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări