Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire transformator doua secundare

Postări Recomandate

Buna ziua, am un transformator 20VA incapsulat cu doua secundare - la output am trei fire 0-16-24V. Acest transformator alimenteaza o solutie de automatizare pentru porti batante. Din pacate transformatorul este mort (alimentat la 230V, el nu scoate nimic pe secundar - masurat pe V AC; nu dispune de o siguranta fuzibila).

Nu gasesc niciunde la noi sau in EU un inlocuitor cu aceste tensiuni de iesire, asa ca m-am gandit ca singura solutie ar fi sa iau doua transformatoare noi (unul cu output 16V AC, altul cu 24 VAC). Insa circuitul de automatizare are un conector de intrare cu trei pini (0-16-24), avand in vedere ca transformatorul initial avea doua secundare.

Nu stiu daca este OK sa leg firele de nul de pe secundare (primul 0-16, al doilea 0-24)? Exista o varianta mai buna pentru inlocuirea transformatorului original?

Editat de irludba
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

In principiu trebuie sa mearga , depinde si de cum este facuta redresarea la cele 2 tensiuni , eventual trebuie schimbata faza la 1 infasurare ( inversate capetele ).Mai simplu este de pus un traf la 16V si in serie una de 8- 9V ( multe alimentatoare vechi la 12Vcc au aceasta tensiune  ) ,faza corecta este cand masurat cu voltmetru ai suma tensiunilor.

Link spre comentariu

Ar fi bine să măsori rezistenţa bobinajului primar (cel alimentat la reţea) ca să te convingi că traful e chiar ,,mort,,.Dacă la bornele primarului nu se măsoară nicio valoare, primarul trafului e întrerupt.Ambele variante sunt la fel de bune, fie foloseşti două trafuri cu tensiuni diferite, conectate astfel încât să se comporte ca unul singur, fie comanzi unul la o firmă.Diferenţa va fi probabil doar în preţ...

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări