Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Offtopic de la Radioamatori (pe tema salariului/pensiei de militar sau fost)

Ion_Bumbu

Postări Recomandate

Acum 5 ore, Marele Savant a spus:

Sint mai multe??? erau si prin 83-84?

Depinde de arma, eu am facut`o cu aproape 10 ani inainte, ce era prin 80+ nu cunosc, poate ne lamureste @gauss

Editat de Ion_Bumbu
Typo
Link spre comentariu

Eu am fost de albastru ( aviatie ) , dupa '86 s - a scos si centura cu diagonala la ofiterii acestei arme , purtam pistolul ca o gentutza dupa gat  , doar cu cureaua tocului . Un singur salut , cel binecunoscut , repetat dupa strangerea mainii de inferiorul care a salutat primul . In defilare , doar seful formatiei si garda drapelului saluta cu mana ( permanent ) la comanda , membrii formatiei din interior , fara randul exterior , prin indreptarea privirii spre persoana salutata . Valabil pentru ofiteri , subofiteri si maistri militari . Prea mult n - am pus in practica , am lucrat ( fara primii 2 ani aerodrom ) in uzina militara , n - am avut militari in termen , nu prea aveam treaba cu revista de front , defilari  si alte ceremonialuri etc . Acum si salutul s - a schimbat , cat si regulile si eticheta militara . 

P.S. - scuze pentru off - topic , doar am raspuns . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
1 oră în urmă, gauss a spus:

Eu am fost de albastru ( aviatie )...................

Am avut si noi o singura uniforma diferita de restul, un MM care lucra la parcul Auto! si destul de des, aparea si o uniforma bengoasa, cu stele mari,  Dinu Stefan, Contraamiral pe vremea aia!

Link spre comentariu
Acum 13 ore, gauss a spus:

Eu am fost de albastru ( aviatie ) , dupa '86 s - a scos si centura cu diagonala la ofiterii acestei arme , purtam pistolul ca o gentutza dupa gat  , doar cu cureaua tocului . 

Trag concluzia ca aveti (sau veti avea) pensie nesimtita. Se vede si dupa siguranta din discutii.

De profesori si-au batut joc inainte de '90. Acum doar profii universitari au salariul mare, ceilalti traiesc tot in saracie.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Trageti ce doriti . Inca nu am pensie , mai muncesc . Adica angajat . Am si firma , mai ciugulesc si de - acolo . Dupa ce platesc taxe si impozite . La fel si sotia , are si ea firma ... , ca ne  - a placut cartea . Si la interior , nu numa' copertile . Prin 2000 , eram patru studenti in familie . Simultan , ca la sah . Doi aveam antecedente duble .   Puteam sa am pensie din 2000 , ca asa a fost legea . Cand s - a redus armata . Nu m - am bucurat , mi - am dat demisia . Am considerat ca viata exista si dupa ... Nu stiu cati au facut - o . Poate stiti dvs . O sa am pensie pe contributivitate . Dupa ce am devenit civil , am mai facut doua facultati . Nu mi - au ajuns doua , Academia ... , si electronica , la Politehnica . Poate (si) de acolo vine siguranta . Si activitate in alte domenii , unde era cerere . Am invatat si pentru alea . Cu siguranta ati procedat la fel . Daca nu , nu stiu de ce . Ca nu v - a oprit nimeni . Caz in care n - ar trebui sa va futa grija de altii , nu ca ati fi singurul . Nu ma deranjeaza , din contra . E amuzament moka . Mai e si Marele Savant , Inaltimea Sa . Eu n - am dobandit astfel de titluri , era bataie mare la " admitere " acolo . Si locuri putine . Raman cu ce  mi - a dat Dumnezeu , ca nu da cu ciomagu' . Numai ca nu - ti baga si in traista , dupa cum ati constat ( si grupul , termen radioamatoricesc ... , tot suntem la sectiunea dedicata ) .

Marele Savant.PNG

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 2 ore, VAX a spus:

Trag concluzia ca aveti (sau veti avea) pensie nesimtita. Se vede si dupa siguranta din discutii.

De profesori si-au batut joc inainte de '90. Acum doar profii universitari au salariul mare, ceilalti traiesc tot in saracie.

I-auzi la mnealui ! Sa presupunem ca ar fi fost APV-ist, asa cum savantii renumiti de pe aici fac presupuneri. 

Asa, si ? 

De ce va f..e grija de chestia asta? Ati muncit in sistemele militarizate in locul dumnealui, sa vedeti cum e ? La ce compromisuri trebuie sa ajungi ca sa rezisti in sistemul respectiv, pentru o pensie "nesimtita" ? Aveti cumva impresia ca "pensia nesimtita" a unui APV-ist (indiferent din care institutie cu iz militar ar face parte) care a tras ca un muncitor sau un inginer din viata civila,  e cumva nejustificata ? (nu ma refer aici la stabii de gen secretari de stat sau directorasi care au stat 1 an imputerniciti pe functii si apoi s-au pensionat, ci la cei care au avut o cariera lunga in institutiile respective si au pus umarul ca sa munceasca in locul altora, care castigau laurii in locul lor ! ). 

Nu aveti nici un drept sa spuneti toate tampeniile de mai sus, habar n-aveti cum e sa lucrezi in astfel de institutii, si cu atat mai putin cum e sa fii frecat cand e sa pleci in misiuni in care iti poti pune si viata in pericol. N-ati incasat niciodata un glont , un cutit, o bata in spinare, un pumn in moaca sau macar vreun sut in fund. N-ati fost in carlinga vreunui MIG21 sau vreunui elicopter IAR, ca sa aveti a va intreba daca va veti intoarce cu bine la sol ! N-ati fost in Afganistan, in Kosovo, in Ucraina, in Liban, in Iran/Irak sau alte zone in care (m)UE , NATziO sau ONU au vrut sa aduca trupe din Romania ! Habar n-aveti cum e sa fugaresti in campul tactic, asigurand transmisiunile pentru trupa care se bazeaza pe tine si mica ta echipa! N-ati avut probabil niciodata o masca de gaze pe figura si sa fiti in situatia de a sapa transee astfel, sau sa faci pe tine cand aeronavele inamice iti bantuie pe deasupra capului si stii ca au detectoare de mai multe soiuri prin care te-ar putea dibui si sa-ti infiga-un glont in cap sau sa te trezesti cu o racheta care sa te trimita ingeras!

Stimabile, habar n-aveti cum e sa iesi in strada si sa primesti pietre, ciomage, oua stricate si alte porcarii, incercand sa tii in loc diverse gasti, habar n-aveti cum e sa faci ordine printre tigani , mafioti si alte tipuri de infractori. Habar n-aveti cum e sa semnezi acte pentru care trebuie sa casti ochii de 1000 ori ca sa fii sigur ca nu vei infunda puscaria dupa, habar n-aveti cum e sa trebuiasca sa fii drepti la orice ora din zi sau din noapte pentru ca asa li se scoala unora care dupa ce te-au f...t cativa ani, ei ies la pensii cu adevarat nesimtite, doar pentru ca au fost mai smecheri si au putut sa-si ia grade si functii prin siretlicuri bine ticluite. 

Mai e o categorie de oameni, pe care i-am cunoscut, militari de cariera dar care au fost si buni profesionisti si care si-au meritat pe deplin "pensia nesimtita" (ma refer la cativa dintre comandantii/directorii de structuri de mari dimensiuni sau unii secretari de stat din alte diverse structuri). Au fost , dar foarte putini. Si acum nu prea mai sunt , desi tara ar avea nevoie de astfel de profesionisti. 

Sa va fie rusine pentru o astfel de atitudine ! 

Acum 2 ore, gauss a spus:

Trageti ce doriti . Inca nu am pensie , mai muncesc . Adica angajat . Am si firma , mai ciugulesc si de - acolo . [...]  Puteam sa am pensie din 2000 , ca asa a fost legea . Cand s - a redus armata . Nu m - am bucurat , mi - am dat demisia .

[...]

Caz in care n - ar trebui sa va futa grija de altii , nu ca ati fi singurul . 

:aplauze

Sustin integral cele pe care dl. Gauss le-a mentionat. Si inca odata arat cu degetul spre @VAX , sa-i fie rusine de mai multe ori. 

Ii respect statutul de fost profesor si stiinta pe care (probabil) ca a acumulat-o, dar asta nu-i da dreptul sa-i judece pe cei care muncesc in institutiile militarizate. 

Nu e vina dlui Vax ca nu si-a ales o astfel de cariera , si nici a celor care muncesc acolo ca si-ar fi ales-o. Fiecare , cum isi asterne, asa doarme !

Scuze ptr off-topic, dar nu m-am putut abtine. Si as solicita atat initiatorului, cat si moderatorilor, sa nu-l stearga, pentru ca il consider o reactie fireasca .

Cu stima (mai ales pentru toti cei care trudesc cu adevarat in ceea ce a mai ramas din institutiile militare din Romania, electronisti, transmisionisti sau nu!) ,

Ancient

Link spre comentariu

CITAT:   . Si as solicita atat initiatorului, cat si moderatorilor, sa nu-l stearga, pentru ca il consider o reactie fireasca .

Si daca tot ne dati un exemplu de sustinere a unui coleg, ce rost au insertiile astea de tip comentator pe FB?

CITAT 2: sau alte zone in care (m)UE , NATziO sau ONU

Link spre comentariu

Personal ( ca de mine e vorba ) , n - am nevoie sa fiu sustinut . Dar multumesc sincer celor care au avut ganduri , aprecieri sau cuvinte de acest gen . Si nu toti sunt colegi de meserie . Fie vorba , la mine a fost partiala , am explicat mai sus . Fiecare ne  - am facut datoria la locul de munca , cu sapca sau fara ,  unii inca ne  - o mai facem . Nu cred ca e vreunul care a mancat banii tarii gratuit , aia nu prea stau pe forumuri . Mai ales ca Elf , profund tehnic . Discutia a degenerat , si e off - topic . Eu n - am facut decat sa raspund celor care m - au atacat . Sau asta isi inchipuie . Motivele imi scapa , sau asa prefer sa spun . E mai elegant . Topicul e mai sus , se pot vedea postarile fiecaruia . Si modul in care a deviat si s - a purtat discutia ... , de catre aceleasi persoane ca de obicei . Regret ca s - a ajuns la asa ceva , dar e o parere strict personala , pe care mi - o asum , ca intotdeauna . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

La orice topic deviati discutia si incepeti sa va dati mari. Ce facea ofiterimea mai mult decat un profesor de liceu, care era umilit permanent (salariu infim, lipsa dotarilor, clase supraglomerate, mai veneau si activistii PCR sa tipe la ei, erau trimisi cu elevii sa culeaga porumbul pe tarla, etc) ?

Si ce face domul Gauss cu firmele familiei, produce ceva pe baza de multa stiinta si inteligenta ? Poate ca este bagat in fata de niste generali care fac achizitii de echipament la pret umflat. Zic si eu, ca nu ne-a dat date in acest sens. Toti astia care tepuiesc statul (banii de la buget) zbiara ca platesc taxe si impozite si dau de lucru la oameni (pe salariu de toata jena).

Link spre comentariu

Or fi mari frustarile de ati ajuns sa fiti asa de vehement fata de Gauss. Stiti cumva cu ce se ocupa firmele dansului? Sau doar presupuneti chestiile alea cu generali si "supt sangele poporului"?

Deja imi pare atac la persoana.

Link spre comentariu

Pai sa spuna ce face, daca are o afacere cinstita. Sa arate produsele fabricate. Nu vedeti ca astia care au lucrat in sistemul represiv (armata, servicii, etc) schimba discutia din topic si incep cum se salutau ei, cum tineau pistolul, cum se dadeau cu parasuta (la alt topic), etc ? 

Link spre comentariu

@Vax Nimeni nu e obligat aici sa-si prezinte produsele afacerii sale la cererea unui user, acestea fiind secretul afacerii sale. In schimb consider ca cei care lucreaza (au lucrat in sistemul public) nu trebuie in nici un fel sa se exprime in acest fel ca dl Vax, pana la urma sunt sau au fost platiti din munca celor din sistemul privat pe care trebuie sa ii respecte. D-le Vax, vad ca aveti mari frustari, si inca nu intelegeti lumea din ziua de azi fiind ancorat inca in trecut. Ar trebui sa va cereti scuze pentru ofensele aduse hainei militare, amata fiind institutia cu cea mai mare incredere in randul populatiei. Nu e vina militarilor ca legea le ofera o pensie de serviciu (nu speciala), asa in intreaga lume (apropo, aveti habar cati fosti militari din tarile UE si-a achizitionat proprietati si au ales sa traiasca si sa-si cheltuiasca pensia de serviciu in Romania?)

Editat de Kreator
Link spre comentariu
Acum 12 minute, VAX a spus:

Pai sa spuna ce face, daca are o afacere cinstita. Sa arate produsele fabricate. 

Sa presupunem ca ontopic, ar fabrica radioreceptoare pentru uz intern sau pentru export la chinezi, ca sa nu se mai laude cu Sangean sau Waxiba .

Asa , si ? De unde aveti impresia ca trebuie sa va dea dvs. socoteala ?!  

Acum 14 minute, VAX a spus:

Nu vedeti ca astia care au lucrat in sistemul represiv (armata, servicii, etc) schimba discutia din topic si incep cum se salutau ei, cum tineau pistolul, cum se dadeau cu parasuta (la alt topic), etc ? 

Un sistem militarizat nu inseamna ca ar fi si represiv. Depinde si pentru cine. 

In afara de asta, e un mod de viata, chiar daca profesia de baza nu e militaria pura.  Cunosc multi colegi de breasla tehnica, care lucreaza prin multe institutii din sistemul de aparare si ordine publica , toti oameni luminati si care muncesc de le iese pe nas, fara a considera ca lucreaza intr-un sistem represiv. Normal ca daca trimiti trupe impotriva unor talibani sau racheti, e un sistem represiv in raport cu cei de la capatul tevii :)

Fara exagerare, mai cunosc pe ELForum cativa colegi, inclusiv radioamatori, care au lucrat, sau mai lucreaza in astfel de institutii. Si care cunosc bine meserie, iar unii pot preda lejer matematica, fizica sau electronica.  Apar mai rar, ce-i drept, si nu neaparat la sectiunea CQ-YO. Dar din postarile lor se poate vedea clar ca nu bat campii. 

Faptul ca dvs., in calitate de profesor, v-ati simtit frustrat probabil de niste drepturi pe care vi le-ati fi dorit, se datoreaza alegerilor pe care le-ati facut. 

Altii au ales altceva. Nu e vina lor ! Si apropos de ce ati intrebat ( "Ce facea ofiterimea mai mult decat un profesor de liceu" ) , vad ca Ancient v-a dat un raspuns destul de clar. 

Fara intermodulatii si fara spurii inutile, ca tot suntem la capitolul radioreceptoare. 

In afara de raspunsul sau, stiu bine din surse apropiate ce au mai facut unii si partial, chiar ce mai fac altii. Atat cat pot sa-mi povesteasca. Din pacate, multe dintre realizarile lor nu pot fi postate in spatiul public... 

Sa ne intelegem bine: nu vreau sa minimizez rolul si realizarile unui profesor , fie acesta de liceu sau chiar din zona universitara. Vreau doar sa spun ca fiecare meserie e cotata intr-un anumit fel, iar daca remuneratia e mai mica in zona unui profesor civil, nu inseamna ca trebuie sa condamnati pe cineva din sistemul militarizat ca ar obtine mai mult. 

Cel mai bine ar fi sa va stapaniti si sa va reanalizati sentimentele acestea de frustrare si sa vedeti momentul si locul in care dvs. ati fost cel care a ales o anumita cariera. 

Poate asa veti fi mai putin preocupat de ce fac altii, in raport cu propria dvs. persoana ... 

Si mai ontopic, voi incerca si eu sa revin cu ceva legat de zona de radioreceptoare, fara a dori neaparat sa intru in concursul desfasurat in prezent. 

73 de Cezar

Link spre comentariu

La 19.11.2019 la 11:32, VAX a spus:

Sa fie vorba de Motru ? Sunteti "consatean" cu Marele Savant ?

La 19.11.2019 la 14:17, Marele Savant a spus:

Presupun ca va ridicati in picioare si va inchinati de trei ori atunci cind faceti referiri la Domnia Mea!

La 19.11.2019 la 17:52, Ion_Bumbu a spus:

Bineinteles, in pas de defilare efectuind salutul mic!

Acum 21 ore, Ion_Bumbu a spus:

Depinde de arma, eu am facut`o cu aproape 10 ani inainte, ce era prin 80+ nu cunosc, poate ne lamureste @gauss

@VAX,

domnule, discutia despre salutul militar a aparut efectiv "din vina mea" ca un raspuns la o aroganta a colegului @Marele Savant instigata in fapt de dumneavoastra!

Despre salariul profesorilor pot doar sa va rog sa faceti un calcul a salariului/ore lucrate efectiv si veti avea o surpriza!

Cred ca rolul unui forum este de a discuta idei, realizari, in nici un caz persoane.

Editat de Ion_Bumbu
Typo
Link spre comentariu
Acum 3 ore, ancient a spus:

I-auzi la mnealui ! Sa presupunem ca ar fi fost APV-ist, asa cum savantii renumiti de pe aici fac presupuneri. 

Asa, si ? 

De ce va f..e grija de chestia asta? Ati muncit in sistemele militarizate in locul dumnealui, sa vedeti cum e ? La ce compromisuri trebuie sa ajungi ca sa rezisti in sistemul respectiv, pentru o pensie "nesimtita" ? Aveti cumva impresia ca "pensia nesimtita" a unui APV-ist (indiferent din care institutie cu iz militar ar face parte) care a tras ca un muncitor sau un inginer din viata civila,  e cumva nejustificata ? (nu ma refer aici la stabii de gen secretari de stat sau directorasi care au stat 1 an imputerniciti pe functii si apoi s-au pensionat, ci la cei care au avut o cariera lunga in institutiile respective si au pus umarul ca sa munceasca in locul altora, care castigau laurii in locul lor ! ). 

Pensia si salariile respective sint EXTREM de nejustificate! mai ales ca nu au legatura cu contributiile respectivilor! Dati o cautare pe net si aflati cit anume din bugetul apararii este de fapt destinat platii pensiilor si salariilor! Ce mai ramine, ajunge pentru plata curentului si a apei reci!  Si cu toate salariile imense, au existat suficiente cazuri de ofiteri de toate gradele, inclusiv generali care s-au minjit pentru a face un ban in plus! au ajuns si prin puscarii unii dintre ei! De asemenea, inca sint in viata multi romani care au facut stagiul militar, deci stiu cu ce se maninca, aburerile merg la pustii care se impusca din tastatura!

Acum 6 ore, gauss a spus:

Trageti ce doriti . Inca nu am pensie , mai muncesc . Adica angajat . Am si firma , mai ciugulesc si de - acolo . Dupa ce platesc taxe si impozite . La fel si sotia , are si ea firma ... , ca ne  - a placut cartea . Si la interior , nu numa' copertile . Prin 2000 , eram patru studenti in familie . Simultan , ca la sah . Doi aveam antecedente duble .   Puteam sa am pensie din 2000 , ca asa a fost legea . Cand s - a redus armata . Nu m - am bucurat , mi - am dat demisia . Am considerat ca viata exista si dupa ... Nu stiu cati au facut - o . Poate stiti dvs . O sa am pensie pe contributivitate . Dupa ce am devenit civil , am mai facut doua facultati . Nu mi - au ajuns doua , Academia ... , si electronica , la Politehnica . Poate (si) de acolo vine siguranta . Si activitate in alte domenii , unde era cerere . Am invatat si pentru alea . Cu siguranta ati procedat la fel . Daca nu , nu stiu de ce . Ca nu v - a oprit nimeni . Caz in care n - ar trebui sa va futa grija de altii , nu ca ati fi singurul . Nu ma deranjeaza , din contra . E amuzament moka . Mai e si Marele Savant , Inaltimea Sa . Eu n - am dobandit astfel de titluri , era bataie mare la " admitere " acolo . Si locuri putine . Raman cu ce  mi - a dat Dumnezeu , ca nu da cu ciomagu' . Numai ca nu - ti baga si in traista , dupa cum ati constat ( si grupul , termen radioamatoricesc ... , tot suntem la sectiunea dedicata ) .

Marele Savant.PNG

Observati va rog, ca am sesizat ca nu e foarte oportuna postarea si am sters-o imediat! probabil ca in afara de dv. care sinteti extrem de ocupat si nu aveti timp de internet nu a citit-o mai nimeni!

Apropo, in America exista obiceiul ca diplomele sa fie inramate si expuse pe peretii birourilor, ar fi bine sa importam si noi traditia!

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări