Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Upgrade Tranzistori Stereo Auto

Vizitator

Postări Recomandate

Salut. Se pot schimba tranzistorii unui radio de masina cu altii mai capabili? Adica sa scoata ceva basi reali, si medii care suna natural, nu ca difuzorul de telefon mobil.

Imi place cum arata radio-ul acesta, se asorteaza cu bordul masinii, insa sub capac e o chinezarie care nu face nimic din ce scrie pe cutie, adica nu se aude de 20Wati reali sub nicio forma.

Ma gandeam sa fac niste modificari prin el sa-l imbunatatesc nitel. S-ar putea adapta componente care sa-l aduca undeva la inaltimea unui Sony, Panasonic, in ceea ce priveste sonorizarea? 

Multumesc. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Dacă puneți și un nume sau o serie a radioului actual, poate și o poză cu interiorul, veți fi îndrumat mult mai corect.Dar în 99,9% din cazuri e mai recomandabil să găsiți unul care se ,,asortează,, cu bordul și sună cum vă place.Sau folosiți un amplificator suplimentar de putere prin care treceți semnalul preluat din radio.O modificare de genul aceleia pe care o doriți e mult mai complicată, nu se rezumă doar la a schimba niște tranzistori.Pe mașină tensiunea de alimentare disponibilă e limitată și mereu aceeași, maxim 14,5V la turisme și/sau 24V la camioane. Se practică de obicei ridicarea tensiunii existente prin utilizarea unui convertor ,,booster,, care o aduce la circa 24 - 40V  combinată și cu utilizarea unei configurații ,,în punte,, care constă practic în folosirea a două etaje  amplificatoare finale  în antifază pe fiecare canal. Dar repet, veniți cu date suplimentare, altfel discuțiile sunt inutile...

Link spre comentariu

In majoritatea cazurilor ,sunetul de calitate proasta in masina este data de difuzoare proaste  si sau  legate  gresit ( faza la una este inversa cu cealalta - presiunea de bas data de unul este absorbit de vacuumul celuilalt - sa nu mai zic cand sunt 4 buc...) Schimbarea tranzistoarelor finale ,nu maresc basul si nici calitatea .....( sa nu mai zic ca de multa vreme finalii sunt circuite integrate... )  

Link spre comentariu
38 minutes ago, alcon said:

De masina (cazan) care sta sa se destrame, nu vorbiti?

Nu am eu treaba cu masina omului , fiecare se descurca cu ce are .......candva demult  am montat intr-un Peugeot vechi ruginit  un sistem cu minidisc , amplif cu 4 canale ,8difuri cu mai multe cai si un amplif combinat cu "butoi" marca Pioneer  de 200W , suna al naibii de bine . Se chema Pioneer PUMP , este ceva unic cum suna ,printr-un geam plexi al cilindrului  se vede ceva ca un butoias de bere de 5Litrii ce vibreaza stanga -dreapta , scrie pe el "THE PUMP " ( ceva dif special ?? ) In orice caz sunetul era muuuult peste cel dat de tuburile de bas din masini  .Este greu  e gasit si acuma la pret rezonabil.....

P1070036%20(1).jpg?itok=Xu0ibwlc
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri. Tocmai deaceea am intrebat cum pot imbunatati radio-il, pentru ca este un "Faranume", o marca chinezeasca poate, dar nu scrie nicaieri cum se numeste, a venit cu masina, un Daihatsu Sirion, ma rog, nu sunt tipicul Bemveist, din pacate, prefer Toyota, sau altceva, micute si "hatchback", dar nu ma refeream la sunet de ascultat muzica RAP, ci oleaca mai acatarii doar. Ideea e ca de fire sunt cam impotriva curentului, si chiar daca mi-as permite poate un Pioneer la 300 de lei, pe un Bemve din 2002, vreau sa am un radio ciudat pe o masinuta (fara "tza") ciudata, si unica. Motiv pentru care, din nou, doresc sa il, pe el radio-ul, imbunatatesc eu, personal, desi, desigur, poate ca mi-as permite sa merg la un depanator undeva prin oras, sa-mi faca aceste modificari. Sper ca motivele mele nu mai par atat de absurde, si mentionez asta pentru aerul sarcastic in care a cazut intrebarea mea. Nu e atat de penibil ce am intrebat, imi pare rau daca nu e asa de evident ca unii oameni prefera, nu se intampla, sa fie "mai" unici, si inventivi, sau iesiti din tipar, daca vreti. 

Revenind la intrebare, radio-ul in sine se lauda ca scoate 4x50 deWati. Da de unde. Sigur ca ar trebui sa il demontez, si sa fac o poza cu, sau macar sa notez, seria tranzistorilor, ca sa vin cu ceva concret, alaturi de intrebarea simplista. Vina mea. Am crezut ca e ceva general acceptabil sa se imbunatateasca puterea unui amplificator, dupa ce am urmarit niste videoclipuri pe YouTube, ale unor laudarosi ce invata privitorii cum se poate face treaba asta. Am intrebat aici pentru ca sa fiu sigur ca e ceva posibil, nu ma iau dupa ce vad pe YouTube ca sa incep sa tai cabluri si sa dezlipesc componente de prin masina. LOL 

Multumesc pentru mai buna lamurire! O sa incerc sa revin cu ceva mai concret in ceea ce priveste "scula" mea audio, biata de ea, fara nume. :)

Link spre comentariu

YouTube e plin de tot felul de cretini şi impostori, acum orice idiot cu telefon poate urca o filmare acolo şi nu-l verifică nimeni.De aceea e nevoie de o minimă cultură tehnică pentru a discerne între lucruri reale şi postări doar de dragul adunării de vizualizări.Se practică videoclipurile ,,senzaţionale,, cu tot felul de ,,invenţii,, care atrag vizualizări record şi implicit venituri din reclame..

Nu am mai văzut de mulţi, foarte mulţi ani un amplificator de radio auto cu tranzistori discreţi în finalul audio.....se folosesc de mult timp în mod uzual doar circuite integrate dedicate.Deci nici vorbă de schimbat tranzistori acolo....schimbaţi macazul că linia asta nu duce nicăieri.

Dacă aveţi pe maşină nişte difuzoare cât un pateu Ardealul (cu fainoşag sau nu), nu veţi obţine un sunet rezonabil nici cu cel mai performant amplificator posibil.

Luaţi radioul în casă şi cuplaţi-l la nişte ,,boxe,, decente, apoi vedeţi cum se aude.S-ar putea să aveţi o revelaţie...

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări