validae Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 La asta nici eu nu mă aşteptam.....nu ştiu cum ai curajul să te bagi în reglat polarizări de amplificatoare, când nu eşti familiarizat nici cu un multimetru de 15 Lei. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 Mie imi miroase a misto topicul asta. IT are notiuni in vocabular de genul: clasa AB, B-E, B-C, NPN, PNP, BIAS, etc. si acum vine si spune minunat de marea lui descoperire ca aparatul de masura are si gama mA sau A. Pe bune? Link spre comentariu
marius75 Postat Noiembrie 17, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 Folosesc de doua ori pe an multimetrul ala. Nu sunt electronist. Doar mai sap prin amplificatoare, în speranța că pot îmbunătăți ceva la ele. Uneori s-a lăsat cu mult fum și miros de tămâie. Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 E bun mirosu de tamaie, il mai alunga pe dracu din tranzistoare sa nu mai oscileze Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 18, 2019 Partajează Postat Noiembrie 18, 2019 (editat) Fumul este sufletul componentelor electronice. A iesit fumul, si-au dat sufletul. Si s-a rezolvat si cu oscilatul. (Pana la tng.) Un amplificator nu se poate imbunatati fara o multime de calcule. Orice modificare facuta dupa ureche este gresita. Orice modificare facuta dupa un calcul simplist este periculoasa, pt ca exista mai multe unghiuri din care trebuie privita fiecare situatie sau problema. Editat Noiembrie 18, 2019 de Shambala Link spre comentariu
marius75 Postat Noiembrie 18, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2019 Anumite amplificatoare au greșeli din fabrica (conzi de 85*C amplasați lângă radiatoare ce se încălzesc bine, trz cu radiator subdimensionat etc). La așa ceva mă bag sa fac îmbunătățiri. Foarte rar intervin în schema electrica sa mai adaug componente (cum a fost cazul de față). Înainte întreb sa nu stric ceva. Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 18, 2019 Partajează Postat Noiembrie 18, 2019 (editat) Teoretic asa este, dar practic nu sunt greseli ci decizii constructive constient luate. Radiatoarele finalilor si cu atat mai putin conzii din apropierea lor nu ajung niciodata la 85 grd in cazul unei fct normale (durata de viata a C-urilor este strict dependenta de temp.), asa ca se urmareste din start ca aparatul sa nu vietuiasca nici 4-5 ani dar nici prea multe zeci de ani. (Ca si la masini) La tz de medie putere socoteala este oarecum diferita, si eu consider ca acolo este o greseala, una invatata asa din scoala. Inca din anii 70 (cel putin) se considera acceptabil ca un tz tip BD sa fct fara radiator la 75-80grd. Asa insistau profesorii de electronica, asa faceau si inginerii proiectanti. Si s-a perpetuat cutuma la milioane de produse in toata lumea. Desi eram f tanar, am prins din plin perioada TVan si stiu bine cat de greu a fost acceptat sa se puna mici radiatoare la BD-uri si BF-uri ca sa nu se mai incinga atat de tare. La prezentarea proiectelor ma certam cu proful ca am pus radiator pt o Tc cat mai mica, el insista ca nu e nevoie. Degeaba ii explicam ca in carcasa Ta creste si cu 20grd fata de cea ext., care vara sau in medii inchise poate fi si ea de 40grd, el stia una si buna, ca un BD disipa fara probleme 1W in aer (Asa scrie in catalog, asa este. Nu ne inveti tu pe noi). Totusi adaugarea de radiatoare la tz de medie putere este o treaba delicata, cum scria dimineata in alt topic cineva cu experienta. Daca rad. e prea greu si nu este fixat in cablaj pot aparea fisuri in lipiturile tz sau in traseele ce pleaca de la el. In depanarea profesionala intotdeauna se verifica intai vizual lipiturile componentelor grele - vezi pinii trafo linii, acolo apareau intotdeauna fisuri la lipituri. Apoi la alte trafuri de pe cablaj, etc. Nu prea ai sa vezi multe amp. de fabrica cu radiatoare mai grele de 3gr care sa nu fie sudate si pe cablaj. Editat Noiembrie 18, 2019 de Shambala Link spre comentariu
marius75 Postat Noiembrie 18, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2019 Din câte am observat, de la o anumita vârstă, oamenii nu-și mai pot schimba concepțiile, chiar dacă l-i se demonstrează ca ele sunt gresite. Asta referitor la profesorul care nu concepea un trz BD cu un radiator micuț pentru o răcire mai buna în situații extreme. Legat despre ce s-a discutat în topicul cu A-350 referitor la greutatea radiatoarelor montate pe BD-uri, eu am montat de acum vreo 10 ani radiatoare pe acei trz și nu au fost probleme cu exfoliatul cablajul ori lipiturile. Am făcut astfel de modificări chiar și într-un amplif rusesc, iar cablajul rusesc chiar era/este sub orice critică și tot n-au fost probleme. Cred ca lipiturile și cablajul suporta minim 5x greutatea acelor radiatoare de Aluminiu, pe termen lung. În schimb am găsit multe lipituri reci la trz care lucrează la temperatură mai ridicata și n-au radiator. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 18, 2019 Partajează Postat Noiembrie 18, 2019 Daca ceva nu s-a intimplat in citeva cazuri particulare din cauza ca nu s-au luat masurile de prevedere necesare asta nu inseamna ca asa trebuie lucrat, adica sa nu se mai foloseasca acele masuri de prevedere. Toti va plingeti de calitatea produselor din ciaina, produse unde acesta masuri nu prea exista, dar cind e vorba sa acceptati ca trebuie luate pt asa este corect imediat gasiti contra exemple. Va urez sporuri maxime la tranzistori cu radiatoare in aer nefixate mecanic. Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 18, 2019 Partajează Postat Noiembrie 18, 2019 Asa cum am scris, depinde de radiator. Daca e f usor - si unele au 3-4gr, nu e nici o pb. In schimb pot reduce temp tz cu 10-15grd. Link spre comentariu
marius75 Postat Noiembrie 18, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2019 Vina aparține proiectantului care s-a zgarcit la 4 radiatoare de 50 de bani bucata. Dacă montau din fabrica radiatorul prins de cablaj, nu mai era nevoie de improvizațiile ulterioare. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 18, 2019 Partajează Postat Noiembrie 18, 2019 Ceva sigur imi scapa pentru ca mai sus sustii ca ai montat tranzistori din aia cu radiator fara sustinere mecanica si sustineai ca nu-i o problema sa fie asa, iar acum sustii ca neasigurarea mecanica a radiatoarelor este o greseala de proiectare/fabricare. Ori imi scapa mie ceva ori... PS: Referitor la greseli, ce cauta cratima la "l-i"? Ca nu ma prind... Link spre comentariu
marius75 Postat Noiembrie 18, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2019 Ce am facut eu e un compromis, (am mai vazut si la alti colegi aceeasi modificare), dar dacă as vedea așa ceva din fabrica nu mi-ar conveni. Asa e Marian, am greșit și eu o cratima, dar la ce-am vazut pe forumul asta unii certați rău cu lb. română și nu-i mai atenționa nimeni. Și dacă mă apuc să caut prin mesajele tale găsesc și eu greșeli. Link spre comentariu
zal Postat Noiembrie 24, 2019 Partajează Postat Noiembrie 24, 2019 (editat) Cel mai simpatic e cînd ai un amplif cu 2-3-4-5-6... etc perechi de trz pe canal, aştepţi să treacă 10 minute rugîndu-te să nu iasă fum de undeva şi măsori răbdător căderile de tensiune pe rez de emitor: 7-12-5-10-20mV etc... evident diferite nu numai între trz de acelaşi fel, dar şi între perechile npn-pnp. Dilemă mare: după care reglezi, după cel mai puturos sau după cel mai harnic trz? În regim de temperaturi de vară sau de iarnă? În sfîrşit, te întrebi de ce nu ţi-ai găsit o pasiune mai puţin stresantă? Mă bucur că tradiţiile sînt puternice şi respectate cu sfinţenie. Editat Noiembrie 24, 2019 de zal Link spre comentariu
marius75 Postat Noiembrie 25, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2019 Lasă că mulți dintre cei care măsoară caderea de tensiune pe rez din emitor, mai fac o verificare și cu Ube. Sa-mi spună mie ca nu e așa. Exista și un argument logic, în felul ăla se asigura ca nu-i devalorizata vreuna din acele rezistențe. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum