Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Coral, Independent, PDP11, Felix C/Felix M, Robotron: Emulator unitate de banda magnetica pe 9 piste

Postări Recomandate

Mulțumesc mult pentru aprecieri, cu respect. Eu întotdeauna caut să bag câte o șopârlă să smulgă măcar un hohot de râs dar cu limită ca să nu jignesc lumea. Când țineam orele de laborator la Catedra de Electronică a Universității Petrol-Gaze din Ploiești - ieșea cu tăvălit pe jos de râs cu lacrimi dar făceam treabă cu studenții pe brânci. Prefer abordarea asta, altfel realitatea devine plictisitoare iar volumul pompat de muncă cauzează depresii crunte:  multe nopți nedormite, multe erori, multe drumuri ce au dus în final către coșul de gunoi, vreo două tocuri de hârtie scrise și desenate de mână în pix și creion, matematică în baza 2 și în baza 16, vălătuci de fum puturos de circuite prăjite, pungi de piese aruncate la coșu de gunoi (tocate să nu le vândă "înaripații" la superofertă în talcioc), privirea încruntată a nevestei ("ai uitat că mai ai și copchil prin casă?").

Cele mai afurisite situații la proiectu ăsta au fost când ieșeam chiaun din laborator pe la 6 dimineața după o noapte de belit ochii prin osciloscoape, analizoare, înnodat deștele pe tastatură (softu a fost durere) și când să dau contact la dacie mă trezeam că cerea cheie/leră pe la tacheți, ba s-o ars puntea alternatorului, injector înfundat, țevi evacuare fum făcute terci prin vreo groapă sau au umblat pisicile cu labele murdare pe tot parbrizu. De pe vremea aia tot continuă să vină un drac de motan de-mi pișă roțile și pute de trăsnește tocmai din drum.  Îmi încurcă nasu că nu mai pot mirosi înainte să apuce să se încingă vreun integrat. Vreau să automatizez un ardei de-ăla super iute pe roată să-i tragă un backup de-ăla zdravăn în cur.

Editat de skaarj
domnu Cucu mi-o ciugulit din litere
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Domnilor, am in lucru varianta a 2-a a emulatorului unde am de proiectat si un convertor catre USB. Uite asa pentru ca unitatea de banda sa devina cel mai mare stick USB din Romania. Drept urmare trebuie sa mai sap nitel prin maruntaiele sistemelor de pe vremea aia.

As dori sa va intreb daca cunoaste cineva ceva titluri de carti, documentatii, manuale de servis de la IIRUC care se ocupa cu calculatoarele din seria Coral si/sau Independent ca sa stiu dupa ce sa sap.

Multumesc mult pentru ajutor.

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Bine v-am regasit dragii mei.

Striptease placa cu placa.

1. Tot setul de placi

3446311722027423192.jpg

2. Placa de baza.

Da, asa e. Totul pe PCI-Express.

3872251722027633284.jpg

3. Placa cu soclul pentru procesor adica microcontroller, RAM 4 MB adica 64 x 128kB, extensibil pana pe la vreo 128 MB adica 64 x 2048kB, interfetele seriale cu afisajele VFD, interfata cu cartela microSD - partea de sus.

Jos - interfata cu unitatea de banda magnetica / cu Coralu / Independentu / Felixu / PDP.

466601722027692260.jpg

4. Interfata pentru analizoru logic - placa verde

buffer intrare/iesire/izolare procesor

7826051722027908762.jpg

5. Lipseste placa video pentru ca inca n-am proiectat-o. Asta trebuie sa dea si pe LCD si pe monitor cu tub. Intai sa vad ca functioneaza proiectul la fel ca celalalt vechi cu porturile ISA.

Asadar traiasca dinozaurii. Nu-i mai foloseste nimeni asa ca ma servesc numa' pe mine si nu pun ei botu la vrajelile Microsoft care gadila toti windowsii de pe planeta.

Spor la surubareala.

Si acu la treaba.

Link spre comentariu
Postat (editat)

Păi... nu pâlpâie. Nu indică transfer de date, doar starea plăcilor. Pentru date am un păianjen de se plimbă pe ecranu vfd.

Asta e pe scurt. Penru partea stufoasă explicatiile sunt mai jos.

Ele sunt comandate direct din ieșirea porcului pentru fiecare placă care la rândul ei își raportează modul de lucru prin leduri. Niciodata nu am tranzitiii aprins-stins mai mici de 10 secunde. Fiecare led e înseriat cu vreo 2 kile și sunt de consum ultra-redus. Tot ele vin legate și în analizoru logic. Ele sunt aprinse software si sunt explicate mai pe la inceput: 

"iso" = "izolare"  adica semnalul care izoleaza magnetofonu față de Coral, coralu fata de porc, procesoru față de restu magistralei sau fata de magnetofon. Depinde de modu de lucru: host, drive, bypass sau servis/depanare.

alea cu "dir":  direcțiile setate pe regiștri citire/scriere/stare/comenzi/adresare:  de la porc către Coral sau de la porc către bandă. 

De exemplu dacă porcu discută cu magnetofonu și-l taie pe coral de la negocieri, atunci el "citeste banda" si primește date în registrul de citire (o face pe "gazda").

Când porcu se preface că-i magnetofon și-l taie pe magnetofonu cel adevărat, când Coralu vrea datele (citește) atunci registrul de citire transmite datele. Asadar sens schimbat: nu mai e intrare, e iesire. Fix pe dos ca registrul de scriere. Asta fac semnalele alea cu "dir". Am implementat nenorocirea in software iar circuitele doar schimba sensurile, atât. De-aia arata atat de aerisit totul, spre deosebire de unitățile de bandă care au pe plăci o gramadă de purcei.

Daca vreo placa face figuri si isi raporteaza starea aiurea, ori am fost eu bou si am gresit la programare, ori de undeva a ieșit fum.

În varianta finala nu o sa le montez pe toate. Ramân alea pe panoul-utilizator (carcasa atx 4U de server) si alea de pe placa de baza (raportate direct de măria sa porcu) care oricum au un jumper de le taie alimentarea.

O sa mai pun poze dupa ce asamblez placile. Sper sa fie tot anu ăsta.

Editat de skaarj
Domnu Cucu mi-a ciugulit din litere.
Link spre comentariu
Acum 3 ore, okean a spus:

In primul rand felicitari, mai rar asa ceva, de curiozitate ce " scoala " ati terminat si in ce an daca se poate spune public ...

Calculatoare partea hardware pe domeniu petrolier promotia 2006 si de doctoratu ăla de modă veche nu zic că mă bagă lumea în aceeasi oală cu ăia jmecheri de si-au luat diploma la "universități" de scări de bloc.

Întâi să-l vedem și pe ăsta că își face treaba cel puțin la fel de bine ca și primu.

Acuma am o coțofană pe postu lu domnu Cucu. 

P_20240703_185052_1.jpg

Link spre comentariu
Acum 9 minute, skaarj a spus:

Calculatoare partea hardware pe domeniu petrolier promotia 2006 si de doctoratu ăla de modă veche nu zic că mă bagă lumea în aceeasi oală cu ăia jmecheri de si-au luat diploma la "universități" de scări de bloc.

Întâi să-l vedem și pe ăsta că își face treaba cel puțin la fel de bine ca și primu.

Acuma am o coțofană pe postu lu domnu Cucu. 

P_20240703_185052_1.jpg

Coţo-Cucu:d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări