Vizitator Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 Fac referire la actuatoarele termice care se monteaza in general la incalzirile prin pardosele. As vrea sa stiu daca se poate, ce material este folosit pentru dilatare. Este bimetal, sau ce este. Am cum gasi undeva mai ieftin si sa fac un proiect diy din el ? Vreau sa-mi fac eu actuatoare pentru calorifere. Am montate actual cap termostatat, si as vrea sa le trec pe electric...cumva. Link spre comentariu
Stefan Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 (editat) Adică cele ce se montează pe ventilul distribuitorului? Se utilizează și la radiatoare sau ventiloconvectori cu diferite inele adaptoare si NC/NO in funcție de tipul agentului termic. Eu știam că sunt cu o rășină dar în documentației scrie ceva de ceară (vax), chiar nu am avut curiozitatea sa demontez deși aveam ocazia. Să-ți construiești așa ceva? La asta chiar nu mă gândeam și nu pricep de ce să-ți complici viața cu așa ceva. E adevărat că actuatoarele de la producătorii foarte cunoscuți nu sunt ieftine (intre 30-70euro bucata) dar găsești în România, nu "de firmă" dar bune la 14-16 euro bucata. Nu e o sumă infirmă dar totuși pentru 16 euro este o muncă titanica să obții un produs diy cel puțin echivalent. Aici scrie de "wax" și PTC http://www.ventilationcontrolproducts.net/actuators-and-valve-adaptors PDF: https://uploads.staticjw.com/vc/vcpdotse/thermoelectric-valve-actuators-and-valve-daptors-for-different-valve-brands.pdf Editat Noiembrie 15, 2019 de Stefan Link spre comentariu
informer Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 (editat) De ce naiba le zice la alea actuatoare termice, nu-s de fapt niste electrovalve "tot sau nimic"? Desprea alea albe din poza vorbiti? Editat Noiembrie 14, 2019 de informer Link spre comentariu
Stefan Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 Am văzut ambele denumiri folosite, adică vana sau actuator termoelectric. Elementul de acționare nu este un motor sau bobina. Cel mai ieftine sunt on/off dar există și cu comanda proporțională (0-10V). Link spre comentariu
one Postat Noiembrie 15, 2019 Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 Acum 13 ore, informer a spus: De ce naiba le zice la alea actuatoare termice, nu-s de fapt niste electrovalve "tot sau nimic"? Valva si actuatorul sunt 2 piese diferite. Valva exista cu un capac care prin infiletare apasa si deschide, acest capac se indeparteaza si se inlocuieste cu actuatorul electric. Link spre comentariu
informer Postat Noiembrie 15, 2019 Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 (editat) Acum 24 minute, one a spus: Valva si actuatorul sunt 2 piese diferite. Valva exista cu un capac care prin infiletare apasa si deschide, acest capac se indeparteaza si se inlocuieste cu actuatorul electric. Spre rusinea mea tre` sa recunosc ca n-am prea inteles... Eu traiam cu impresia ca actuatorul e o chestie proportionala, ceva de genul componentei la care se referea colegul @Stefan (cred) iar o chestie d-asta care doar inchide si deschide, cum sunt cel putin ale mele, ii ziceam electrovalva. Da` nah, departe de mine sa ma cred vreun cunoscator in domeniu` asta, incerc sa invat si eu... . Editat Noiembrie 15, 2019 de informer Link spre comentariu
Ticu Postat Noiembrie 15, 2019 Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 (editat) Actuatorul l-as defini ca un electro-ventil care, in loc de electromagnet, foloseste o rezistenta care incalzeste un material ("ceara") ce se dilata mult si exercita o forta suficient de mare pentru inchiderea/deschiderea unui circuit hidraulic. Avantaje: consum mai mic, lipsa "parazitilor" electromagnetici si a zgomotului. Poate fi cu rezistenta la 230V sau 24V, aprox. 2W, pozitie normal inchis sau normal deschis (circuitul hidraulic), forta aprox. 100N, timp de inchidere/deschidere 2-3 minute. In filmul asta, despre fabricarea termostatelor pentru motoarele de automobil, dupa secunda 30 zice ca ceara contine pulbere Cu, Al si grafit: Editat Noiembrie 15, 2019 de Ticu Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 15, 2019 Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 va rog nu ma intrebati de ce vreau sa modific un cap calorifer termostatat, cand eu vreau sa obtin un raspuns tehnic. eram curios ce material anume este folosit pentru dilatatia acelui "actuator". Definitia lui si de ce au ajuns sa-l numeasca asa, e problema lor. Mi se pare halucinant sa fie ceara, dar nu contest atat timp cat asa spune tipul asta pe Youtube. Acum 20 ore, Stefan a spus: NC/NO in funcție de tipul agentului termic. eu credeam ca cele NC sunt proiectate doar pentru economisirea de energie, dar ce legatura sa aiba oare tipul de agent termic. apa sau apa+antigel ... ? Link spre comentariu
Stefan Postat Noiembrie 15, 2019 Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 (editat) Nu doar tipul de pe YouTube spune de ceară ci și în pdf-uk pus de mine zice ceva, asta doar dacă a fost interes să-l deschideți. Când am spus tipul agentului mă refeream la cald sau rece. Da, exact același tip de actuatoare se pot monta pe ventiloconvectorii de tavan (in 4 sau 2 țevi) ce pot acționa ventilele pentru agentul termic cald sau cel rece. La pardoseala sau radiatoare (agent cald) prefer ca la defectarea electronicii (sau lipsa tensiune ...) ventilul să permită trecerea agentului până la remedierea problemei, la rece prefer fix invers. Poate diferă de la caz la caz dar în general eu așa am preferat. Editat Noiembrie 15, 2019 de Stefan Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 15, 2019 Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 sigur ca am citit "The actuator mechanism of the A-series actuator uses a PTC resistor-heated wax element and a compression spring." Doar ca eu cand ma gandesc la ceara...nu-mi pot imagina ce fel de ceara. In fine. Nu am de gand sa confectionez eu aceasta ceara. Mai degraba speram sa o gasesc in alte chestii mai ieftine, sa adaptez. multumesc pentru lamurirea cu NC si NO. e o diferenta majora de pret cand vorbim de un NO fata de un NC. Iar eu cred ca pentru 2W consum energie pot sa aleg NO mai ieftin la o adica..active pe tot parcursul incalzirii... Link spre comentariu
Ticu Postat Noiembrie 15, 2019 Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 Acum 2 ore, Aw Genetix a spus: ... eram curios ce material anume este folosit pentru dilatatia acelui "actuator"... . Posibil sa fie ceva de genul "cerii rosii" folosite la sigilii; cand se topeste se dilata si actioneaza valva. http://sigilromcompany.ro/ceara-rosie-de-sigilat-2/ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum