xubi Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 Știe cineva dacă convertoareleA/D din E0304 erau superioare celor din integratele ICL7106? Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 (editat) Da. Eu (zic că) știu. La 7106 precizia de bază este 0,5 %. Se compara cu datele din cartea tehnica de la aparatul dorit, și se afla rezultatul. Asta dacă despre precizie este vorba. În rest..., se poate discuta. Datasheet - ul și cartea tehnica sunt lămuritoare. Editat Noiembrie 14, 2019 de gauss Link spre comentariu
xubi Postat Noiembrie 14, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 Mulțumesc, Nelămurirea mea este că nu prea pot compara un aparat de măsură cu un convertor A/D respectiv nu știu căt din eroarea de măsură se datorează convertorului și cât celorlalte componente Precizia am interpretat-o ca acuracy. În cartea tehnică a multimetrului E0304, eroarea de măsurare de bază este dată 0.2% ct. și 0.1% C.S.(cap de scală?) unde nu am înțeles ce înseamnă ct. În fișa ICL 7106 de la Intersil nu am găsit o astfel de informație. 0.5% spuneți, deci aparent mai mare decât eroarea lui 0304 dacă iau de bune datele din cartea tehnică Mi s-a dus un integrat betaM 108 conform schemei de depanare. Am comandat IC-ul dar am găsit doar CII 108 iar distracția cu transport m-a costat 40 de lei. Un 0304 se vinde pe la 100 de lei maxim. Nu am nici condiții de calibrare și nici cunoștințele necesare probabil. Așa m-am întrebat cu ce succes pot înlocui un 0304 cu un multimetru ieftin cu ICL 7106 (DT 830 costă pe la 15 lei)eventual schimbând chiar câteva componente prin el, pentru măsurători pe experimente hobby, proof of concept. De regulă Vmin=3V Vmax=30V, Imin=010uA Imax=2A . Citind câte ceva am ajuns la concluzia că aș putea inclusiv să înlocuiesc instrumentele analogice de pe sursa I4102 cu niște DT830 din astea și mai învăț câte ceva cu ocazia asta. Link spre comentariu
Kosmin Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 0304 nu e 'ala mic' cu convertor dubla panta? Nu țin minte sa aibă un ADC sub forma de circuit integrat în interior. Link spre comentariu
xubi Postat Noiembrie 14, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 Da, ăla micu. Dublă integrare. Mie mi s-a dus un operațional comparator. I1 bM108. L-am descoperit conform schemei logice de depanare ca fiind baiu dar nu prea știu ce fac si nu mă văd reparând chestii mai serioase la el. Așa mi-a trecut ICL7106 prin cap el având toate cele integrate. Merge sau nu merge. Nu am ce repara. Nu am spus că integratul ăsta ar fi ADC-ul. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 99 % din multimetrele ieftine actuale ( nu neaparat proaste ) sunt cu 7106 . Ma rog , intre timp au scos si chinezii cipurile lor . Nu veti gasi precizie mai buna de 0,5 % la multimetre cu acest integrat . Altfel , E0304 e vechi si destul de complex . Se mai stricau si la vremea lor . Sa nu mai vorbim de gabarit . Treceti pe ceva cu 7106 . Si incercati repararea celuilalt , desi va fi urmata si de o calibrare . Link spre comentariu
modoran Postat Noiembrie 15, 2019 Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 icl7106 mai ieftin de 50 de lei original la un magazin serios ( mouser, digikey, tme ) nu se gaseste, alea chinezesti de 15 lei tot aparatul nu au nimic in comun cu cipul original ce are 0,5% precizie. Si apoi aia e doar precizia integratului, dar conteaza si precizia componentelor externe acestuia. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 15, 2019 Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 Pun și eu o întrebare - sper să nu deranjez. Care e sursa informației că ICL7106 are o precizie de 0.5% ? Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 15, 2019 Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 (editat) Eu am facut aceasta afirmatie . Nu e greu de aflat , postarea a doua din topic . Poate fi combatuta . Ca nu detin adevarul absolut . P.S. - nu vad cine s - ar putea simti deranjat de o intrebare . Parere personala . Ma rog , nu ca nu s - ar intampla , pe forum sunt exemple zilnice . Editat Noiembrie 15, 2019 de gauss Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 15, 2019 Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 DS nu menționează această cifră , dacă la DS mă trimiteți . De altfel , iertare din nou, 0.5% din ce ? La un aparat de măsură ( deci nu la doar ADC-ul din el ) spunem : x% din citire + y% din cap de scară . Ultima parte este uneri exprimată ca z*LSD . La un ADC se menționează practic întotdeauna liniaritatea (INL ) care la 7106 ni se spune că ar fi < 1 LSD și offsetul care , după DS, este 0 ( adică este atât de mic încât nu este afișabil ) . Deci ce reprezintă 0.5% ? Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 15, 2019 Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 (editat) Schema de baza , milivoltmetru cap de scala 200mV . Trei digiti si jumatate . Ultima cifra semnificativa milivolti . Unul in plus , unul in minus . Functie de fractiunile de milivolt , sub sau peste 0.5 . La 200 milivolti , ar insemna 0,5 % . Nu sustin ca e precizia determinata academic . E doar o informatie . Prin '90 , am facut cateva sute de indicatoare de panou ( ma rog , un soi de multimetre ... , voltmetru C.C. cu mai multe scale , si ceva curenti , comutabil ) . 7106 produs de Intersil , import . Mai multe transe , cate 50 buc . Inlocuiau o schema de masura cu microampermetru magnetoelectric , import URSS , care n - a mai fost disponibil . Am " frecat " 5 buc ., transa pentru omologare , la camera climatica , socuri , vibratii , presiune mediu inconjurator etc . In cel mai defavorabil caz , precizia ( conform laboratorului metrologic ) a fost undeva sub 0,5 % . Nu foarte mult , sub 5 sutimi . Am considerat valoarea acoperitoare , si am trecut - o in cartea tehnica a masinii , si in noul caiet de sarcini . Era un salt , cel cu magnetoelectric avea ( impus ) 1 % . Am verificat cateva sute de subansamble de genul . Am scris mai sus de multimetre cu 7106 . Cred ca am vazut zeci de modele , unele de banc . N - am intalnit vreunul sa declare precizie mai buna de 0,5 % . Or fi , nu zic nu . Numai ca n - am avut eu contact cu ele . Coroborand cele de mai inainte , si altele ... , ca acum e internet , am gandit ca 0,5 % e o valoare rezonabila si acoperitoare . Cu multi ani in urma , interesul pentru 7106 a scazut pana a disparut . Acum am multimetre de 20 de ori mai precise , cu care pot masura ce si daca am nevoie . Daca se poate stabili alta valoare privind 7106 , in mod mai riguros , sunt multumit s - o accept . Cu titlu de palmares in cunoastere , altfel interesul meu privind integratul in cauza a disparut . Editat Noiembrie 15, 2019 de gauss Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 15, 2019 Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 Acum 2 minute, gauss a spus: Cred ca am vazut zeci de modele , unele de banc . N - am intalnit vreunul sa declare precizie mai buna de 0,5 % . Perfect de acord ! Doar că aia e precizia întregului aparat nu a convertorului . De cele mai multe ori acei 0.5% provin din referință și mai ales din divizorul de intrare ( Am văzut chinezești cu clasa de toleranță 1% , cele spălate au 0.5% deci ... ) . În fine , ca să nu o lungesc . Sunt de acord că 0.5% este foarte normal pentru un aparat cu 7106 dar circuitul în sine , folosit spre capătul superior al gamei ( indicatie peste 1000) poate sensibil mai bine ( sub 0.1%). PS Și o mică corecție . 3 1/2 digiti la 200mV cap de scală . Ultima cifră este zecimi de mV nu mV. 199.9 Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 15, 2019 Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 (editat) Corectia este corecta si va multumesc ! Ma gandeam si la varianta de 2v cap de scala , se poate stabili din schema de aplicatie . In rest , ce poate un ADC pe anumite portiuni ale domeniului ... , nu stiu cat e de relevant . Ca trebuie sa lucreze pe tot domeniul , urcare - coborare etc . In rest , cu multimetrele , alta discutie . Rezistori cu 0,1 % toleranta se produc curent . Si " varsati " , si blocuri divizoare monolitice , speciale pentru multimetre . Nu mai sunt ( semnificativ ) scumpe , pot fi implementate intr - un multimetru cat de cat cu pretentii . Un multimetru cu 7136 si asa ceva ( de fapt mai multe ) am la colectie , precizia pentru scala de 200 mV e tot 0,5 % . Cea mai buna ( precizia de baza ) pentru multimetrele respective . De ce oare , nu stiu . La verificare , tot atat iese . In fine ... P.S. - poate ne ajuta alti useri ( pe mine personal cu siguranta , si recunosc anticipat ) si posteaza ceva specificatii ( mai bune ) pentru multimetre cu 7106 . N - am sustinut ( am scris mai sus ) ca n - ar exista , doar ca n - au " ajuns " si la mine . Editat Noiembrie 15, 2019 de gauss Link spre comentariu
xubi Postat Noiembrie 15, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 Mulțumesc tuturor, pentru precizări și insights. Am luat notițe. Bănuiam că astea chinezești nu sunt cu ICL-uri ci ceva clone. îmi plac drăciile alea mari (E0304), le am oricum dar mă gândisem citind pe forum opinii cum că nu-s foarte bune (depinde la ce) cum ar arăta să le bag înăuntru pe măsură ce se strică, mațele unui multimetru de duzină și presupuneam că nu pierd nu știu cât pentru ce precizie de măsurare am eu nevoie ca hobbyst. Jumate din plan era să reduc și adâncimea aparatelor. Stau pe un raft și am constatat că-i mai plăcut decât 2-3 multimetre ușoare împrăștiate pe masă. Baiu la LCD-urile astea este acel contact elastic care-mi strică socotelile. Nu am deocamdată o soluție să rotesc LCD-ul cu 90grade față de placă. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 15, 2019 Partajează Postat Noiembrie 15, 2019 (editat) 7106 s - a produs in multe variante . De fapt doar denumirea difera , e aceeasi arhitectura a cip - ului . Inclusiv rusesti si romanesti ( ultimele doar impachetate , fiind de fapt din RDG ) . Pe vremuri existau LCD - uri pentru ele cu terminale de lipit ( cositorit ) , poate or mai fi pe undeva . P.S. - E0304 e semnificativ mai bun decat multe chinezarii . Si in C.C. , si mai ales in C.A. Dezavantajele ( o parte ) le - am mentionat , a fost produs cu costuri mult mai mari intr - o epoca in care industria romaneasca nu producea multimetre portative de dimensiunile celor de azi , cu ecran LCD . Singura " incercare " au fost cele poloneze rebranduite , imediat dupa '90 ( s - a mai discutat despre ele ) . Editat Noiembrie 15, 2019 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum