oroles Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 Acum 12 minute, RST a spus: Pe scurt de tot si pe inteles, un dispozitiv neliniar prin care trece un semnal complex ( mai multe frecvente ) genereaza armonici ale acestor frecvente. Armonicile se mixeaza, creand sume, diferente etc, atat intre ele cat si cu fundamantalele. Rezulta semnale " noi " care apar la iesire....si inexistente la intrare. Efectul de mixare apare tot datorita neliniaritatii. Brrr. Cam "complex" ! :-) Deci asta se intampla tot timpul ? Sau cand? Am vazut ca va interesa acel OIP3. Cifra in dB e un soi de indicator presupun, dar nu inteleg cum il priviti, sau cum il stabiliti. Ce cautati? Sa fie cat mai mare, cat mai mic sau o valoare anume ? De unde rezulta cifra aceea ? Si daca nu va deranjez prea tare, n-am inteles de ce vad pe net atat IP3, dar si OIP3 (mi-ati zis ca e acelasi lucru) si in plus, IIP3. Poate nu stiu eu sa caut, dar explicatiile pe care le-am gasit sunt cam incurcate. Multumesc! Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 http://rfic.eecs.berkeley.edu/~niknejad/ee142_fa05lects/pdf/lect9.pdf Link spre comentariu
oroles Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 Acum 5 ore, Ion_Bumbu a spus: http://rfic.eecs.berkeley.edu/~niknejad/ee142_fa05lects/pdf/lect9.pdf Va salut, multumesc ptr document ; m-am uitat prin el, dar e complicat matematic si as avea nevoie de ceva mai simplu ... De aceea il intrebasem pe colegul RST, poate reusea o explicatie mai pe intelesul cuiva care n-a venit in contact cu problema respectiva pana acum. Cu stima, Oroles Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 Acum 8 ore, RST a spus: Eu spun ca efectul este marirea raportului S/Z cu 4.08dB. Mai mult decât cei 3dB teoretici? Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 14, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 Vreau sa vad schema bine facuta. Ceva, chiar si sirena wau-wau, gaca nu postati schema de preamplificator RF. Link spre comentariu
ndor Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 Domnul @VAX, de ce nu veniti dumneavoastra cu o schema proprie , gandita , nu copiata de la altii ? Ceva simplu si eficient .Sa vedem si noi o gandire de schema bine facuta pe tema asta. Poate fi si fara valori ale componentelor ca sa fie protejata de copyright. Un preselector nu e o centrala nucleara! Acum 9 ore, RST a spus: Eu spun ca efectul este marirea raportului S/Z cu 4.08dB. Tu ce spui, @ndor ? Eu spun sa recapitulezi aritmetica. Incepe cu tabla adunarii. Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 14, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 Acum 17 minute, ndor a spus: Ceva simplu si eficient ..... Am sa postez. Rugamintea era pentru domnul @franzm, care nu ne impartaseste din experienta si ideile dumnealui. Sa stiti ca si daca postezi schemele altora nu este rau, daca sunt chestii bine gandite. Le sunt utile celor care invata acum. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 (editat) Acum 3 ore, oroles a spus: Va salut, multumesc ptr document ; m-am uitat prin el, dar e complicat matematic si as avea nevoie de ceva mai simplu ... Pagina 9, grafic si exemplu in continuare. Puteti gasi si restul docu. modificind cifra lectiei ex: http://rfic.eecs.berkeley.edu/~niknejad/ee142_fa05lects/pdf/lect10.pdf Editat Noiembrie 14, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 Acum 56 minute, VAX a spus: Rugamintea era pentru domnul @franzm, care nu ne impartaseste din experienta si ideile dumnealui. Tonul face muzica. Iara schema de lustruire a suruburilor pe care o practic eu, nu va priveste. Ca si altii, am motive personale sa nu public. Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 14, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 Am sa postez eu cateva scheme de preamplificatoare RF ieftine si usor de construit. O prima varianta ar fi cu MOSFET de tipul BS170 (drena la masa) si tranzistor bipolar (baza la masa). Tranzistoarele BS170 sunt pentru comutatie, dar nimic nu le impiedica sa fie utilizate si in amplifuicatoare RF, in anumite configuratii. Au capacitatile interne cam mari, dar si transconductanta este mare. In schema prezentata MOSFET-ul este repetor de tensiune in sursa, cuplat cu un amplificator cu tranzistor bipolar cu baza la masa. Alimentarea prin droselul L1 permite polarizarea independenta a celor doua tranzistoare. Trebuie ca L1 sa se realizeze pe miez (binocular, tor) de ferita de dimensiune mai mare, sa nu se satureze miezul magnetic din cauza curentului continuu care trece prin el. Pe schema nu apar condensatoarele trimer, absolut necesare pentru alinierea circuitelor oscilante. O hiba ar fi aceea ca tranzistorul Q3, repetor de tensiune necesar pentru evitarea amortizarii circuitului oscilant cu L2, introduce o capacitate la intrare variabila, in functie de pozitia cursorului potentiometrului R6. Se poate reduce acest efect prin cateva elemente de circuit in plus. Potentiometrul este necesar in cazul in care semnalul este prea puternic si se poate bloca receptorul. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 Acum 3 ore, VAX a spus: Vreau sa vad schema bine facuta. Ceva, chiar si sirena wau-wau, gaca nu postati schema de preamplificator RF. Eu vreau sa fiu la Rio! dar din pacate sint acasa si dau cu vopsea pe pereti! Aia e! nu e deloc ca in filme. 1 Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 Acum 2 ore, VAX a spus: Am sa postez. Rugamintea era pentru domnul @franzm, care nu ne impartaseste din experienta si ideile dumnealui. Sa stiti ca si daca postezi schemele altora nu este rau, daca sunt chestii bine gandite. Le sunt utile celor care invata acum. Desigur, maestre. dar va rugam sa o luati de la plebiscit, adica sa depasiti nivelul montajelor didactice care functioneaza doar in teorie si de asemenea schemele din revistele anilor 1920-1948! Alea le-am fumat si noi la vremea respectiva chiar daca pentru dv. constituie o noutate si va provoaca o continua uimire! Preferabil sa incepeti cu anii 2000! Acum 2 ore, RST a spus: mie mi-a dat o crestere a S/Z cu 2.04dB in tensiune, respectiv 4.08dB in putere. Tare! Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 (editat) Acum 34 minute, VAX a spus: O hiba ar fi aceea ca tranzistorul Q3, repetor de tensiune necesar pentru evitarea amortizarii circuitului oscilant cu L2, introduce o capacitate la intrare variabila, in functie de pozitia cursorului potentiometrului R6. Se poate reduce acest efect prin cateva elemente de circuit in plus. Potentiometrul este necesar in cazul in care semnalul este prea puternic si se poate bloca receptorul. Deci o schema inutila, nepractica cu care nu merita sa pierdem timpul cu ea! Daca veti incerca sa depasiti nivelul revistelor interbelice, veti vedea ca amatorii utilizeaza componente si tehnologii moderne, microprocesoare, dsp, fpga si alte asemenea! Dv. ati predat studentilor tot receptorul cu reactie? sint sigur ca daca au invatat asta pot aranja cartofii in rafturi la cora in cel mai bun mod! P.S. nu credeti ca ar fi momentul sa coboriti de la catedra si sa incercati sa invatati de la cei care stiu cu ce se maninca electronica din ziua de astazi??? ma duc sa mai dau un perete cu vopsea! Editat Noiembrie 14, 2019 de Marele Savant 1 Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 14, 2019 Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 (editat) Acum 50 minute, VAX a spus: Pe schema nu apar condensatoarele trimer, absolut necesare pentru alinierea circuitelor oscilante. Tipic. TIPIC! Vraişte de scheme aruncate de-a-n pulea, cică să-i ajute pe ăica care vor să înveţe. Mie mi-e clar pentru a nu ştiu cîta oară că între a asculta un profesor şi a asculta un inginer, cel din urmă e preferabil. Editat Noiembrie 14, 2019 de ratza Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 14, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2019 Acum 57 minute, Marele Savant a spus: Eu vreau sa fiu la Rio! dar din pacate sint acasa si dau cu vopsea pe pereti! Aia e! nu e deloc ca in filme. Numai prostii si patetisme din astea comentezi, pentru ca nu te pricepi bine la partea tehnica. Nu discuti pe schema, nici nu te intereseaza. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum