Marele Savant Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 astea nu au buffer? Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 (editat) @RSTBF5030 sunt tetrode special pentru tensiuni de alimentare mici. Nu stiu (înca) cum se comporta în US; sunt declarate ca fiind pentru VHS si UHF. Edit: Pentru VHF, nu VHS; sa-l ia naiba de autocorector. Editat Noiembrie 13, 2019 de franzm Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 (editat) La 12.11.2019 la 22:46, VAX a spus: Nu stiai ca prin punerea in paralel a N JFET-uri sau triode scade tensiunea echivalenta de zgomot de la intrare de radical (N) ori ? Asta este motivul pentru care se pot folosi multe triode legate in paralel in etajele cu zgomot mic. Domnule, imi recunosc ignoranta! Asta n`o stiam si va multumesc de aceasta info deosebit de pretioasa! Deci voi pune 4 triode in paralel si voi obtine o scadere a zgomotului de 2 ori, daca pun 9 de 3 ori. Deci cu 100 de bucati paralelate voi obtine un zgomot apreciabil redus, de ordinul celui de la amplificatoarele parametrice criogenice! Singura mea problema, de inginer ignorant este urmatoarea, de ce nu se foloseste aceasta metoda industrial, n`ar fi mai ieftin asaceva decit un amplificator criogenic??? Ma rog, eu in ignoranta mea credeam ca zgomotul celor 4 se va insuma, de asta este lipsa de viziune, inertia, etc. Chiar si acuma o pot edita inaltimea voastra! Acum 18 minute, Ion_Bumbu a spus: Domnule, bineinteles ca sustineam asta, dar ...era pentru domnul profesor... Asteptam cu interes o reactie, oare de ce credeti ca am raspuns rapid la interpelarea dumneavoastra cu exemplu cu tot. Daca doream puteam edita acea "bilba", a ramas acolo si ...dumneavoastra ati... postat, ma rog asta este, are balta peste, asta in sensul ca vor mai fi ocazii... Editat Noiembrie 13, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 Scade! zgomotul generat de tranzitoare nu este in faza! asa ca se aduna reducindu-se! sint scheme profesionale, mai ales in audio cu cite 4-8 tranzistoare in paralel! Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 (editat) Si dumneavoastra tineti cu ursul...? Scade, da de ce nu`i folosita metoda, intreb si eu... https://www.analog.com/en/technical-articles/paralleling-amplifiers-improves-signal-to-noise-performance.html# Editat Noiembrie 13, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
ndor Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 Chestia cu legarea in paralel a triodelor sau tetrodelor si cu scaderea zgomotului , este intr-adevar adevarata. Pana la un punct. Problema care se pune cu adevarat ar fi daca se merita . Zgomotul nu va scadea direct proportional cu numarul conexiunilor . Exista o limitare . Nu stiu cat de mult se merita,de exemplu pentru 4 tetrode BF998 puse in paralel se obtine o scadere cudoar 0.3dB a zgomotului . Ma refer strict la HF. Ca sa tii la aia 0.3dB ar trebui ca tot lantul de dupa LNA sa fie mai mult decat perfect in materie de zgomot . In schimb. adevaratul castig care se obtine va fi cresterea IP3, amplificarea ramanand constanta . Un studiu facut pe tema asta http://lea.hamradio.si/~s53ww/4xbf998/4xbf998.htm Si apropo de ce spunea intr-un post mai sus Ion Bumbu referitor la amplificarea de 40dB a LNA-ului , " Those amplifiers are not well suited for preamplifiers in front of receiver or xverter as they have much too much gain. In order to use them effectivelly (although I don't recommend using preamplifiers at all) one shoul add an attenuator at the output to lower the gain " Acum 12 minute, Ion_Bumbu a spus: Scade, da de ce nu`i folosita metoda, intreb si eu... Nu este rentabil pentru industrie . Eficienta e mult prea mica comparand cu costurile . Se poate realiza un LNA cu acelasi zgomot si doar cu un singur tranzistor. E mult mai eficient . Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 La ora actuala receptoarele pina`n 30MHz folosind componente moderne, nu mai au nevoie de ARF, cifra de zgomot este pe la 10dB. La frecvente ridicate, da ar fi perfect numai ca ... puterea se divizeaza, pui 2 etaje in paralel, puterea de intrare este la jumatate deci SNR scade. Scaderea la 1/2 a puterii duce la scaderea cu acel radical din 2 a tensiunii pe intrarea amplificatorului, compensata pina la urma la iesire cu radical din 2 de care facea vorbire domnul profesor. Asta este si explicata pentru care acele amplificatoare push-pull de receptie au la iesire acelasi SNR ca cele cu un tranzistor dar avantaj la gama dinamica crescuta cu 3dBm. Din cauza asta la EME tot un tranzistor se foloseste de pe vremea cind top of the line era BF256... Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 Domnu`, domnu`, dB se aduna, scade din cind in cind dar nu se imparteste asa cum doresti dumneata, acolo cistigul a fost de fix 0,3dB, v`a scris si colegul @ndor, mai repede din adaptari decit din insumare. Restul calculului...nu sint in stare sa`l mai urmaresc... Link spre comentariu
ndor Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 (editat) Baaa, ce dracu aberezi pe aici ? Cum dracu socotesti ca de la 0.5db ajungi la 4.1dB ?!!! Nici sa socotesti nu esti in stare ? Ce dracu, ne iei de prosti pe toti ? Plus ca te bagi in discutii care te depasesc . Ai idee ce inseamna un raport S/N de 2dB intrare in LNA ? Poti sa adaugi la asta cat vrei tu ca tot un rahat va fi. Se pare ca, colegul @Ion _Bumbu mi-a luat-o inainte cu explicatia . Mult mai calm ! Editat Noiembrie 13, 2019 de ndor Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 Acum 2 ore, Ion_Bumbu a spus: Si dumneavoastra tineti cu ursul...? Scade, da de ce nu`i folosita metoda, intreb si eu... https://www.analog.com/en/technical-articles/paralleling-amplifiers-improves-signal-to-noise-performance.html# Scade si este folosita, probabil ca intre timp v-ati documentat si ati vazut ca asa este! probabil ca in industrie nu este aplicata deoarece acolo proiectantii dispun de ce componente vrea muschii lor si de asemenea traiesc in viata reala, nu imaginara! In audio este o metoda folosita, mai ales in preamplificatoarele pentru MC, unde se doreste un zgomot cit mai mic, dar am intilnit si scheme unde era folosita in LNA, ce-i drept mult mai rar fata de audio! Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 Domnule, m`am documentat din timp, am cochetat cu EME, vezi referirea la 256, stiu si sa calculez iar acolo unde se poate aplica...pentru mine deja nu este interesant. Totusi eram interesat sa vad o schema in GG cu tuburi in paralel sa scoata zgomot redus si un calcul ar fi fost interesant. Poate o sa vad totusi. Cu alte cuvinte, in scurte nu`i nevoie, in ultrascurte...nu aduce nici o imbunatatire. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 asta este deja alta chestie, dv. sustineati acum citeva postari ca: ''Ma rog, eu in ignoranta mea credeam ca zgomotul celor 4 se va insuma, de asta este lipsa de viziune, inertia, etc.'' Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 (editat) Domnule, bineinteles ca sustineam asta, dar ...era pentru domnul profesor... Asteptam cu interes o reactie, oare de ce credeti ca am raspuns rapid la interpelarea dumneavoastra cu exemplu cu tot. Daca doream puteam edita acea "bilba", a ramas acolo si ...dumneavoastra ati... postat, ma rog asta este, are balta peste, asta in sensul ca vor mai fi ocazii... Editat Noiembrie 13, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
oroles Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 Acum 12 ore, RST a spus: Cat e OIP3 la montajele de mai sus ? In poza nu se specifica. Va salut! Ce reprezinta OIP3 ? Daca e legat de acel IP3, asta e o alta incurcatura pentru mine si cred ca mi-ar fi de folos daca ati putea sa ma lamuriti, cred c-ar fi un efort bun si pentru altii, nu doar ptr mine ! Si inca ceva, se aplica doar in radio, sau si in audio ? Multumesc anticipat! Oroles Link spre comentariu
oroles Postat Noiembrie 13, 2019 Partajează Postat Noiembrie 13, 2019 Acum 14 minute, RST a spus: Salut ! OIP3 = output IP3 sau IP3, simplu. Da, si in audio...dar nu sunt cel mai bun in a explica... Multumesc, ptr mine e cam gri chestia asta cu IP3. Tot incerc sa citesc de pe net cate ceva, dar tot nu se "aduna". Vad acum ca exista si IIP3, si IP3, pe langa OIP3. Daca OIP3 e IP3 in varianta simplificata, atunci ce-i cu IIP3 acela? Cat despre rest, stati linistit, eu apreciez explicatiile , multumesc ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum