Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preselectoare si alte montaje pentru DX

VAX

Postări Recomandate

Domnule Emil, te rog să nu te pui contra pompierului care arde cărţi.....nu ai şanse să termini un astfel de conflict.Unii devin mai înţelepţi la bătrâneţe, alţii dau în mintea copiilor....asta e.

Link spre comentariu
Acum 27 minute, Marele Savant a spus:

si se ridica la pi pe doi!

Vi`l las dumneavoastra, eu am obosit!

ecc88.pdf

Scrie mare si lat pentru ce a fost proiectat.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Nu intelegi domnule ca triodele (identice) din ECC88 se pot folosi in multe moduri (bistabile, multivibratoare, etaje diferentiale, etc), nu numai la cascode ? Mai complicat este cand vine vorba de alte tipuri de duble triode, la care exista diferente intre cele doua sectiuni (una fiind optimizata din constructie pentru functionare cu grila la masa), cum ar fi ECC89, 6N24P, etc. Astea au fost facute special pentru cascode, dar se pot utiliza si cu ambele triode in paralel, cu grila la masa.

Nu stiai ca prin punerea in paralel a N JFET-uri sau triode scade tensiunea echivalenta de zgomot de la intrare de radical (N) ori ? Asta este motivul pentru care se pot folosi multe triode legate in paralel in etajele cu zgomot mic.

Acum 3 ore, validae a spus:

Unii devin mai înţelepţi la bătrâneţe, alţii dau în mintea copiilor....asta e.

Va rog sa ramaneti neutru, cum ii sta bine unui moderator, si sa nu ma mai jigniti. Din punct de vedere tehnic am dreptate, n-am gresit nimic. Sunt mai documentat decat va imaginati dumneavoastra.

Link spre comentariu

Rezumat:

- tre' folosit un amplif de putere ca preamplificator/LNA;

- se caută scheme cu componente de pe vremea brontozaurilor, cît mai overkill;

- se ia un etaj pilot pentru emisie care se ciobăneşte pentru recepţie.

Apăi domnu' VAX, dacă aşa le explicaţi studenţilor, multe lucruri nu-s de mirare!

Link spre comentariu

Inteleg ca ati invatat mecanic in facultate si ca n-ati fi bun pentru cercetare-dezvoltare, lucrati (ganditi) dupa sablon.

Stimate domn, JFET-urile din seria P8000 sunt excelente pentru amplificatoare cu zgomot mic si intermodulatii reduse. Cititi datele de catalog si notele de aplicatii referitoare la ele. 

Din schema respectiva se pot utiliza (de radioamatori) primele doua etaje, daca ii deranjeaza amplificarea in plus introdusa de etajul al 3-lea, cel cu V-MOS. Fiind amplificator de banda larga, merge si ca amplificator de antena colectiva, cum erau cele montate la blocuri inainte de '90. In acest caz amplificarea de peste 40dB este chiar necesara, pentru compensarea pierderilor de la distribuitorul de semnal.

Lampi si tranzistoare de putere medie se utilizeaza frecvent la amplificatoarele care trebuie sa lucreze cu intermodulatii reduse. Functioneaza la curent mare, in regim liniar.

Prin atitudinea dumneavoastra, de avocati ai celor care nu posteaza nimic interesant si doar se iau de postarile altora, nu contribuiti la imbunataturea sectiunii tehnice. Domnii Marele Savant, Ion Bumbu, Gauss, franzm si altii ce postari au ? Doar de fitileala si de galceava. Mai bine ar pune ceva interesant, sa vada tineretul. Nu postez pe motiv ca am dat in mintea copiilor, cum zicea domnul @validae, ci pentru tinerii pasionati de electronica.

Link spre comentariu

Exact, am învăţat atît de mecanic şi sînt atît de prost pentru cercetare-dezvoltare încît nu înţeleg de ce mă plăteşte firma cu un purcoi de bani ca să creez prototipuri în loc să mă dea afară.

Ca fapt divers, m-am lăsat de RF din cauza gunoaielor de scheme puse la vrăjeală, pline de greşeli (intenţionate sau nu), fără explicaţii. Aşa că postările pentru tineret sînt fix vax.

Link spre comentariu
Acum 53 minute, VAX a spus:

Prin atitudinea dumneavoastra, de avocati ai celor care nu posteaza nimic interesant si doar se iau de postarile altora, nu contribuiti la imbunataturea sectiunii tehnice.

Draga domnule, dvs chiar credeti ca tinerilor le folosesc scheme cu greseli si/sau componente antice sau remarci de genul " Cine e destept stie ce sa extraga din schema respectiva. "? Sau vesnica închinaciune la impedanta de intrare "infinita" a feturilor. Stiti cumva cât este impedanta de intrare a lui VN88 din schema ce ati pus-o? De unde o sa ia tinerii P8000 sau 8002? Dar 2N5109? Si de care, RCA sau Motorola? Ca ala CDIL e bun pentru tomberon.

Link spre comentariu

Nu vad nimic interesant postat de domnul franzm, o schemulita gandita de dansul, ceva. Doar se umfla in pene si ne ia de sus, ca Iohannis. Astept sa se produca minunea, sa se coboare la nivelul nostru (de romani prosti) si sa ne ia in seama, sa ne prezinte ceva. Schemele, domnule franzm, nu gargara.

Am precizat deja ca in locul tranzistoarelor P800x se pot folosi JFET-uri de comutatie din seria 2N4091_2_3, cu radiator pe capsula. 2N5109 (Vest) s-au gasit si la noi si nu le lua nimeni, desi erau la pret sub 3 lei. Eu am cateva zeci si sunt convins ca multi altii le au prin sertare. Nici ce face CDIL nu este de aruncat, respecta niste norme de productie. Pot fi inlocuite cu BFW16_17, sau cu mai multe BFR96 puse in paralel (cu rezistoare de echilibrare in emitor, decuplate). Se pot face multe si in Romania, exista ebay, pricepere si pofta de constructii sa fie.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Citat dintr-un clasic in viata. Cam asa gandesc unii vestici (inapoiati, fireste!). Asta apropos de etaje de preamplificare liniare si cu IMD ridicat!

1401209998_push-pulllinear.thumb.png.a3d0c058bdec697bd3c59674c7edf06e.png

Editat de nico_2010
Link spre comentariu
Acum 22 minute, VAX a spus:

Nu vad nimic interesant postat de domnul franzm, o schemulita gandita de dansul, ceva. Doar se umfla in pene si ne ia de sus, ca Iohannis. Astept sa se produca minunea, sa se coboare la nivelul nostru (de romani prosti) si sa ne ia in seama, sa ne prezinte ceva. Schemele domnule franzm, nu gargara.

Sa inteleg ca schemele sovietice cu care ne delectati sunt conceptia dvs?

Cat despre comparatiile cu lumea politica, acestea nu-si au locul aici.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, ratza a spus:

Apăi domnu' VAX, dacă aşa le explicaţi studenţilor, multe lucruri nu-s de mirare!

Eu am zis primul, sper sa mi se recunoasca prioritatea!

Link spre comentariu
Acum 1 oră, VAX a spus:

Nu vad nimic interesant postat de domnul franzm, o schemulita gandita de dansul, ceva. Doar se umfla in pene si ne ia de sus, ca Iohannis. Astept sa se produca minunea, sa se coboare la nivelul nostru (de romani prosti) si sa ne ia in seama, sa ne prezinte ceva. Schemele, domnule franzm, nu gargara.

Iar noi asteptam sa vedem ceva practic, concret iesit din miinile dv., nu linkuri spre scheme de muzeu si in rest gargara la maxim!

Pentru RST: daca tot vrei sa folosesti putine componente, de ce nu incerci cu MMIC-uri? 

Ai scris cindva ca detectia AM cu TA7242 nu e tocmai buna, pori sa fi mai exact, ce anume nu ti-a placut?

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu
Acum 2 minute, RST a spus:

Daca te referi la poza aia, n-au treaba, sunt bipolare. Impedanta de intrare depinde de elementele montajului, e...cat le-o faci sa fie. 

OIP3 ma intereseaza, pentru ca SPFZ5189Z se lauda cu vreo 40dBm la 2Ghz. Unde mai pui ca se alimenteaza la 3-5V si pe langa el nu mai pui nicio piesa, doar un eventual filtru de banda. 

OIP3  = 22dBm

Amplificare 11dB

Link spre comentariu

Mai sint un milion de MMIC-uri in afara de SPF5189! si oricum pot fi puse in restul etajelor, nu neaparat in front end!

PS am primit si eu cd4069 de la miva, voi incerca zilele astea sa vad daca difera de cele Toshiba si ME folosite initial!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări