Ion_Bumbu Postat Noiembrie 11, 2019 Partajează Postat Noiembrie 11, 2019 (editat) Domnule, ce faci cu 44dB amplificare? Ce faci cu mixerul? Credeti ca faceti EME pe 3,5MHz? V`ar pupa aia din Kriegsmarine pentru ideile dumneavoastra, doar ei erau amatori de astfel de amplificari. Incercati sa faceti un buget al amplificarilor pentru un Rx superheterodina si poate pricepeti atunci ce vreau sa va spun. Amplificator de Rf cu gama dinamica foarte buna, intermodulatii mici si zgomot bun am facut cu un KP 903, configuratie Norton. Cistigul aprox 13dB, nu mai mult, nu`i nevoie. Editat Noiembrie 11, 2019 de Ion_Bumbu 1 Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 12, 2019 Partajează Postat Noiembrie 12, 2019 Acum 8 ore, RST a spus: Am zis eu ca am masurat ? Am in vedere doar scopul, odata ce isi fac treaba asa cum am prevazut in montaj ( toate, fara exceptie ) , nu mi-am mai batut capul cu detalii. Aha. Deci aberaţiile uzuale. Credeam că învăţ ceva util. Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 12, 2019 Partajează Postat Noiembrie 12, 2019 P8002 costa actualmente 18 euroi, de zece ori cât KP903, iar din seria CP640 n-am mai vazut de treizeci de ani. Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 12, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2019 Acum 10 ore, Ion_Bumbu a spus: Domnule, ce faci cu 44dB amplificare? Renunti la finalul cu V-MOS si folosesti restul. Cine e destept stie ce sa extraga din schema respectiva. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 12, 2019 Partajează Postat Noiembrie 12, 2019 Da, aveti dreptate cu o corectie, cine`i destept nu se uita la schema aia ca sa o foloseasca drept preamplificator ! Pune mina pe o carte (Ulrich Rohde de preferat) si invata de acolo. Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 12, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2019 Acum 32 minute, franzm a spus: P8002 costa actualmente 18 euroi, de zece ori cât KP903, iar din seria CP640 n-am mai vazut de treizeci de ani. Merg (de duduie) si tranzistoarele din seria 2N4091_92_93, fabricate si in Romania inainte de distrugerea fabricilor. Se mai gasesc pe la unii prin sertare si stau degeaba. Disipa 1,8W pe radiator infinit. Cipul este asemanator cu cel de la P8002, ceva mai mic. Pui cateva in paralel (maxim patru) si ai rezolvat problema. Trebuie sa fie folosite cu radiator (luat de la tranzistoarele cu Ge de tipul AC180 sau similare , + o tabla de Al sau Cu). https://www.dibbert.org/other/p8002.pdf https://www.mouser.com/datasheet/2/676/InterFET_DS_2N4091_3-1217136.pdf Asa arata cipul de la 2N4091. Dumneavoastra nu vreti sa postati o schema ? Ca ziceati ca lucrati la firma bengoasa din Germania, cu software de simulare profesioanal si cu fel de fel de chestii. Faceti-ne bucuria asta si impartasiti-ne din experienta si priceperea dumneavoasta. Vorba aia, lucru bine facut. Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 12, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2019 Schema veche, adevarata, de amplificator RF bun de pus la intrarea unui receptor. Amplificarea este modesta, de aproximativ 9dB, dar suficienta pentru imbunatatirea receptiei. Acest amplificator se remarca prin distorsiunui de intermodulatie reduse. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Noiembrie 12, 2019 Partajează Postat Noiembrie 12, 2019 1 oră în urmă, VAX a spus: Schema veche, adevarata, de amplificator RF bun de pus la intrarea unui receptor. Amplificarea este modesta, de aproximativ 9dB, dar suficienta pentru imbunatatirea receptiei. Acest amplificator se remarca prin distorsiunui de intermodulatie reduse. Initial, am crezut ca va arde de poante, mai ales ca 416B e tub de emisie pentru microunde . A se vedea descrierile din foaia de catalog si de pe radiomuseum : https://www.westernelectric.com/spec_sheets/416B.pdf https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_416b.html " Planar triode, gold plated body; top pin to anode, threaded grid ring, four pin base. Glass spacers. Mu 200, 0.5 W out power at 4GHz. " Pe de alta parte, rasfoind pe net, am gasit pe site-ul radioexeperimenter.us un interesant articol, care face referire la : - " Using the 416B and 8058 Tubes as 432 mc Pre* amplifiers in the Navy CFN-46ADT Converter, " publicat in revista 73 Magazine din iunie 1964, pag. 66 . Si rasfoind putin mai departe, am mai gasit o editie din iunie 1965 a revistei 73 Magazine, in care se poate gasi un articol care trateaza acelasi subiect, la pagina 82 : https://ia800602.us.archive.org/19/items/73-magazine-1965-06/06_June_1965.pdf Asadar, nu e imposibil, dar cum tubul respectiv e destinat utilizarii in zona SHF sau mai sus, nu cred ca isi va bate cineva capul sa il foloseasca in unde scurte 73 de Cezar Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 12, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2019 (editat) Pentru US era schema. Am citit un articol pe net, cu multi ani in urma, in care un nene din America dadea o schema asemanatoare (aproape identica cu cea postata) si in care povestea cat de multumit era de amplificatorul respectiv. Se poate face ceva similar si cu JFET-uri cu transconductanta mare, puse cu poarta la masa si cu circuit oscilant in drena. Cred ca la intrare nu este necesar circuit acordat, ci un trafo de banda larga, din cauza impedantei mici la intrarea elementului activ si a amortizarii puternice introduse. Pentru US se poate inlocui trioda 416B cu doua duble-triode de VHF (ECC88, etc) cu ambele sectiuni puse in paralel. Important este sa se ajunga la o panta S=35-50mA/V, pentru zgomot mic si impedanta scazuta la intrare. Editat Noiembrie 12, 2019 de VAX Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 12, 2019 Partajează Postat Noiembrie 12, 2019 Tot nu realizati penibilul??? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 12, 2019 Partajează Postat Noiembrie 12, 2019 Acum 49 minute, VAX a spus: Pentru US se poate inlocui trioda 416B cu doua duble-triode de VHF (ECC88, etc) cu ambele sectiuni puse in paralel. Important este sa se ajunga la o panta S=35-50mA/V, pentru zgomot mic si impedanta scazuta la intrare. Adica am anodica, am o dubla trioda de Rf dedicata montajului cascod si pun sectiunile in paralel... Bravos natiune! inainte de a fi nascut eu s`a inventat montajul cascod si mai ales ca ECC88 are exact intrebuintarea asta, pentru asta a fost si proiectata lampa. Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 12, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2019 Acum 1 oră, Ion_Bumbu a spus: Acum 1 oră, Ion_Bumbu a spus: Bravos natiune! inainte de a fi nascut eu s`a inventat montajul cascod si mai ales ca ECC88 are exact intrebuintarea asta, pentru asta a fost si proiectata lampa. Nu te mai da destept la toate. Cascoda este mai zgomotoasa decat etajul de amplificare cu un singur element activ. Avantajul ei este capacitatea de reactie scazuta, specifica montajelor cu grila la masa. La varianta cu doua tuburi dubla-trioda puse in paralel si cu grila la masa amplificarea este mai mica decat la cascoda (9dB in loc de 25dB), dar zgomotul este mult mai mic si din cauza impedantei la intrare (in catod) foarte mici, si tensiunea de la intrare este mai mica si tubul lucreaza cu distorsiuni de intermodulatie mici (adica lucreaza chiar la semnal mic, aproape liniar). Acum 2 ore, Marele Savant a spus: Tot nu realizati penibilul??? Sa taci, ca esti in plus la chestii din astea. Treci la lipituri cu fludor (chinezesc). Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 12, 2019 Partajează Postat Noiembrie 12, 2019 (editat) Domnule, eu nu ma dau mai mult decit sint. Ce zgomot trebuie sa aiba un amplificator de Rf in unde scurte? Stiti sau? nu ca tot bateti apa n`piua cu zgomotul! Cu scuzele male pentru cei care stiu, te poti pisa in zgimotul amplificatorului daca are gama dinamica mica si nu rezista la IM. Este cea mai mica problema in unde scurte zgomotul ARF. N`si nevoie de amplificator de Rf decit de pe la 14MHz in sus, in rest se SCOATE, doar INCURCA, umfla mixerul si ala si asa sta cel mai prost la IM din tot lantul, mai la ala sa`i dai cu ARF de 44dB. Vorbesti de la tribuna 3`a nu de pe margine cind e vorba de Rf, dar vorbesti din carti, din pacate doar alea de ciclul primar. Experienta...pe simulator si cu germaniu de la Casa Pionierilor. Aveti experienta in ascultat ceva in US? Europa Libere nu se pune! Editat Noiembrie 12, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 12, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 12, 2019 Nu mai vorbi la repezeala, fara sa gandesti. Am spus deja care este smecheria cu cele patru triode (2 x ECC88) puse in paralel. Transconductanta creste de patru ori si tot de atatea ori se micsoreaza rezistenta la intrare. Se apropie de parametrii (in primul rand panta) triodei 416B, evident ca la frecventa joasa (US). Adica poti sa abordezi schema de amplificator cu 416B, in varianta cu grila la masa, fara sa dai o groaza de bani pe trioda de microunde. Nu mai repet explicatia cu intermodulatiile, ca tot nu pricepi. Nu imi amintesc in ce revista (QST ?, 73 ?) am citit articolul respectiv, ca ti-as da adresa sa citesti de acolo si sa te potolesti. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 12, 2019 Partajează Postat Noiembrie 12, 2019 (editat) Acum 37 minute, VAX a spus: Transconductanta creste de patru ori si se ridica la pi pe doi! stiu ca veti ramine mirat (apropo, va rog sa observati ca va vorbesc la persoana a doua si am aceeasi pretentie), dar unii au mai progresat din 1973! si ne mai miram de ce majoritatea absolventilor actuali pot ocupa cel mult un post de casier la cora! Apropo, intr-o anumita perioada credeam ca sinteti sotia mea care ma fitileaza sub acoperire! si ea le bijbiie pe astea cu RF-ul tot ca dv. Dar dupa replica cu fludorul chinezesc m-am convins ca gresesc pentru ca ea stie exact ce fludor folosesc! adica nici macar mosoarele pe care este infasurat nu sint chinezesti! Pa, pa, pa! Editat Noiembrie 12, 2019 de Marele Savant 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum