Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preselectoare si alte montaje pentru DX

VAX

Postări Recomandate

Acum 3 ore, yo3fhm a spus:

Domnilor, ce intelegeti prin "mare" ? Precizati va rog, pentru cititori, un ordin de marime macar. Kiloohmi, zeci de kiloohmi, sute de kiloohmi ? Sau cat considerati ca o fi ! 

Acum 2 ore, RST a spus:

Din ce stiu, in jur de 10-30K la 7Mhz.

Aha, OK, mersi ! Acu' nu vreau sa fiu indiscret, dar imi poti spune din ce sursa ai luat informatia asta? In catalog nu exista. Daca ai gasit ceva cu grafice, ar fi super. 

Si daca nu deranjez prea tare, m-ar mai interesa sa stiu daca aceasi sursa mai precizeaza ce valoare are partea reala si cea imaginara a impedantei, la frecventa pe care ai mentionat-o. 

Ce parere ai, daca s-ar folosi BF998 in loc de BF964, ar exista diferente ?

Acum 2 ore, RST a spus:

La 7Mhz impedanta FET-urilor e suficient de mare pentru a permite montarea circuitelor acordate direct pe poarta.

Sa inteleg ca te referi la FET-ul din schema ta (BF862) , sau la alt tip de FET ?

73 de Cezar

Link spre comentariu
La 09.11.2019 la 23:46, yo3fhm a spus:

M-am gandit ca n-ar strica o rubrica de acest gen, in care sa raportam unele statii DX pe care fie ca le-am receptionat, fie ca le-am si lucrat, precum si conditiile in care am reusit performantele respective (indiferent daca au fost obtinute cu echipamentele noastre sau ale altora, in vizita sau pur si simplu operand pe receptoare SDR online). 

Hai ca v-a trimis felix in balarii si cu topicul asta !:mort

Link spre comentariu

Propun infiintarea acestui topic pentru "disectia" montajelor care sunt destinate imbunatatirii receptiei semnalelor slabe si a statiilor DX in general. 

Stiu ca am infiintat "Rubrica DX", dar acolo as prefera sa pastram discutiile legate mai mult de receptia semnalelor DX (raportarea acestora, impresii, echipamente utilizate, conditii de lucru, mediu ambiant, locatie, etc.) - dar NU si a schemelor si montajelor efective

Asadar, pentru inceput, consider ca aici trebuie mutata si discutia referitoare la preselectorul RF pentru HF postat initial la "Rubrica DX" de dl. VAX, montaj a carui functionare a inceput sa starneasca interesul mai multor colegi de forum . 

Multumesc pentru intelegere si toate cele bune!

73 de Cezar YO3FHM

Link spre comentariu

Si dl. Vax insista sa ne dea lectii de RF!

ar fi bine de stiut daca topicul se refera la realizari concrete ale celor care le posteaza sau facem iar concurs de cules scheme de pe alte site-uri, fara a sti daca si cum functioneaza!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, franzm a spus:

Preamplificator de 4W? Autorul proiectului îl numeste driver pentru final cu tub.

Merge si ca preamplificator cu intermodulatii scazute. Functionand la curent mare prin tranzistoare, se asigura conditia de semnal mic si liniaritate buna (intermodulatii scazute). Am vazut scheme de tipul asta si cu triode cu panta mare (metaloceramice - S=50mA/V).

Acum 25 minute, Marele Savant a spus:

Si dl. Vax insista sa ne dea lectii de RF!

Dumneata chiar nu le ai cu chestiile astea. Nu te-ai plictisit sa lipesti piese din kituri luate de la chinezi ?

Link spre comentariu
Acum 2 ore, VAX a spus:

Merge si ca preamplificator cu intermodulatii scazute. Functionand la curent mare prin tranzistoare, se asigura conditia de semnal mic si liniaritate buna (intermodulatii scazute). Am vazut scheme de tipul asta si cu triode cu panta mare (metaloceramice - S=50mA/V).

Dumneata chiar nu le ai cu chestiile astea. Nu te-ai plictisit sa lipesti piese din kituri luate de la chinezi ?

Sa va traiasca frantuzoaica!!! din ce spuneti dv. rezulta ca se poate folosi atit ca gladiola cit si ca pom de iarna! sper ca recunoasteti citatul! Nu va simtiti deloc penibil sa o cotiti asa numai sa nu recunoasteti ca ati gresit si ca nu stapiniti subiectul???

De asemenea, cu mindrie patriotica si plin de elan revolutionar, am onoarea sa va informez ca nu am mai lipit un kit de acum citeva decenii! adica am montat citeva kituri de iprs pe vremea cind eram pionier si chiar mai tirziu ca tinar UTC-ist!

Hei-rup, hei-rup, hei-rup, bum!!!

deci cum ramine, postam realizari proprii sau facem iar garaj cu scheme interbelice culese de pe site-urile rusesti!!! interesanta si preferinta unora spre acestea! daca e vorba de realizari proprii, concrete, cred ca colegul RST cistiga detasat!

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Ion_Bumbu a spus:

Apoi domnu` @VAX nici dumneata nu le ai cu Rf, eventual povesti frumoase, va dau doar un hint, cistig 44dB ???

:57

Ce te miri asa ? Ia domnule ce este bun de la schema respectiva (partea cu P8000) si aplica la ce montaj vrei dumneata. Daca ai P8000, iar daca nu, atunci pune cateva 2N4091_92_93 in paralel, cu radiatoare pe ele. Lucrand cu poarta la masa si la curent mare (raportat la semnal), merg cu distorsiuni de intermodulatie scazute, dar si cu zgomot mic, specific JFET-urilor. 

Asta in cazul in care vrei amplificator de banda larga, cum este moda acum. Eu sunt adeptul amplificatoarelor acordate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări