Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preselectoare si alte montaje pentru DX

VAX

Postări Recomandate

Acum 17 ore, franzm a spus:

Prima contributie din cadrul acestui topic m-a facut sa caut prin cutia cu maimute si iaca ce-am gasit:

Înca nu-s hotarât, ce sa fac cu ele. Preselector (cu acord brut si fin) sau receptor cu reactie "perfect".

Frumoase maimute! Cea de sus, cu 6 CV ecranate intre ele, este cea mai potrivita pentru un receptor "perfect". Cu reactie sau superheterodina. O idee ar fi arhitectura unui receptor celebru:

http://noding.com/la8ak/12c.htm

Link spre comentariu
La 09.03.2020 la 12:30, puriu a spus:

Frumoase maimute! Cea de sus, cu 6 CV ecranate intre ele, este cea mai potrivita pentru un receptor "perfect". Cu reactie sau superheterodina. O idee ar fi arhitectura unui receptor celebru: http://noding.com/la8ak/12c.htm

Din pacate are numai 18 pF. Si placi de aluminiu. Celalalt are armaturile din alama argintata. Dar nu-i perfect nici asta; nu stiu ce salturi de frecventa vor produce denivelarile din placi. Sa vedem cum voi reusi sa folosesc în avantajul meu capacitatea (variabila) dintre pachetele de placi statorice din fiecare compartiment: cuplaj variabil între sectiunile filtrului sau reactie negativa variabila cu frecventa (la Lo6K39a s-a realizat un reglaj al amplificarii functie de frecventa). Probabil voi folosi patru sectiuni pentru preselector activ si celelalte doua pentru receptorul propriu-zis (cu reactie pentru MA si CW si superheterodina cu FI joasa si filtru electromecanic sau conversie directa cu mixer armonic pentru restul). Varianta cu mixer armonic este interesanta pentru avantajele pe care le ofera: atenuarea semnalelor MA, radiatia oscilatorului prin circuitele de intrare si, nu în ultimul rând, posibilitatea de a folosi un oscilator de frecventa mai redusa.

Link spre comentariu

Ala e bun la oscilatorul local, acolose foloseau deoarece elimina zgomotul de contact electric.

Am folosit de la un radio Oberon , in sectiunea de UKW era astfel de variabil, parca fluture ii spuneam.

Link spre comentariu

Am si fluture, atât cu ax metalic cât si cu ax ceramic. În aparatura din WWII s-au folosit si condensatoare cu statorul la masa (neizolat deci) si rotor izolat (ax ceramic). Uitati un fluture cu rotorul izolat:

Drehko_pseudo_6-fach.jpg

Editat de franzm
Link spre comentariu

Unii nu pot înțelege ca au rămas efectiv blocați în timp și nu prea mai au dreptate cu afirmațiile pe care le fac deoarece se bazează pe nivelul de cunostinte de acum 50 de ani. 

Link spre comentariu
Acum 8 ore, franzm a spus:

Vorbiti de filtre de JF sau de FI?

Filtre de RF, dar de banda ingusta, pana in 15KHz la placile de sunet cu esantionare pe 48 KHz. Cu placi mai bune (esantionare pe 192 KHz) merg si filtre mai largute.

Se pune generator de zgomot alb la intrarea filtrului, cu circuit de adaptare, ce iese din filtru este translatat in frecventa in domeniul audio, cu mixer echiligrat (heterodinare) si se vizualizeaza graficul cu SpectraLab sau cu alt program de analiza spectrala.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Plăcile de sunet nu-s concepute pt asa ceva și au diferite moduri de filtrare a semnalului de intrare ceea ce poate duce la rezultate neconcludente. Fără a putea face o comparație cu un echipament dedicat o astfel de măsurătoare este doar joaca. 

Link spre comentariu

adica se pot folosi intr-un domeniu foarte ingust, ceea ce le face aproape inutile iar daca luam in calcul si complicatia cu mixere, oscilatoare si ce mai trebuie pe linga ele, inutilitatea e aproape totala!

Link spre comentariu

Pentru discuţii şi păreri despre avantajele afişării liniare/logaritmice a semnalelor am despărţit postările ce tratau excluiv acest lucru pe topicul:

Vă rog să păstraţi pe acest topic doar discuţii la obiect, adică preselectoare....pentru restul, vă rog postaţi pe topicul de mai jos.

Link spre comentariu
La 13.03.2020 la 8:08, franzm a spus:

Din pacate are numai 18 pF.

Cu 40 pF in paralel acopera orice banda RA cu DX-uri (peste 7 MHz). Banda de 3,5 MHz este mai larga, dar nu prea are DX-uri. Se pot pune in paralel cu CV condensatoare mai mici si bobine mai mari.

Nici CV-urile Lorenz nu aveau capacitate mare (7 placi la stator) dar, cu bobine mari, mergeau pana la 75 kHz.

Link spre comentariu

Mi-am propus sa folosesc variabilul de 6x...140 pF si sa încep de la 50 kHz (vreau sa receptionez si "ceasurile"). Cu un factor de acoperire relativ redus acopar tot spectrul HF (<=30 MHz) cu un numar rezonabil de bobine. Momentan mesteresc la comutator si, daca nu închid astia pravalia, ma apuc sa debitez si sa îndoi tabla de crom pentru sasiu.

Cum vor fi tot câte doua circuite rezonante cuplate, n-o sa ma deranjeze prea mult faptul ca sectiunile CV sunt grupate câte doua.

Link spre comentariu

Schema de preselector (Q-multiplier) publicata de un neamt (DK2AG_Aktiver Preselector fur 40 m).  Este asemanatoare, ca principiu de lucru, cu cea postata de mine anterior. Foloseste MOSFET in regim liniar (rezistor controlat prin tensiune).

1387333263_DK2AG_AktiverPreselectorfur40m.thumb.jpg.0444b51a4d1d14d30db91f6e5349d05f.jpg

Editat de VAX
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări