yo9hrb Postat Februarie 9, 2020 Partajează Postat Februarie 9, 2020 Acum 7 ore, VAX a spus: Am gasit, ramase din anii '80, niste montaje construite de mine. Primul este un generator VHF cu dubla-trioda, pentru masurarea lungimii de unda pe linie bifilara. Cred ca mergea pe 300MHz, nu-mi amintesc exact. Al doilea montaj este un voltmetru digital cu C520D. Afisoarele erau pe placute separate, nu le mai am. Cablajele le lucram pictate cu vopsea auto. Daca dau de el, va arat si un amplificator stereo cu TBA790K (CLB790K). Majoritatea montajelor le-am dat altora, nu le mai am. Dupa '90 am lucrat doar pentru facultate, dar tot ce-mi trecea prin cap, nu aveam tema impusa. Sa fie ceva pe care sa prezint studentilor, ca laboratoarele erau la pamant. A fost o perioada urata pentru mine (vid - gol sufletesc), nici nu vreau sa-mi amintesc. Mai multumit am fost cand predam la liceu, desi nici acolo nu era chiar bine (mancatorii, mizerie umana). Sincer ma indoiesc ca primul montaj era pictat cu vopsea auto. Sau duco. Sau smoala. Sau oja. Sau orice se folosea in mod current in anii '80. Am trait si eu anii aia. Link spre comentariu
informer Postat Februarie 9, 2020 Partajează Postat Februarie 9, 2020 (editat) Acum 9 minute, yo9hrb a spus: Sincer ma indoiesc ca primul montaj era pictat cu vopsea auto. Sau duco. Sau smoala. Sau oja. Sau orice se folosea in mod current in anii '80. Am trait si eu anii aia. De curiozitate, de ce ziceti asta? Intreb pt. ca eu in acea perioada foloseam smoala dizolvata in benzina pe care o trageam cu trasatorul de tus din trusa de compasuri chinezesti sprijinit de liniar deasupra cablajului, pe doi suporti ceva mai inalti. Indraznesc sa spun ca mi-au iesit cablaje mai frumoase si mai complicate decat exemplul prezentat... Editat Februarie 9, 2020 de informer Link spre comentariu
validae Postat Februarie 9, 2020 Partajează Postat Februarie 9, 2020 Cu smoală ies cablaje foarte bune, fiind mai rezistentă la substanțele corozive.Era mai nasol când mâzgăleai unde nu trebuia....era chin s-o râcâi, că altfel trebuia să speli toată placa și s-o iei de la capăt. Link spre comentariu
informer Postat Februarie 9, 2020 Partajează Postat Februarie 9, 2020 Acum 1 minut, validae a spus: Cu smoală ies cablaje foarte bune, fiind mai rezistentă la substanțele corozive.Era mai nasol când mâzgăleai unde nu trebuia....era chin s-o râcâi, că altfel trebuia să speli toată placa și s-o iei de la capăt. Asa e... si mai era o problema cu racaitu`... unde racaiai sa indrepti o dunga acolo intra si mai usor acidu` sau clorura pe sub... si ieseau binecunoscutele "trasee zimtate"... ma rog, pt. cine dadea atentie la amanunte... . Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 9, 2020 Partajează Postat Februarie 9, 2020 Acum 26 minute, yo9hrb a spus: ...Sau duco. Sau smoala. Sau oja. Sau orice se folosea in mod current in anii '80. Am trait si eu anii aia. Vopsea de sobe Titan, cea cu care m`am impacat foarte bine. Link spre comentariu
VAX Postat Februarie 9, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2020 (editat) 1 oră în urmă, yo9hrb a spus: Sincer ma indoiesc ca primul montaj era pictat cu vopsea auto. Sau duco. Sau smoala. Sau oja. Sau orice se folosea in mod current in anii '80. Am trait si eu anii aia. Asta era motivul pentru care imi cereau multi (anii '70) sa le realizez cablajele, pentru ca le lucram estetic, ca de fabrica. Eu desenez cablajul pe hartie, la scara 1:1, trec desenul pe placat cu hartie indigo (de la masinile de scris), zgarii cu un varf metalic (de compas) exact pe liniile desenate pe clablaj, curat cu diluant. Dupa asta pun vopsea (auto sau cu Titan - vopsea neagra pentru sobe, pe baza de diluant) in zonele care trebuie sa ramana protejate, cu un tragator de la trusa de desen tehnic (Richter - ramasa din timpul liceului). Dupa ce se usuca vopseaua retusez marginile vopsite cu un varf de compas. Corodez cu clorura ferica, elimin vopseaua cu diluant si curat cu praf (fin) ce curatat vasele. Dupa ce gauresc cablajul, unde este necesar, acopar cu sacaz dizolvat in diluant suprafata cu traseele. Este mult de lucru, dar asa lucrez eu, chiar si cand experimentez montaje noi. Sunt roman (mai corcit), dar prefer stilul nemtesc. Am ramas la "tehnologia" asta, n-am trecut la cablaje proiectate pe calculator si realizare prin proces fotolitografic. In anii '90 imi facusem rezerva de alcool polivinilic si de bicromat de potasiu (pentru sensibilizare la radiatie UV), aveam si lampa UV din bec cu vapori de Hg de 250W. Insa n-am experimentat tehnica respectiva. Ce lucrez eu, montaje simple, cu putine circuite integrate, merge si cu cablaje realizare manual. Singurul program de proiectare cablaje care imi satisface cerintele este TopoR PCB (Topological Router) facut de rusi, pentru ca traseaza linii curbe, la fel ca atunci cand proiectezi manual. La circuite de RF (VHF) este net superior programelor care deseneaza cablajul din segmente. Din pacate nu este pe net, decat varianta demo. Costa mult, nu merita sa-l cumperi. Editat Februarie 9, 2020 de VAX 1 Link spre comentariu
Gilbert Sparios Postat Februarie 9, 2020 Partajează Postat Februarie 9, 2020 si Ares din Proteus poate desena curbat. eu nu le-am avut niciodata cu desenatul din mana, dar parca-mi aduc aminte ca ieri, ca zgariam pcb-ul 2-3 ore . poate imi pare doar mie, dar pe vremuri cam toti baietii aveau pasiune pe electronica, acum..cand sunt atatea posibililtati, de-abia gasesti Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 9, 2020 Partajează Postat Februarie 9, 2020 (editat) Dupa aspectul circuitului imprimat. Asa ceva faci fie foto, fie serigrafic. PS: Pt @informer Editat Februarie 9, 2020 de franzm Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 9, 2020 Partajează Postat Februarie 9, 2020 (editat) Acum 15 minute, VAX a spus: Singurul program de proiectare cablaje care imi satisface cerintele este TopoR PCB (Topological Router) facut de rusi, pentru ca traseaza linii curbe, la fel ca atunci cand proiectezi manual. La circuite de RF (VHF) este net superior programelor care deseneaza cablajul din segmente. Din pacate nu este pe net, decat varianta demo. Costa mult, nu merita sa-l cumperi. Ei, nu merita. Depinde la ce-l folosesti. Daca te ajuta sa faci treaba si sa-ti câstigi existenta, atunci sigur merita. Editat Februarie 9, 2020 de franzm Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 9, 2020 Partajează Postat Februarie 9, 2020 Foto pe naiba... Link spre comentariu
VAX Postat Februarie 9, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2020 Acum 9 minute, Gilbert Sparios a spus: poate imi pare doar mie, dar pe vremuri cam toti baietii aveau pasiune pe electronica, acum..cand sunt atatea posibililtati, de-abia gasesti Ceva din spiritul anilor '70, de la noi, este acum in unele tari din America Latina, care sunt in industrializare rapida. 1 Link spre comentariu
VAX Postat Februarie 9, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2020 Daca o tii tot asa n-ai cum sa evoluezi, ramai cum esti acum. Invata si dumneata din ce-ti spunem. Pune-te la punct cu teoria de baza, unde vad ca ai lipsuri, si lucreaza mult mai ingrijit, chiar si cand incerci ceva. Link spre comentariu
puriu Postat Februarie 12, 2020 Partajează Postat Februarie 12, 2020 La 10.11.2019 la 11:10, VAX a spus: Propun infiintarea acestui topic pentru "disectia" montajelor care sunt destinate imbunatatirii receptiei semnalelor slabe si a statiilor DX in general. Puterea zgomotului natural la intrarea si la iesirea receptorului este proportionala cu banda de trecere. Pentru ascultarea semnalelor telegrafice slabe am facut un filtru audio LC cu banda de trecere sub 100 Hz. Este facut pentru receptia radiobalizelor (NDB) in LF si MF, dar se poate folosi si in benzile HF. Bobinele sunt facute pe toruri din ferita si trebuie sa aiba Q>10/kHz. Cuplajul circuitelor se ajusteaza din C* si banda mai poate fi ingustata pana sub 50 Hz. Din R* se ajusteaza amplificarea filtrului (ar fi bine sa fie unitara). Banda de trecere contine si frecventa de 1020 Hz, utilizata la modularea indicativelor NDB, dar poate fi modificata dupa dorinta prin schimbarea L si C. P.S. Este pacat ca la noi preocuparea pentru receptia NDB (Non Directional Beacons) este slaba. Avem vre-o 50 de DX-uri NDB in Romania si ni le receptioneaza altii. Un olandez a prins in primii trei ani de activitate: https://cisquet.home.xs4all.nl/NDB.htm . Poate ar trebui sa deschida cineva un topic. Link spre comentariu
VAX Postat Februarie 16, 2020 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2020 Schema de amplificator HF cu BF167, de la receptor fabricat industrial. Nu stiu cad de bine mergea, dar s-a facut. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 17, 2020 Partajează Postat Februarie 17, 2020 (editat) La 09.02.2020 la 23:47, VAX a spus: pentru ca traseaza linii curbe, la fel ca atunci cand proiectezi manual L-am testat, nu traseaza linii curbe, pentru asta ar trebui sa stie curbe Bezier. Nu stie ! L.E. Ce imi plac curbele mele ! Editat Februarie 17, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum