Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preselectoare si alte montaje pentru DX

VAX

Postări Recomandate

Acum 6 ore, VAX a spus:

Revin cu discutia la tranzistoarele BF167/BF198, pentru ca luna trecuta am cumparat (0,25lei/bucata) cateva sute (in principal ca material didactic).

E treaba dvs. pe ce va cheltuiti banii. Dar chestia cu "materialul didactic" deja-i patologica. Mai bine va apucati sa le vindeti. Faceti un ban gramada si-i cheltuiti pe un concediu cu sotia. Pâna nu va pune sub interdictie ;-)

Ne puneti, va rog, un link la datele lui KF167?

Link spre comentariu

KF167 este exact ca BF167. Datele lui sunt in cataloagele de la TESLA.

Pun mare pret pe educatia copiilor, facuta la bani marunti, de la baza. Este si consecinta faptului ca tata nu a avut aceasta preocupare si nu m-a sprijinit . Nu sunt doritor de plimbareli. ma simt bine si acasa. Piesele vor ramane pentru urmasi. O parte din ele le voi folosi cu cativa copii de gimnaziu, pe care vreau sa-i atrag spre electronica.

Pe de alta parte, cheltuiesc putini bani cu electronica, cumpar rar si doar ieftinituri. Nu fumez, nu beau, nu gagicaresc, nu am masina sa-mi toace banii.

Am vrut sa-i fac o bucurie patronului magazinului, sa-l scap de acele BF167 care stateau nevandute de peste zece ani. S-au bucurat si bietele tranzistoare, ca cineva le-a bagat in seama si nu le-a desconsiderat.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Graficul ce arată dependența factorului de amplificare de Ic și Uce s-a trasat la frecvența de 35 Mhz.

Ar fi util de știut cum se modifică curbele din grafic dacă folosim tranzistorul la o frecvență mult mai mică, gen 455 kHz sau câțiva MHz. 

Altfel spus, punctul optim de funcționare (zgomot minim, amplificare mare) al tranzistorului X e dat în grafic la frecvența Y, eu vreau să-l folosesc la o frecvență mult mai mică, și nu am grafice (teste făcute de fabricant) la acea frecvență. 

În ce "direcție" ar fi rațional să modific Ic, Uce?

Link spre comentariu

La frecventa joasa (465 KHz) nu mai lucreaza corect AGC-ul (reglare inainte), pentru ca frecventa de tranzitie a tranzistorului nu scade asa de mult ca sa reduca amplificarea. Amplificarea scade, totusi, ca urmare a reducerii rezistentei (Rce) de la iesirea tranzistorului, cand creste Ic. BF167 se pot utiliza si la frecventa mica, la fel ca BF214/BF254, daca mentineti Uce>3-4V si Ic<1mA.

BF167 si echivalentele au fost proiectate special pentru AFI-cale comuna TV. S-a facut treaba buna cu ele. Nu s-au mai folosit pentru ca s-a trecut la circuite integrate si la filtrele cu unda acustica de suprafata. Tranzistoarele BF167 merg bine cu sarcina LC, cu impedanta mare.

Estimez ca frecventa minima la care functioneaza ca in AFI-TV este de ordinul 10 MHz. 

Ma mir ca radioamatorii nu le-au remarcat calitatile si utilitatea. Pana la 150 MHz amplifica (in conexiune cu emitorul comun) cu zgomot mic.

La fel se comporta si BF180_181_200, BF272 etc, dar nu au ecran intern pentru reducerea capacitatii baza-colector. Astea merg bine cu baza la masa.

KF272_amplificare.thumb.jpg.b1f0d0d8d40cca6023d27649a76fdd00.jpg

Link spre comentariu

@+_Florin_+

Puteti sa verificati singur cum se comporta tranzistorul BF167 la frecvente mai mici de 35 MHz. 

Schema montajului este simpla.

ARF_AGC_BF167.thumb.jpg.6ea07c152607a7abb2f46a8ab6d9de30.jpg

Trebuie sa fie schimbate bobinele in functie de freventa. Se acordeaza exact pe frecventa semnalului aplicat la intrare.

Masurati Ui si Uo cu osciloscopul si vedeti cat este raportul Au=Uo/Ui, pentru diverse valori ale tensunii de polarizare in baza. Sa determinati si cat sunt Uce si Ic la valorile respective ale Au.

Link spre comentariu

Da, chiar merită construit un astfel de montaj, oferă informații extrem de utile când vrei să utilizezi tranzistoare în condiții diferite de cele prezentate în graficele producătorului.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, franzm a spus:

Si când te gândesti ca am fost înaintea lor. Atunci când un BC costa 63 lei la Dioda si un leu la bisnitari.

Cu mențiunea că BC-ul cumpărat din magazin corespundea sigur parametrilor de catalog, pe când cel de la bișnițari era... cum dădea Domnul :). Adică rebuturi, ieșiți din parametri (chiar dacă majoritatea erau folosibili).

.....................

Felix, China nu-i așa grozavă precum se crede, acolo e un regim semi-dictatorial  în care conducerea comandă și supușii (plătiți cu câțiva yuani) execută. D'aia produc tranzistori (calitate îndoielnică) la càțiva cenți bucata.

Intr-adevăr s-a făcut un an lumină între ei și lumea civilizată ... și tot crește! :rade:.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Nu te lasi de spamuiala cu tampeniile pe care le debitezi ? La orice topic repeti aberatiile cu AD8307, care se utilizeaza ca detector logaritmic. Pentru amplificare logaritmica sunt alte AD-uri.

Fa-ti topic separat si nu mai deteriora topicul existent.

Link spre comentariu
Acum 59 minute, RST a spus:

........e posibil ca schema sa fie respinsa din start pe motiv de erezie.....adica americani, japonezi, nemti....si nici germani nu s-au gandit ca asta e o solutie, solutia pica din start ca fiind eretica. Neadmisa de dogmele conventionale. 

Imi asum " rastignirea pe rug " in caz ca smecheria functioneaza :dffe

Draga, daca te referi la folosirea 8307 in RAA, am fumat chestia asta inainte de 2007, cind am stat doua zile in Bucuresti pentru a ridica pachetelul cu el de la vama ''Tirguri si expozitii''. Doua zile, pentru ca in prima, era ziua unui vames de acolo si nu s-a facut servici in acea zi! Am pastrat din pacate doar modulele cu atenuatorul, foloseam 3 diode PIN si am oprit si eu o mina de module, poate voi avea nevoie sa recuperez diodele.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, +_Florin_+ a spus:

Cu mențiunea că BC-ul cumpărat din magazin corespundea sigur parametrilor de catalog, pe când cel de la bișnițari era... cum dădea Domnul :). Adică rebuturi, ieșiți din parametri (chiar dacă majoritatea erau folosibili).

Mai degraba invers! Bisnitarul nu isi permitea sa vina cu marfa proasta, se ducea vorba repede si raminea fara clienti! Cum credeti ca ar fi vindut ''Baronul'' piese proaste?

Oricum, tranzistoarele iprs erau un fel de oua kinder!

Acum 5 ore, +_Florin_+ a spus:

Felix, China nu-i așa grozavă precum se crede, acolo e un regim semi-dictatorial  în care conducerea comandă și supușii (plătiți cu câțiva yuani) execută. D'aia produc tranzistori (calitate îndoielnică) la càțiva cenți bucata.

Cica e un pic de folclor aici, intretinut ila noi de cei care platesc angajatii cu bani de seminte! In China au crescut mult salariile in zonele industriale, observabil si prin faptul ca este printre cei mai mari importatori/consumatori de produse de lux de pe piata! 

Link spre comentariu
Acum 57 minute, VAX a spus:

Pentru amplificare logaritmica sunt alte AD-uri.

Mai multe explicatii in: https://www.analog.com/en/analog-dialogue/articles/logarithmic-amplifiers-explained.html

Circuitul AD8307 poate fi folosit ca amplificator logaritmic in VLF si chiar in LF joasa, are viteza suficienta. Pentru semnale telegrafice CW, gen SAQ sau DF77 ar fi o solutie simpla. Pentru semnale FSK nu. Nu stiu cum s-ar auzi AM pe 153 kHz.

Link spre comentariu

As i wrote i have an IF amplifier based on AD600. Two stages are working
in sequential mode. It is working very good.
An AGC detector with ad8307 is also workink good - but i need change my
current linear characteristic of AGC to charakteristic with threshold.
Now I can only change a slope of LINEAR characteristic - and i need to
change more parameters.

Link spre comentariu

La topicul asta era vorba despre preamplificatoare selective si cu zgomot extrem de mic, pentru receptie DX, nu despre AD8307, care nu are ca sa caute aici. Daca nu aveti idei (scheme explicate, etc) in sensul acesta, va rog sa nu comentati pe langa subiect. Mutati-va la discutii diverse.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări