Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preselectoare si alte montaje pentru DX

VAX

Postări Recomandate

Acum 9 minute, RST a spus:

Are...sau se poata sa aiba o legatura. RT820T ( si T2, le am pe ambele ) are o iesire ptr AGC. Desi compresia dinamica la care m-am referit merge pe 2 cai diferite si independente, AGC-ul nativ al RT820 nu e deloc de neglijat. Acea iesire va actiona asupra preselectorului extern. 

Pe alta parte, mai am o metoda independenta de AGC care face compresia in ARF. Nu spun amanunte de care nici eu nu sunt sigur...pot spune doar ca se pare ca merge. 

Vezi ca ai uitat sa precizezi forma sub care descrii impedanta mentionata (10K) a montajelor tale: modul, parte reala sau imaginara ?

Raspunsurile la intrebari le-am vazut. Cat timp te vei baza pe ureche, e normal ca un semnal nemodulat te va insela . Referitor la volum/distorsiuni, trebuie sa facem o disectie separata.

In ceea ce priveste chestia cu rezistorul de valoare mica pe care intentionezi sa-l conectezi la intrarea Waxibei, pentru a "forta" impedanta, trebuie sa te gandesti ca practic, vei ucide sensibilitatea receptorului. Pentru ca o putere va rezulta pe Z=10K si alta putere va rezulta pe Z=50 ohmi .  De aia, metoda cu "resoul" atarnat la intrare , nu e corecta.

Prin cele pe care le spun aici, aduc si un aviz celor care au impresia ca pot forta adaptari, prin simpla inserare a unui atenuator in T sau PI la iesirea vreunui montaj ...

In ceea ce priveste intentiile tale legate de AGC si compresie... probabil ca voi reveni cu niste comentarii legate de chestiunea cu gama dinamica, dar pana atunci, iata, postez niste poze prin care se poate vedea ce se intampla cu un stick RTL-SDR V3 (modelul cel mai recent, dar cu o singura intrare) cand injectezi semnal RF in el, de la 0 la  -35dBm . 

Poate ca imaginile te vor ajuta sa realizezi la ce incerci sa te inhami, avand in vedere limitarile ADC-ului din sticul respectiv. 

Ca sa-l citez pe colegul Gauss:  "ma rog, zic si eu ! " :)

Click pe poze ptr. marire.  Cu exceptia primei poze din stanga, restul pozelor au nivelurile de semnal precizate pe imagine. De la cea de a 3-a poza, am facut snapshot-urile pe 2 niveluri, pentru a oferi o mai buna comparatie. 

(fara semnal)

1-openwebrx-yo3fhm-rtlsdr-V3-no-RF-t.jpg   2-openwebrx-yo3fhm-rtlsdr-V3-14150-KHz-1

3-openwebrx-yo3fhm-rtlsdr-V3-14150-KHz-9   4-openwebrx-yo3fhm-rtlsdr-V3-14150-KHz-8

5-openwebrx-yo3fhm-rtlsdr-V3-14150-KHz-8   6-openwebrx-yo3fhm-rtlsdr-V3-14150-KHz-7

7-openwebrx-yo3fhm-rtlsdr-V3-14150-KHz-6   8-openwebrx-yo3fhm-rtlsdr-V3-14150-KHz-3

73 de Cezar

Link spre comentariu
Acum 6 ore, RST a spus:

Cu stickul...am "ganduri mari". Am mai zis, cred ca pot face o compresie dinamica inca din ARF-ul extern, in asa fel incat sa ii " ofer" la intrare un semnal mult mai domol, referitor la gama dinamica. 

Ca discutam de gama dinamica (a sticului). Ce e sticul ala ? O "chestie" digitala, da? In speta, cand lucreaza in esantionare directa, e un ADC. 

Vad ca te-ai gandit ca ar trebui sa-i dai "sticului" (in speta, ADC-ului), un semnal "mult mai domol" . OK. Dar ti-ai facut un plan pentru asta ?

Sa evaluezi intr-un fel daca ai sanse de reusita sau nu? 

Probabil ca prima intrebare la care ar trebui sa gasesti mai intai raspunsul ar fi care e mecanismul (si cea mai simpla expresie a functionarii sale) care dicteaza gama dinamica a dracoveniei aleia, bazata pe ADC ? 

Daca stii raspunsul corect, atunci poti pleca mai departe cu evaluarea. 

Link spre comentariu

Cu siguranta un stick ca cel al lui RST poate fi ajutat mult de un preselector cu amplificator si cu potentiometru la iesire, util la semnalele prea puternice. Ii compensezi partial ce nu i-a pus fabricantul.

Faci treaba buna si cu Matizul, hai sa nu ne dam mari. E mai rau cand nu-l ai.

Link spre comentariu
Acum 11 minute, VAX a spus:

@RST

Poti sa cauti pe net care ar fi stick-urile cele mai bune, la pret sub 100$ ? Pune lista si cu cele care sar de 100$, sa ne facem o idee.

@RST , vezi ca ai primit o tema pentru acasa !

Dl. VAX a mai incercat odata figura asta, intr-un topic dedicat , unde vad ca a primit si niste raspunsuri. Acu' probabil ca vrea sa faca studiu de piata, pe munca ta !

La 28.10.2019 la 23:20, VAX a spus:

Care este varianta buna de receptor RTL-SDR si cat costa (aproximativ). Ce performante are ?

Ce sa-ti zic, daca vrei sa fii un bun samaritean, incearca ! Poate iti place sa-i fii student... vorba lui Lenin: "Invatati, invatati, invatati ! "

:95

Link spre comentariu
1 oră în urmă, RST a spus:

Buna ideea! Chiar am gasit

Presupun ca ii trebuie drivere. Pentru Wndows 7 are ? Ar fi bine daca ar merge si pe XP. 

Cum se comanda, cum vine acasa ? L-as pune pe baiatul meu sa cumpere unul, el are dolari pe card. Locuieste in Bucuresti. E o problema cand faci comanda si platesti cu cardul, ca vine la adresa trecuta pe card.

Mai cauta si altele, sa vedem la ce performante au ajuns. 

Cu ce software merg ?

Link spre comentariu

Asta cum vi se pare, ce are in plus in raport cu MSI. SDR ? Doar filtrele de dinainte de ADC ? Daca ii pun preselector n-am nevoie de ele. Pretul este mai mult decat dublu.

https://www.sdrplay.com/rsp1a/

https://www.sdrplay.com/wp-content/uploads/2018/01/RSP1A-Technical-Information-R1P1.pdf

https://www.sdrplay.com/purchase/

@SSB

Lasa-ma domnule sa-l trag de limba pe RST, ca e mai tanar si a lucrat cu scule din astea. Ma ambitionez si-mi cumpar o jucarie SDR, sa nu va mai dati mari ca voi aveti si eu nu.

Editat de VAX
Link spre comentariu
Acum 2 ore, VAX a spus:

Presupun ca ii trebuie drivere. Pentru Wndows 7 are ? Ar fi bine daca ar merge si pe XP. 

Cum se comanda, cum vine acasa ? L-as pune pe baiatul meu sa cumpere unul, el are dolari pe card. Locuieste in Bucuresti. E o problema cand faci comanda si platesti cu cardul, ca vine la adresa trecuta pe card.

Mai cauta si altele, sa vedem la ce performante au ajuns. 

Cu ce software merg ?

Draga, dar nu trebuie sa apelezi la baiat, care are bani pe card! Sau doar doreati sa evidentiati asta? Puteti plati cu orice card, in lei, conversia se face automat de PP sau procesatorul de plati folosit, in acest caz poate fi si Alipay! Si produsul nu vine la adresa de pe card!!! Atit pe Ali cit si pe ebay poteti stoca mai multe adrese de livrare si folosi pe cea dorita! Deci nimic nu va sta in calea dorintei dv. de a achizitiona produsul respectiv!

Link spre comentariu

la rtl-sdr nu se recomanda instalarea driverelor originale!! se instaleaza driverele ASIO! recomandarea asta este peste tot! mai ales daca va fi folosir doar Q sau doar I!

Link spre comentariu
Acum 2 ore, VAX a spus:

Asta cum vi se pare, ce are in plus in raport cu MSI. SDR ? Doar filtrele de dinainte de ADC ? Daca ii pun preselector n-am nevoie de ele. Pretul este mai mult decat dublu.

https://www.sdrplay.com/rsp1a/

https://www.sdrplay.com/wp-content/uploads/2018/01/RSP1A-Technical-Information-R1P1.pdf

https://www.sdrplay.com/purchase/

@SSB

Lasa-ma domnule sa-l trag de limba pe RST, ca e mai tanar si a lucrat cu scule din astea. Ma ambitionez si-mi cumpar o jucarie SDR, sa nu va mai dati mari ca voi aveti si eu nu.

Il tragi degeaba de limba, pentru ca  nu are habar sa-ti raspunda, dumneata crezi ca daca pune filme h'artistice pe care bate campii, ar avea habar?

Din cate stiu eu stickul ala de pe aliexpress este de fapt clona chinezeasca a lui RSP1.

Si tot din cate stiu eu, in HF nu este direct sampling iar in front end ar folosi acest tuner.

Mai ramane de vazut cat de mult aceste stickuri ar fi on topic aici, adica "montaje pentru DX".

Dealtfel, cred ca nu exista nicio discutie din ultimul an, care indiferent de subiect sa nu fie deturnata catre antena-supozitor, waxiba si mereu stickul SDR!

Ceea ce aici arata in mod clar cat de priceputa e lumea la DX-uri!

Link spre comentariu
Acum 19 minute, Traian B a spus:

Ceea ce aici arata in mod clar cat de priceputa e lumea la DX-uri!

Cine se ocupa serios de DX-uri,are treaba...nu scormone intr-un RTL-SDR...si Magicbon.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări