VAX Postat Noiembrie 16, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2019 (editat) Aha, e pe baza de circuit mancator de zgomot de fond. La ascultari la distanta, cu microfon cu oglinda (acustica) parabolica, ar merge ? Mai RST, ti-au furat ideea niste derbedei. Editat Noiembrie 16, 2019 de VAX Link spre comentariu
ndor Postat Noiembrie 16, 2019 Partajează Postat Noiembrie 16, 2019 (editat) Acum 7 ore, VAX a spus: N-ai citit ca MJF-ul lucreaza cu bobine cu Q ridicat (ferita buna) si foloseste fenomenul de rezonanta ? In plus, se mai si lauda cu produsul lor, sa-l vanda bine. Trebuie sa le spun si ce se invata la clasa a 10-a ? Daca asa le explicai si studentilor , ma mir sa fi trecut vreunul clasa , sau anul. Q-ul bobinei nu are relevanta in circuitul respectiv. Pun niste simulari , poate ne explici asa mai usor. In toate simularile Q-ul bobinei este ideal . Prima simulare: Se vede span-ul cat este si banda la -3dB. A doua simulare si a treia . Oare ce s-a schimbat...si de ? Editat Noiembrie 16, 2019 de ndor Link spre comentariu
yo3fhm Postat Noiembrie 16, 2019 Partajează Postat Noiembrie 16, 2019 1 oră în urmă, VAX a spus: Aha, e pe baza de circuit mancator de zgomot de fond. [...] Mai RST, ti-au furat ideea niste derbedei. Montajul lui Felix n-are nimic in comun cu reducatoarele de zgomot de genul celor pe care le-ati amintit (ale lui Felix nu prelucreaza faza semnalelor). Totusi, a postat intr-un topic de-al lui schema. Acum 5 ore, VAX a spus: Ce este subdimensionat, daca este preselector si se foloseste strict la receptie ? Yaesu FRT 7700 este antenna tuner, alta mancare de peste. Da, FRT7700 este intr-adevar un antenna tuner, dar e destinat operarii cu receptoare, in special cu Yaesu FRG-7700 . Scrie chiar in partea de sus a primei pagini a manualului : http://www.radiomanual.info/schemi/YAESU_ACC/Yaesu_FRT-7700_user.pdf Orice antenna tuner (inclusiv cele pentru emisie) poate fi privit si ca un preselector pasiv, desi nu ingusteaza banda prea mult. FRT7700 este destinat utilizarii pe receptoare, probabil datorita faptului ca a fost proiectat cu componente care nu suporta puteri mari aplicate. Din pacate, o buna parte a unor produse similare din ziua de azi (printre care se numara si unele dintre cele realizate de MFJ) sunt realizate cu componente subdimensionate, asa cum spunea si colegul @yo2mhj , de exemplu condensatoare variabile cu distante prea mici intre placi . Termenul "antenna tuner" se asociaza in general cu "transmatch" , pentru ca circuitele dispozitivului in sine sunt destinate realizarii adaptarii de impedanta (intre statie si impedanta care se vede la capatul feeder-ului antenei). Circuitele respective (LC) nu sunt decat niste filtre, realizate in diferite topologii : L (gamma), T , PI sau derivate. Spre exemplu, eu folosesc un transmatch care contine doar 2 elemente pasive: un condensator variabil (3 sectiuni, distanta intre placi de aprox. 1mm) si o bobina cu inductanta continuu variabila. Cu ajutorul unui comutator cu mai multe sectiuni, schimb pozitia elementelor LC in cadrul filtrului astfel relaizat si astfel, caut punctul care ofera cea mai buna adaptare. Desigur, pentru asta am construit si un reflectometru cu 2 instumente, dispozitive pe care le-am introdus in aceasi cutie cu elementele transmatch-ului. Simplul acord al filtrului pe frecventa de interes, ingusteaza un pic banda de trecere si impune (in functie de topologia aleasa - L la masa/C serie sau invers) o anumita functie (low pass sau high pass). Desi nu se compara cu un preselector activ, realizeaza intr-o masura mai mica si aceasta functie! (daca exista interes, pot oferi schema si niste poze) Acum 9 ore, RST a spus: Am intrebat de mai multe ori de unde vine acel 10 * log, pentru ca asta nu intelegeam. Bun, acum lucrurile sunt lamurite... As vrea sa fiu sigur ca sunt lamurite! Daca nu, revin. Asadar, poti spune de unde vine 10*log ? (si de ce ?) 73 de Cezar 1 Link spre comentariu
yo3fhm Postat Noiembrie 16, 2019 Partajează Postat Noiembrie 16, 2019 Acum 54 minute, RST a spus: Nu. Nu am idee nici de unde vine si nici de ce. Mereu am considerat NF ca fiind totalitatea ( suma ) zgomotelor. Pentru ca direct sau indirect, sursa e aceeasi, agitatia termica Pai ai introdus deja 2 necunoscute Prima e reprezentata de originea lui 10*log , iar cea de a doua e NF . Pana la NF, tind sa cred ca ar fi mai OK sa vedem ce-i cu prima. Iar prima ... provine din modul in care a fost definit decibelul ! Iata aici o lectura pe care o consider foarte utila pentru oricine vrea si un pic de istorie tehnica : https://en.wikipedia.org/wiki/Decibel Citat The decibel (symbol: dB) is a unit of measurement used to express the ratio of one value of a power or field quantity to another, on a logarithmic scale, the logarithmic quantity being called the power level or field level, respectively. [...] Two different scales are used when expressing a ratio in decibels, depending on the nature of the quantities: power and field (root-power). When expressing a power ratio, the number of decibels is ten times its logarithm to base 10. That is, a change in power by a factor of 10 corresponds to a 10 dB change in level. When expressing field (root-power) quantities, a change in amplitude by a factor of 10 corresponds to a 20 dB change in level. The decibel scales differ by a factor of two so that the related power and field levels change by the same number of decibels with linear loads. [...] In 1924, Bell Telephone Laboratories received favorable response to a new unit definition among members of the International Advisory Committee on Long Distance Telephony in Europe and replaced the MSC with the Transmission Unit (TU). 1 TU was defined such that the number of TUs was ten times the base-10 logarithm of the ratio of measured power to a reference power. The definition was conveniently chosen such that 1 TU approximated 1 MSC; specifically, 1 MSC was 1.056 TU. In 1928, the Bell system renamed the TU into the decibel, being one tenth of a newly defined unit for the base-10 logarithm of the power ratio. It was named the bel, in honor of the telecommunications pioneer Alexander Graham Bell. [...] The ISO Standard 80000-3:2006 defines the following quantities. The decibel (dB) is one-tenth of a bel: 1 dB = 0.1 B. The bel (B) is 1⁄2 ln(10) nepers: 1 B = 1⁄2 ln(10) Np. The neper is the change in the level of a field quantity when the field quantity changes by a factor of e, that is 1 Np = ln(e) = 1, thereby relating all of the units as nondimensional natural log of field-quantity ratios, 1 dB = 0.11513… Np = 0.11513…. Finally, the level of a quantity is the logarithm of the ratio of the value of that quantity to a reference value of the same kind of quantity. Therefore, the bel represents the logarithm of a ratio between two power quantities of 10:1, or the logarithm of a ratio between two field quantities of √10:1. Two signals whose levels differ by one decibel have a power ratio of 101/10, which is approximately 1.25893, and an amplitude (field quantity) ratio of 101⁄20 (1.12202). [...] When referring to measurements of power quantities, a ratio can be expressed as a level in decibels by evaluating ten times the base-10 logarithm of the ratio of the measured quantity to reference value. Thus, the ratio of P (measured power) to P0 (reference power) is represented by LP, that ratio expressed in decibels, which is calculated using the formula: The base-10 logarithm of the ratio of the two power quantities is the number of bels. The number of decibels is ten times the number of bels (equivalently, a decibel is one-tenth of a bel). P and P0 must measure the same type of quantity, and have the same units before calculating the ratio. If P = P0 in the above equation, then LP = 0. If P is greater than P0 then LP is positive; if P is less than P0 then LP is negative. Ca sa ajungi de la 10*log (raport puteri) la 20*log (raport tensiuni) , exprimi puterile in functie de patratul tensiunii, si te folosesti de o alta proprietate cunoscuta a logaritmilor, respectiv aceea ca logb(x y) = y ∙ logb(x) . De acum, sper sa nu le mai incurci Succes! 73 de Cezar 1 Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 16, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2019 Acum 4 ore, ndor a spus: Daca asa le explicai si studentilor , ma mir sa fi trecut vreunul clasa , sau anul. Q-ul bobinei nu are relevanta in circuitul respectiv. Pun niste simulari , poate ne explici asa mai usor. In toate simularile Q-ul bobinei este ideal . Prima simulare: Se vede span-ul cat este si banda la -3dB. A doua simulare si a treia . Oare ce s-a schimbat...si de ? S-a discutat problema asta la topicul despre Q-metru. Este stiuta, este vorba de rezistenta reflectatra prin transformatoare in circuitul LC serie, de asta sunt diferente in functie de raportul de transformare. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 (editat) Acum 11 ore, RST a spus: Asta e toata cheia neintelegerii. Trebuie sa fie un standard pentru a face o masuratoare. Standardul ISO e cum zice acolo, eu l-am facut dupa cum percep eu situatia. Adica dupa alt standard. Un standard nu schimba legile fizicii, stabileste doar un punct de referinta. Pai ce facusi, Bobita ? Alt standard ?! Sa zicem ca l-ai facut. Tu ce vrei? Sa-l prezinti publicului, da? Pai, cand faci asta, vii si vorbesti pe limba alora in fata cui te prezinti, cu tot cu realizare... nu vii sa le impui lor sa inteleaga standardele tale. Ca sa le poti impune, aia e o alta socoteala, o poti face intr-un alt film, prin care sa incerci sa dovedesti ca standardul tau e mai bun sau mai practic decat al lor. Si nu poti cere nimanui sa-ti inteleaga "standardele" , pentru ca tu vii sa prezinti ceva, nu publicul. Daca nu prezinti respectand standardele cunoscute, nu te va intelege nimeni. Asa ca trebuie sa ai grija ca de acum incolo, daca vrei sa fii inteles si sa prezinti ceva inteligibil, va trebui sa-ti faci masuratorile si demonstratiile astfel incat sa respecti standardele si unitatile de masura existente. Aspectul asta ti l-au mai semnalat si alti colegi, in afara de mine, in alte cateva randuri. Acum 20 ore, VAX a spus: Asta este prea gogonata. Puteti sa mai postati schema acelui reducator de zgomot, ca n-am fost pe faza si am ratat momentul ? Acum 18 ore, RST a spus: Nu. Am mai amintit vag cu alte ocazii despre aceasta metoda, dar, pentru ca ofera un avantaj major fata de oricare preamplificator cu zgomot redus, prefer sa o pastrez pentru mine deocamdata O folosesc de ceva ani, dar nu am facut niciodata masuratori, altele decat urechiometrice, asa cum se vede si in clipuri. Odata ce efectul se simte categoric in imbunatatirea receptiei, m-am multumit cu atat. Dar, acum voi face si masuratori exacte. Acum 15 ore, yo3fhm a spus: Totusi, a postat intr-un topic de-al lui schema. Sincer, cred ca m-am inselat cand am spus ca Felix a postat schema. Cred ca a postat doar un soi de demo al functionarii , in topicul cu receptorul cu tripla conversie : La 29.04.2019 la 18:13, RST a spus: Daca tot am avut azi chef de experimente, am zis sa arat funcționarea reducătorului de zgomot...adică una din metodele pe care ma bazez când afirm ca punctul forte al acestui receptor e sensibilitatea. [...] Asta e o varianta simpla, demonstrativa. Într o varianta mai complexa, efectul lui este și mai pronunțat, permițând recepții analogice reale sub nivelul zgomotului. Pai de ce o tii Felix, doar pentru tine ? Sa nu-mi spui ca ti-o fi venit si tie ideea de a o breveta ! Daca nu vrei s-o brevetezi, pune-o domle' la bataie, sa fie material de disectie ! Sau ce, sa nu zici ca ti-ai pierdut curajul si resursele de a te lua la tranta cu forumistii de pe-aici ? Mai in serios da' si mai pe gluma - nu ziceai tot tu ca "Show must go on ! " ? Pai baga mare, stimabile, alimenteaza cazanul cu carbuni, s-aiba locomotiva presiune suficienta pentru abur ! Hai, da-i drumu', ca batem pasul pe loc si e pacat , nu mai exista animatie, nu mai e sange pe pereti, ce mama naibii, credeam ca-i week-end ! Si fii pe pace, ca daca o fura careva s-o dea la chinezi, trimit 5 masini ca sa il caute si nu scapa de mana mea. Ăl de-ar indrazni doar sa gandeasca la asa nemernicie, va fi rastignit pe Piatra Alba de la Grunj ! 73 de Cezar Editat Noiembrie 17, 2019 de yo3fhm Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 17, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 E o chestie si cu brevetarea inventiilor, ca de aia americanii s-au dotat cu brevete pentru orice (mersul pe jos, apa calda, etc). Numai ca la noi OSIM descurajeaza inventatorii sa aplice pentru brevete. Procedura este greu de inteles, este stufoasa, sunt taxe de platit si daca nu brevetezi international este egal cu zero. Link spre comentariu
ndor Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 Acum 12 ore, VAX a spus: S-a discutat problema asta la topicul despre Q-metru. Este stiuta, este vorba de rezistenta reflectatra prin transformatoare in circuitul LC serie, de asta sunt diferente in functie de raportul de transformare. Aaa ,e clar . Domn' profesor, am lipsit de la cursul ala . Si eu care credeam ca de fapt circuitul LC este puternic amortizat de catre sursele de 50 ohmi si din cauza asta e nevoie de a scadea impedanta circuitului prin transformatoarele in/out. Nu e mai pe inteles asa ? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 Nu, asa e mai simplu: Q=XL/R. Link spre comentariu
ndor Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 Un tip de filtru pe care vroiam sa-l prezint este filtrul de banda in T. Avantajul practic al filtrului ar fi ca banda de trecere se stabileste de valoarea inductantelor , iar frecventa de catre condensatorii C1 si C2. In felul asta se poate construi un banc filtre comutabile low cost . Un model calculat pentru 14Mhz. Banda de trecere la -3dB este de 0.8Mhz iar atenuarea benzilor adiacente aproximativ -30dB. Si un mod de a comuta filtrele pentru diverse benzi de frecvente. 1 Link spre comentariu
VAX Postat Noiembrie 17, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 Acum 5 ore, ndor a spus: Nu e mai pe inteles asa ? Cauti galceava si te dai mare. Eu nu am explicat ce particularitati are montajul respectiv pentru ca nu asta era scopul acolo. Cineva afirmase ca preselectoarele sunt inutile si ca este suficienta o antena buna. I-am aratat ca se produc industrial si se vand, iar daca se vand, inseamna ca sunt bune la ceva. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 (editat) La luat banu` fazanului?? Editat Noiembrie 17, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 (editat) Mai ales cu sapca si ochi albastri . http://www.dk5fa.de/ez-100.html Am vandut unul pe forum , alaturi de doua EKD - 300 . Toate in stare de functionare si in parametri . EZ-100 a fost foarte rar in Romania , si prezent doar in cinci locatii ( dupa stiinta mea ) . Se poate gasi documentatia completa , nu era chiar inutil , chiar pentru EKD . Proportia a fost cam unul la 30 - 40 de EKD - uri , functie de destinatia respectivului receptor . Si mai rara a fost antena activa , din completul aceluiasi receptor . Editat Noiembrie 17, 2019 de gauss Link spre comentariu
ratza Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 Acum 23 ore, ndor a spus: Daca asa le explicai si studentilor , ma mir sa fi trecut vreunul clasa , sau anul. Au trecut mai mulți, dar fără a fi meritul profesorului. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 cei care faceau pregatire suplimentara la Casa Pionierilor?? Acum 2 ore, VAX a spus: Cauti galceava si te dai mare. Eu nu am explicat ce particularitati are montajul respectiv pentru ca nu asta era scopul acolo. Cineva afirmase ca preselectoarele sunt inutile si ca este suficienta o antena buna. I-am aratat ca se produc industrial si se vand, iar daca se vand, inseamna ca sunt bune la ceva. Vaaaai draga! pe mine ma criticai presupunind ca folosesc fludor chinezesc desi am demonstrat contrariul, fara a primi scuzele de rigoare iar acum recomandati produse chinezesti facute de o firma de familie??? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum