Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Preselectoare si alte montaje pentru DX


VAX

Postări Recomandate

Citat Cezar, YO3FHM:

Propun infiintarea acestui topic pentru "disectia" montajelor care sunt destinate imbunatatirii receptiei semnalelor slabe si a statiilor DX in general. 

Stiu ca am infiintat "Rubrica DX", dar acolo as prefera sa pastram discutiile legate mai mult de receptia semnalelor DX (raportarea acestora, impresii, echipamente utilizate, conditii de lucru, mediu ambiant, locatie, etc.) - dar NU si a schemelor si montajelor efective

 

Asadar, pentru inceput, consider ca aici trebuie mutata si discutia referitoare la preselectorul RF pentru HF postat initial la "Rubrica DX" de dl. VAX, montaj a carui functionare a inceput sa starneasca interesul mai multor colegi de forum . 

 

Multumesc pentru intelegere si toate cele bune!

73 de Cezar YO3FHM

 

Si acum postarea d-lui VAX

 

Puneti un preselector bun si se schimba treaba.

 

presselektor_na-40_metrov.jpg

Editat de yo9hrb
Link spre comentariu

La 6 circuite oscilante monocomanda , o caracteristica corecta se obtine numai pe subgame mici ( suta de khz ) . Reglajul e dificil , iar comutarea a zeci de bobine si constructia mecanica , alaturi de variabilul aproape imposibil de obtinut sunt factori descurajanti . Zic si eu ... , pot aduce argumente . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 3 ore, VAX a spus:

Puneti un preselector bun si se schimba treaba.

 

Acum 29 minute, gauss a spus:

La 6 circuite oscilante monocomanda , o caracteristica corecta se obtine numai pe subgame mici ( suta de khz ) . Reglajul e dificil , iar comutarea a zeci de bobine si constructia mecanica , alaturi de variabilul aproape imposibil de obtinut sunt factori descurajanti . Zic si eu ... , pot aduce argumente . 

 

Perfect de acord atat cu dl. VAX, cat si cu dl. Gauss !

In cazul KiwiSDR, inaintea ADC-ului exista deja un LNA (schema KiwiSDR e aici) realizat cu LTC6401-20 , care aduce un castig de 20dB , iar in fata lui exista un FTJ cu taiere la 30 MHz.

Nu ar reprezenta o problema sa se insereze un bloc de filtre de banda care sa-si faca treaba, cu insertie de pana la 3dB. 

Problema celor mai multe receptoare SDR online e data de faptul ca trebuie sa asigure explorarea unei benzi continuue de la 0 la 30 MHz, dar care sa poata fi disponibila in acelasi timp mai multor utilizatori. 

 

Asadar, prea multe solutii nu exista. Un filtru de banda care sa cuprinda 2 octave ar fi cam larg. Unul ingust, ar limita si mai drastic banda disponibila, chiar si ptr un singur utilizator.

Se poate face ca blocul de filtre sa poata fi comandat automat din soft, la trecerea dintr-o zona in alta si invers (asa cum e la transceiverele SDR). Dar in cazul asta, sistemul si-ar pierde calitatea de multiuser, ar deveni util doar pentru un singur utilizator odata :tryre

Link spre comentariu

Schema la care am facut referire ( postata de dl . VAX ) , e frumoasa . Doar pe hartie ... , altfel e un cosmar . Unde a fost postata ( la rusi ) , se explica la ce se foloseste . Foarte punctual . O acoperire mare ( banda continua ) e imposibila . Asta daca vrem latime de banda de trecere si amplificare relativ constante ( si asta cu multa indulgenta referitor la termenul " constante " ) . Daca SDR - ul este on - line , problemele de adresare ( accesul userilor ) sunt consistente . Asupra ... , n - am mare lucru de spus , chestiunile ( rezolvarile ) ma depasesc , macar ca realizare practica . Din fericire , nu mi - am propus . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu m-am referit la SDR online, ci la receptor individual. Montajul nu este asa de pretentios cum spune domnul @gauss. trebuie ecranare buna intre intrarea si iesirea amplificatorului. Condensatoare variabile cu multe sectiuni se mai gasesc, am vazut oferta si pe elforum. Se pot construi multe amplificatoare, unul pentru fiecare banda. Se comuta doar variabilul, intrarea si iesirea, alimentarea. Este ceva de lux, pentru cine isi permite.

Link spre comentariu

Aia este greseala, nici n-am remarcat-o. Se pune un drosel (RF) in paralel cu rezistorul respectiv, sa preia curentul, eventual se elimina rezistorul. Probabil ca sunt 200 ohmi, dar nici asa nu este bine, pentru ca amortizeaza circuitele LC de la iesire. Cu drosel esle OK.

Editat de VAX
Link spre comentariu
Acum 3 ore, yo9hrb a spus:

Exista si datele bobinelor?

https://vse-v-seti.ru/preselektor-na-40-metrovyj-diapazon/

http://radioway.ru/1983/04/preselektor_na_40-metrovyi_diapazon.html

http://archive.radio.ru/web/1983/04/v015/                                      

Preselectorul este pentru 40m,variabilul este de la statia radio R123 (P-123)

Editat de vio2007
Link spre comentariu

Aparent reglajul pare dificil, dar nu e deloc asa. Cuplajul foarte slab intre circuitele rezonante ( 1.2p ) permite reglajul fiecarui circuit in parte, fara a afecta acordul circuitelor vecine. ( am construit asa ceva, folosind ca sursa de semnal generatorul de zgomot ). "

 

V - am citat . Am doar o intrebare . Vorbiti ( scrieti ) serios ? Dar sincer ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

El n-a reglat in viata lui o bobina si se apuca sa dea sfaturi de cum se regleaza asemenea filtre.

 

RST, spune-ne ce filtru e ala ?  Categorie, model ....tip..functionare...?

Zi ceva inteligent , poate ne schimbam putin parerea .

Link spre comentariu

Daca pe mine ma intrebati , nu . Am pus doar o intrebare , reiese din postarea dvs .  " Aparent reglajul pare dificil, dar nu e deloc asa. " V - am citat din nou , eu am postat anterior parerea ca reglajul e dificil .  Inteleg ca raspunsul e afirmativ , sustineti afirmatia . Pentru mine e suficient . As mai avea multe ( intrebari ) , dar nu vreau sa mai dezvolt . Am doar o curiozitate , daca dvs . sau dl . VAX ( care a postat schema , fara referinte ... ) ati citit articolul insotitor . Linkurile au fost postate de dl . Vio2007 , caruia - i multumesc . Eu am facut referire la folosinta schemei , n - am vazut - o acum prima oara , ci cand a aparut in revista ruseasca " Radio " . Credeti ca puteti obtine performantele de acolo , cu metoda de reglaj expusa ? Cu 4 circuite acordate in partea pasiva . Sau poate doar cu doua ? ... Ce element reglabil de acord  ( monocomanda ) ati folosit ?

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări