+_Florin_+ Postat Noiembrie 16, 2019 Partajează Postat Noiembrie 16, 2019 (editat) In zonele din jurul Capitalei, BOLTZARII reprezintă un soi de cărămizi din beton fabricate in regie proprie. Ciment din comerț, nisip, "mărgăritar" (adică agregat 4 ... 8 mm) și puțină apă. Se amestecă și se toarnă in forme. N-are cum să fie mai radioactiv decât betoanele obișnuite, intre care traiesc milioane de oameni. in ultima vreme tot mai puțină lume se complică cu "fabricarea" boltzarilor, doar zgârcitii cu mult timp liber, care nu vor să cumpere cărămidă sau BCA (și astea sunt mai mult sau mai puțin radioactive, depide de ce materiale folosește fabricantul). Editat Noiembrie 16, 2019 de +_Florin_+ Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 16, 2019 Partajează Postat Noiembrie 16, 2019 (editat) Boltzarii sunt interzisi la constructiile civile . Niciodata un proiect care va contine asa ceva nu va primi aprobare MLPAT , nici un arhitect sau alt proiectant nu va folosi asa ceva intr - un proiect semnat . Cei de care am facut vorbire ( boltzarii ) au fost realizati din steril radioactiv amestecat cu ciment si apa . Proba ? ... detector functional si calibrat . Intr - unul din link - urile de mai sus se explica si efectele , incepand cu cei care au lucrat in combinatul respectiv . In afara de boltzarii confectionati din steril , s - au furat din combinatul respectiv materiale de constructie refolosite apoi ... caramida antiacida , traverse , grinzi , bare , tabla ... , metal si beton armat . Zeci de persoane au murit din cauza surparilor de ziduri de la hale , afectate de sustragerile de elemente din structura , inclusiv parti metalice vandute la REMAT . Unele cazuri , de hoti singuratici , decedati in ruine si gasiti apoi , sau abandonati de cei din grup , au ajuns in presa , de obicei cei in grup au ascuns faptele , pasibili de acuzatie de furt calificat , declarand alte desfasurari si cauze (accidente in gospodarie , la munca cu ziua salahori etc . ) . In fine ... Editat Noiembrie 16, 2019 de gauss Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Noiembrie 16, 2019 Partajează Postat Noiembrie 16, 2019 Sunt case mai vechi, din altă epocă si altă legislatie (construite inclusiv după 1989)-din materiale diverse, paianta, boltari, lemn, ori fel și fel de combinații ciudate. Multe sunt "mascate", adică arată ca si cele noi, fiind "reabilitate" prin tencuiala plus placare cu polistiren si vopsea decorativă. Eu mă refeream la faptul că, dpdv al radioactivitatii pereților, n-ar fi nicio diferența intre o casă din boltari și un apartament intr-un bloc construit din prefabricate de beton, așa cum sunt sute de blocuri in București. Desigur, dacă boltarii sunt făcuți cum am precizat in postarea anterioară, nu din steril sau alte minuni. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 (editat) Evident ... La cazul descris , ce mi se pare ciudat e faptul ca n - am sesizat ( nu sunt singurul , si evident cel mai putin important ) o schema initiala de gestionare a acestor reziduuri de fabricatie . Pur si simplu au fost deversate alaturi de fabrica ( peste drum ) , unde s - au acumulat in timp , alcatuind dealuri consistente . Daca se urmareste cu atentie filmarea de mai sus , se pot distinge proportiile . De obicei , gestionarea acestora venea la pachet cu conceptia fabricii si a procesului tehnologic . Erau prevazute masuri , mai bune sau mai putin bune ... , asta e alta discutie . Combinatul a functionat la capacitate maxima , trei schimburi ( foc continuu , la propriu ) zeci de ani . Nenorocirile alea mai sunt si toxice in sine , radioactivitatea e bonus ... Editat Noiembrie 17, 2019 de gauss Link spre comentariu
okean Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 La Bacau e in sudul orasului, fara sanse de reabilitare, Amurco propietarul e in lichidare... Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 Florin, am specificat, boltarii cu adaus de cenusa de termocentrala. Aceasta au radioactivitatea mai ridicata decit betoanele obisnuite. Idea cu aceste halde era de stabilizare a lor, adica, cind halda era " plina" , se turna peste ea lapte de ciment, care, dpa intarire, ar fi creat o "pjghita" de ciment, care ar fi izolat halda. Probabil ca si-au dat seama de costuri si ...inutilitate. Solutia reala ar fi confinarea si depozitarea in siguranta pina...cind? In acele halde sunt metale grele, Uraniu si descendenti, toxice chimic, vorba lui Gauss, radioactivitatea e bonus. Conductaraiele, pompele, cazanele si alte inoxuri si aluminiuri, au ajuns, cind au fost curate, in Anglia, Germania si Italia, cele nasoale, la noi sau in India. Materialul finit nu este radioactiv, totul trece in zgura. Depinde ce faci cu ea! Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 Eeeeee , ce .... Boltzari ! Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 Nu ma prind Termenul boltzar nu exista in dex, bolțar, da. Am citit ppt-ul. Parca tipa a lucrat sau mai lucreaza la CNCAN. Este um material informativ, bine documentat, cu un usor ton linistitor. Este adevarat ca doza pentru populatie este de 1mSv/an si ca cea masurata, medie, in zona, este 0,02 - 0,075 mSv/an, dar nu-mi specifica daca se refera la doza ambientala sau cea angajata. Pentru ca acolo avem radioemitatori alfa, cu un coeficient tisular sau factor de calitate mare. De acea, folosirea fosfogipsului, chiar in temei legal, nu-mi suride citusi de putin. In Bacau, intr-un bloc oarecare, peretii despartitori, deci nu cei dintre apartamente, au fost realizati din placi de fosfogips. In urma masurarilor sa-determinat o concentratie foarte mare de Radon, mult peste normele in vigoare. Treaba a fost facuta in ideea de a da o utilitate fabricii de astfel de placi, adusa pe bani grei din Germania. Nimeni, la acea vreme, nu a avut curajul sa-si asume raspunderea unui KO. Florin, am masurat o gramada de BCA, si nu cu un detector GM, ci cu analizor multicanal, detector GeLi si Si, dar nu am gasit niciodata vre-o bucata radioactiva. Am facut acelasi lucru si cu rigips, cu acelasi rezultat. Cel putin pina in anul 2009. BCA Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 (editat) " Tz " am folosit eu . Nu scriu cu diacritice . Boltar , ca in pronuntia fonetica . Altfel , la noi esueaza tot ce arunca Occidentul , Ce se descopera la ei ca ineficient , daunator etc . , ajunge la noi ca factor de progres . Aditivi alimentari , medicamente , materiale de constructii , coloranti industriali , catalizatori etc . Astfel fabricile de la ei nu se inchid . Mai lucreaza export , cativa ani . U.E. cu mai multe viteze , la noi sunt endemice doar coruptia si imprumuturile . Noul ministru bancher ne - a explicat ca suntem asa amarasteni , ca trebuie mintenash ceva bani straini , el stia de mult , a actionat anticipat si lucrurile sunt pregatite , ca nu e bine sa nu fii dator , esti in afara trendului . Eventual vom plati mai repede cu cativa ani muncind sambata , si , de pofta , si cate - o duminica . Aferim , coane ! Editat Noiembrie 17, 2019 de gauss Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 Nu era nici o obiectie, dar nu-mi cadea fisa. La Bacau, cit am stat in povesti cu oamenii, am aflat ca nemtii au folosit initial placi de fosfogips la cazarmi. Ca tot nu stateau racanii mult in cladiri. Numai ca au inceput sa apara probleme: anemii, stari de oboseala, lipsa de randament. Le-au darimat si au construit din zid. Placile le-au folosit la staule, grajduri, acareturi pe la ferme. In timp, a scazut productia de lapte, animalele nu mai mincau. Le-au darimat si pe alea, fabrica au demontat-o si au scoas-o la vinzate. Am cumparat-o noi, ieftin si comision bun. Se practica si atunci, dar banii nu erau la vedere. Nu afirm ca este suta la suta adevarat, nu recunosc in simptome boala de radiatii, dar efectele, mai ales leucemia, pot fi reale. Radonul emite alfa de vreo 5 MeV, responsabil de cancerul la plamini. Asa ca chestie, este bine sa aerisiti casa, zilnic, cel putin o jumatate de ora. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 Acum 5 ore, icar a spus: ............... Florin, am masurat o gramada de BCA, si nu cu un detector GM, ci cu analizor multicanal, detector GeLi si Si, dar nu am gasit niciodata vre-o bucata radioactiva. Am facut acelasi lucru si cu rigips, cu acelasi rezultat. Cel putin pina in anul 2009. BCA Asta înseamnă că sunt legende urbane, eu n-am masurat dar am citit de-a lungul timpului diverse artucole pompieristice care susțineau că e radioactiv si BCA-ul, si gresia/faianta/marmura și cănile de cafea . Unii ne sfatuiau să astupăm beciurile pe motiv că acolo se acumulează radon din sol. Eu cred că e multă fobie nejustificată științific, la fel ca și asa-zisul pericol al "poluării electromagnetice". Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 BCA - ul ala gri - albastrui era radioactiv . A fost eliminat , si a aparut cel alb . Cel mentionat continea cenusa de termo . Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 Gauss, probabil ca asa era, dar ce am masurat eu, era curat. Cu faianta, gresia, canile de cafea si, in general, tot ce contine caolin, nu e legenda. Dar nu toate erau radioactive. Gresia facuta in tara, undeva la o fabrica din Militari, nu mai stiu cum se numea, era curata, cea din import, in special Italia, era radioactiva, nu toata, dar am gasit destula. Marmura nu, ca nu are de unde. Treba cu beciurile e reala, dar sa nu exageram. Radonul, ca orice gaz, se acumuleaza in cavitati, deci si in beci. Stiu doua cazuri in oras, la care le-a sarit casa in aer, desi nu aveau nici butelie, nici gaz metan, tras in casa! Nici cu poluarea electromagnetica nu-i de saga, chiar daca, inca, nu s-a dovedit clar ca e un bau-bau. Radonul e nasol, pentru ca fiind gaz, el intra in plamini. Radonul se dezintegreaza, foarte repede, in Poloniu, Poloniul in Plumb si Bismut, toate prin radiatie alfa, de energie peste 5 MeV. Radonul este, alaturi de fumat, unul din raspunzatorii de cancer pulmonar. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 (editat) Ala ( BCA - ul ) gri - albastru a durat putin . De prin '67 pana in '70 . Eu am locuit in cartier in constructie , vedeam materialele ce se carau zi si noapte . Se lucra la trei schimburi . Noaptea , mai mult instalatii si finisajele interioare . Primele blocuri au fost cu grinzi , pereti de caramida rosie , parchet etc . Etapa urmatoare a fost inlocuirea caramizilor cu BCA , dupa care au urmat cele din prefabricate , venea apartamentul pe trailer , inclusiv cu tocaria ... , doar se sudau si acopereau cu mortar , scheletul se facea inainte , cu mare viteza . Lucrau si elevi de la liceele de constructii , in practica . Adica faceau aprovizionarea , cumparau tigari si bautura , tineau de sase in timpul somnului de pranz , scriau in caiete etc . Editat Noiembrie 17, 2019 de gauss Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 17, 2019 Partajează Postat Noiembrie 17, 2019 De curiozitate, cine masura inainte de 89 nivelul de radiatii din obiecte? Dupa 89 au aparut fel de fel de detectoare GM cel mai des, chiar si portabile, dar inainte de 89 nu prea am auzit sa se faca determinari de omul de rand, iar cei care le faceau ca sarcina de servici nu prea dadeau din casa. Prin 84 aveam niste numaratoare de particule cu sonde cu scintilatie, dar mai greu sa te duci cu alea la locul faptei fara sa fii luat la intrebari care e treaba ta acolo. Cred ca legendele astea au aparut tocmai din aceasta cauza...era un subiect tabu, si daca cineva scornea ceva, oricum nu putea fi contrazis. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum