Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema Pest Repeller TS-0614A


yo3fhm

Postări Recomandate

Cineva mi-a adus un astfel de dispozitiv si am fost curios sa vad ce e inauntru. Initial, am crezut ca e o tampenie cu 2 LED-uri care blinkane, dar dupa ce l-am desfacut, am gasit un montaj intreg inauntru, asadar am hotarat sa-i ridic schema.  Postez imaginile dispozitivului si la sfarsit, schema pe care am "saltat-o" in aceasta seara :

 

Pest-Repeller-TS-0614-A-pic5.jpg  Pest-Repeller-TS-0614-A-pic4.jpg

 

Pest-Repeller-TS-0614-A-pic2.jpg  Pest-Repeller-TS-0614-A-pic3.jpg

 

Pest-Repeller-TS-0614-A-pic1.jpg

 

Pest-Repeller-TS-0641-A-sch.png

 

Dupa cum se poate observa, lipsesc cateva valori, ale unor componente a caror inscriptionare nu am putut s-o citesc:

- U3 (nu stiu daca e un microcontroller sau un alt tip de circuit );

- D3 (dioda stabilizatoare, probabil 3V3 sau mai curand 5V1 );

- C5

De mentionat ca bobina cu miez din fier are o rezistenta masurata in DC = 12K , iar miezul este conectat la masa (care este de fapt, un pol al retelei electrice de 220Vac - asadar atentie marita!).

 

Foaia de catalog a triacului MAC97A8 se poate vizualiza aici .

 

Am remarcat ca si @validae a incercat sa "sape" intr-un astfel de dispozitiv , in topicul "Paianjenii si LED-urile IR" , dar nu am gasit decat un soi de review fara alte date tehnice. 

Cum topicul nu era despre acest model de repeller, am preferat sa deschid unul nou, care sa contina numele modelului chiar in titlu, pentru o mai usoara regasire. 

 

Intentionez sa analizez putin functionarea dispozitivului, asa ca voi incerca sa fac cateva masuratori neinvazive, sa-l "miros" de la distanta. 

Voi reveni pentru a posta rezultatele "sapaturilor" si ii rog pe cei care poate au mai desfacut vreun astfel de model, sa posteze eventualele noutati, opinii sau masuratori. 

 

Pana atunci, presupun doar ca bobina cu miez din fier trebuie sa produca o radiatie EM in apropierea obiectului, iar traductorul piezoelectric sub forma de placheta curbata, ar trebui sa emita impulsuri ultrasonice (probabil modulate cu 50Hz). Un amic bun mi-a adus la cunostiinta ca exista astfel de traductoare piezoelectrice care contin generatorul depus chiar in interiorul lor, asadar iata un raspuns la o alta posibila intrebare legata de modul de functionare al elementului PZT. 

 

(LATER EDIT):

Mai jos se poate vedea simularea sursei de alimentare a dispozitivului in discutie.

 

sursa-TS-0614-A-SCH.png

 

Formele de unda in nodurile marcate pe schema:

sursa-TS-0614-A-GRF.png

 

... iar mai jos , riplul pe tensiunea de iesire (nodul Vcc), in conditia in care prin R11 se scurge un curent de doar aprox. 5mA:

 

riplu-sursa-TS-0614-A.png

 

Cu stima,

Cezar YO3FHM

 

 

 

 

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    4

  • Neamtu Milian

    4

  • yo3fhm

    2

  • Усилитель

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Are cineva experienta bună cu eficienta, am 2 mai mari și mai puternice, pus în funcțiune, și după 2 săptămâni a venit un soarece ca atras de sunete...... 

Link spre comentariu

Integratul e un microcontroller care generează diverse forme de undă şi trenuri de impulsuri, iar acel aşa-zis ,,traductor,, PZT este de fapt doar o folie electroluminiscentă cu plasmă, folosită în trecut la iluminarea tastaturii unor telefoane de generaţie 1G şi mai nou ca iluminat color pentru ,,tuningul,, de  vitezometre şi tahometre auto.Această folie devine luminiscentă la aplicarea unei tensiuni alternative de câteva zeci de Volţi între electrozii de contact de pe cele două straturi metalizate ale foliei.Efectul principal a aparatului ,, pest repeller,, e obţinut în principal prin magnetostricţiune, iar panoul luminos ,,PZT în schemă,, ar putea fi înlocuit cu un adevărat traductor piezoceramic, dar în varianta descrisă, e folosi doar ca un fel de lumină de veghe.Poate o avea şi efecte date de modularea luminii în funcţie de forma semnalului de comandă aplicat, asta nu pot şti sigur...

Aşa cum am menţionat şi în topicul la care făceaţi referire, se părea că aparatul avea o bună eficienţă la început.Fiind pus într-un ,,pătul,, ( hambar) de porumb, aparatul a ţinut la distanţă şoarecii câteva săptămâni, după spusele părinţilor mei.Dar după un timp, dăunătorii au revenit, se ştie că foamea cam face orice fiinţă să-şi suprime fobiile.Am mai povestit mai demult, cum pusesem foi de tablă pe pilonii de sprijin ai pătulului cu porumb, ca să împiedicăm şoarecii să se urce în el.Dacă au văzut că astfel le era imposibil să se mai caţere pe el din lipsa aderenţei (am uns tabla şi cu păcură, pentru mai multă siguranţă), micii inamici au recurs la cel mai extrem mijloc de atac.Pur şi simplu s-au suit pe casa vecină şi se aruncau de pe acoperişul ei (situat mai sus decât cel al pătulului) pe acoperişul pătulului, zburând efectiv cam 1,5-2 metri în cădere liberă.Vă daţi seama ce înseamnă asta, raportat la dimensiunea unui şoricel.Menţionez că am fost martor direct la aşa ceva, din păcate atunci nu aveam niciun dispozitiv de filmat, nici cameră foto/video sau telefon de genul celor din prezent.....aş fi filmat ,,acţiunea,, fiindcă e ceva ce doar pe Discovery am mai văzut, dar doar în junglă....

De altfel, eficienţa dispozitivului e destul de  discutabilă.Reclama din mass-media, extrem de agresivă şi exagerat de mincinoasă a fost contrazisă de mulţi utilizatori ai aparatelor, fiindcă aici nu vorbim de vreun efect ,,Placebo,, căci sunt implicate doar animale şi/sau insecte, iar efectul sau lipsa lui e uşor de observat.Eu nu am observat niciun efect adupra ţânţarilor, ploşniţelor sau muştelor, au fost useri ai forumului care au descris cum stătea ţânţarul liniștit chiar pe aparat....

Aş avea o observaţie asupra modului de desenare a ,,releveului,, schemei....desenarea triunghiului care simbolizează masa cu ,,vârful în sus,, poate produce oarece confuzie la prima vedere, fiindcă atunci pare că e o săgeată ce trimite spre plusul alimentării.Schema cred că ar trebui redesenată astfel încât să nu se producă confuzii între simbolul masei și ,,trimiteri,, spre plus.Eu folosesc ca simbol al trimiterii către masă clasicul ,,T întors,,.E mai puțin predispus la confuzii, chiar desenat invers.....

Edit:

Scuze pentru exprimarea anterioară (am editat-o acum), atunci spuneam că trebuie redesenată din nou schema folosind ,,norme uzuale,, de fapt era vorba doar despre desenarea corectă a poziţiei simbolului de masă.

Link spre comentariu

Seara buna, 

In urma solicitarii lui @validae , revin pentru a reposta schema "ajustata" a dispozitivului Pest Repeller TS-0641A :

 

pest-repeller-TS-0641-A-SCH2.png

 

Fata de prima schema, in afara de repozitionarea componentelor si marcarea cu rosu a traseului +Vcc pentru o mai buna lizibilitate, am corectat si orientarea LED1 si LED2 (pe care am observat ca le figurasem din greseala, invers). Masa este figurata sub forma de triunghi, pentru ca asa este desenata de editorul din simulatorul LTSpice, pe care il folosesc si pentru desenarea celor mai multe dintre scheme.

Conform Wikipedia, este un simbol corect :  https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_symbol

 

120px-IEC_GND.svg.png         120px-Low_noise_GND_2.svg.png             120px-IEC_Chassis.svg.png

IEC-style ground            Signal/Low noise ground          IEC-style chassis-ground

(GND) symbol                (GND) symbol                             symbol

 

Multumesc lui Validae pentru precizarea legata de elementul de iluminare ambientala ( pe care initial, eu il considerasem un element piezo pentru emisie de ultrasunete, hi hi ) cat si pentru celelalte relatari. Deocamdata, am montat unul dintre dispozitive in casa unui batran, care avea probleme cu gandacii de bucatarie. Se pare ca deocamdata se tin departe de Pest Repeller. Sa vedem dupa 2-3 saptamani cum va fi !

 

Intentionez sa efectuez cateva masuratori asupra dispozitivului. Daca voi avea date suplimentare, voi reveni pentru a posta noutati .

 

Cu stima,

Cezar YO3FHM

 

 

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Va rog, imi puteti spune ce valoare are rezistorul R5?

Am un asemenea aparat care are ars acest rezistor.

Am vazut ca.e notat cu 10...dar nu stiu daca sunt ohmi sau kilo ohmi.

Va multumesc frumos!

Link spre comentariu

Zece (10) Ohmi.Valoarea nu e critică, poţi pune şi alte valori dacă nu găseşti, de exemplu 4,7 sau 22.

Problema e că dacă s-a ars acel rezistor, ceva  rău s-a întâmplat acolo.Ar fi bine să verifici şi R3, C1 şi D3, rezistorul dacă e întrerupt, condensatorul şi dioda Zenner dacă s-au scurtcircuitat.Arfi trebuit să se ardă şi siguranţa...iar microcontrolerul ar fi avut şanse minime să scape.

Link spre comentariu

Multumesc frumos. 

Cunostintele mele in ale electrotehnicii sunt minime iar rezistorul R5 este vizibil "copt".

Condensatorii nu prezinta umflaturi dar mai mult nu pot spune. Nu stiu daca piesele pe care mi le-ati indicat ca posibil afectate pot fi masurate direct pe montaj. Daca da, le voi masura...cu un pic de indicatii din partea dumneavoastra.

Oricum, va multumesc frumos pentru raspuns!

 

Link spre comentariu

Cu un multimetru din cele mai ieftine (ex. DT830) se pot verifica cele enumerate direct pe placă, punând comutatorul pe domeniul ,,diode,,. Apoi cu testerele puse pe bornele unei diode, dacă e bună va trebui să indice într-un sens (borna roşie la capătul fără inel colorat) o valoare apropiată de 470mV cădere de tensiune şi invers (cu borna roşie la inelul diodei) să indice ,,OL,, sau ,,I,,. Dacă indică ,,OL,, sau ,,I,, în ambele sensuri, e întreruptă şi trebuie înlocuită.Dacă indică o valoare apropiată de zero (zeci de mV) în ambele sensuri, atunci e străpunsă şi trebuie înlocuită.

Rezistorul R5 poate arăta ,,copt,, dar trebuie măsurat cu un terminal scos de pe placă.Dacă nu arată 10 Ohmi sau o valoare foarte apropiată ci valori foarte mari (zeci-sute de kiloOhmi) atunci e defect.

Link spre comentariu

Eu folosesc două dispozitive de acest fel, dar nu ambele simultan, ci pe rînd cîte 2 - 3 săptămîni

și cu pauză de 1 -2 săptămîni.

La casa de la țară sînt multe furnici și păianjeni. La punerea în funcțiune a unui dispozitiv, insectele

se îndepărtează, din cauza oscilațiilor magnetice, dar ușor-ușor se obișnuiesc și se apropie.

Forma de undă a celor două dispozitive este diferită la unul față de celălalt și la ambele sînt

variabile în timp, atît ca formă de undă, ca frecvență, cît și ca modulație.

Am desfăcut un aparat, sînt aproximativ asemănătoare, iar pe integrat este o inscripție greu vizibilă,

probabil : RDR4S4 pe primul rînd și 44S30S pe al doilea rînd. Nu sînt sigur de aceste caractere.

  

 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Orice ,,repeller,, funcţionează un timp, dar aşa cum nu toţi oamenii sunt deranjaţi de muzica proastă, nici toate insectele sau animalele nu reacţionează la fel. Plus că după un timp, apare efectul de adaptare şi dacă un gard electric produce durere pe care n-o poți ignora ușor, un sunet neplăcut poate fi ignorat dacă animalul sau insecta constată că e un efect ce nu o afectează fizic...

Link spre comentariu

Faptul ca sunt niste aparate bune, vi-l garantez.

Ca sa fiu si mai convingator, eu, cum aud un soarece care roade in pod, in zid, beci sau prin alte zone ale curtii, merg sa verific daca nu cumva s-a ars vreun aparat...si,.din pacate, pana acum am.gasit trei coapte.

Asta nu garanteaza 100% eficienta lor dar pe un procent de 80-90% tot contez.

 

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

am incercat, le dai fasole, se invata cu fasolea, daca sunt folosite puteri mari de ultrasunete, le poate surzi, si le afecteaza comunicarea, mai ales la soareci, la insecte comunicarea e mai mult chimica.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am facut o asa dracie" acum ceva ani,cu un microcontroler care varia tensiunea unui VFO ...Proiectul merita dezvoltat,dar trebuie un programator de microcontrolere.Trebuie programat mai optim si isi face treaba...

sobo.jpg

sobo.wmf

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări