maxente Postat Noiembrie 19, 2019 Partajează Postat Noiembrie 19, 2019 Sunt ok condensatotii cu tantal pe calea de semnal ? Eu parca auzisem, ca din contra, nu ar fi deloc indicati sa ii pui acolo. Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 19, 2019 Partajează Postat Noiembrie 19, 2019 Mai bine nu mai puneti tantal pe sunet. La valori mai mari (>4,7uF) sunt preferabili - de departe - condensatorii bipolari. (Pana in 4,7uf exista mkt/mkp de mici dimensiuni.) Link spre comentariu
alf Postat Noiembrie 19, 2019 Partajează Postat Noiembrie 19, 2019 Acum 5 minute, maxente a spus: Sunt ok condensatotii cu tantal pe calea de semnal ? Pe la mijlocul anilor '80 erau in voga si umblam dupa ei... Asta pana prin '90, atunci cand ma saturasem sa inlocuiesc la ei prin diverse amplificatoare (diy sau "de firma"). Erau montati cu rezerva de tensiune (de exemplu, unul de 35V era in circuit la 18...25V) dar ii gaseam adesea in scurtcircuit. De atunci nu mi-au mai trebuit... Link spre comentariu
vera Postat Noiembrie 19, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2019 Dupa inlocuirea semireglabilului defect, am incercat sa fac reglajele. Nu am putut, deoarece multi condensatori aveau pierderi mari (tensiuni si pct de functionare aiurea). Nu am gasit eloectrolitici 1 uF de calitate. Din 2 rele, am ales "tantalaii", care au pierderi mici si mi-au permis sa fac reglajele corecte. Cei nepolarizati nu aveau loc sau necesitau modificari ample (modificat trasee, dat gauri, etc. cu cablajele interconectate). Acum ampliful functioneaza OK si 1000 de vorbe nu mai fac 2 bani. Link spre comentariu
mac01 Postat Noiembrie 19, 2019 Partajează Postat Noiembrie 19, 2019 (editat) Si de ce era innebunita lumea dupa tantal la vremea lor....daca de fapt nu sunt buni la nimic? Sau mai degraba intreb unde i-am putea folosi, daca la audio nu sunt buni, pe calea de alimentare intra in scurt...ce sa facem cu ei? Editat Noiembrie 19, 2019 de mac01 Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Noiembrie 19, 2019 Partajează Postat Noiembrie 19, 2019 La vremea respectiva erau cei mai buni. Erau totusi electrolitici. Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 20, 2019 Partajează Postat Noiembrie 20, 2019 (editat) Acum 10 ore, vera a spus: ...Acum ampliful functioneaza OK si 1000 de vorbe nu mai fac 2 bani. Cu o astfel de atitudine s-ar putea sa nu mai gasesti ajutor alta data cand mai ceri ceva. Ca regula, conzii vechi de pe calea de semnal de pana in 4,7uF se inlocuiesc cu nepolarizati tip film. Preferabil Wima, Vishay, Siemens mkp dar merg f bine si mkt-uri. Sunt practic nemuritori si suna mai bine decat marea majoritate a electroliticilor. Cu 30-40 de ani in urma tantalii se foloseau cu mare succes ca decuplari sau filtraje locale pt ca nu au inductanta serie. Au fost mai multe modele, cei cilindrici erau mai rezistenti, intrau mai rar in scurt. Au fost si serii colorate tip picatura mai bunisori (vest germani). Din pacate cei est-europeeni si cei romanesti in special erau prosti, intrau usor in sc. Una din problemele majore era limita de 35-40V, era greu (si scump) de produs la tensiune mai mare. Am intalnit f putini la 63V si nu figurau in listele de piese disponibile pt service. Editat Noiembrie 20, 2019 de Shambala Link spre comentariu
vera Postat Noiembrie 20, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2019 Acum ampliful functioneaza OK si 1000 de vorbe nu mai fac 2 bani. "Cu o astfel de atitudine s-ar putea sa nu mai gasesti ajutor alta data cand mai ceri ceva." Ce mai puteam face, dupa ce am predat ampliful stapanului? In plus, era f greu de facut modificari (trebuia sa arate decent). La Joker , sunt 3 circuite (2 de VU-metre si una intrare, care sunt conectate intre ele cu fire scurte unifilare) la care accesul este greoi. Trebuia dezmembrat total ca sa pot planta nepolarizatii (intre gaurile C=1uF, distanta era de 3mm). Presat de timp, am ales varianta cea mai usoara. Dvs. cum ati fi procedat in locul meu? Imi pare rau ca v-am dezamagit Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 20, 2019 Partajează Postat Noiembrie 20, 2019 (editat) Eu nu as fi folosit acea varianta de raspuns. Indiferent ce ati vrut sa spuneti, ea arata aroganta si dispret fata de opiniile celorlalti. As fi scis - in functie de ce convingeri aveam - fie ca imi pare rau dar nu sunt de aceeasi parere cu opiniili si sugestiile facute, fie, daca "mi-as fi insusit critica", ca asta e, asa am apucat sa pun, mergea bine, l-am dat inapoi si nu mai pot schimba nimic. Editat Noiembrie 20, 2019 de Shambala Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 20, 2019 Partajează Postat Noiembrie 20, 2019 (editat) Pe vremea lui Ceausescu faceam amplificatoare pentru lautari si voiau neaparat 2-3 cai de microfon. Pe intrare si iesire preuri foloseam numai condensatori cu tantal, picatura albastra, romanesti, 2,2-4,7uF/35Vcc si BC-uri 413 cu C in coada facute de IPRS. Le puneam o picatura de oja pe capsula ca sa izolez terminatiile pinilor ce ieseau un pic deasupra capsulei.Niciodata nu am avut probleme cu tantalii. Preurile se alimentau la 16Vcc stabilizat serie cu BD135. Apoi am facut nenumarate preuri NAB, cumparam din vechiul tirg din ghencea casetofoane defecte electronic dar cu mecanica si carcasa bune, puneam capete stereo BRG 3D24N sau ce gaseam bun, faceam preuri NAB si eventual si dolby cu discrete sau NE-uri pe care le vindeam apoi. Si in astea tot tantali foloseam si nu faceau niciun fel de probleme. Lasai minim 30% rezerva de tensiune si nu aveau moarte. De evitat total in surse in comutatie, nici macar cu nepolarizat paralel peste ei. Editat Noiembrie 20, 2019 de Vizitator Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 20, 2019 Partajează Postat Noiembrie 20, 2019 (editat) Si eu am facut in liceu preuri de cap si de doza magnetice cu tantali pe In si Out dar la un moment dat am aflat ca tantalii pot distorsiona dramatic pusi pe semnal si i-am schimbat pe toti pe care am mai putut. Mai am si acum vreo 2-3 preuri facute atunci si inca au tantali albastri pe decuplari; au rezistat. Erau la 35V la o alim de +/- 15V. Asta nu inseamna ca as mai recomanda vreodata folosirea lor pe calea de semnal. Editat Noiembrie 21, 2019 de Shambala Link spre comentariu
vera Postat Noiembrie 20, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 20, 2019 "1000 de vorbe nu mai fac 2 bani" este o expresie consacrata, care spune ca nu mai este nimic de facut, intr-o anumita situatie. Nici vorba de aroganta, dispret, etc. Link spre comentariu
mac01 Postat Noiembrie 20, 2019 Partajează Postat Noiembrie 20, 2019 Si eu tocmai voiam sa fac cateva montaje cu smd-uri tantal....m-ati intors cu 180gr. Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 21, 2019 Partajează Postat Noiembrie 21, 2019 (editat) Da, sa nu mai faci, si sa ii schimbi si pe toti de pe toate placile digitale ! Am corectat ultima exprimare dar sunt sigur ca oricum se intelegea ideea. Nu cred ca este electronist care sa nu stie ce sunt micile piese bej-mustar de pe orice placa logica. (Si ce fac acolo). Vera, am cautat pe net expresia. Intradevar figureaza la "Proverbe", "Vorbe intelepte", '50 de citate scurte pline de adevar" si alte site-uri cu expresii romanesti. Eu nu o stiam. Banuiesc ca se refera la vorbele de dupa ce s-a petrecut faptul, cand nu se mai poate schimba nimic. Raman la parerea mea ca este o expresie de prost gust si ti-as sugera sa nu o mai folosesti. Nu toate expresiile din acele liste sunt "pline de intelepciune si adevar". Multe, dar nu toate. Editat Noiembrie 21, 2019 de Shambala Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum