Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Suprapresiune centrala termica Chaffoteux Alixia 24FF


elman

Postări Recomandate

Va salut,
am o centrala Chaffoteux Alixia 24FF, de 3 zile, incetisor (in 12-24 ore) creste presiunea pana da apa afara, scot apa pana la 1 bar si iar creste,  fara ca eu sa o alimentez cu apa. Am golit centrala, am verificat vasul de expansiune, presiunea era mica, am bagat 1 bar (cat scrie in manual), aceleasi simtome. Am verificat robinetul de umplere si pare ok, am mai desfacut o piesa din apropierea robinetului care se numeste cartus robinet retinere acesta avea sita sparta si supapa de sens un pic afectata, (nu stiu ce rol are supapa), avea si o bucatica din sita in supapa de sens. Atasez poze cu sita defecta si cartusul.
Impresia este ca presiunea creste mai repede cand utilizez apa calda menajera frecvent.
Este posibil sa intre apa in centra ( in caz de defect) si prin alta parte in afara de acel robinet de umplere? Care ar putea fi cauza.

 

 

cartus-robinet-retinere_65105323-min1.jpg

sita.jpg

Editat de elman
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    4

  • elman

    4

  • validae

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu ma pricep la centrale dar m-am uitat pe schema centralei, din schema nu reiese ca vana cu 3 cai  ar avea vreo legatura cu apa calda menajera, aceasta inchide apa ce merge in calorifer si o directioneaza  prin schimbatorul secundar de caldura???.

Schema centrala.jpg

Editat de elman
greseala de ortografie
Link spre comentariu

Ori robinetul de umplere nu închide, ori schimbătorul în placi are o fisura și apa rece întra în circuitul de incalzire. Asta nu are nici o legătură cu consumul de apa calda. Poți proba, închizând apa rece care întra în centrala, deschide larg robinetul de apa calda și în 24 ore ar trebui sa scadă presiunea pe cazan. Ca sa fie mai concludent, poți încarca pe la 2,5...3 bar. Notezi cât ai, și verifica după trecerea timpului. Dacă e ok, înseamnă că robinetul de umplere e glumeț (cel mai probabil și mai des întâlnit). 

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Cred că vă daţi seama că prezenţa unei bucăţi de plastic în supapa de sens nu avea cum să-i facă bine.Cum a spus colegul mai sus, fie robinetul vă face figuri, fie aveţi schimbătorul fisurat.Bănuiesc că aveţi centrala de ceva timp, nu e montată recent...

 

La mine (centrală Saunier Duval Semia condens 25) observ un efect invers, presiunea în instalaţie scade treptat de la 1-1,5 bari cât o reglez (în săptămâni, sau luni) spre minim şi trebuie să compensez din când în când din acel robinet de umplere.Dar eu nu-mi dau seama unde se tot duce acea presiune, că înapoi nu are cum să se ducă apa, fiindcă oricum presiunea din reţea e mult mai mare decât cea din calorifere.....iar caloriferele nu curg, că le-am verificat şi nici picături sau umezeală nu am observat pe tot traseul.Instalaţia a fost realizată personal cu mare atenţie, lipiturile ţevilor de cupru fiind făcute cu simţ de răspundere, nu am făcut economie de materiale....

Dacă ar fi vasul de expansiune spart, nu s-ar observa o scurgere pe undeva ?

Editat de validae
Link spre comentariu

Daca scurgerea e atat de mica incat picatura se evapora pana vine urmatoarea, umezeala n-ai sa vezi, dar in schimb apar saruri la locul cu pricina, deci tot ar trebui sa se vada ceva. Eu am avut o scapare din asta parsiva la imbinarea stutului filetat al vasului de expansiune. La 2...3 luni trebuia sa compensesz, pt ca intra pe avarie din lipsa presiune.Am inspectat cu lumina puternica tot traseul, toate imbinarile, toate lipiturile, instalatia fiind din cupru. Tarziu am dat de scurgerea aia, cand am avut treaba la centrala si i-am dat chilotii jos.Vasul e undeva in spatele cazanului iar stutul ala e mai sus, in asa fel incat e greu de vazut fara oglinda.Am observat teava umezita si am luat-o pe firul apei.Ca sa evit deranjul, am suspendat vasul de expansiune al  centralei (am blindat teava) si am montat intr-un loc convenabil altul nou. Am mai bine de 1 an de cand n-am mai completat, si asa si trebuie la instalatiile de cupru. Daca nu ai treaba, stau ani de zile in presiune fara scapari. Ca o concluzie, nu exista sa scada presiunea si sa nu ai nici o pierdere...important e s-o gasesti, iar daca e infima, s-o ignori.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Înseamnă că pierderea e tot în centrală, fiindcă pe traseul instalaţiei nu am niciun fel de săruri sau urme de umezeală.O să dau capacul centralei jos şi să inspectez bine interiorul....culmea e că are doar un an de când o am şi chestia asta a făcut-o de la început, la câteva luni trebuie să compensez presiunea în vas.

Link spre comentariu

Eu la inceput am dat vina pe pexal, ca asta am avut initial, ramasa instalatia de la vechea centrala. Numai dupa ce am trecut la cupru mi s-a parut suspect, pt ca aveam instalatii facute care tineau in presiune de ani de zile, si la mine, era ca inainte de a schimba pexalul...numai cand am dat de locul cu pricina, mi-am dat una peste frunte si am zis ca trebuia sa inspectez si acolo mai atent. Umezeala jos, sub locul centralei nu aveam, acolo am controlat cu lumina de fiecare data si pt ca n-am vazut nimic, nici nu m-am dus mai sus cu verificarea. Apa din pierdere, ramanea pe o tabla ascunsa dupa schimbatorul in placi, unde se evapora, deci nici saruri nu aveam cum sa vad. Ce mai, a fost locul ideal pt o pierdere greu depistabila.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Va multumesc pt. rapsunsuri. O sa schim garniturile la robinet , daca nu se rezolva problema o sa dau jos schimbatorul de caldura si o bag presiune in el.

 

Pt. d-l validae

Acum 16 minute, validae a spus:

Înseamnă că pierderea e tot în centrală, fiindcă pe traseul instalaţiei nu am niciun fel de săruri sau urme de umezeală.O să dau capacul centralei jos şi să inspectez bine interiorul....

Centrala mea (banuiesc ca toate-s la fel) are un aerisitor  automat, nu curge apa dar sunt depuneri de saruri in jurul lui, semn ca a si iesit apa pe acolo. La mine scadea cu aproximativ 0.2bari in 2 ani si trebuia sa completez.

Link spre comentariu

Acel aerisitor, are un capacel. Pe ala il slabesc (sau il scot de tot) doar cand am treaba pe instalatie, adica fac o golire (partiala sau totala), si il las slabit o saptamana, pana se elimina tot aerul posibil ramas pe instalatie. In rest, capacelul ala este strans etans. La fel si ala de pe vasul de expansiune.

0,2 bar in 2 ani e mai mult decat decent pt o instalatie.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări