Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rubrica DX


yo3fhm

Postări Recomandate

M-am gandit ca n-ar strica o rubrica de acest gen, in care sa raportam unele statii DX pe care fie ca le-am receptionat, fie ca le-am si lucrat, precum si conditiile in care am reusit performantele respective (indiferent daca au fost obtinute cu echipamentele noastre sau ale altora, in vizita sau pur si simplu operand pe receptoare SDR online). 

 

Iata un exemplu din aceasta seara. 

L-am rugat pe amicul meu , Christian YO3IUL, sa conecteze la intrarea KiwiSDR-ului sau, antena OptiBeam OB12-6 si s-o orienteze spre Japonia. 

NOTA1: antena va ramane astfel timp de o saptamana, adica pana in week-end-ul urmator, iar daca o va orienta pe o alta directie, voi anunta aici. 

In cazul interfetei grafice Web a KiwiSDR, tipul antenei este mentionat in zona info din coltul de stanga-sus :

antenna-descr.jpg

 

NOTA2: in mod obisnuit, pentru KiwiSDR, Christian foloseste o antena loop activa care e dispusa doar la 2m deasupra solului (motiv pentru care nu are performante la receptie).

Iata astfel si motivul pentru care colegul Felix(RST) se mira de receptia destul de slaba a unui italian. Hi! :)

 

Ascultand un pic banda, l-am receptionat pe KA2HTV, un american care opereaza din New York, prin remote, echipamentele amplasate la 700Km mai spre nord, in Lubec (statul Maine). 

A fost raportat si pe dxclusterul DXSummit.fi :

KA2-HTV-on-Dx-Summit.png

 

Puteti vedea antenele americanului pe pagina QRZ.com a acestuia .

 

Iata screenshot-ul aferent receptiei de la ora 23:04 din aceasta seara (click ptr marire).

Se poate remarca nivelul S-metrului , dispus in partea inferioara a panoului de control aflat in dreapta imaginii capturate:

 

KA2-HTV-on-40m-t.jpg

 

Aici se poate asculta o inregistrare audio

 

Mentionez ca receptorul KiwiSDR nu are vreun filtru de banda la intrare (cu exceptia filtrului trece-jos cu taiere la 30MHz, dispus la intrarea ADC).

Din pacate, din acest motiv, apar probleme in unele dintre perioadele cand Radio China International emite in banda de radiodifuziune de 41m. 

 

Christian a montat antena Optibeam OB12-6 pe un pilon cu inaltimea de 18m, la 2m deasupra rotorului (inaltime totala = 20m). 

 

optibeam-yo3iul.jpg

 

Pentru comparatie, iata poza de pe site-ul producatorilor antenei:

 

ob12-6.jpg

 

Ganditi-va ce treaba meseriasa face antena, in conditiile in care sensibilitatea intrarii KiwiSDR este raportata la -97dBm (doar aprox. 3uV) !

3uV este sensibilitatea obisnuita a unui receptor sincrodina nepretentios (ma refer la sensibilitati masurate pentru un SNR de 10dB).

 

73 si cat mai multe DX-uri !

Cezar YO3FHM

 

 

 

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu
1 oră în urmă, yo3fhm a spus:

 

 

Ganditi-va ce treaba meseriasa face antena, in conditiile in care sensibilitatea intrarii KiwiSDR este raportata la -97dBm (doar aprox. 3uV) !

3uV este sensibilitatea obisnuita a unui receptor sincrodina nepretentios (ma refer la sensibilitati masurate pentru un SNR de 10dB).

 

 

 

 

Cand am zis eu pe aici ca stick-urile sdr sunt mai proaste decat cea mai slaba sincrodina, unii au ras de mine, ca le corecteaza cu Bonibon! 

 

Un IC-751A de prin anii '90 are 0,15 uV!

 

Asa ca turul 2 va fi cu clatite de cacao...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 10 ore, RST a spus:

Aici arata -107dBm

Nu stiu cat realism exista in masuratori, pentr ca dau rezultate diferite. 

 

Se observa in schimb o optimizare puternica in banda de 40m. Jos palaria ptr initiativa ! 

Buna dimineata Felix,

Recunosc ca "initiativa" a fost determinata de discutiile starnite in jurul receptoarelor tale si a diverselor controverse. In plus, Christian e destul de prins in perioada asta si foloseste rar beam-ul la emisie. Asa ca decat sa stea degeaba, mai bine sa "munceasca" pentru comunitate :)

Enervant e Radio China, care tuna in 41m si ptr ca la intrarea receptorului nu exista filtre de banda, apar uneori probleme pe zona respectiva. Asta e.

 

Referitor la indicatiile S-metrului si sensibilitate. 

Cand am spus ca sensibilitatea raportata (din masuratorile gasite pe net) pentru KiwiSDR este de -97 dBm, am adaugat ca era o masuratoare valabila pentru un SNR de 10dB. 

Indicatiile S-metrului unui aparat nu iti pot preciza sensibilitatea acestuia masurata in conditiile impuse de standard, ci indica (in mod relativ) doar un nivel de semnal, si-atat. 

Asta inseamna ca se pot vedea si semnale mai slabe, dar in conditiile unor alte valori ale raportului S/Z (SNR). 

 

Acum 3 ore, RST a spus:

PS: uite ce se spune despre banalul stick chinezesc: 

Between about 50 and 450MHz the E4000 is about 5dB better than the R820 (-139dBm vs -134dBm). At 1000MHz the E4000 is about 8dB less sensitive (-129dBm vs -137dBm). No measurements could be made above 1040MHz.

Masurartori si masuratori, cam greu de tras o concluzie. 

 

Daca cel care a facut masuratorile nu precizeaza clar pentru ce SNR au rezultat sensibilitatile respective, atunci nu pot presupune ca implicit au fost conform standardului de 10dB. Putea sa le faca oricum, treaba lui. Daca se precizeaza in alta parte a textului, atunci e OK.  Daca le-o fi facut empiric, incercand sa stabileasca un MDS (Maximum Discernable Signal) la ochiometrie, atunci nu poti pune baza pe masuratorile respective.

De aceea, cand faci masuratori pe care le publici, trebuie sa respecti niste standarde si sa precizezi care au fost acelea si de asemenea care au fost conditiile de masura. Altfel, nu poti stabili termeni de comparatie.

Dar nu uita ca sensibilitate poate exista, dar tot degeaba daca te limiteaza gama dinamica a ADC.

 

73 de Cezar

Editat de yo3fhm
Link spre comentariu

Momentan inchis pentru mentenanta.

 

L.E. Topic redeschis.

Va rog sa postati numai despre DX-uri. Adica, pe scurt, cu cine, cand, in ce conditii (propagare, antene, putere de emisie, etc).

Orice alta interventie (scheme sovietice din revista Cutezatorii, filtre cu rezonatoare, testate sau nu) vor fi sterse fara drept de apel. 

Multumesc de atentie.

P.S. Pentru celelalte exista topicul de preselectoare (chiar daca pare deschis de VAX, este de fapt deschis de Cezar). Discutiile colaterale au fost mutate acolo si doar acolo se pot discuta. Aici este offtopic.

Derapajele vor fi penalizate.

O seara placuta tuturor.

Editat de yo9hrb
Link spre comentariu
Acum 15 ore, franzm a spus:

Puteti, va rog, sa ne dati câteva detalii privind antena (feeder, adaptare, SWR, etc

Salut ,

Antena are doua brate egale de cate 15.53 m din cupru multifilar cu sectiunea de 6 mm patrati .

Am folosit cate trei izolatori ( din cei folositi la gardurile electrice ) la capete , doi la mijloc ( cu doar 5 cm intre ei )

Coborarea este o scarita cu 2 x 4 mm patrati sectiune si distantieri din teava pvc de instalatii de 11 mm .

Distanta intre cele doua fire este de 10,5 cm .

Lungimea scaritei este de 10,35 m .

Se leaga apoi direct cu un RG 213 , a carui lungime nu este importanta . Aici puteam sa folosesc mufe mama - tata pentru RG , dar nu am avut nici una mama care sa imi dea incredere ca va rezista la exterior .

Este ridicata pe doi piloni dedicati la 15 m deasupra solului .

Antena , masurata pe analizor , rezoneaza pe 14.035 Mhz ( cu raport 1:1,01 ) , in rest 1:1,3 la 1:2,5 - vorbesc pe analizor .

In practica , indicatorul SWR de la FL 2000B nu imi urca niciodata la peste 1:1,3 .

Doar cu FT-ul nu am masurat niciodata ( ca nu are SWR-metru propriu ) dar se pare ca se adapteaza la fel de bine .

Spre exemplu , aseara , in 3,5 , fara linear , 59+ 10-20dB din aproape tot nordul Europei ( am lucrat SM , LA , OE , UA3 )

 

Lampile sa traiasca !:)

 

Link spre comentariu

Statii interesante lucrate remote in ultima saptamana, in intervalul orar 15-19 UTC:T6AA, ZL/HG0R, YJ0RRC, HS0ZOM, VR2XAN, A61Q,  toate in CW.

Conditii de lucru TS590s, 4 antene verticale fazate (home made), 100 m coaxial CNT400 (pierderi masurate la 7 MHz 1,3 dB).

100 W din transceiver, estimat 60-65 W in antena.

Conditii bune de propagare, ceva QSB, semnale reale 569-589. Pe antena Inv.V (varful la 12 m) statiile respective nici nu se simteau.

Link spre comentariu

Desi nu trateaza DX-urile pentru amatori, m-am gandit sa va expun atentiei un material foarte interesant, referitor la comunicatiile long-range pe unde scurte, intre zone in care utilizarea satelitilor inca mai ridica probleme: 

 

Abstract:

Digital transmission techniques for a long haul HF link: DSSS versus OFDM

(click pe icon-ul PDF de sub titlul articolului, pentru a descarca materialul integral ! )

 

Se discuta de tehnici precum OFDM (Orthogonal frequency-division multiplexing) si DSSS (Direct-sequence spread spectrum) .

 

Citez cateva fraze:

 

Citat

 

" It is well known that HF communication is a good option for very long radio links where no other infrastructure (e.g., satellite) is available. In that regard, our research group has been investigating the HF channel (herein referred to the Antarctic channel) between the Spanish Antarctic Station (SAS) on Livingston Island (62.6°S, 60.4°W) and the Ebro Observatory (EO) in Roquetes (40.8°N, 0.5°E), Spain. We have sounded this channel throughout a whole solar cycle to characterize the availability, SNR, multipath, and Doppler power profile [Vilella et al.2008]; we have linked vertical soundings along the path with oblique soundings [Vilella et al.2009]; and we have developed a low power, adaptive communication system for data transmission from remote sensors.

 

Ours is a very long transmission path (12,700 km, 4–5 hops [Perkiomaki2013]), which together with a transmitter power of only 200 W and very simple antennas at the transmission and reception sites, due to environmental restrictions. This results in very low or even negative SNR at the receiver [Vilella et al.2008].

Even the robust mode of STANAG 4415 would have problems to work in this scenario. STANAG 4415 is designed to work in severe scenarios of Doppler spread (i.e., up to 20 Hz) and delay spread (i.e., up to 10 ms) achieving a BER < 10−4. However, STANAG 4415 requires SNRs above −1 dB to 0 dB (3 kHz) in a dual path channel. The Antarctic channel SNR is typically lower than −6 dB, with Doppler spreads up to 2 Hz, and the maximum delay spread is 3 ms [Ads et al.2012]. Consequently, we have concluded that STANAG 4415 is not well matched to the Antarctic channel. To mitigate the channel STANAG 4415 would need to be modified and use longer symbols (or equivalently narrower frequency symbols) in order to cope with such a low SNR; however, then it would not perform well in fast fading channels.

Consequently, we have designed a physical layer adapted to low SNR, time and frequency dispersive channels, and high interference occurrence, based on both DSSS [Deumal et al.2006] and OFDM [Bergadà et al.2009] techniques. Due to the distance, the low‐transmitted power, and antenna constraints, the received SNR is low. As a result, the transmitted bandwidth must be very narrow and only low‐bit rates can be achieved; hence, the spectral efficiency is the key. The challenge is to increase the efficiency of the link in the available bandwidth.

 

In this study we explore the use of DSSS and OFDM techniques for very long and power limited HF links, using various bandwidths and bit rates, taking into account the outcomes and impairments described in Vilella et al. [2008] and Ads et al. [2012]. "

 

 

Lectura placuta celor interesati !

 

73 de Cezar YO3FHM

 

 

Link spre comentariu

Da, intr-adevar, spre finalul inregistrarii se aude inteligibil si Kazu. Asta in conditiile in care pe un transceiver normal, el vine cam cu +20 - +30 dB.... Dar da, in sfarsit avem un DX auzit pe chinezarie!

Link spre comentariu
Acum 10 ore, RST a spus:

Meritul e al miniantenei active, fiind extrem de usoara ( 15-20grame) o pot ridica si mai mult. 

Scrie domnule o carte desprea antenele astea minune, baga chifle multe in ea, ca vor fi destui idioti care sa o cumpere. Iei un ban, nu-l dai.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ieri , 15-16 UTC , 7 Mhz , SSB , TM5 - Rep. Centraficana , 59+ .

In acelasi interval , aceiasi banda UA0 , lucrat ,  si doi nord-americani care nu m-au auzit .

Mi-a fost lene sa schimb cablul de antena si sa pornesc linearul ...:)

Doar cu FT 250 si ant G5RV .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări