Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor radio Cora 5 Tehnoton

Kostas1

Postări Recomandate

Buna seara!

Am urmatoarea problema: am achizitionat un r.r. Cora 5, marca Tehnoton. Aparatul avea lipsa bobina de la circuitul de intrare de pe bara de ferita. Avea cativa ceramici sparti, potentiometrul distrus si electroliticii cam vai de ei. Am facut curatenie, inclusiv potentiometru nou, electrolitici noi si acei ceramici schimbati cu unii noi. Am recuperat o bobina de la un radio strain, si am bobinat si 5 spire in secundar, asa cum scrie in caietul de service, intrucat nu avea decat bobina primara, de 85 de spire. In transformatoarele de frecventa intermediara nu a fost umblat. Am avut o surpriza de proportii cand am constatat ca aparatul, ca sa receptioneze normal trebuie sa aibe bobina translatata foarte mult in afara barei de ferita, astfel incat nu mai incape in aparat. Daca culisez bobina inspre interior, astfel incat sa pot inchide capacul, aparatul nu mai prinde nimic. Daca o culisez mult spre exterior, prinde bine si clar. Este complet bizar, nu inteleg. Daca ma poate ajuta cineva, multumesc anticipat!

20191107_185921.jpg

20191107_185937.jpg

Link spre comentariu

Se pare ca cei doi condensatori responsabili cu reglarea circuitului de intrare(acord),respectiv oscilator local au probleme daca nu chiar lipsesc.

Nu se poate "trage" din bobina oscilatorului?

Capture.PNG

Editat de adi1967
Link spre comentariu

Buna seara si multumesc din suflet pentru raspunsuri! Tocmai dezlipisem bobina de intrare si am inlocuit-o cu o bobina completa de UM luata de la un Iris distrus, impreuna cu o bara de ferita de la alt aparat. Aceeasi problema, se aude bine cu bobina aproape iesita afara. Cred ca este de la condensatorii semireglabili. Sper sa gasesc de schimb, insa genul asta reglaj prin indoirea semireglabililor nu am facut. Ne mai auzim si multumesc!

20191107_201819.jpg

Link spre comentariu

Simpla inlocuire nu cred ca rezolva problema,Incercati cu o sarma de cupru chiar cu email pe ea sa bobinati cateva spire cu un capat lipit la baza corpului ceramic si vedeti daca se schimba ceva.Cu acest tip de semereglabili reglajele sunt mai dificil de facut.

Capture.PNG

Editat de adi1967
Link spre comentariu

Multumesc din nou! Deja m-am enervat, fir-ar sa fie, in fond este un aparat atat de simplu. Am inversat bobina, nu este nici o diferenta, face fix la fel. Raman condensatorii aia 2 semivariabili, am vazut ca s-a desirat o parte din sarma cositorita, incerc sa gasesc 2 la fel printre piesele mele de schimb. Ne mai "auzim"! Toate cele bune tuturor!

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Va salut,

Sugestia mea este sa nu umblati la condensatorii de ajustare (trimmer/ pader, daca are), ca il faceti de comanda. Umbland la acei trimeri, veti altera factorii de acoperire la circ. de intrare si de la oscilatorul local si veti afecta sincronismul de acord intre RF si osc local.

Asa cum au spus @QQme si @franzm, simptomul este tipic ptr o bobina de acord a circuitului de intrare RF cu inductanta prea mare. Deplasand bobina mult in afara feritei, ii scade inductanta, ceea ce aduce circuitul mai aproape de gama corecta a frecventelor de acord. Morala este ca va trebuie o bobina cu inductanta mai mica, deci cu mai putine spire. Incercati sa realizati o alta bobina pe o carcasa facuta din hartie, care sa poata culisa. Nu stricati bobina existenta. Acordul optim trebuie sa se faca cu bobina spre unul din capete, pentru ca factorul de calitate (Q-ul) este maxim la capetele barei de ferita; nu conteaza la care capat.

Acum 6 ore, Kostas1 a spus:

in fond este un aparat atat de simplu.

Intr-adevar, pare foarte simplu, dar teoria din spatele acordului simultan al RF si osc. local e destul de elaborata. In functie de cat de complicate sunt retelele de acord, se poate realiza sincronismul perfect in 1, 2 sau 3 puncte. Nr. de puncte si pozitia lor pe scala determina si metodologia de acord in fabricatie. Nerespectarea ei duce la scaderea sensibilitatii, adica receptorul devine "surd". In situatia dvs. in care dezacordul RF este atat de pronuntat, orice ajustare in sensul scaderii inductantei ar trebui sa aduca o imbunatatire sesizabila.

De asemenea, nu umblati la bobina osc. local daca posturile sunt in locul potrivit pe scala. Deocamdata problema pare sa fie numai la circuitul de RF, care nu are o bobina de inductanta corecta.

Un articol interesant despre metoda de aliniere in 3 puncte:  http://tehnium.org/wp/?p=3156

Spor!

Editat de cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări