Kostas1 Postat Noiembrie 7, 2019 Partajează Postat Noiembrie 7, 2019 Buna seara! Am urmatoarea problema: am achizitionat un r.r. Cora 5, marca Tehnoton. Aparatul avea lipsa bobina de la circuitul de intrare de pe bara de ferita. Avea cativa ceramici sparti, potentiometrul distrus si electroliticii cam vai de ei. Am facut curatenie, inclusiv potentiometru nou, electrolitici noi si acei ceramici schimbati cu unii noi. Am recuperat o bobina de la un radio strain, si am bobinat si 5 spire in secundar, asa cum scrie in caietul de service, intrucat nu avea decat bobina primara, de 85 de spire. In transformatoarele de frecventa intermediara nu a fost umblat. Am avut o surpriza de proportii cand am constatat ca aparatul, ca sa receptioneze normal trebuie sa aibe bobina translatata foarte mult in afara barei de ferita, astfel incat nu mai incape in aparat. Daca culisez bobina inspre interior, astfel incat sa pot inchide capacul, aparatul nu mai prinde nimic. Daca o culisez mult spre exterior, prinde bine si clar. Este complet bizar, nu inteleg. Daca ma poate ajuta cineva, multumesc anticipat! Link spre comentariu
yo9hrb Postat Noiembrie 7, 2019 Partajează Postat Noiembrie 7, 2019 Incercati sa intoarceti bobina, cu cea mica in exterior. Poate merge asa. Link spre comentariu
dan-a2 Postat Noiembrie 7, 2019 Partajează Postat Noiembrie 7, 2019 Sau mai adaugati doua spire pe bobina de acord !! Link spre comentariu
QQme Postat Noiembrie 7, 2019 Partajează Postat Noiembrie 7, 2019 Nu adaugat ,ci scos 4-5 spire. Link spre comentariu
adi1967 Postat Noiembrie 7, 2019 Partajează Postat Noiembrie 7, 2019 (editat) Se pare ca cei doi condensatori responsabili cu reglarea circuitului de intrare(acord),respectiv oscilator local au probleme daca nu chiar lipsesc. Nu se poate "trage" din bobina oscilatorului? Editat Noiembrie 7, 2019 de adi1967 Link spre comentariu
Kostas1 Postat Noiembrie 7, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2019 Buna seara si multumesc din suflet pentru raspunsuri! Tocmai dezlipisem bobina de intrare si am inlocuit-o cu o bobina completa de UM luata de la un Iris distrus, impreuna cu o bara de ferita de la alt aparat. Aceeasi problema, se aude bine cu bobina aproape iesita afara. Cred ca este de la condensatorii semireglabili. Sper sa gasesc de schimb, insa genul asta reglaj prin indoirea semireglabililor nu am facut. Ne mai auzim si multumesc! Link spre comentariu
Kostas1 Postat Noiembrie 7, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2019 Am revenit! E tot la fel. Cei 2 condensatori par ca sunt in neregula, dar sunt ok. Receptie wxcelwnta cu bobina in pozitie anormala. Nu mai inteleg nimc... Link spre comentariu
Kostas1 Postat Noiembrie 7, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2019 Pana la urma o sa ii schimb pe cei 2 "impricinati". Nu vad alta solutie! Link spre comentariu
adi1967 Postat Noiembrie 7, 2019 Partajează Postat Noiembrie 7, 2019 (editat) Simpla inlocuire nu cred ca rezolva problema,Incercati cu o sarma de cupru chiar cu email pe ea sa bobinati cateva spire cu un capat lipit la baza corpului ceramic si vedeti daca se schimba ceva.Cu acest tip de semereglabili reglajele sunt mai dificil de facut. Editat Noiembrie 7, 2019 de adi1967 Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 7, 2019 Partajează Postat Noiembrie 7, 2019 Numarati câte spire are bobina de acord (aia buclucasa), faceti provizoriu o bobina cu, sa zicem 15% mai putine spire si vedeti cum se receptioneaza. Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 7, 2019 Partajează Postat Noiembrie 7, 2019 Sau pune bobina pe celalat capat al barei de ferita. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Noiembrie 7, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2019 (editat) Multumesc din nou! Deja m-am enervat, fir-ar sa fie, in fond este un aparat atat de simplu. Am inversat bobina, nu este nici o diferenta, face fix la fel. Raman condensatorii aia 2 semivariabili, am vazut ca s-a desirat o parte din sarma cositorita, incerc sa gasesc 2 la fel printre piesele mele de schimb. Ne mai "auzim"! Toate cele bune tuturor! Editat Noiembrie 7, 2019 de Kostas1 Link spre comentariu
cirip Postat Noiembrie 8, 2019 Partajează Postat Noiembrie 8, 2019 (editat) Va salut, Sugestia mea este sa nu umblati la condensatorii de ajustare (trimmer/ pader, daca are), ca il faceti de comanda. Umbland la acei trimeri, veti altera factorii de acoperire la circ. de intrare si de la oscilatorul local si veti afecta sincronismul de acord intre RF si osc local. Asa cum au spus @QQme si @franzm, simptomul este tipic ptr o bobina de acord a circuitului de intrare RF cu inductanta prea mare. Deplasand bobina mult in afara feritei, ii scade inductanta, ceea ce aduce circuitul mai aproape de gama corecta a frecventelor de acord. Morala este ca va trebuie o bobina cu inductanta mai mica, deci cu mai putine spire. Incercati sa realizati o alta bobina pe o carcasa facuta din hartie, care sa poata culisa. Nu stricati bobina existenta. Acordul optim trebuie sa se faca cu bobina spre unul din capete, pentru ca factorul de calitate (Q-ul) este maxim la capetele barei de ferita; nu conteaza la care capat. Acum 6 ore, Kostas1 a spus: in fond este un aparat atat de simplu. Intr-adevar, pare foarte simplu, dar teoria din spatele acordului simultan al RF si osc. local e destul de elaborata. In functie de cat de complicate sunt retelele de acord, se poate realiza sincronismul perfect in 1, 2 sau 3 puncte. Nr. de puncte si pozitia lor pe scala determina si metodologia de acord in fabricatie. Nerespectarea ei duce la scaderea sensibilitatii, adica receptorul devine "surd". In situatia dvs. in care dezacordul RF este atat de pronuntat, orice ajustare in sensul scaderii inductantei ar trebui sa aduca o imbunatatire sesizabila. De asemenea, nu umblati la bobina osc. local daca posturile sunt in locul potrivit pe scala. Deocamdata problema pare sa fie numai la circuitul de RF, care nu are o bobina de inductanta corecta. Un articol interesant despre metoda de aliniere in 3 puncte: http://tehnium.org/wp/?p=3156 Spor! Editat Noiembrie 8, 2019 de cirip Link spre comentariu
Nostalgic Postat Noiembrie 8, 2019 Partajează Postat Noiembrie 8, 2019 Ceramicii romînești sînt de tot rîsul. Dacă li se alterează calitatea afectează mult etajul RF. Schimbă C2 -50nFși C4 -10nF. Link spre comentariu
okean Postat Noiembrie 8, 2019 Partajează Postat Noiembrie 8, 2019 (editat) As inlocui trimerii aia bobinati cu 2 trimeri format mic mai actuali de genul Si schema, poate intereseaza... Editat Noiembrie 8, 2019 de okean Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum