Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Accident rutier, cine credeţi că este vinovatul?

Postări Recomandate

Acum 13 minute, dany_cta a spus:

Am specificat de 100 de ori pentru soferii amatori: faptul ca celalalt are voie sau NU are voie sa faca ceva, NU iti da tie prioritate !

Clar, de-aia am si zis teoretic. Practic bineinteles ca ma asigur, nu-s kamikaze. Da' revin, teoretic daca ai respectat "instructiunile" - asigurat si semnalizat din timp, nu ar trebui sa mai ai nevoie de oglinda (aia a fost buna cu minim 50 m mai in spate, cand te-ai asigurat).

Citat
Art. 118.

Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat:

1. să se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare

Adica daca acu' 50 m m-am asigurat, a fost liber si am pus semnalu', cel care vine dupa aia tare si vrea sa ma depaseasca nu mai are voie. Teoretic.

Acum 14 minute, dany_cta a spus:

acolo nu este o intersectie cu circulatia nedirijata,

N-am idee cum e intersectia aia, da' ai dreptate, am comis-o,

Acum 39 minute, Liviu M a spus:

(daca intersectia era semnalizata), ...

"semnalizata" == "dirijata", deci daca era semnalizata, avea voia sa depaseasca...

Recunosc, sunt in culpa, la "dirijate" ma gandeam la semafoare/politisti, da' sunt si cele cu indicatoare. N-am pierdut vremea chiar de tot azi, am mai invatat ceva...

Link spre comentariu

Eu vă sfătuiesc serios să staţi cu ochii beliţi cât cepele în retrovizoare tot timpul cât aşteptaţi pentru virajul la stânga, fiindcă în afară de păţaniile personale (de cel puţin trei ori era să fiu lovit din spate, dând prioritate celor din faţă, cu semnalizarea stânga pusă şi piciorul pe frână) în zona unde locuiesc s-au mai întâmplat destul de recent câteva accidente cauzate exclusiv de neatenţia celor ce veneau ca berbecii pe banda a doua, deşi aia se foloseşte doar pentru depăşiri, iar respectivii nu depăşeau nimic, doar mergeau dintr-un prost obicei doar pe banda a doua...

Unii au un obicei din a merge doar pe banda a doua tot timpul, doar când vine cineva mai grăbit din spate şi-i semnalizează cu faza lungă se dau (cu greu) la o parte, de parcă i-a fătat mă-sa pe banda aia şi le-a lăsat-o moştenire.Odată am depăşit prin dreapta (cu toţi cei din spatele meu) un tataie sclerozat care după ce că nu a schimbat deloc banda a doua pe care mergea, nici nu privea în stânga sau dreapta chiar dacă era claxonat insistent şi semnalizat la greu cu farurile.Parcă era împăiat şi lipit de volan, nu am mai văzut aşa ceva de când conduc, cred că dacă eram poliţist în timpul serviciului, îl trăgeam pe dreapta, îi luam cheile din bord şi-l trimiteam direct la un control medical complet.....

Link spre comentariu

Cand soseaua este libera cel mai bine este sa stai pe banda a 2-a sau mai catre mijloc. Mai putine pietre, cuie, bucati de cauciucuri, plastic rupte, cioburi, mai putine gunoaie aduse de apa, mai putine canalizari, MULT mai usor de evitat un pieton "sinucigas" (il vezi de pe banda 1) sau un animal, mai putini biciclisti in oras, mai putine posibile vaci/carute in afara. Si atata timp cat nu exista nici o penalizare pentru banda pe care conduci, care e problema ? Te dai la o parte cand vezi ca vine cineva din spate.

Pe drum de tara chiar am obiceiul sa incalc usor axul drumului si sa merg mai pe mijloc.

Nu vorbim de autostrazi, acolo stai pe banda ta cand e loc. Daca sunt multe loganuri/dustere/sandero - stai pe banda de depasire ca sa nu faci slalom pana te ia ameteala.

Link spre comentariu
Acum 32 minute, -Atlas- a spus:

Este dany-cta care le stie pe toate.

Sorry, cand are dreptate, are. Drept pen'care cand gresim si ne atrage atentia, recunoastem. Ca nu ne place modul lui de exprimare (habar n-are el in ce zi a saptamanii conduc eu :)), e altceva.

Acum 15 minute, validae a spus:

Odată am depăşit prin dreapta

In Romania, pe drumurile cu mai multe benzi pe sens, daca treci de alta masina fara sa schimbi banda, nu se cheama depasire,  deci nu e interzisa/pasibila de pedepse:

Citat

Articolul 45
(1) Depasirea este manevra prin care un vehicul trece inaintea altui vehicul ori pe langa un obstacol, aflat pe acelasi sens de circulatie, prin schimbarea directiei de mers si iesirea de pe banda de circulatie sau din sirul de vehicule in care s-a aflat initial.

Editat de Liviu M
Link spre comentariu
Acum 1 oră, dany_cta a spus:

Si chiar daca el s-a bagat intr-un loc unde depasire NU este permisa, asta nu iti da tie voie sa intri peste el. Poate e o masina de politie cu girofaruri, poate e o salvare, poate sunt pompierii sau o coloana diplomatica.

Păi hai sa judecam puțin... Dacă el nu are ce căuta în acel loc, putem spune ca el intra peste mine și nu invers. Lasă exemplul cu cel staționat în loc nepermis... e cu totul altceva. Cat despre mașini oficiale cu avertizare sonora și optică iar amestecăm mere cu pere. Pe ala îl auzi înainte de a-l vedea, și normal ai obligația sa tragi pe dreapta, nu sa te postezi în mijlocul drumului pt că vrei tu taman atunci la stânga. Și dacă nu ai unde trage pe dreapta, stai pe loc și se descurca ei. Important e sa nu-i încurci cu viraje la stânga sau alte manevre neinspirate. Problema în toate cazurile cu astfel de accidente este ca tu nu ai cum dovedi ca erai cu semnal din timp, ca ai procedat ca la carte, dacă nu ai martori, nu ai filmare și atunci organul soluționează mult mai ușor cu neacordare de prioritate la schimbarea direcției de mers, și pe urma stai și te contrazice cu el. De aia e mai bine să previi dacă e posibil. Mie în filmul ala mi s-a părut că a fost ceva semnal, dar cu rezoluția aia cred ca nici pe mama n-aș recunoaște-o bine, asa ca ma abțin. 

Link spre comentariu
Citat

Articolul 45
(1) Depasirea este manevra prin care un vehicul trece inaintea altui vehicul ori pe langa un obstacol, aflat pe acelasi sens de circulatie, prin schimbarea directiei de mers si iesirea de pe banda de circulatie sau din sirul de vehicule in care s-a aflat initial.

Faza asta nici unul dintre soferii amatori (nu stiu cum esti tu) nu a inteles-o. E mult prea complicata pentru soferii elforum. E o chestie pe care se bazeaza multe dar greu de inteles pentru unul care se urca la volan si crede ca astfel devine sofer, sau dupa ce a dat un examen cu un test grila la niste intrebari pe care le-a invatat pe de rost si apoi 5minute de condus in linie dreapta. La ei, orice situatie in care un vehicul trece pe langa celalalt este o depasire.

Link spre comentariu
Sursa:
Citat:
"Postat de Dragos-Stefan Ionescu pe 08 Noiembrie 2019, 08:19

Eu din cate stiu, conduc de aproape 30 de ani, daca vrei sa virezi la stanga trebuie sa te asiguri daca nu vine ceva de pe contrasens nu si din spate. Este adevarat ca trebuie sa semnalizezi cu cel putin 25 de metri inaintea manevrei. cel din spate trebuia sa pastreze distanta si sa conduca cu viteza legala. Cred ca singura gresala a celui care a virat la stanga este faptul ca nu a semnalizat din timp. Se pare ca avem militieni care nu cunosc legea."

Fiinca m`ati facut curios m`am uitat un pic pe sursa si ...mai bine nu ma uitam!

Astia sint eroii nostrii, fara sa stie nimic dar au pareri personale.

Nimic de zis insa cu acestia te intilnesti in trafic zi de zi.

Despre virsta, clar la 70 de ani n`ar mai trebui sa conduca dar nici pina la 69 de ani sa nu prineasca carnet.

La mod serios, ar trebui sa se faca reevaluarea macar a cunostiintelor teoretice anual!

Examen anual, asa s`ar mai cerne din tembelii de pe drumuri.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 10 minute, doru3160 a spus:

Păi hai sa judecam puțin... Dacă el nu are ce căuta în acel loc, putem spune ca el intra peste mine și nu invers. Lasă exemplul cu cel staționat în loc nepermis... e cu totul altceva. Cat despre mașini oficiale cu avertizare sonora și optică iar amestecăm mere cu pere. Pe ala îl auzi înainte de a-l vedea, și normal ai obligația sa tragi pe dreapta, nu sa te postezi în mijlocul drumului pt că vrei tu taman atunci la stânga. Și dacă nu ai unde trage pe dreapta, stai pe loc și se descurca ei. Important e sa nu-i încurci cu viraje la stânga sau alte manevre neinspirate. Problema în toate cazurile cu astfel de accidente este ca tu nu ai cum dovedi ca erai cu semnal din timp, ca ai procedat ca la carte, dacă nu ai martori, nu ai filmare și atunci organul soluționează mult mai ușor cu neacordare de prioritate la schimbarea direcției de mers, și pe urma stai și te contrazice cu el. De aia e mai bine să previi dacă e posibil. Mie în filmul ala mi s-a părut că a fost ceva semnal, dar cu rezoluția aia cred ca nici pe mama n-aș recunoaște-o bine, asa ca ma abțin. 

Ala castiga usor in instanta, ceea ce o sa si faca. Nu poti sa dovedesti ca el nu a semnalizat cu 100m in urma si deja s-a bagat in depasire inainte ca cel din fata sa traga de volan. Deja era semnalizata manevra mult inainte ca cel din fata sa semnalizeze virajul la stanga si gata, ai castigat.

Chiar daca decizia politistilor pare corecta, ei nu au voie sa administreze probe, si probele NU arata ca cel care vine din spate nu semnaliza depasirea. Daca statea cineva sa citeasca comentariile soferilor ar fi vazut ca majoritatea condamna decizia politiei, eu nu zic nimic, zic doar ca nu faci stanga fara sa te uiti in oglinda, ceea ce clar nu a facut cel care a tras de volan. Asa cum s-a dat citat mai sus, cel care face depasirea trebuie sa se asigure ca cel din fata si spate nu au initiat manevre similare, dar virajul la stanga NU este o manevra similara cu depasirea.

Bumbu: Comentariul tau este un exemplu de soferi ca si majoritatea soferilor de pe elforum. O sa gasesti comentarii de ambele parti, si a celor care cunosc legea, si a celor care au luat carnetul cand se dadea mult mai usor si chiar erau ale legi. Faptul ca ala conduce de 30 de ani nu inseamna ca stie legea sau ca el face legea.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

@Liviu M....Când circuli pe un drum cu două benzi, trebuie să foloseşti cu precădere prima bandă, cea de-a doua fiind folosită de cei care vor să depăşească, sau de cei care vor să vireze la stânga, acolo unde este permisă manevra.Zona de care vorbeam era situată pe E70, undeva  între Filiaşi şi Craiova, într-o zonă liniştită şi fără pietroaie, pietoni sinucigaşi sau animale lăsate de capul lor pe marginea drumului.Omenaşul ăla era probabil un adept de-al lui dany, care obişnuieşte să circule numai pe mijlocul drumului. Că e mai sigur....până vine de pe contrasens un alt ,,şmecher,, care tot aşa merge, eventual şi încălcând uşor linia de demarcaţie dintre benzi, apoi se trezesc că-şi amestecă vopselele şi grupele sanguine....

Eu sper să ajungă obligatorie utilizarea camerelor de bord auto, ca la ruşi.....astfel ar fi fost simplu pentru cel din spate să dovedească dacă cel din faţă care a virat brusc stânga a semnalizat intenţia sau nu.Fără discuţii şi tocmeli....

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 5 minute, dany_cta a spus:

Faza asta ...

Sorry, n-am inteles nimic din postul asta, :)

Acum 9 minute, dany_cta a spus:

La ei, orice situatie in care un vehicul trece pe langa celalalt este o depasire.

Sunt unele tari care stau mai bine ca noi la statisticile rutiere si pentru ca au decis sa declare "depasire" majoritatea cazurilor in care un vehicul merge mai repede decat altul.

La nemti depasirea pe dreapta (pe autostrada, de exemplu) se pedepseste cu 100 de euro si 1 punct de penalizare.

Link spre comentariu

Cand devi curios nu stai sa cauti parerile care iti convin de la utilizatori anonimi ai forumului, ci cauti legea si raspunsul oficial dat de instante:

Citat

Art. 54. -

(1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

"celorlalti participanti la trafic" - NU a celor care vin din sens opus, nu a altora, ci a tuturor ! Chiar si a celor care vin "din spatele tau" cum ar zice unii, dar de fapt ei sunt in depasire.

Mai jos si cum se trateaza legal problema:

Citat

În speță, se pune problema dacă, de principiu, conducătorul unui autovehicul care doreşte să efectueze un viraj la stânga pe un drum secundar, este obligat să se asigure că nu este depăşit pe partea stângă de către un alt autovehicul, aşa cum ar rezulta din interpretarea dispozițiilor articolului 54 alineatul 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului numărul 195/2002.

...

Din rechizitoriu reiese că, conducătorul auto nu ar fi obligat să se asigure. Totuşi, practica judiciară a statuat în sens contrar, respectiv că şoferul unui autovehicul care doreşte să efectueze un viraj spre stânga, este obligat să se asigure că nu este depăşit pe partea stângă. Practica este aproape unanimă în acest sens, cu multe nuanțări raportat la starea de fapt concretă din fiecare speță: a se vedea sentința penală numărul 295/2012 a Judecătoriei Gherla, rămasă definitivă prin decizia penală numărul 361/R/2012 a Tribunalului Cluj (nepublicate); decizia penală numărul
1139/R/02.11.2011 pronunțată de Curtea de Apel Piteşti (publicată în: Marius Andreescu şi alții, Infracțiuni rutiere. Jurisprudență comentată, Editura C. H. Beck, Bucureşti, 2012, paginile 344-347); Curtea de Apel Oradea, decizia penală nr. 510/R/2009; Curtea de Apel Galați, decizia penală nr. 77/R2008; Curtea de Apel Bacău, decizia penală numărul 10/2009 şi Curtea de Apel Oradea, decizia penală nr. 55/R/2010. 

...

In speță, fiind stabilit că, şoferul autoturismului Audi avea obligația de a se asigura că nu este depăşit de un alt vehicul înainte de a începe virajul spre stânga, trebuie stabilit dacă, în concret, acesta s-a asigurat sau nu şi dacă avea posibilitatea de a prevedea că urmează a fi depăşit.

Repet:

Citat

şoferul unui autovehicul care doreşte să efectueze un viraj spre stânga, este obligat să se asigure că nu este depăşit pe partea stângă

Deci, voi, astia care sunteti mari soferi si ne spuneti ca nu trebuie sa te asiguri, lasati naibii volanul inainte sa omorati pe cineva tragand de volan si uitandu-va doar in fata.

Link spre comentariu
Acum 17 minute, dany_cta a spus:

dar virajul la stanga NU este o manevra similara cu depasirea.

Tu cand depaseti, cum anunti asta? Semnalizezi.

Asadar, un semnal stanga (la masina din fata sau din spate) functionand deja in momentul in care tu te asiguri iti arata ca masina respectiva a decis inaintea ta sa "iasa de pe banda", asa ca teoretic te abtii sa faci aceeasi manevra.

Editat de Liviu M
Link spre comentariu
Acum 22 minute, validae a spus:

@Liviu M....Când circuli pe un drum cu două benzi, trebuie să foloseşti cu precădere prima bandă, cea de-a doua fiind folosită de cei care vor să depăşească,

Eu n-am zis ca cel care statea pe banda 2 era OK, eu ziceam ca faptul ca tu l-ai depasit prin dreapta e OK dpdv al legislatie din Romania.

La nemti ai fi fost pasibil de amenda + puncte (daca dadea vreun politist peste tine).

Editat de Liviu M
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări