Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Accident rutier, cine credeţi că este vinovatul?

Postări Recomandate

În 2001 am produs un accident minor exact ca cel din topic. Eram mașina din față și viram la stînga. Era în afara localității, fără semne de circulație sau marcaje pe șosea. Am semnalizat din timp, m-am încadrat cît mai în stînga posibil cred că eram pe mijlocul șoselei care nu avea dungă trasată, ca să mă poată depăși prin dreapta că avea loc, cel puțin eu așa aș fi făcut și așa am gîndit eu atunci că va face. Am văzut în oglindă că venea unu din spate, nu știu dacă a semnalizat de depășire sau nu, eu nu cred, dar poate a făcut-o. Înainte de virajul propriu-zis  am avut intenția de a întoarce capu să mă asigur, mișcare care am făcut-o  rotind un pic și din volan, moment în care cel din spate m-a depășit prin stînga foarte aproape de mine, razant, atingîndu-i astfel ușor la aripa lui spate dreapta. Evident că puteam vedea că mă depășește prin stînga și aș fi evitat incidentul, dar începător fiind asta a fost.

Am fost găsit vinovat și am plătit amendă pentru neacordare de prioritate, oricum o sumă minoră, parcă 50.000 lei atunci. Am fost bou, am plătit nu-i problemă, dar după părerea mea și ăla din spate tot un patruped era.

Link spre comentariu

Legea spune clar, semalizezi, te asiguri, faci manevra. Te asiguri daca poti face manevra, altfel stai locului. Daca vine unul din spate, normal ca vrea sa treaca de tine, dar...nu prin dreapta. Depasirea se face exclusiv prin stinga. Normal, aici intervine si conducerea preventiva. Cel din spate stia ce vrei sa faci, putea incetini si sa-ti permita sa faci manevra. Dar la noi, asa ceva nu se exista.

Link spre comentariu

Semnalizezi cu 50m inainte si te asiguri sa nu vina un dobitoc sa te depaseasca,  el este obligat prin lege sa te lase sa faci manevra. Ca nu este atent la trafic...plateste. Dar fiind in tara cu multe posibilitati, permise ,,a la Pitesti,, e bine sa conduci preventiv!! Mai grav este cand se lasa cu pierderea de vieti omenesti....fiarele se repara, dar un suflet pierdut.....! Am fost de doua ori in postura de a face stanga si sa ma trezesc cu vitezomani cum ma depasesc, nu stiu ce era in capul lor. 

Link spre comentariu
Acum 59 minute, icar a spus:

Depasirea se face exclusiv prin stinga.

Cu exceptia...

Citat

SUBSECTIUNEA 3: Depasirea
Articolul 45

...

(5) Depasirea se efectueaza numai pe partea stanga a vehiculului depasit. Tramvaiul sau vehiculul al carui conducator a semnalizat intentia si s-a incadrat corespunzator parasirii sensului de mers spre stanga se depaseste prin partea dreapta.

Link spre comentariu

Nu e exceptie, e regula. Regula e ca (toate) masinile care vireaza la stanga (s-au asigurat si semnalizeaza din timp...) NU se mai depasesc prin stanga. Ori se depasesc prin dreapta (daca e loc), ori nu se depasesc deloc.

Adica daca ala din fata semnalizeaza (presupunand ca s-a asigurat deja cu 50 m inainte si din spate era loc) si eu vin ca zmeul peste el (adica merg tare, ca am masina buna si piciorul greu), nu-l depasesc prin stanga. Il depasesc prin dreapta (daca e loc) sau nu-l depasesc deloc, ma urc pe frana si-mi las cauciucurile pe asfalt, sa ma invat minte sa mai fiu zmeu.

In cazul de fata nu ma pronunt, ca n-am stat sa derulez filmul cadru cu cadru sa vad cine si daca a semnalizat, nu stiu daca erau in oras sau nu, nu stiu ce viteza avea fiecare...

Adica eu as zice ca in afara de ce ne arata filmul mai sunt si alte detalii pe care n-avem de unde sa le stim.

Ce se vede in film e ca cel din spate parea (mai) zmeu (ca cel din fata, ca si ala parea zmeulet).

Ce stiu e ca soselele patriei sunt pline de nerabdatori si posesori de doo perechi.

Editat de Liviu M
Link spre comentariu
Acum 11 ore, dany_cta a spus:

Asa cum chiar tu ai zis, se pare ca bimv-urile din 1900 toamna inca mai merg, cate dacii inainte de logan mai merg ? Cate dacii mai vechi decat bimv-urile din 1900 toamna mai merg bine

Domnule, eu vorbesc despre masini noi, eu n`am cumparat nici o data masina SH, si am citeva la activ.

Nu voi cumpara nici o data o masina cu 30000E cind am optiunea ca la 10000-12000E sa iau o masina care face exact aceeasi treaba cu cea de 30000E.

Nu ma intereseaza sa cad in plasa dotarilor, xenon, senzori parcare, line assist, hill assist, ....si inca vreo 30 de dotari culminind cu volan de lemn!

Deci, ca exemplu,  nu voi lua Golf cind un Logan este de 3 ori mai ieftin si mai fiabil.

Masina este un dispozitiv pentru transport de care ma folosesc, nu`i obiect de fetis sau etalare a reusitei in viata.

@Sharky, au rezolvat si partea cu rugina la Logan 2, primele au fost cu bubele cunoscute.

In rest, daca masina e veche si intretinuta de multe ori e mai utila decit una noua mincatoare de bani.

Loganu`l meu este din 2005, probleme am spus, are cu rugina, partial amrezolvat, mai trebuie portierele sa le fac insa merge atit de bine incit nu ma indur sa`l dau.

Probabil inca o sa`l mai tin citiva ani.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, GEO 53 BN a spus:

Ma bate gindul sa-mi montez o camera in masina, pentru ca in cazul in care se produce un eveniment,  sa am dovezi ''solide'', in legatura cu cine-i vinovat.

Partea urata este ca nu se ia in considerare ca proba in instanta. Pt o lamurire de moment a organului constatator, in caz ca accepta sa vizioneze filmul, e buna filmarea, dar in instanta nu ai ce face cu ea. Si mai e buna dpdv psihologic...bizonul daca se stie filmat, nu prea mai are tupeu sa o traga pe coclauri cu declaratia, trebuie sa recunoasca ce si cum a fost. 

Link spre comentariu
Acum 5 ore, x_dadu a spus:

În 2001 am produs un accident minor exact ca cel din topic. Eram mașina din față și viram la stînga. Era în afara localității, fără semne de circulație sau marcaje pe șosea. Am semnalizat din timp, m-am încadrat cît mai în stînga posibil cred că eram pe mijlocul șoselei care nu avea dungă trasată, ca să mă poată depăși prin dreapta că avea loc, cel puțin eu așa aș fi făcut și așa am gîndit eu atunci că va face. Am văzut în oglindă că venea unu din spate, nu știu dacă a semnalizat de depășire sau nu, eu nu cred, dar poate a făcut-o. Înainte de virajul propriu-zis  am avut intenția de a întoarce capu să mă asigur, mișcare care am făcut-o  rotind un pic și din volan, moment în care cel din spate m-a depășit prin stînga foarte aproape de mine, razant, atingîndu-i astfel ușor la aripa lui spate dreapta. Evident că puteam vedea că mă depășește prin stînga și aș fi evitat incidentul, dar începător fiind asta a fost.

Am fost găsit vinovat și am plătit amendă pentru neacordare de prioritate, oricum o sumă minoră, parcă 50.000 lei atunci. Am fost bou, am plătit nu-i problemă, dar după părerea mea și ăla din spate tot un patruped era.

La 08.11.2019 la 11:10, doru3160 a spus:

Nu chiar asa...cand esti pe B1 si treci pe B2 te asiguri din spate.Cand esti pe B2 si treci pe B3 te asiguri din spate.Cand esti pe B3 si drumul nu mai are B4, dar vrei sa virezi stanga, nu ai nici o treaba sa te asiguri din spate (teoretic, pt ca practic o faci, fie si din spirit de conservare, daca nu din obisnuinta). Cei din urma au doua benzi la dispozitie ca sa treaca de tine. Numai un capos ar tine mortis sa te depaseasca pe contra sens. Cand e un drum cu o singura banda, te asiguri din spate, dar daca esti oprit la axul drumului, cu semnal stanga cuplat, iarasi spun ca doar un capos ar tine mortis sa te depaseasca prin stanga, stiind ca tu ai declarat intentia de a vira stanga prin semnalul luminos pe care l-ai dat. Accidentele se intampla prin corelarea mai multor greseli. Rar se intampla sa greseasca numai o parte.

A existat un topic cu zeci de pagini despre virajul la stanga, si, chiar daca un sofer profesionist a venit si a explicat clar cu citate din lege ca legea TE OBLIGA sa te asiguri si din spate, majoritatea bizonilor de pe elforum au impresia ca nu trebuie sa faci asta. Ei nu inteleg ca omul ala putea sa fie in depasire de 100m inainte, perfect legal, si tu facand stanga doar intri peste el. Si chiar daca el s-a bagat intr-un loc unde depasire NU este permisa, asta nu iti da tie voie sa intri peste el. Poate e o masina de politie cu girofaruri, poate e o salvare, poate sunt pompierii sau o coloana diplomatica.

De asta exista atatea accidente, pentru ca bizonii (inclusiv majoritatea de pe elforum, s-au deconspirat singuri) nu stiu ca trebuie sa caste ochii, trebuie fiecare dintre ei, unul cate unul, sa faca cate un accident ca sa li se explice negru pe alb cum e legea. Si apoi or sa vina mai departe ceilalti care or sa continue aberatia asta cu "nu trebuie sa te asiguri din spate".

De ce naiba mai ai oglinzi ? Doar pentru schimbarea benzilor ? Virajul la stanga nu este de asemenea similar cu o schimbare de banda ? Brusc acolo nu trebuie sa te uiti in ele.

Cazul de fata nu are legatura cu depasirea in viraj la stanga, ce a facut omul ala acolo nu este depasire ca in cazul explicat de mine mai sus, nu se afla deja in depasire in momentul virajului.

Acum 4 ore, yo9gcc a spus:

Semnalizezi cu 50m inainte si te asiguri sa nu vina un dobitoc sa te depaseasca,  el este obligat prin lege sa te lase sa faci manevra. Ca nu este atent la trafic...plateste. Dar fiind in tara cu multe posibilitati, permise ,,a la Pitesti,, e bine sa conduci preventiv!! Mai grav este cand se lasa cu pierderea de vieti omenesti....fiarele se repara, dar un suflet pierdut.....! Am fost de doua ori in postura de a face stanga si sa ma trezesc cu vitezomani cum ma depasesc, nu stiu ce era in capul lor. 

Daca deja s-a apucat de manevra - adica daca este deja in depasire, nu este deloc obligat sa te lase, tu esti obligat sa il lasi pe el sa isi termine depasirea. El nu are voie sa se apuce sa faca depasire mai tarziu, dar daca deja o facea, opreste si lasa-l - esti obligat ! in caz de tamponare - tu esti dobitocul, nu el, si tu platesti. Vezi si primul post de pe pagina asta ca exemplu. Ori... cum ai putea sa il lasi pe el sa isi termine depasirea daca tu nici macar nu trebuie sa te asiguri din spate ? Logica de "sofer" de elforum ...

Editat de dany_cta
Link spre comentariu
Citat
Art. 120.
(1) Se interzice depasirea vehiculelor:
a) in intersectii cu circulatia nedirijata;

Deci, teoretic, in cazul de fata (daca intersectia era semnalizata), soferul care vireaza la stanga n-are motiv sa se uite in oglinda pentru ca nimeni n-are voie sa-l depaseasca. Teoretic, pen'ca la noi regulile sunt orientative.

Pompierii/salvarea/politia au girofar si sirena, trebuie sa le foloseasca daca sunt in misiune.

Link spre comentariu

Buna

Odata ce ai semnalizat "stanga",toata lumea te depaseste prin dreapta.Legea e clara,te incadrezi cat mai aproape de axul

drumului.Daca nu este loc in dreapta,toata lumea asteapta.Fara discutii.Deci e clar,nu e nevoie sa treci de axul care separa cele doua sensuri de

mers.Cat mai aproape si atat.Dar e important sa semnalizezi.Cocalarul nu a semnalizat stanga,au zis-o mai multi de pe forum.

Al doi-lea cocalar avea viteza mare,clar din filmare.

Deci legal ar fi culpa comuna.Singura problema ar fi stabilirea vitezei celui care a depasit prin stanga.Imposibil

de stabilit.

Spor tuturor

Alex

Link spre comentariu

Domnule, din acea filmare este posibil de aproximat cu destula precizie.

Se cunoaste lungimea masini, camera de filmare este fixa, repere se pot trage pe display, timpul se masoara cu precizie din inregistrare, cadru cu cadru si fara doar si poate cineva care se ocupa cu asta o poate face.

Utilitatea e relativ mica in cazul acesta.

Daca era accident cu victime deja se stiau vitezele ambelor masini cu precizie suficienta.

P.S. Legea spune un lucru de bun simt, cind schimbi banda te asiguri.

Cel care a depasit deja schimbase banda cind l`a lovit pe celdin fata, cel din fata a schimbat`o fara a se asigura ca doar n`o fi fost sinucigas.

Cam la asta se reduce totul in cazul unor astfel de accidente, simpla prioritate.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 40 minute, Liviu M a spus:

Deci, teoretic, in cazul de fata (daca intersectia era semnalizata), soferul care vireaza la stanga n-are motiv sa se uite in oglinda pentru ca nimeni n-are voie sa-l depaseasca. Teoretic, pen'ca la noi regulile sunt orientative.

Pompierii/salvarea/politia au girofar si sirena, trebuie sa le foloseasca daca sunt in misiune.

Am specificat de 100 de ori pentru soferii amatori: faptul ca celalalt are voie sau NU are voie sa faca ceva, NU iti da tie prioritate ! Nu este problema ta ca are el voie sau nu sa faca o manevra. Nici tu NU ai voie sa tragi de volan si sa schimbi directia de mers fara sa te asiguri, deci si tu faci "o ilegalitate" in temeni elforum.

Nu esti tu polisist, judecator sau justitiar sa aplici legea. Nu exista nicaieri vre-o specificatie ca daca celalalt face un lucru care nu este permis inseamna ca tie iti este permis sa ii tai calea.

Hai sa facem un test, eu opresc la "Oprirea interzisa" in centrul orasului, chiar parchez acolo, si tu vi si ma lovesti din spate sa vedem cine este vinovat de accident, eu pentru ca am oprit la oprirea interzisa, sau tu pentru ca esti o bovina si nu te uiti in fata ? Sa vedem care e parerea politiei, sunt dispus sa imi pun o masina la bataie, si asa am destule si nu mi-ar strica niste bani de la asigurare.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări