Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie meteorologica autonoma.

informer

Postări Recomandate

Acum 6 ore, informer a spus:

Pai am impresia ca ala-i facut exact sa nu lase sa treaca UV-u`

Ai dreptate @informer. Am crezut ca esti interesat doar de spectrul vizibil. Am recitit din urma si am inteles.

Link spre comentariu

Referitor la panoul solar si PCB-ul de test continand regulatorul / "masuratorul" de incarcare, deja merge de cateva zile bune asa ca am putut trage ceva concluzii, daca cineva-i interesat sa faca vreo treaba asemanatoare.

Cele doua panouri in paralel  (de aici) sunt conectate la acumulatorul de 6V/4Ah atat timp cat tensiunea acestuia nu depaseste 7.2V. Asta corespunde aproximativ cu faza de incarcare cu curent limitat deoarece panoul nu poate genera mai mult de 350mA nici macar in conditii ideale.

Am atasat log-ul de astazi mai jos, continand inceputul si ultima parte din faza de incarcare de azi (coloana 4:  curent[mA] * tensiune alim[mV] * tensiune acc.[mV] * incarcare [ON/OFF].

Ce genereaza panoul expus la soare e f. frumos numai ca sunt si zile in care nu-i soare deloc... uneori mai multe una dupa alta.

Am constatat practic un curent generat intre 10 si 25mA in conditii de ploaie sau cer acoperit cu nori, 40 - 80mA in conditii de cer senin, la umbra.

Consumatorul meu "fake" ia o valoare medie de 15mA. In conditiile astea, presupunand ca soarele mai si apare cateodata, regimul de functionare al acumulatorului este OK.

Cred ca ma pot incadra cu statia meteo la acest consum mediu.

image.thumb.png.888a79f70716bd6b5357ca1c7eda02ef.png

image.thumb.png.d7665e656f62cd27a41acda870e41be0.png 

image.thumb.png.9888f5aa37ed4782e429f4b0fe06cfc6.png

Editat de informer
Link spre comentariu
La 08.02.2020 la 22:40, yo7lhe a spus:

Testat solutia cu oglinda(de poseta soatei) si LED UV.

Nu reflecta UV. E grea, cred ca e din sticla.

Oglinda trebuie sa fie din metal sau din plastic metalizat. Se poate folosi orice spatula din inox, chiar ceva de la o scula de bucatarie, daca nu se gaseste o oglinda. O oglinda de la o lanterna veche ar putea sa faca treaba. Exista si niste folii reflectorizante, un fel de oglinzi adezive, poate sunt bune si alea.

Chiar si oglinzile din sticla, daca le folosesti pe partea argintata nu se poate sa nu reflecte si UV.

Gandindu-ma ma oglinzi, mi-a venit o alta idee, caci ma gandeam la oglinzile de la dslr: expunerea senzorului numai in momentul masuratorii, in rest ramanand acoperit.

Editat de one
Link spre comentariu

M-ati pus pe experimente si am gasit ca folia de mica(pentru izolare tranzistor) e mai buna ca sticla de fabricatie incerta.

Atenueaza UV de LED(asta am pentru probe) cu sub 10% (1.31V indicatie cu foaia de mica vs 1.4V fara foaie cu LED in aceiasi pozitie).

Ma declar suficient de multumit si o sa folosesc fereastra de mica.

Poate va foloseste...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 17.02.2020 la 19:17, yo7lhe a spus:

M-ati pus pe experimente

Apropo de "fereastra" aia, am ceva EPROM-uri vechi care par a avea acea sticla pe o "montura" independenta de restul carcasei.

Am incercat sa incalzesc cu suflanta IC-ul cel mai din stanga dar nu se dezlipeste, cu toate ca pare cositorita... :(

O sa incerc sa incalzesc la o temperatura mai mare...

image.thumb.png.b9a998b20a6b7be0ea71cd4941333029.png

Link spre comentariu

Am inceput sa pun la un loc elementele disparate pe care le-am testat pana acum in ideea de-a ajunge pana la urma si la subiect... :rade:

M-am gandit sa distribui statia meteo pe mai multe placi... mi-ar placea sa fie una singura da` din pacate nu prea se poate... asa ca:

1. placa "de baza" - va contine uC-ul principal, partea de comunicatie (GSM, RF si RS485, fiecare optional), monitorizarea si controlul incarcarii acumulatorului, un RTC, conectorii I2C si UART + alimentari comandate pt. extensii, stabilizatoare.

2. anemometru (viteza si directie vant) - modul separat cu comunicatie seriala, alimentare comandata;

3. pluviometru (precipitatii, doar ploaie) - dispozitiv separat, intrare impulsuri contorizate;

4. senzori diversi I2C, alimentare comandata: presiune atmosferica, temperatura, umiditate, lumina (UV si radiatie vizibila).

Circuitele vor sta in stand-by declansarea masuratorilor fiind asigurata de alarme RTC + contorizarea impulsurilor de la pluviometru.

Momentan caut o modalitate de setare a orei... ca sa nu mai pun si-un GPS ma gandesc sa folosesc modemul GSM fie pt. a prelua ora retelei fie pt. a accesa un NTP pe net... as prefera prima varianta daca-i posibil. Are cineva experienta pe partea asta? (folosesc un SIM800L).

image.thumb.png.c683920784a0b67ef7cfd09701957dfb.png

Link spre comentariu

Cam asta ar fi aprox. schema placii principale, am renuntat la RS485 ca practic nu vad cand as folosi conectarea asta externa. 

Conexiunile la uC cum dau bine pe PCB, PIC18LF47K42 are pinii mult mai usor de conectat decat 46K22... si are ADC pe 12biti ceea ce-i "de bine". :) 

image.thumb.png.98b8855f0449bd3a143cb2f38739897a.png

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Update: ceva date trimise cu SIM800 la thingspeak.com, pt. grafice... deocamdata doar un BME280 pe partea de senzori I2C + partea de alimentare (panou + incarcare accu.).

image.thumb.png.d00c9d919d9637f4bb51778a727e5925.png

Editat de informer
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări