Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie meteorologica autonoma.

informer

Postări Recomandate

O statie meteorologica autonoma este un alt "vis" al meu din "frageda pruncie"... :rade:.

Intentionez sa incep s-o construiesc... n-am un "dead-line" dar nici nu intentionez s-o lungesc exagerat.

O parte din "partile componente" nu-mi sunt straine, le-am mai  construit, altele (cum ar fi pluviometrul...) au sa fie noutati.

Am comandat ceva panouri solare pt. test, ajung cand ajung... de la chinezi.

Veau sa masor:

- temperatura;

- presiunea atmosferica;

- umiditatea;

- viteza si directia vantului, inclusiv valoarea maxima pt. rafale (fara piese in miscare!);

- cantitatea de precipitatii sub forma lichida;

- nivelul radiatiei solare.

Alimentarea va fi integral solara + acumulator.

Panoul nu l-am dimensionat inca (din motive de buget energetic necalculat inca) si ma gandesc daca am nevoie/merita sa-l fac cu orientare automata (?).

Transmisia datelor se va face via GSM/GPRS... nu cred ca am nevoie sa merg spre viteze mai mari.

Ce nu mi-e clar inca:

- ce "chimie" sa folosesc pt. acumulator? Avand in vedere plaja larga de temperatura, in special catre minus, cred ca totusi batranul acumulator cu plumb ramane alegerea cea mai avantajoasa.

- cum golesc (cu fiabilitate ridicata si consum cat mai mic!) apa din pluviometru?

- cum ma scap de pasari pt. "anemometru" si pluviometru fara sa influentez masuratoarea?

- cum masor precipitatiile mai usor, masurand nivelul sau greutatea lichidului acumulat?

- ... (sigur mai apar dileme pe parcurs)

Apreciez orice sfaturi sau pareri pertinente.

Deasemenea, daca cineva doreste sa participe la proiect pt. altfel de satisfactii decat materiale, as fi incantat... :)  

Link spre comentariu

E un proiect interesant si pentru mine.

Tema pe care mi-am propus-o pentru iarna ar folosi un Arduino nano la care sa adaptez ceva senzori pe un soft de pe net, pentru ca nu am mare experienta in programare.

Important e sa nu coste o gramada de bani, sa nu-mi para rau daca dispare.

Senzori de presiune, temperatura si umiditate am comandat pe net.

Anemometrul si pluviometrul sunt prea scumpe pentru mine asa ca trebuie sa le fac.

Pentru pluviometru am testat de curand variata cu o palnie la care am infundat partial gatul pentru a forma picaturi, pe care le numara un senzor optic.

Din pacate "palnia" nu e optimizata. Mai trebuie lucrat la dimensiuni si gasit un compromis pentru o gama suficient de mare a debitelor. Si numaratorul optic mai da rateuri. Sa vad cand mai prind timp.

Pentru anemometru homemade simplu si fiabil nu am inca idei proprii.

E superfaina ideea cu celule de sarcina.

Cum arata in forma finala, gata de pus in camp?

Poti povesti mai mult despre el?

La mine vreau ca stocarea masuratorilor sa se faca local pe card, citite periodic via usb sau ethernet, pentru economie de energie.

Link spre comentariu

Salutare, ma bucur ca o asemenea lucrare tenteaza si pe altcineva. :)

Ca sa le iau pe rand, pt. temperatura/umiditate/presiune o sa folosesc un singur BME280... le-am folosit de pe vremea lui BMP085 si-s multumit de acuratete si stabilitate pe termen lung.

La anemometru am vrut ceva fara piese in miscare pt. fiabilitate. Initial am cochetat cu varianta cu ultrasunete dar mi s-a parut ceva destul de laborios si nu m-a convins cu precizia. Mi se pare ca determinand viteza ca functie de forta exercitata pe suprafata (inspirat din calculul acestor forte in constructii... :) ) se poate obtine acelasi rezultat mai simplu. Anemometrul l-am facut in forma din poze, l-am testat (mai ales pt. directie, prin atelier, cu tot felul de ventilatoare), softu` merge ... dar am ajuns la concluzia ca n-am prevazut pe placa tot ce-mi trebe si ca era bine sa-l integrez direct pe placa statiei (sau pe una dintre ele). O sa-l refac.

Ideea ta cu pluviometrul e foarte faina! Oare se poate considera volumul unei picaturi ca fiind constant, nu depinde de presiunea de deasupra? Ar fi super ca as scapa de complicatiile cu golitul rezervorului, masurarea greutatii/nivelului etc. Mai tre` sa ne gandim daca acel picurator nu se poate infunda din cauza prafului colectat de picaturi de ploaie sau alte d-astea. Odata pusa statia intr-un loc, in cazul meu va fi DIFICIL de ajuns la ea (una va fi la o cabana, pe munte...) asa ca tre` sa "mearga singura" un interval suficient de mare.

Pentru radiatia solara o sa folosesc ca indicatie tensiunea generata de panou, daca tot il am acolo.

Ce-l mai "provocator" ("challenging"...) mi se pare realizarea autonomiei. Am mai facut automatizari cu consum redus insa aici e nevoie de putere ceva mai mare (celulele de sarcina consuma, conexiunea la net, chiar periodica, necesita ceva putere etc.). In plus n-am deloc experienta cu incarcarea/descarcarea acumulatorilor la -20C... :) 

Link spre comentariu

Aş alege plumb pentru acumulator, iar pentru golit apa aş pune o supapă comandată de un servomotor. Pus tensiune, comandat unghiul, luat tensiune => înţepeneşte pe poziţie. Aşa ai consuma doar pe durata acţionării deschis/închis supapa.

Link spre comentariu

Pt. pluvimetru cred ca cea mai buna metoda este cea in care apa dintr-o palnie cade intr-o chestie care oscileaza, astfel ai masura in timp "real" si nu ai problema golirii.

Aici un exemplu in italiana dar imaginile vorbesc de la sine.

Link spre comentariu
Acum 32 minute, one a spus:

Pt. pluvimetru cred ca cea mai buna metoda este cea in care apa dintr-o palnie cade intr-o chestie care oscileaza, astfel ai masura in timp "real" si nu ai problema golirii.

La asta nu m-as fi gandit nici daca ma mai nasteam o data... Multzam fain!!! :ewryt45w

Editat de informer
Link spre comentariu
Acum 19 ore, one a spus:

(Ati) Zis si facut... :) 

Sa vedem ce iese.

jmbK8kj.jpg

e8kTif2.jpg

Link spre comentariu

Suprafata trebuie sa fie foarte lucioasa si oarecum ca teflonul ca sa nu ramana picaturi dupa basculare. 

La ploi torentiale nu conteaza, dar la burnita conteaza. 

Spor la treaba! 

Link spre comentariu

Multumesc!

Contorizarea bascularilor n-am s-o fac ca si italianu`, pana la urma mi se pare mai simplu sa fixez un magnet cu neodim in partea de sus a piesei basculante, in planul transversal de simetrie si un contact reed miniatura (diametru 2mm x 10mm) pe suport. In felu asta devine "pasiv" iar interfatarea-i banala.

L-am testat si axa o sa fie pe a doua gaura de jos in sus, la varianta finala... am "simulat" o ploaie la robinet: pt.200 comutari timp de 9min am strans 1,26l apa. Asta pt. o suprafata de colectare cu diametrul de 105mm (teava PVC instalatii) corespunde unei ploi cu un debit de... 971 l/m^2 pe ora... adica 971 mm/h. Oricum, in cazul asta doar NeoNoe o sa mai citeasca pluviometru`... :rade:.

Link spre comentariu
La 07.11.2019 la 9:10, informer a spus:

... Pentru radiatia solara o sa folosesc ca indicatie tensiunea generata de panou, daca tot il am acolo ...

Atentie, tensiunea nu variaza liniar cu intensitatea radiatiei solare. Doar curentul "de scurtcircuit".

Amandoua au si cate un coeficient de variatie in functie de temperatura.

Link spre comentariu
Acum 23 minute, Ticu a spus:

Atentie, tensiunea nu variaza liniar cu intensitatea radiatiei solare. Doar curentul "de scurtcircuit".

Amandoua au si cate un coeficient de variatie in functie de temperatura.

Da, asa e... nu m-am gandit destul de bine cand am scris.

O sa caut o alta varianta, poate gasesc ceva mai usor de "convertit". 

Multumesc!

Link spre comentariu

Am prevazut gaurile alea pt. suruburi insa nu le-am montat si as incerca sa nici nu le montez... :) 

Parerea mea in ce priveste acele suruburi este ca folosesc la 2 lucruri:

1. Compensarea dezechilibrului intre cele doua parti ale piesei basculante;

2. Setarea unei anumite greutati de lichid la care se produce bascularea.

Referitor la poz.1 eu zic ca n-am nevoie de aceasta compensare: o jumatate a piesei este obtinuta ca imaginea in oglinda a celeilalte fata de planul median transversal. Asta plus ca avand in vedere calitatea rezonabila a imprimantei, io cred ca eventualele diferente de greutate sunt neglijabile.

In ce priveste bascularea fix la o anumita greutate, avand in vedere ca nu urmaresc sa fac serie, cred ca este mai usor sa torn o cantitate cunoscuta de apa, sa numar bascularile si de aici incolo sa determin totul prin calcul.

Daca nu sunteti de acord, sunt deschis la critici constructive... :) .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări