Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema posibila tensiune pe nul

Vizitator Raul0

Postări Recomandate

Vizitator Raul0

Buna seara,

De curand am achizitionat un apartament nou, iar cum de multe ori e de asteptat, baietii care au facut partea electrica au uitat sa lege in doza si ventilatoarele din baie.  Le-am verificat initial daca au tensiune pe faza cu un creion de faza, dar acesta lipsea. Am inceput sa verific unde s-au pierdut, si asa am vazut cum au gandit ei (nu stiu care este procedura exacta). La intrarea in baie era un singur circuit, urmand ca pe nulul de protectie sa trimit faza, care cobora apoi in doza de derivatie, acela fiind legat la faza de la ventilator. Acum prima mea intrebare e, nu era mai ok daca faceau 2 circuite separate care sa vina in doza la intrerupator?

Si a doua problema pe care am constat-o astazi cand am verificat cu creionul de faza tot la baie - cand circuitul este deschis, cu creionul de faza vad tensiune si pe nul si pe faza sus in dulie. Cand inchid circuitul din intrerupator, becul se aprinde si totul este ok. Ma poate lamuri cineva cu acest aspect?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Testarea cu ,,creionul de fază,, e concludentă doar la identificarea fazei la intrarea în tablou.Pe instalaţie se foloseşte doar lampa de control cu bec incandescent, fiindcă creionul de fază poate da indicaţie eronată din cauza întrerupătoarelor cu indicator luminos şi a capacităţilor parazite.Faceţi un test, băgaţi un fier de călcat într-o priză fără împământare şi puneţi creionul de fază pe talpa lui.Veţi vedea că se aprinde destul de tare, deşi practic nu există atingere între fază şi corpul fierului.La fel şi dacă puneţi creionul pe carcasa unui PC conectat la priză fără împământare...

Link spre comentariu
Vizitator Raul0

@validae nu folosesc intrerupatoare cu indicator luminos. Dar aveti dreptate cu capacitatile parazite, am montat astazi plafoniera led, care are un traf integrat, iar cu intrerupatorul inchis, ledul ramane cam 5% aprins. Intrerupatorul e pe faza (am verificat cand am cumparat apartamentul daca s-au respectat normativele la culori).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
On 11/5/2019 at 11:46 PM, Raul0 said:

Buna seara,

De curand am achizitionat un apartament nou, iar cum de multe ori e de asteptat, baietii care au facut partea electrica au uitat sa lege in doza si ventilatoarele din baie.  Le-am verificat initial daca au tensiune pe faza cu un creion de faza, dar acesta lipsea. Am inceput sa verific unde s-au pierdut, si asa am vazut cum au gandit ei (nu stiu care este procedura exacta). La intrarea in baie era un singur circuit, urmand ca pe nulul de protectie sa trimit faza, care cobora apoi in doza de derivatie, acela fiind legat la faza de la ventilator. Acum prima mea intrebare e, nu era mai ok daca faceau 2 circuite separate care sa vina in doza la intrerupator?

Si a doua problema pe care am constat-o astazi cand am verificat cu creionul de faza tot la baie - cand circuitul este deschis, cu creionul de faza vad tensiune si pe nul si pe faza sus in dulie. Cand inchid circuitul din intrerupator, becul se aprinde si totul este ok. Ma poate lamuri cineva cu acest aspect?

Este ok si un circuit mai ales ca sunt consumatori incorporati.

Verificarea cu creionul de faza poate sa de informatii eronate putin (mai ales daca becul nu se aprinde la maxim la creion). Presupun ca ai ventilatoarele din baie conectate si atunci automat ai ceva indicatie in nul. Poate trebuie deconectate ventilatoarele si verificat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări