Marele Savant Postat Martie 15, 2020 Partajează Postat Martie 15, 2020 Acum 14 ore, yo3fhm a spus: Multumesc ptr amabilitate , dar cred ca ar fi mai bine pentru toti sa amanam un pic intalnirea, tinand cont de toata nebunia care se petrece . Nici o problema cu MP, puteti sa trimiteti numarul, vi-l pot lasa si eu pe-al meu, sau sa va contactez ceva mai incolo. E agitatie cu saracia asta de corona, in plus vad ca de luni se intra in stare de urgenta, etc. Rog sa nu ma intelegeti gresit, sint doar curios: care este problema si ce nebunie e in bucuresti? s-a intezis circulatia din cauza starii de urgenta care intra in vigoare miine??? Aveam de gind sa ma fac si bucurestean pe la sfirsitul lunii, dar ma faceti sa ma gindesc mai mult daca nu e cazul sa ramin unde sint! Link spre comentariu
franzm Postat Martie 15, 2020 Partajează Postat Martie 15, 2020 Cod maroniu cu tente galben verzui. Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 5, 2020 Partajează Postat Mai 5, 2020 Adica amplifici tot ce intra prin antena prin BF964? Schema o poti pune? Multumesc. Link spre comentariu
grosu99 Postat Mai 6, 2020 Partajează Postat Mai 6, 2020 O realizare de ca.... de exceptie ! 1 Link spre comentariu
ratza Postat Mai 6, 2020 Partajează Postat Mai 6, 2020 USB-ul nu are SDA şi SCL, că nu e I2C. Link spre comentariu
RST Postat Noiembrie 12, 2020 Partajează Postat Noiembrie 12, 2020 Poate ca nu-i chiar topicul potrivit, dar din cate vad, nu pot posta la al meu ( Waxiba ). Pe 23-24 luna asta voi fi in Bucuresti, si daca doreste cineva sa vada live ce poate face " chinezaria " e bine sa stiu din timp, pentru ca altfel n-are rost sa-l car dupa mine. Din pct meu de vedere cred ca trebuie acordata o importanta mai mare acestui subiect, pentru ca SDR-ul este viitorul categoric al radioamatorismului. Cu mici modificari, acest stick poate asigura maximul receptiei, la fel ca si cel mai scump transceiver. Va invit deci la o proba de lucru, la modul cel mai amical.....si abia dupa sa discutam despre " pariuri nerealiste " Dupa aceasta proba, o sa public si scheme, sa arat ce anume i-am facut, Link spre comentariu
RST Postat Noiembrie 19, 2020 Partajează Postat Noiembrie 19, 2020 Soarta fiindu-mi cruda si nedreapta, melancolia-mi vine............si doar exemple asteapta. Melancolii cu stickuri chinezesti, daca Destinul m-ar fi facut radioamator: E o dracie care ajuta sa scoata din morti un semnal neinteligibil in conditii normale. Carcotasia chinezariei arata si un exemplu rau, anume cum nu trebuie sa se emita in SSB. Semnalul e concentrat in spectrul sub 1khz........ ...................si un exemplu oarecum de bine........cam ce stie sa faca un filtru made by.... ( no name ).... Dar si o constatare urata: Cocoasa aia e toata numa' zgomot. Doar varfurile au treaba cu semnalul util, receptionabil. Putem avea scule " de firma " in US ? Nop. Bariera se vede mai sus. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Noiembrie 21, 2020 Autor Partajează Postat Noiembrie 21, 2020 (editat) La 20.11.2020 la 1:13, RST a spus: Soarta fiindu-mi cruda si nedreapta, melancolia-mi vine............si doar exemple asteapta. Melancolii cu stickuri chinezesti, daca Destinul m-ar fi facut radioamator: Probabil ca vei deveni si radioamator, daca vei fi mai putin "căscat". Numai tu esti vinovat ca ai uitat sa trimiti in termen actele necesare inscrierii. Cat despre destin, nu ala te face, ci ceea ce te straduiesti sa inveti ptr examen. Si propria-ti vointa (si constiinta). La 20.11.2020 la 1:13, RST a spus: E o dracie care ajuta sa scoata din morti un semnal neinteligibil in conditii normale. Asa. Si ce e de mirare in toata socoteala ?! Teoria e cunoscuta de cand haul, iar implementarile practice sunt dupa... posibilitati si costuri. In cazul sticului chinezesc, e DSP toata ziua si a devenit ceva comun la orice echipament care utilizeaza DSP. La 20.11.2020 la 1:13, RST a spus: Carcotasia chinezariei arata si un exemplu rau, anume cum nu trebuie sa se emita in SSB. Semnalul e concentrat in spectrul sub 1khz........ Si ? Care-i spilul ? E vreo descoperire revolutionara ? Pe vremea bunicilor nostri, Shannon si cu Hartley au demonstrat cele de mai sus si au pus bazele teoriei utilizate si in prezent la realizarea celor mai meseriase scule sau pocnitori destinate telecomunicatiilor. Vezi teorema si fa cateva socoteli pe baza ei, te vei convinge macar cu creionul pe hartie. La 20.11.2020 la 1:13, RST a spus: ...................si un exemplu oarecum de bine........cam ce stie sa faca un filtru made by.... ( no name ).... Dar si o constatare urata: Cocoasa aia e toata numa' zgomot. Doar varfurile au treaba cu semnalul util, receptionabil. Putem avea scule " de firma " in US ? Nop. Bariera se vede mai sus. Afirmatie gresita. Bariera aia nu e aia "naturala" pe care o tot trambitezi tu de vreo 2 ani incoace. Bariera aia e data de (in mare): - performantele pocnitorii cu care ai facut receptia; - eventuala inrautatire data de vreun sistem de amplificare montat in fata pocnitorii ; - tipul antenei folosite (daca e filara asimetrica sau verticala, cu atat mai rau!) ; - de conditiile de zgomot inconjuratoare din zona in care ai facut receptia. Pune mana pe alte scule la care poti masura sau aprecia nivelul "ierbii" (zgomotului) si o sa vezi ca e mai mic decat la pocnitoarea aia chinezeasca (no offense, ptr ca aceasi pocnitoare o am si eu pe masa si stii bine ca am frecat-o si rastestat-o - dar tot o pocnitoare ramane). Fiind mai mic, si raportul S/N va fi mai mare, deci de acolo vor fi performante imbunatatite. Asa ca n-o mai freca la rece cu chinezarii care depasesc scule inustriale in care se baga bani la greu pentru cercetare/dezvoltare si productie. Ca pentru unele dintre ele se mai platesc niste bani si pentru "firma", asta-i alta poveste. Dar majoritatea sculelor ptr radioamatori isi justifica pretul in raport cu facilitatile implementate si performantele asigurate. Editat Noiembrie 21, 2020 de yo3fhm Link spre comentariu
RST Postat Noiembrie 29, 2020 Partajează Postat Noiembrie 29, 2020 (editat) Am prezentat facilitatile stickului, din simplul motiv sa arat ca poate. Analiza spectrala, posibilitatea vizualizarii simultane a tuturor statiilorce apar intr-o banda RA, reducatoare digitale de zgomot si multe alte facilitati, pe care abia transceiverele moderne incep sa le aiba. Poza asta spune exact cum e cu zgomotul extern: Sa privuim in afara benzii de treceere a amplifului, pe la 3Mhz. Acolo se vede zgomotul propriu al stick-ului, pe la -60dB. E mare oricum, dar mai conteaza ? In centrul benzii de trecere, zgomotul extern captat de antena si amplificat, ajunge la -20dB. Cu 40dB mai mare decat zgomotul propriu al stickului ! Prin metoda de mai sus, exemplificata si in topicul " Underground ", suma zgomotelor interne ale placii de sunet sau stickului SDR in cazul de fata, devin nesemnificative. Raman deci la convingerea ca stickul RTL + ampliful de banda ingusta, ating performantele celui mai bun transceiver industrial. Antena e un accesoriu extern, iar optiunea mea definitiva ramane Bonibon. De cateva zile, am comandat HackRF One + portapack. Portapack pentru a-l putea folosi la portabil, in receptii 3 -6Ghz ( pentru topicul Underground ). Scopul 2 este sa-l folosesc la emisie in benzile RA, la receptie ramanand in continuare pe RTL. Nu are cum sa fie mai bun la receptie decat un RTL, conform teoriei prezentata mai sus. Pentru mine, varianta optim-confortabila este emisie-receptie cu device-uri separate, pe antene separate. Editat Noiembrie 29, 2020 de RST Link spre comentariu
telefunken Postat Decembrie 3, 2020 Partajează Postat Decembrie 3, 2020 @RST Arunca o privire aici : https://sourceforge.net/projects/echoes/ Poate e interesant pentru experimentele tale. Link spre comentariu
elektronu85 Postat Decembrie 16, 2020 Partajează Postat Decembrie 16, 2020 Buna ziua! Vreau sa precizez de la inceput ca nu sunt radioamator, si, desi sunt electronist de ceva timp, in ceea ce priveste "partea" radio a electronicii, cunostintele mele sunt (spre parerea mea de rau) destul de limitate, pentru simplul motiv ca nu m-a pasionat emisia-receptia si tot ce tine de radio. De aceea va rog sa ma priviti ca pe un incepator intr-ale undelor radio. As vrea pentru inceput sa achizitionez un RTL-SDR (asa cum este el limitat si fara posibilitati prea multe), in ideea de a construi pentru uzul propriu o statie de receptie (deocamdata) pentru toate, sau macar majoritatea benzilor de radioamatori. intrebarea mea este: ce ar trebui sa contina un setup cat mai complet, in afara de stick si calculator??? Si daca imi puteti recomanda o antena multibanda capabila si pe care sa o pot intinde relativ usor (locuiesc la bloc), antena care sa se pupe cat mai bine cu stick-ul. Eventual daca mai este nevoie de alte echipamente intermediare, sau ce tip de coaxial sa folosesc, sau. eu stiu, alte amanunte... sunt mai mult decat binevenite. Va multumesc anticipat pentru bunavointa si sper sa nu deranjez prea mult! Cu deosebita stima, va salut! Link spre comentariu
telefunken Postat Decembrie 16, 2020 Partajează Postat Decembrie 16, 2020 SDR ca si concept va fi depasit in viitorul (destul de) apropiat, cred eu. Uite ce zic oamenii astia: "The DISARMER program seeks to build an ADC with a photonic sampling source that directly digitizes the X-band (8-12 Gigahertz) instantaneously and coherently with greater resolution than a conventional electronic system. Through reduced timing jitter and elimination of the RF tuner, DISARMER aims to demonstrate signal fidelity more than 100 times better than the state of the art. DISARMER will produce an integrated electronic-photonic chip, mode-locked laser, and backend processor that outputs streaming digital data." https://www.darpa.mil/ Link spre comentariu
ndor Postat Decembrie 16, 2020 Partajează Postat Decembrie 16, 2020 Acum 5 ore, elektronu85 a spus: ... As vrea pentru inceput sa achizitionez un RTL-SDR (asa cum este el limitat si fara posibilitati prea multe), in ideea de a construi pentru uzul In primul rand vezi la ce model de SDR te hotarasti sa cumperi . In ultima vreme au inceput sa apara ca ciupercile tot felul de modele . Unele au banda incepand cu 25 Mhz , astea ar fi cele originale . Altele au 2 conectori si se presupune ca au banda incepand de la 100Khz.. Pentru primul model o sa ai nevoie de un up convertor , varianta cea mai buna , pentru a putea receptiona banda de jos , HF. Apoi ai nevoie de filtre la intrare pentru fiecare banda care vrei sa o receptionezi. Fara ele va fi cam o mare varza acolo . Antena...in functie de posibilitati , de ce anume esti pasionat sa receptionezi . Cu cat mai degajata , cu atat mai bine . Fiind la bloc , depinde de ce spatiu dispui . Link spre comentariu
Marele Savant Postat Decembrie 16, 2020 Partajează Postat Decembrie 16, 2020 Acum 3 ore, telefunken a spus: SDR ca si concept va fi depasit in viitorul (destul de) apropiat, cred eu. Uite ce zic oamenii astia: "The DISARMER program seeks to build an ADC with a photonic sampling source that directly digitizes the X-band (8-12 Gigahertz) instantaneously and coherently with greater resolution than a conventional electronic system. Through reduced timing jitter and elimination of the RF tuner, DISARMER aims to demonstrate signal fidelity more than 100 times better than the state of the art. DISARMER will produce an integrated electronic-photonic chip, mode-locked laser, and backend processor that outputs streaming digital data." https://www.darpa.mil/ sigur astea vor fi rapid disponibile pentru amatori pe aliexpress la preturi comparabile cu RTL-SDR! Link spre comentariu
RST Postat Decembrie 17, 2020 Partajează Postat Decembrie 17, 2020 8 hours ago, ndor said: Altele au 2 conectori si se presupune ca au banda incepand de la 100Khz.. Pe conectorul 2 e " direct sampling ", se evita tunerul. Are un rahat de amplif cu un tranziostor bipolar....trebuie evitat si ala, intrarea se face direct pe intrarile I/Q , dupa tranzistorul amplificator. Merge incepand de la 1Khz, nu de la 100..... Dar nu mai mult de 14.4Mhz. 8 hours ago, ndor said: Apoi ai nevoie de filtre la intrare pentru fiecare banda care vrei sa o receptionezi. Fara ele va fi cam o mare varza acolo . Corect ! Fara filtre de banda ingusta, se obtine o varza...statiile puternice vor aparea peste tot. Strict ontopic: daca il vei folosi direct, asa cum e din fabrica, recomand o antena cu castig mic...o sarma oarecare. Nu vei obtine cine stie ce rezultate, dar macar alea sunt reale. O antena cu castig mare, fara filtre, va genera atatea intermodulatii incat vei receptiona de 5-10 ori statiile puternice, in toata banda... Aceleasi statii, dar pe frecvente ( aparent ) diferite Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum