yo3fhm Postat Martie 8, 2020 Autor Partajează Postat Martie 8, 2020 Acum 11 ore, nanopico a spus: Pai la un NF de 15 dB pentru o banda de 2,4 kHz rezulta, la temperatura camerei de locuit din bloc, un MDS de -125 dBm. Punem un raport S/Z de 10dB si rezulta o sensibilitate de -115 dBm, adica 0,4 uV / 50R. Rezonabil ? Salut George, bun punct de vedere, eu nu am vazut notele de subsol de la pag. 2 a documentatiei de la RSP1a, care descriu conditiile de masura a sensibilitatii pentru diversele moduri de lucru. Astfel, pentru SSB/CW: CW Tone, 1kHz Offset from Centre Frequency ; 1.5kHz Measurement Bandwidth ; AGC Enabled , NR Enabled ; 12dB SINAD Cu datele de mai sus, rezulta cam acelasi lucru , respectiv -115.5 dBm sau 0.37 μV . Imi cer scuze pentru scapare si in acest context, revenind asupra discutiei, ma vad nevoit sa reiterez catre dl. Vax acelasi sfat de mai devreme: utilizarea RSP1a pe o antena capabila. Amplificatorul de dinaintea ADC nu e necesar sa aiba un castig prea mare, ptr ca ar risca sa incarce prea mult ADC-ul. Uzual, se folosesc castiguri de 6-12dB combinat cu folosirea atenuatoarelor reglabile pe intrare. Eu cred ca acea cutiuta poate foarte multe, si ca are nevoie doar de antene adecvate la intrare. 73 de Cezar Link spre comentariu
VAX Postat Martie 8, 2020 Partajează Postat Martie 8, 2020 Acum 23 minute, yo3fhm a spus: Amplificatorul de dinaintea ADC nu e necesar sa aiba un castig prea mare, ptr ca ar risca sa incarce prea mult ADC-ul. Uzual, se folosesc castiguri de 6-12dB combinat cu folosirea atenuatoarelor reglabile pe intrare. Eu cred ca acea cutiuta poate foarte multe, si ca are nevoie doar de antene adecvate la intrare. 73 de Cezar Preamplificatorul RF poate sa aiba AGC propriu, cum se practica in general (chiar si amplificatorul de la TCA440 are AGC). Nu neg calitatile si utilitatea cutiutei, raportate la pret, dar am accentuat faptul ca mai trebuie multe adaosuri ca sa mearga bine. Chiar si cablul USB care sa nu transmita armonicele din laptop in cutiuta este o problema. Nu ai de unde sa cumperi, pentru ca cele care se vand la magazinele de PC-uri (cu 20 lei) sunt facute pentru imprimante, nu pentru scule care lucreaza cu microvoltii. Cele "bune", cu ferite absorbante la capete, nu sunt de mare ajutor. Trebuie sa iei unul care sa aiba macar tresa buna (deasa - ecranare solida), sa-l tai langa mufe si sa pui filtre trece jos facute cu mare atentie. Mai multa munca este la confectionarea cutiilor pentru cele doua filtre. Link spre comentariu
gas2 dan Postat Martie 8, 2020 Partajează Postat Martie 8, 2020 Domnule VAX, banuiesc ca sunteti la curent cu cuceririle stiintei si tehnicii in domeniu. Uite ce a facut un coleg de breasla de-al dvs. Unul Petre de la o alta unitate de invatamant superior: http://www.pa3fwm.nl/projects/sdr/#apr2013 Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 8, 2020 Partajează Postat Martie 8, 2020 Un amator, n-a auzit de multiQ! si uitati cum lucreaza: Link spre comentariu
VAX Postat Martie 13, 2020 Partajează Postat Martie 13, 2020 Citind un comentariu pe eHam.net, am aflat de receptorul Afedri SDR, pe care il lauda comentatorul. "Recenzia anterioară de 2 stele postată de K0KS pe 2016-02-19 M-am așteptat ca performanța RSP-1 să fie similară cu Afedri-SDR-Net pe care am folosit-o de câțiva ani. Ambele folosesc consola SDR V2.3, iar RSP nu este utilizabil pentru HF. Afișajul este plin de purtători fantomă și există un spike DC mare. Peste 30 MHz, RSP-1 merge bine pentru FM Broadcast, dar stațiile fantomă apar în întregul spectru. UP-ul este supraîncărcat și sunetul renunță la orice modificări și acest lucru apare pe 3 computere diferite. SDR-play tocmai a lansat drivere noi care ar putea ajuta. Mi-aș dori ca Afedri să meargă la 500 MHz!" Am gasit pe Yotube un filmulet despre el. Afedri SDR-Net Overview Merge destul de bine, aproape ca un radio analogic. Adica este mai putin zgomotos intre statii si nu distorsioneaza rau la semnale mici. Mediumwave AM Band Scan 540 to 1710 Khz on Afedri SDR receiver Pe Youtube sunt filme si cu alte SDR-uri. RSP1 vs RSP2 Tuning through the Mediumwave AM band on SDRPLAY RSP1A 550 to 1710 Khz Tuning with Comments 5505 to 6640 kHz Shortwave SDRplay RSP1A Receiver MLA 30 loop antenna SDRplay RSP1A processing 40m CW radio spectrum KiwiSDR vs. SDRPlay RSP-1A SDR receivers La toate se vede cat de suparatoare sunt armonicele de la circuitele care lucreaza in comutatie. Le trebuie semnal mai puternic si curat, este necesar un preamplificator de antena pus mai departe de sursele de perturbatii. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Martie 14, 2020 Autor Partajează Postat Martie 14, 2020 (editat) Acum 19 ore, VAX a spus: La toate se vede cat de suparatoare sunt armonicele de la circuitele care lucreaza in comutatie. Le trebuie semnal mai puternic si curat, este necesar un preamplificator de antena pus mai departe de sursele de perturbatii. @VAX : Dl. Vax, m-ar interesa sa evaluez un exemplar RSP1-a dar nu m-am interesat printre colegii radioamatori daca exista vreunul disponibil. De fapt, a existat unul, dar cu un defect pe intrare si am renuntat. M-am gandit sa va propun (daca nu vi se pare prea mult) sa mi-l imprumutati pentru testare pe al dvs. ! Stiu ca s-ar putea sa va surprinda propunerea, dar presupunand prin absurd ca s-ar defecta in perioada cat ar functiona la mine, va voi returna integral suma de pe factura sau ma angajez sa va cumpar alt exemplar, cu livrare unde doriti. Sunt curios sa vad cum se comporta pe antenele mele, sa-i fac cateva masuratori si in functie de rezultatele obtinute, sa vad diferenta cu filtre de banda suplimentar aplicate la intrare. Desigur, voi posta rezultatele, in folosul oricui ar fi interesat si astfel, vom realiza impreuna care este realitatea in ceea ce-l priveste pe RSP1a . Ce ziceti ? Cred ca 1 luna ar fi o perioada in care as putea avea timpul necesar, in cazul in care acceptati propunerea mea. Nu trebuie sa va faceti probleme privind seriozitatea garantiei pe care am mentionat-o , intrucat nu imi permit sa fac glume nesarate cu echipamentele altcuiva. Datele mele de contact sunt oricum publice iar o parte dintre colegii radioamatori de pe forum ma cunosc personal . Desigur, daca doriti o alta forma prin care sa va pot garanta integritatea echipamentului dvs. la returnare, putem discuta deschis fara nici o problema. De asemenea, nu-i nici un bai daca nu veti accepta, ar fi o optiune la fel de normala Cu stima, Cezar YO3FHM Editat Martie 14, 2020 de yo3fhm Link spre comentariu
VAX Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 Cum se numeste programul acesta de decodare ? Link spre comentariu
VAX Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 (editat) 1 oră în urmă, yo3fhm a spus: @VAX : Dl. Vax, m-ar interesa sa evaluez un exemplar RSP1-a Locuiesc in Craiova. Vine baiatul meu acasa de Pasti si il dau lui sa vi-l aduca, locuieste in Bucuresti. Va pot imprumuta si un MSI SDR pe 12 biti (echiv RSP1) sa le studiati/comparati. SticK-ul MSI este la baiatul meu, vi l-ar putea da in zilele urmatoare. Locuieste la o garsoniera in Prelungirea Ghencea (la marginea Bucurestiului). Editat Martie 14, 2020 de VAX Link spre comentariu
VAX Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 Nu umblu in interiorul stick-ului, pentru ca este cu SMD-uri si n-am dexteritati la lipiri si dezlipiri la nivelul asta. Insa voi pune amplificator in fata, acordat si cu multi-q la ultimul etaj, cu atenuator (potentiometru) la iesire. Stick-urile SDR nu sunt suficient de sensibile, asta este boala lor. Se incearca din softareala sa le ascunda acest handicap, cum se face la unele aparate foto digitale cu compresia prea mare a JPEG-urile, sa nu se vada ca senzorul nu estre chiar de calitate (zgomotos). Am un Sony DSC-H7 cu acesta belea, scoate JPEG-uri parca ar fi pictate cu acuarela. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 Acum 1 oră, VAX a spus: scoate JPEG-uri parca ar fi pictate cu acuarela. Asa nasol merge? e totusi Sony! Link spre comentariu
VAX Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 Acum 49 minute, Marele Savant a spus: Asa nasol merge? e totusi Sony! Sony s-a prostit, stiti ce pateam cu dischetele fabricate de ei. La DSC H7 au declarat sensibilitatea ISO1600, in realitate fiind de 400. Au fortat comprimarea JPEG-urilor sa nu se vada zgomotul pe imagine la ISO mare. Nici obiectivul (cu zoom x15) nu este grozav, are distorsiuni cromatice (franjuri colorate). Este un aparat de performante medii, l-am dat sotiei sa faca poze cu el. Filmeaza bine si se manevreaza usor. Acum 25 minute, RST a spus: Ne-am modernizat prematur, fara sa stum pe ce dam banii. " Cei mari " au nevoie de cei mici....pentrtru ca trebuie sa munceasca cineva. Nu am prea mare tragere de inima cu aceste SDR-uri. Am cumparat doar ca sa vad ce este de ele, dupa ce ne-ai innebunit pe forum cu ele. Link spre comentariu
yo3fhm Postat Martie 14, 2020 Autor Partajează Postat Martie 14, 2020 Acum 5 ore, VAX a spus: Stick-urile SDR nu sunt suficient de sensibile, asta este boala lor. Buna seara dl. Vax, Multumesc pentru raspunsul referitor la RSP1a. In principiu, e OK, ramane cum ati propus. As fi fost mai avantajat in perioada din urmatoarele 2 saptamani, deoarece sunt in concediu si as fi avut mai mult timp. Dar nu-i bai, vedem si in apropierea sarbatorilor Pastelui ! Sanatosi sa fim ... In ceea ce priveste chestiunea cu sensibilitatea stick-urilor RTL-SDR, aici pot sa va spun ca testand dispozitivele pe care le am, am constatat ca pot receptiona semnale chiar si la -103dBm . Mai jos atasez o poza in care semnalul injectat din generator este stabilit la -100dBm : Desigur, nu am cum sa demonstrez acest lucru, unii colegi ar putea sa ma acuze de laudarosenie sau sa-mi sugereze sa-mi verific calibrarile aparatelor Va asigur ca nu-mi arde de glume proaste si ca ceea ce vedeti este realitatea pura. De altfel, voi incerca sa fac si un scurt clip video in care sa se poata vedea si generatorul, nivelul semnalului injectat si traseul pana la stick-ul folosit, apoi "motzul" care iese din zgomot. Mentionez ca testul de mai sus l-am desfasurat folosind montajul RTL-SDR V2 , care se prezinta incasetat sub forma unei cutii de dimensiunea unui pachet de tigari, avand 2 mufe de intrare separate (una ptr HF, cealalta ptr VHF/UHF). De asemenea, testul de mai sus nu reprezinta o masuratoare efectiva a sensibilitatii, ci doar o demonstratie a faptului ca un semnal cu nivel de -103dBm poate fi receptionat de RTL-SDR. Atentie, contrastul waterfall-ului de dedesubtul spectrogramei nu era reglat astfel incat sa se poata vedea urma semnalului respectiv, dar care se vede ca apare in spectru la un nivel cu aprox. 10dB deasupra plafonului de zgomot (care oscila in apropierea pragului de -75dBm, datorita reglajelor impuse din controalele interfetei grafice). Prin ceea ce arat mai sus, nu doresc sa contrazic pe nimeni si nici sa spun ca e mai buna "chinezaria" mea, ci doar ca cel mai probabil, in cazul dvs. va trebuie o antena mai buna. Sunt sigur ca daca aveti un stick echivalent, ar trebui sa aiba performante foarte apropiate. Cu stima, Cezar YO3FHM Link spre comentariu
VAX Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 Stick-ul MSI SDR pe 12 biti il puteti lua de la baiatul meu chiar maine, daca va intereseaza. Insa va duceti la el la bloc, va intalniti undeva, pentru ca nu mai circula cu Uber din cauza coronavirusului. Va dau numarul lui de telefon pe MP, daca e cazul. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 14, 2020 Partajează Postat Martie 14, 2020 Acum 1 oră, yo3fhm a spus: In ceea ce priveste chestiunea cu sensibilitatea stick-urilor RTL-SDR, aici pot sa va spun ca testand dispozitivele pe care le am, am constatat ca pot receptiona semnale chiar si la -103dBm . Mai jos atasez o poza in care semnalul injectat din generator este stabilit la -100dBm : Restul betelor, unele mai mari ca semnal in discutie ce reprezinta? Link spre comentariu
yo3fhm Postat Martie 14, 2020 Autor Partajează Postat Martie 14, 2020 1 oră în urmă, Marele Savant a spus: Restul betelor, unele mai mari ca semnal in discutie ce reprezinta? Cel mai probabil, artefacte nedorite ale RTL-SDR. Nici nu ma mira, dar nu m-am agitat sa aflu care le sunt originea. Nu merita. O sa refac testul, din curiozitate. Acum 3 ore, VAX a spus: Stick-ul MSI SDR pe 12 biti il puteti lua de la baiatul meu chiar maine, daca va intereseaza. Insa va duceti la el la bloc, va intalniti undeva, pentru ca nu mai circula cu Uber din cauza coronavirusului. Va dau numarul lui de telefon pe MP, daca e cazul. Multumesc ptr amabilitate , dar cred ca ar fi mai bine pentru toti sa amanam un pic intalnirea, tinand cont de toata nebunia care se petrece . Nici o problema cu MP, puteti sa trimiteti numarul, vi-l pot lasa si eu pe-al meu, sau sa va contactez ceva mai incolo. E agitatie cu saracia asta de corona, in plus vad ca de luni se intra in stare de urgenta, etc. Week-end placut si multa sanatate tuturor ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum