victordascalescu54 Postat Octombrie 25, 2019 Partajează Postat Octombrie 25, 2019 Stie cineva ce contine in realitate acest "baloon" adaptor la cablul de coborare de 75 ohmi la intrarea tunerului de 300 ohmi. Fiind chinezarie, ma intreb daca se merita sau nu. Link spre comentariu
Усилитель Postat Octombrie 25, 2019 Partajează Postat Octombrie 25, 2019 De obicei contin un miez ferita in forma de 8 cu cateva spire care fac adaptarea . Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 25, 2019 Partajează Postat Octombrie 25, 2019 (editat) Ar trebui sa aiba un transformator pe tor de ferita , si ceva condensatori ceramici de valoare mica . Pe vremuri erau binoculare . Acum , la kinezi , ma astept sa aiba doua rezistente si doua condensatoare ( ceva pe - acolo ) , sau chiar nimic , decat legatura directa . Ce arata la ohmetru ? L - ati probat la tuner ? Sau mai exact receptia , de fapt e o adaptare de la intrare asimetrica ( 75 ohmi ) , la simetrica ( 300 ohmi ) . Ma rog , e legat si de tipul de antena ( de regula dipol , deschis sau repliat , mai rar yagi sau alt tip ) folosita . Editat Octombrie 25, 2019 de gauss Link spre comentariu
Ticu Postat Octombrie 25, 2019 Partajează Postat Octombrie 25, 2019 Ceva de genul asta? https://www.youtube.com/watch?v=r5Hg5qp47mM 1 Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 25, 2019 Partajează Postat Octombrie 25, 2019 (editat) Probabil . Cine stie ... Eu as fi inseriat ceva condensator serie cu intrarea si iesirea , ceramici la tensiune mare , tunerul banuiesc ca se foloseste in 88-108 Mhz , FM comercial . Cateodata sunt de folos . Limitarea benzii nu e severa , ci minimala , daca se aleg corect valorile si nr . de spire la transformator , eventual o rezonanta in mijlocul benzii . Editat Octombrie 25, 2019 de gauss Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 26, 2019 Autor Partajează Postat Octombrie 26, 2019 Acum 11 ore, gauss a spus: Probabil . Cine stie ... Eu as fi inseriat ceva condensator serie cu intrarea si iesirea , ceramici la tensiune mare , tunerul banuiesc ca se foloseste in 88-108 Mhz , FM comercial . Cateodata sunt de folos . Limitarea benzii nu e severa , ci minimala , daca se aleg corect valorile si nr . de spire la transformator , eventual o rezonanta in mijlocul benzii . Am masurat si pare sa fie continuitate intre toate terminalele (mai mult sau mai putin) Inca nu l-am pus la treaba. Eu am o antena yaghi cu 5 elemente cu adaptorul ei de 300//75 ohmi montat pe dipol, apoi cobor cu cablu coaxial pina in casa. Tunerul fiind de generatie '60 un Leak Troughline, are intrare de 300 ohmi. Acum 12 ore, Ticu a spus: Ceva de genul asta? https://www.youtube.com/watch?v=r5Hg5qp47mM Sper sa fie macar asa si al meu, desi diametrul este mai mic decat cel din film si nu vad cum ar fi incaput torul. Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 Proba e sfanta ... Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 26, 2019 Autor Partajează Postat Octombrie 26, 2019 Oare exista o posibilitate de a masura semnalul si eventual orientarea corecta a antenei ? Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 (editat) Cred ca da . Nu aveti pe tuner ceva referitor la taria semnalului ? ... Si organoleptic , volumul si aprinderea led - ului ( indicatorului ) de stereo , alaturi de disparitia fasaitului arata semnal maxim ( si acord corect ) . Oricum , o auditie corecta si confortabila . Orientarea antenei , desi mai complicat , se face cu harta si o busola , cand s - a identificat postul emitent , sau se cauta unul anumit , care se cunoste de unde emite . Valabil pentru posturile indepartate , antena Yagi pe care o aveti ar trebui sa permita si asa ceva , mai ales daca exista orizont radioelectric . Editat Octombrie 26, 2019 de gauss Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 26, 2019 Autor Partajează Postat Octombrie 26, 2019 Da, ar fi ideal cu busola si harta, dar in Bucuresti, desi cunosc exact pozitia releului, sunt multe reflexii si ale artefacte care cred ca te obliga sa te abati de la directia ideala. In rest, varianta cu ochiul magic si ledul de stereo, e si nu e. In lipsa de altceva, am sa ramin la aceasta varianta. Totusi, credeam ca as putea sa folosesc osciloscopul din dotare sau alceva. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 (editat) S`ar putea sa fie in fapt bobinat pe o carcasa de plastic sau o ferita lineara. Asa era facute cele de demult cind nu erau ferite de inalta frecventa. Frecventele fiind 88-108 MHZ lungimea de unda pe la 3m rezulta o lungime l/4 de aprox 0,7m. Se bobinau paralel 2 sirme de 0,7m pe o carcasa izolatoare se facea un balun 1:4. Rezultatul era acceptabil in toata banda. La aparitia feritelor de Hf performantele au crescut si lungimea sirmei a scazut in functie de ferita. Aveti aici ceva info. http://vk5ajl.com/projects/baluns.php#basics_concepts Editat Octombrie 26, 2019 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 26, 2019 Partajează Postat Octombrie 26, 2019 (editat) In Bucuresti e inutil . Metoda cu harta si busola . Pentru local , ar trebui sa se receptioneze perfect cu o telescopica , aceasta fiind ( la verticala ) omnidirectionala . Pentru posturi indepartate , valabil doar daca antena e inaltata ( fizic ) peste ce e in jur . De aceea am scris de orizont radioelectric . Editat Octombrie 26, 2019 de gauss Link spre comentariu
victordascalescu54 Postat Octombrie 27, 2019 Autor Partajează Postat Octombrie 27, 2019 Asa este, dar in situatia mea, urmaresc doar doua posturi (RRMuzical si Cultural) care emit din acelas loc (releu) Problema este legata de fapul ca postul meu preferat (RRmuzical) are o putere de emisie ff mica fata de marea majoritate a celorlalte posturi. Cam acesta ar fi motivul teoretic pentru care am adoptat solutia cu antena Yagi. Si ar mai fi in plus si faptul ca tunerul meu are o sensibilitate scazuta. Pentru a-i asigura o buna performanta, trebuie macar 2mV. Este preferabil sa nu-i amplific semnalul ca sa nu culeg si alte zgomote sau distorsiuni. Link spre comentariu
gauss Postat Octombrie 27, 2019 Partajează Postat Octombrie 27, 2019 Am inteles . E o situatie particulara , si ( dupa parerea mea ) dificila . Receptia undei directe in oras cu multe blocuri inalte si unde nu e vizibilitate directa e o provocare . Postati ( daca doriti ) ce obtineti , mai cautam solutii ... Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Octombrie 27, 2019 Partajează Postat Octombrie 27, 2019 Amplificator de Rf cu circuite acordate in banda ingusta, cit mai ingusta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum