Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cnc-ul meu


cnc_step

Postări Recomandate

In urma cu vreo 4 zile m-am apucat sa-mi fac un centru de prelucrare CNC stil Datron (visul meu).

Cu toate ca mai lucrez la un cnc in paralel pentru un prieten din Arad (cred), care este aproape gata (dar nu-l prezint aici, pentru ca asa mi se pare normal), muncesc zi-lumina de luni pana vineri.

Va fi X-Y-Z undeva la 1000mm/800mm/250mm, carosat integral, cu un motor cu atc de 4Kw. Va fi foarte neprietenos cu costul, numai un coltar care este in imagine rosu, costa 135E fara tva.

Este ITEM 160/160 otel-carbon. si deci 320E costa numai 2 coltari. Si vor fi mai multi.

Toate profilele de aluminiu vor avea in interior tije de otel carbon cimentate, si ca sa ne facem o idee, numai o laterala de la axa X va avea 25kg, gantry-ul va avea undeva la 130kg.

Motoarele vor fi cu encoder activ, adica nu closed-loop cum se foloseste acum mai des, ci cu encoder care este cuplat direct in controller si il citeste live mach-ul sau uccnc-ul. Adica ce trebuie.

In rest, proiectul va evolua pe parcurs, asta daca nu ma va baga in faliment :)

 

7C92CC9D-A2A3-49F3-BDB0-A5FCF465F844.jpg

5F084D4D-D2B3-4046-AE9F-F5060BB4C386.jpg

687927F6-F3B1-4B3C-9C3C-C5AA82DEFF2E.jpg

C979E359-11A3-430E-B724-D8676901FFF3.jpg

8D37E95D-3520-4BF8-8247-027216C5D123.jpg

Link spre comentariu
Acum 2 ore, cnc_step a spus:

Motoarele vor fi cu encoder activ, adica nu closed-loop cum se foloseste acum mai des, ci cu encoder care este cuplat direct in controller si il citeste live mach-ul sau uccnc-ul. Adica ce trebuie.

Ati putea va rog sa detaliati ceva mai mult acest aspect, cand aveti putina vreme?

Inteleg ca-i o bucla de feedback dar nu cu driver-ul motorului ci cu soft-ul de comanda al driverelor (mach3 sau ce-o fi).

Daca tot suntem pe-un site de electronica nu cred ca-i o problema sa gasim o varianta de conectare a unui encoder la vreun port al PC-ului de comanda... daca "cineva" stie ce-i de facut de acolo incolo... :) 

 

L.E. Felicitari pt. curajul de a aborda o asemenea constructie... din toate punctele de vedere. Spor si bani! :) 

Editat de informer
Link spre comentariu

Ca sa poti folosi encodere pe axe, iti trebuie o placa (un controller) mai avansat. Adica cu multe intrari. 

Cel mai recomandat si cel mai accesibil este UCCNC 500ETH, ca are cele mai multe intrari.

Encoderele trebuiesc sa fie simple, doar cu A si B iesire, si le cuplezi direct in controller, si setezi in mach fiecare encoder.

Ca setare, pui aceleasi valori pe fiecare axa de la suruburi  step per si velocity.

Treaba cu motoarele closed loop este tardiva, practic alea citesc daca muti manual axa, o readuce inapoi.

Dar nu face o citire reala, practic nu stie cat ii da comanda mach-ul sa alerge.

 

Uite aici un link, dar vezi ca mai sunt daca cauti:

 

 

 

 

Editat de cnc_step
Link spre comentariu

Motoarele vor fi niste PowerPac, (le voi atasa niste encodere in cur), atacate de niste drivere care m-au dat pe spate. Am obtinut niste performante de viteza de servo si putere de stepper,  cum nu obtin cu nimic cunoscut din piata.

Fie ele Leadshine, Wantai, sau ce or mai fi.

Viteze pe un stepper ca in filmare, nu am vazut nicaieri pana acum. Cu acelasi generator cu care comand in filmare, am comandat si celelalte drivere de mai sus.

Merg bine pana la 20% din cursa potentiometrului, apoi intra in blocaj.

Dar cu astea Kinco, distractia este pana la maxim.

 

 

 

 

 

Avand un nr semnificativ de drivere, voi incerca de azi inainte sa merg numai cu ele.

Am mai luat un lot de drivere americane, tot powerpac, inca nu le-am probat. Alea au ceva destept patentat am inteles, ca comanda motoarele pe toata lungimea de rotatii cu acelasi cuplu, si ca nu intra in blocaj pe viteze mari. 

Dar le voi ataca zilele astea sa vad cum alearga

Link spre comentariu

A aparut deja 500eth?

Encoderele sunt de doua tipuri encoder rotativ , sau linear , dar totusi ce este un "encoder activ" , pentru ca de fapt toate sunt active , daca nu ar fi encoder activ , nu ai avea ca sa faci cu el , sau este un nou model pe piata , sau l-ai inventat matale  ?

La un servomotor cu driver ai iesire de la citirea encoderului , si se conecteaza la plc , sau la unitatea de comanda .

Cu mach 3 nu poti sa faci o citire reala in timp util , si pe uccnc , din ce stiu eu nu ai ce sa faci cu citirea , numai sa ai niste valori , dar nu inchide bucla .

Nu stiu exact de unde sunt noile denumiri tehnice , din ce manual le scoateti , dar poate ne dumiriti si pe noi .

Sa faci un cnc ca cel de la datron , nu ai nevoie de corniere de metal , cu suruburi in ele , ci ai nevoie de o structura cat mai usoara , si cat mai rigida , fara suruburi prea multe , care se desfac la vibratii  .

Oricum la datron din ce am vazut vitezele superioare se datoreaza faptului ca folosesc servomotoare , si suruburi cu bile cu pas mare, sa nu mai zicem de brosa , cu turatie mare .

Cu stepere , posibil sa mearga ceva , dar nu au cuplu , oricat ai dori , si ti-ai imagina , ca se invart ca turbinele de la avioane .

 

 

Link spre comentariu

 

 

1 - Cand m-am referit la activ, m-am referit ca va lucra cu controllerul impreuna. Totul este sa citesti si sa intelegi, nu doar sa extragi un cuvant.

Adica pentru cei ce inteleg mai greu, cand mach-ul va da o comanda sa miste o axa 100mm, motorul se va misca pana va stii ca sunt 100mm. Daca nu ai cuplat intr-un mach un encoder, cu plugin-ul necesar instalat, inseamna ca ne conversam separat.

2 - "La un servomotor cu driver ai iesire de la citirea encoderului , si se conecteaza la plc , sau la unitatea de comanda ." Pai si calculatorul cu un controller si un soft, ce este? Nu este cam tot un plc, doar mai destept? Daca ai pluginul necesar pentru mach, tu vrei sa spui ca encoderul este in plus, pentru ca un pc nu este plc?

3 - "Sa faci un cnc ca cel de la datron , nu ai nevoie de corniere de metal , cu suruburi in ele , ci ai nevoie de o structura cat mai usoara , si cat mai rigida , fara suruburi prea multe , care se desfac la vibratii  ." -  Cornierele alea sunt niste coltari rectificati, din otel un pic mai amestecat (ca de aia costa 135E fara tva unul), care preia foarte multe sarcini din structura. Iar ca sa ne mai luminam un pic, s-a inventat Loctite, care rolul lui este de nu a lasa suruburile sa se slabeasca. Iar daca intrtebai iti spuneam ca am pus loctite 638, care este pentru fixari definitive.

4 - "Oricum la datron din ce am vazut vitezele superioare se datoreaza faptului ca folosesc servomotoare , si suruburi cu bile cu pas mare, sa nu mai zicem de brosa , cu turatie mare .

Cu stepere , posibil sa mearga ceva , dar nu au cuplu , oricat ai dori , si ti-ai imagina , ca se invart ca turbinele de la avioane ." -  Ca sa stii si tu, nu poti folosi servomotoare cu surub cu pas mare, ca ti-o furi. Doar daca ai reductoare, si iesi tot pe aceasi viteza de surub cu pas mic. Suruburile cu pas mare cuplate direct pe axul motorului, nu poti sa pui decat pe steppere, sau pe motoare servo de la 1Kw in sus. Si dupa cate stiu eu, pe datron nu ai motoare mai mari de 400w.

Iar ca sa-ti faci o idee cum merg stepperele cu 2000rpm cu un cuplu constant, ia un driver ia un driver  Pacific Scientific 6410, si fa niste teste. Daca citesti in manualul lui, o sa vezi ca scrie ca are un hex patentat in cip care tocmai asta face.

Iar de brosa aia, am si specificat ca motorul de frezare este un atc de 4kw, care are 40000rpm, la 666Hz. 

 

Uita-te aici si o sa vezi ce pas mare are pe x datronul.

 

 

 

Editat de cnc_step
Link spre comentariu

La servomotoare de 400w este normal sa le folosesti cu reductoare pentru suruburi cu pas mare , dar stepere direct in surub , o sa piarda pasi , cu toate ca se apropie ca rezolutia unui servomotor , la turatii mari pierzi extrem de mult din cuplu unui steper .

Nu am zis ca nu poti sa ai turatii mari cu steperele , numai ca nu ai cuplu necesar sa faci tranzitiile foarte rapide ale unui cnc datron cu niste stepere cu encoder , sau fara encoder .

Astept , sa vedem la ce viteze se pot face prelucrari pe respectivul agregat .

Brosa este faina , ce portscula foloseste?

Referitor la encoder pe mach 3 , se vede clar din filmare pe youtube ce performante critice poate sa aibe mach 3 la citirea rezolutiei unui encoder.

Este diferenta de la cer la pamant , ce lag poate sa aibe mach 3 pe langa o citire in timp real pe linux .

 

 

Link spre comentariu

Am una cu Iso20, si una cu HSK E25.

Iar driverul de mai sus Power Pac 6410, face treaba aproape de servo. Are acelasi cuplu pe 0-1500rpm. Citeste pdf-ul.

Iar datronul are pas de 5, si diametrul de 16 (ca sa nu zic de 14, ca e prea subtire). nici macar de 20mm.

Ca mecanica mi se pare slab rau, dar avand dimensiuni reduse, pare mai rigid.

 

 

 

spindle.jpg

datron.jpg

1datron.jpg

Editat de cnc_step
Link spre comentariu

Am facut si unele teste pe driverele americanesti Pacific Scientific 6410, si se comporta incredibil.

Testul este facut cu un generator chinezesc, o plesneala, care merge vai de mama lui pe driverele care se gasesc peste tot, dar aproape bine pe kinco si astea americanesti.

Ce-am vazut in test, ca pe toata cursa potentiometrului, motorul nu se blocheaza, si urca si scade rotatia ca la un servo.

Cred ca am depasit viteza de 1500rpm cat scrie pe motor, pe video se vede scotch-ul, dar in realitate nu se observa mai deloc, asa de mare e viteza. 

O sa fac si niste teste pe viteze mari sa vad ce pasi pierde. Dar daca cuplul este constant cum se lauda cu ele, ar trebui sa fie ok.

Iar ca cuplu, am vrut sa il opresc la turatie mare cu mana, si era sa-mi sara in cap. Cuplul este constant pe toata plaja cat duce motorul, 1500rpm. Este ideal pentru microstepping, cred, o sa vad, ca acum este pus pe 2000, cred.

 

https://youtu.be/QMXuunOuSGE

 

https://youtu.be/PrRjE2qMkUw

 

 

 

 

ps-Am drivere pentru o viata, de construit sa fiu in stare :)

 

Editat de cnc_step
Link spre comentariu
Acum 20 minute, AndreiIr a spus:

Constant torque la steper ???

 

Ce-i drept asa SE POATE INTERPRETA ce scrie... :) 

Insa, dupa umila mea parere, ceea ce vor ei sa spuna NU este ca motorul ar avea cuplul lui maxim la orice viteza ci ca PASTREAZA DEPENDENTA CONSTRUCTIVA a cuplului de viteza la orice turatie... altfel ar fi ceva chiar revolutionar... :rade:

 

lAKHBvb.png

Editat de informer
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Eram dator cu ceva aprecieri despre driverul si motorul de mai sus.

Le-am montat pe un cnc, si am ramas un pic blocat cand am inceput testele.

Ce sa spun, pe un surub de 16 si pe unul de 20/20, am setat driverul la half (1/4), si am inceput sa ma joc pe mach.

Am setat pe surubul de 16 care e pe x - step pe 100.29, velocity 30000 si acceleratia 2000. La cel de 20 care e pe Y (masa) am setat step per 49.88, velocity 30000 si acceleratia la 2000.

Cand am apasat pe taste, am zis ca-mi zboara axele prin usa de la garaj, fara sa blocheze motoarele, exact cum merg motoarele servo, doar ca putere din plin.

Cred ca pe Y face 1m in 2-3 secunde (500mm/secunda), cu un gantry de 50-60kg. Am pus si 35000, si nu am putut sa cronometrez nimic ca deja era in cpatul celalalt.

Si nu m-am oprit aici, am facut repetitii de 0-800mm de vreo 15 ori, si a 15-a oara a pierdut o sutime. Dar cred ca din greseala mea.

Am avut multe drivere si motoare de diferite firme in stoc (si mai am), dar constant torque este exact ce scrie in pdf.

Ele nu arata cine stie ce in interior, dar cea ce fac nu gasesti nicaieri in alte drivere. Nu am reusit sa aud zgomotul de motor blocat, care la steppere e din nastere acolo.

O sa pun si o filmare cat de curand, astept sa-mi incarce din icloud in pc si apoi in youtube.

 

https://youtu.be/8YYGjHgamxM

Editat de cnc_step
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări