Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Full MOS amplifier

Vizitator

Postări Recomandate

Are cineva o schema de amplificator realizat integral cu tranzistoare MOS, nu numai finalii ... ( in partea de semnal evident ) ?Ce stiti despre ele ? Aduc cumva ca performante cu cel pe tuburi ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Guest1

5

• Electron

4

• kai

2

• bolek

1

Top autori în acest subiect

Uite aici o schema care are pe pertea de semnal numai MOS-uri si este in clasa A. :)

http://www.aussieamplifiers.com/se-sch1.htm

Pe partea de reactie negativa ai un OP TL071. Poti sa folosesti echivalentul Excalibur TLE2071 sau unul C-MOS TLE271.

Ptr ca este in clasa A si full MOS o sa sune foarte apropiat cu unul pe tuburi.

DAR indiferent ce amplif o sa faci, n-o sa poti obtine aceleasi performante ca unul pe tuburi, din simplul motiv ca deriva termica a tuburilor este aproape nula.

Link spre comentariu
Vizitator

MOS-urile se comporta asemanator cu tuburile trioda fiind comandate in tensiune. Tranzistoarele bipolare sunt comandate in curent.

Ok,ok,.... dar la ce performante globale ale montajului sa ma astept ?

DAR indiferent ce amplif o sa faci, n-o sa poti obtine aceleasi performante ca unul pe tuburi, din simplul motiv ca deriva termica a tuburilor este aproape nula.

adica ? secretul e deriva termica ?evident ca nu ma astept la performantele celor pe tuburi ... dar macar undeva intre ?Schema e interesanta, mersi dar ... 5A curent de repaos ?
Link spre comentariu

Stiati ca o statie clasa A pura este mai rece atunci cand e folosita la putere mare?asta fiindca atunci mai exista si momente de pauza in conductia finalilor,pe cand in repaos sunt tot timpul fierbinti :lol: curentul de repaos asa de mare e destul de normal, de aceea in constructiile comerciale cat de cat ieftine nu se foloseste! Iti trebuie un radiator MAREEEE DE TOT ! Ca sa il citez pe Rod Eliott, (unul din marii meseriasi ai lumii in ceea ce priveste publicarea si testarea de sisteme audio pentru hobby-sti), "no matter how big you thought it must be, make it bigger !"

Link spre comentariu
MOS-urile se comporta asemanator cu tuburile trioda fiind comandate in tensiune. Tranzistoarele bipolare sunt comandate in curent.

Ok,ok,.... dar la ce performante globale ale montajului sa ma astept ?

adica ? secretul e deriva termica ?

evident ca nu ma astept la performantele celor pe tuburi ... dar macar undeva intre ?

Schema e interesanta, mersi dar ... 5A curent de repaos ?

Nu l-am facut , dar cred ca performantele sunt excelente. Daca o sa am timp o sa-l testez...

"Secretul" la amplificatoarele cu tuburi este mult mai complex. S-a discutat foarte mult pe marginea tuburi vs tranzistori. Daca vrei sa ne lungim la vorba te invit aici http://forum.izatech.ro/viewtopic.php?t=1151

Link spre comentariu

Pai faci tu amplificatorul ala, nu-i asta problema. Dar ca sa scoti tu 50 W din ala tie iti trebuie un transformatorul de retea de 1000 W!!! pentru ca e clasa A single ended. Uite aici un exemplu: http://digilander.libero.it/essentialaudio/hybrid_home.htm La un moment dat am vrut sa construiesc si eu amplificatorul din link pt simplitatea lui, dar m-am confruntat cu problema tuburilor care erau niste ECC 88 (off topic: facem un schimb? ECC 83 sau ECC 81 contra ECC 88 ).

Link spre comentariu

Electron,Schema este un compromis intre tuburi si MOSFET-uri.In schema ECC88 are o tensiune anodica de aprox 70V. Tensiune care nu este suficienta ptr a aduce punctul static de funtionare al tubului in regiunea de maxima liniaritate. Ca urmare distorsiunile armonice vor fi maricele.Din datasheetul lui ECC88 reiese ca de pe la un Va=150V si Ia=30mA caracterista de transfer devine liniara.Dupa mine, daca ar fi sa-mi fac un amplif hibrid, as opta pentru un etaj de intrare diferential FET sau MOS-FET cu etaj final A sau AB pe tuburi.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator olimpiu

Scuze Electron,m-am uitat in datasheet-l asta http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /ECC88.pdfunde se pare ca graficele sunt ptr PCC88 :oops:

poti folosi cu succes PCC88 care se gaseste pe toate drumurile, este echivalenta cu ECC88 cu diferenta ca tensiunea de filament este de 7Vcaaceste lampi se foloseau in selectoarele de canale de la tv. vechi pe lampisau una ruseasca tot din selectoare 6N3P(putin mai slabuta)
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări