Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Potentiometru 15k

Vizitator Tyrex

Postări Recomandate

Cumpar urgent potentiometru 15k. Potentiometrul din imagine este dintr-un aparat de sudura IGBT inverter si a fost rupt. Noul potentiometru nu trebuie sa arate exact la fel insa valoarea sa trebuie sa fie de 15k ohm.

received_665329370656876.jpeg

received_553554402117862.jpeg

Link spre comentariu

Ciudata valoare . N - am intalnit pana acum . Sa nu fie un 10K sau 22K , devalorizat . Zic si eu ... Poate ar merita niste probe cu cele doua valori , nu stiu cat de critici sunt cei 15K ( daca sunt reali ) . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
Acum 21 minute, sesebe a spus:

Se poate repara schimbind axul cu unul de la un alt potentiometru.

Modelul asta e inchis cu niste nituri tot din antimoniu turnate odata cu carcasa.Odata polizate, in cazul cand nu se rup, nu prea mai ai ce nitui dupa ce schimbi axul. Avand in vedere cat este de folosit, acolo trebuie ceva robust, care sa reziste la manevrare curenta de catre maini care nu stiu ce e sub butonul pe care-l invart. Tot schimbatul ar fi solutia ideala, dar valoarea asta n-am prea intalnit-o.

Link spre comentariu
Vizitator Tyrex

15k este valoarea masurata. Nu de mine,  eu fiind plecat din tara, ci de un prieten care repara tv-uri in weekend. Presupun ca este liniar. Lungimea axului nu prea conteaza avand in vedere ca vine montat pe fața aparatului.

Acum 3 ore, audiofil a spus:

Pot sa va ajut,doar sa-mi mai spuneti:linear sau logaritmic va trebuie!Eventual si lungimea si diametrul axului. 

Acum 3 ore, audiofil a spus:

Acum 4 ore, audiofil a spus:

Pot sa va ajut,doar sa-mi mai spuneti:linear sau logaritmic va trebuie!Eventual si lungimea si diametrul axului.

Va rog sa-mi spuneti cum pot lua legatura cu dumneavoastra. Va multumesc.

Link spre comentariu

De obicei potentiometrele din invertoarele de sudura nu fac altceva decit sa regleze o tensiune iar in situația asta valoarea absoluta a potentiometrului este irelevanta (in anumite limite). 

Eu cred ca acolo era un potențiometru de 10K si recomand un potențiometru capsulat-închis ermetic. Eu asa ceva  folosit unde a trebuit schimbat. Nu găsesc acum link-ul. 

Link spre comentariu
Vizitator Tyrex
Acum 1 minut, sesebe a spus:

De obicei potentiometrele din invertoarele de sudura nu fac altceva decit sa regleze o tensiune iar in situația asta valoarea absoluta a potentiometrului este irelevanta (in anumite limite). 

Eu cred ca acolo era un potențiometru de 10K si recomand un potențiometru capsulat-închis ermetic. Eu asa ceva  folosit unde a trebuit schimbat. Nu găsesc acum link-ul. 

Din ce am sapat si eu pe net asta rezulta. In majoritatea invertoarelor de sudura acel potentiometru e de 10k. Nenorocirea asta da valoare 15k totusi.

Link spre comentariu

De 4,7 K am schimbat ( cred ca ) o suta ... Sudorii mai reglau amperajul cu piciorul , de lene sa se aplece ... Am plantat in loc tot originalul , si cu buton , ca asa scrie la pravila , si era pe bani . Chiar si in ( termenul de ) garantie .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Depinde si cum este implementat pot-ul in reglaj ( mi s-ar parea mai normal sa fie reglaj al curentului, nu al tensiunii... ), daca de valoarea sa depind anumiti factori interni atunci nu poate fi modificat decat prin recalibrarea reglajului. Cel mai sigur este sa se analizeze schema invertorului, ori sa se scoata schema din montaj de catre cineva priceput.

PS: Singura sursa comerciala de potentiometre 15k abordabila ( ca pret ) am gasit a fi ebay, dar sa stai o luna pentru un potentiometru...

Editat de Marian
Link spre comentariu
Vizitator Tyrex
Acum 16 ore, Tyrex a spus:

Cumpar urgent potentiometru 15k. Potentiometrul din imagine este dintr-un aparat de sudura IGBT inverter si a fost rupt. Noul potentiometru nu trebuie sa arate exact la fel insa valoarea sa trebuie sa fie de 15k ohm.

received_665329370656876.jpeg

received_553554402117862.jpeg

Dupa lungi dezbateri care au durat 5 minute :) am hotarat sa cumpar doua. Unul de 10k si unul de 15k ( asta daca-l gasesc) de preferat de la acelasi coleg de forum. Asadar astept oferte.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări