Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor DC/DC TRACO POWER TMH0512D

radasous

Postări Recomandate

• Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radasous

23

• Mitica M.

14

• gauss

2

• bmsorin

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am verificat semnalele dupa primul si al doilea operational si sunt curate, deci parazitii apar in pcm. Pcm-ul este alimentat direct din usb, nu imi dau seama cum fura oscilatiile din convertorul dc-dc.

image.thumb.png.66b959474199de7ba39d62ae73ee7dfd.png

Link spre comentariu
Acum 34 minute, radasous a spus:

Am verificat semnalele dupa primul si al doilea operational si sunt curate, deci parazitii apar in pcm. Pcm-ul este alimentat direct din usb, nu imi dau seama cum fura oscilatiile din convertorul dc-dc.

Si alimentat din alta sursa de 5V tot asa arata semnalele in software.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Mitica M. a spus:

Ce setari ati pus in Visual Analyzer la partea de achizitie? Cati biti, cate esantioane etc? (un printscreen n-ar fi rau)

Am incercat toate combinatiile, 8, 16, 24 biti, esantionare intre 44100 si 96000, mai multe versiuni de va, soundcardscope sin inca doua-trei aplicatii. Se comporta identic. Printscreen pot face maine doar, la birou. Driverul usb-asio este cu licenta.

Editat de radasous
Link spre comentariu
Acum 5 ore, radasous a spus:

Si alimentat din alta sursa de 5V tot asa arata semnalele in software.

Ma mai gandeam la o posibila sursa de perturbatii: oare pe bara de 5v exista pe placa filtraj suplimentar, ceva de genul 1uF nepolarizat || cu 100-220uF electrolitic? Poate acel convertor dauneaza alimentarii PCM-ului (care isi fabrica o referinta egala cu vcc/2 ). La fel filtrarea referintei pcm-ului cum e? Se poate proba pinul 14 al PCM-ului cu osciloscopul pentru edificare.

Link spre comentariu

Tot ansamblul de alimentare ecranat, cu filtrare suficienta si diversificata si la intrare nu numai la iesire, iar iesirea filtrata cu un filtrul de mod comun (bobina dubla pe tor).

O alta variantaeste sa folosesti o sursa rezonanta ridicatoare, sursa ce are curenti si tensiuni sinusoidalela iesire si intrare. Studiaza putin ideea si ca schema simpla dar nestabilizata (se poate si stabilizata) - convertor Royer.

https://www.analog.com/media/en/technical-documentation/application-notes/AN118fb.pdf 

Oricum, grosul bruiajului se duce plin cuplaje parazite daca restul este bine facut - necesita ecranare.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, Mitica M. a spus:

Ma mai gandeam la o posibila sursa de perturbatii: oare pe bara de 5v exista pe placa filtraj suplimentar, ceva de genul 1uF nepolarizat || cu 100-220uF electrolitic? Poate acel convertor dauneaza alimentarii PCM-ului (care isi fabrica o referinta egala cu vcc/2 ). La fel filtrarea referintei pcm-ului cum e? Se poate proba pinul 14 al PCM-ului cu osciloscopul pentru edificare.

Am eliminat convertorul si am pus surse independente  pentru +5, +12, -12 (tot in comutatie), semalul analizat este tot cu viermi, identici.

Osc pe pin 14 (am masurat si sonda in scurt):

image.thumb.png.84259fd7231eaec6b013f49fede0e909.png

Pinul 14 este pus la masa cu un cond de 10 micro, ca in toate schemele cu pcm2902.

Schema interfetei cu pcm2902:

image.thumb.png.b51fb78f31f5de4c3ee9691076858429.png

Editat de radasous
Link spre comentariu

Eu as pune c5 si c6 tot nepolarizati (au esr si esl mai mic). Din pacate vad ca exista ceva zgomot si pe referinta (Vcom) folosita de ADC.

Sau macar 1uF nepol. in paralel cu ei, cat mai aproape de pinii circuitului.

Poate ca o parte din zgomot vine chiar de la oscilatorul local pe 12MHz in functie de cum sunt aranjate traseele pe cablaj....

De asemenea ce valori au c1-c2?  in foaia de catalog sunt 4,7uF. Ar trebui ceva tantal sau electrolitic de calitate ori un nepolarizat...

Legat de pinul 10, aia este o iesire a regulatorului intern si trebuie filtrata. Daca i se agata 3,3v extern atunci veti degreva ldo-ul intern dar nu cred ca i se trage de acolo.

Pe 5V ati mai pus ceva filtraj? (Vbus sau Vusb)

Editat de Mitica M.
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Mitica M. a spus:

Eu as pune c5 si c6 tot nepolarizati (au esr si esl mai mic). Din pacate vad ca exista ceva zgomot si pe referinta (Vcom) folosita de ADC.

Sau macar 1uF nepol. in paralel cu ei, cat mai aproape de pinii circuitului.

Poate ca o parte din zgomot vine chiar de la oscilatorul local pe 12MHz in functie de cum sunt aranjate traseele pe cablaj....

De asemenea ce valori au c1-c2?  in foaia de catalog sunt 4,7uF. Ar trebui ceva tantal sau electrolitic de calitate ori un nepolarizat...

Legat de pinul 10, aia este o iesire a regulatorului intern si trebuie filtrata. Daca i se agata 3,3v extern atunci veti degreva ldo-ul intern dar nu cred ca i se trage de acolo.

Pe 5V ati mai pus ceva filtraj? (Vbus sau Vusb)

C1 si C2 sunt de 1micro, nepolarizati, par a fi tantal.

Pe 5V am adaugat 2.2 micro nepolarizat chiar pe placa, unde este conectat +5V si 330nF chiar peiesirea sursei (sursa externa, am renuntat la slimentarea din usb)

Link spre comentariu

Afisati si axa X in partea a doua a pozei, pare ca e "stinsa". Ca asa nu se vede nici cat are o diviziune din grafic, cel mult ca e liniar (scrie in dreapta).

PCM-ul acela are un ADC sigma delta in interior si cel putin in foaia de catalog sta scris SNR=89dB=Dynamic range. "Iarba" din poza respecta specificatia presupunand ca nivelul corespunzator 0dB nu este offsetat in Visual Analyzer.

Intrebasem mai inainte daca C6 a fost ajutat si el cu vreun nepolarizat ?

Link spre comentariu
Acum 40 minute, Mitica M. a spus:

Afisati si axa X in partea a doua a pozei, pare ca e "stinsa". Ca asa nu se vede nici cat are o diviziune din grafic, cel mult ca e liniar (scrie in dreapta).

PCM-ul acela are un ADC sigma delta in interior si cel putin in foaia de catalog sta scris SNR=89dB=Dynamic range. "Iarba" din poza respecta specificatia presupunand ca nivelul corespunzator 0dB nu este offsetat in Visual Analyzer.

Intrebasem mai inainte daca C6 a fost ajutat si el cu vreun nepolarizat ?

Pe c6 este si 2.2 micro nepolarizat. Nu pot sa afisez x-ul...

Pa int a am pus 1kHz cu 1V, b e in scurt:

image.png

Link spre comentariu

Am instalat si eu din curiozitate ultima versiune de Visual Analyzer. Din pacate jucaria de laptop nu imi permite semnale foarte mari pe intrarea de microfon, dar am urmarit sa nu o saturez, adica volum microfon dat la 0 si alte efecte/filtre dezactivate. Asadar i-am aplicat sinus, triunghi si dreptunghi 1kHz ca in poza de mai jos:

osc-gen.png

Am pus intrarea in scurt ca sa vad daca are ceva zgomote si brum:

intrare-scurt.png

Dupa care:

1k-sin.png.....1k-tri.png.....1k-sqw.png

Ce se poate observa din poze.... desi dreptunghiul are la intrare aparent palierele perfect drepte dupa ce intra in adc-ul placii de sunet apare deformat (as pune asta pe seama filtrelor trece banda sau trece jos din intrarea ADC-ului si eventual altele numerice in prelucrarea digitala a iesirii adc-ului).
Rata de sampling a fost setata la maximum(96kHz) si 32k puncte de analiza astfel incat rezolutia spectrala a FFT-ului sa fie cat mai mica posibil.

Pentru a vedea banda de jos a spectrogramei se poate folosi aplicatia "nemaximizata" dar intinsa manual cat este ecranul de mare, in varianta maximized pare sa aiba un bug si o ascunde sub bara de instrumente ori se foloseste modul split window din setari care va desprinde cele 2 ferestre de fft si osc. din aplicatia principala.

In concluzie nu stiu daca si ce efecte produce filtrul intern al PCM-ului armonicelor superioare din semnalul dreptunghiular aplicat la intrare astfel incat sa il afiseze eronat. Ori daca nu cumva prin interior face upsampling pentru a oferi impresia unor performante mai bune decat sunt in realitate disponibile. Tragand cu ochiul la figura 10 de aici https://www.musicdirect.com/documents/pdf/APSDL3_XPRESS.pdf tind sa cred asa se intampla cu semnalul dreptunghiular si in cazul adc-ului pcm-ului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări