vijelie02 Postat Noiembrie 22, 2019 Partajează Postat Noiembrie 22, 2019 Acum 55 minute, un_razesh a spus: In ce ma priveste electronica e la stadiul de hobby, nivelul de incepator. E foarte important sa si intelegi ce faci acolo in montajul tau. Mai ales ca ai spus ca esti incepator. Stii ce face acel filtru EMI ? In schema asta, filtrul EMI e egal cu zero. Link spre comentariu
Vizitator cablaje pcb Postat Noiembrie 22, 2019 Partajează Postat Noiembrie 22, 2019 Acum urmeaza partea audiofila a montajului? Vrei sa-ti trimit luni o cablaj de 5x5 cm cu partea stabilizare? Partea nasoala e cu audiofilia asta, eu am folosit LM338. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 23, 2019 Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 Audioprostia polueaza rau, mai ales pe cei nepregatiti suficient sa discearna o solutie utila de o prostie audiofila. Singurul scop in viata al filtrului EMI este sa protejeze reteaua de zgomotul de comutatie al surselor in....comutatie. Am spus-o si ma repet, filtru EMI pe alimentarea unul traf de retea nu are absolut nici un sens. Revezi postarile mele anterioare aici. Link spre comentariu
un_razesh Postat Noiembrie 23, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 (editat) Departe de mine dorinta de a starni aiurea polemici ! Repet aici, pentru cei care nu au citit topicul in intregime: Stau la casa, primul consumator de langa postul trafo, intr-o zona cu multe ateliere si utilaje trifazate. La 200 m este si o antena de telecomunicatii alimentata din acelasi post trafo. In toata casa iluminatul este asigurat de becuri economice (plus trei neoane sub corpurile suspendate din bucatarie).Nu mai spun de armata de electrocasnice din bucatarie. Cand am initiat topicul de fata am precizat ca imi doresc o sursa curata si stabila de 5Vdc. Am gasit si acea schema din 1994 (prima postata aici unde intrebam de Z1-MOV). Citind despre mizeriile din retelele de alimentare am dat peste mentiuni privind standardul 55032 si niscaiva explicatii aici : https://us.tdk-lambda.com/ftp/other/all_about_emi_epmag.pdf Bineinteles ca n-am cum sa verific daca am perturbatii in plaja 150kHz - 30MHz insa chiar nu vad de ce nu pot lasa acel noise filter in montaj. E la pretul unui pachet de tigari.....si intradevar alimentatorul asta nu e pentru un radio AM ci pentru un DAC. Sincer nici nu stiu cum sa ma exprim insa filtrul in cauza poate fi ignorat si trecut cu vederea. Nu impun nimanui nici o stupizenie audiofila. Sunt doar curios ce va iesi la final. Ce nu stiu e daca ar avea vreo influenta la modul negativ. Aici m-ati putea sfatui. @cablaje pcb, multumesc pentru oferta insa va trebui sa ma folosesc de suportii de fixare din carcasa iar 5x5cm e foarte mic (numai radiatorul pentru LT1085 are 37.5x70x30mm) Editat Noiembrie 23, 2019 de un_razesh Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 23, 2019 Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 (editat) Lasa filtrul acolo . E bidirectional , mai elimina din mizeriile retelei . Astea de acu' , si poate unele viitoare . Nu vad cu ce dauneaza . Cine nu doreste , la fel de bine nu - l monteaza . E o optiune personala , nu vad argumente contra . Editat Noiembrie 23, 2019 de gauss Link spre comentariu
vijelie02 Postat Noiembrie 23, 2019 Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 Da, domnule @Marian. Eram convins ca domnia ta stie ce face un filtru EMI. Eu l-am intrebat pe IT. Rolul unui filtru EMI, dupa cum spunea si colegul, este sa blocheze mizeriile de dupa el ca sa nu ajunga in reteaua de alimentare. In cazul nostru ...... Link spre comentariu
un_razesh Postat Noiembrie 23, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 Acum 19 minute, gauss a spus: E bidirectional , mai elimina din mizeriile retelei . In sfarsit si ceva de bine. Multumesc ! Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 23, 2019 Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 Nu e inventia mea , scrie in primul paragraf din materialul al carui link l - ati postat . Se poate regasi cam pe peste tot , unde se trateaza chestiunile aferente problemei .Cat e de credibil si de luat in seama , e la latitudinea fiecaruia . Link spre comentariu
Vizitator cablaje pcb Postat Noiembrie 23, 2019 Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 Acum 40 minute, un_razesh a spus: Repet aici, pentru cei care nu au citit topicul in intregime: Stau la casa, primul consumator de langa postul trafo, intr-o zona cu multe ateliere si utilaje trifazate. La 200 m este si o antena de telecomunicatii alimentata din acelasi post trafo. In toata casa iluminatul este asigurat de becuri economice (plus trei neoane sub corpurile suspendate din bucatarie).Nu mai spun de armata de electrocasnice din bucatarie. Pentru partea audio poti folosi un traf separator pentru retea. 230v/230v . Gasesti de facut la Petra, Romtoroid sau E+I la colegul @flomar60 . Se pot prevedea prize in primar astfel incat sa fii cat mai apropiat de acei 230volti. Mai audiofil de atat nu cred ca se poate. Totul intr-o carcasa eleganta prevazuta cu un voltmetru electronic de panou, arata occidental. Link spre comentariu
un_razesh Postat Noiembrie 23, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 (editat) E o idee si un separator galvanic. Insa problema se pune la puterea absorbita. As putea face ceva in sensul asta insa numai pentru surse, preamplif si lampase. Ampliful Denon ia 1,3 kW la putere maxima. Editat Noiembrie 23, 2019 de un_razesh Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 23, 2019 Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 (editat) Scuze, poate sunt eu prea exigent dar eu prefer si promovez argumentele tehnice aplicate fiecarui caz in parte. Si hai sa analizam direct si aplicat, s-a spus ca ar filtra mizeriile deja prezente pe retea, teoretic o poat face pentru ca este bidirectional, dar hai sa analizam si cum o face. Ai acolo 2x4mH cu 100n, asta inseamna ca intervine abea de la peste 5khz in sus ( adica filtreaza doar frecvente de peste 5khz ). @gauss spune-mi te rog cand ai masurat ultima oara diferential zgomotul de mod comun prezent pe retea? Si care este raspunsul tipic al unui traf de retea de la 5khz in sus? 2 hours ago, un_razesh said: Bineinteles ca n-am cum sa verific daca am perturbatii in plaja 150kHz - 30MHz Frecventele alea sunt "rejectate" in mod natural de insusi traful de retea. Ceea ce trebui sa intelegi este faptul ca traful de retea are un raspuns foarte, foarte prost la frecvente asa inalte. Adica pur si simplu nu le poate reproduce decat cel mult foarte atenuate in secundar. Asta din 2 motive, primul fiind miezul, care nu-i conceput sa lucreze la asemenea frecvente. Al 2-lea ar fi inductanta de scapari, care la trafuri de retea e mare. Spre exemplu, un traf toroidal recuperat dintr-un amplif, am masurat cam 4,5mH inductanta de scapari. Inductanta asta de scapari este in esenta cuplajul magnetic dintre primar si secundar/e, o poti privi ca pe o rezistenta reactiva intre primar si secundar. Reactiva pentru ca isi modifica valoarea cu frecventa ( direct proportional ). Concret, la 150khz "rezistenta" asta este de cam 4,2k, deci sarcina este inseriata la frecventa asta cu 4k2, sau altfel spus impedanta de iesire a trafului este de 4k2 la 150khz ( ignorand limitarile miezului ). Chiar si cu 1mA sarcina inseamna scadere cu 4,2V la acea frecventa din partea eventualului zgomot. Tu ai 10mF pe post de filtrare, asta inseamna in esenta un filtru LC intre inductanta de scapari si condul de dupa punte, cu polul dublu pe la putin peste 20hz, si o panta de -40db/dec dupa frecventa asta. Intre 20hz si 150khz sunt mai bine de 3,5 decade, asta inseamna ca orice zgomot de 150khz, indiferent de natura lui, este atenuat cu mai bine de 140db, adica de 10 000 000 de ori. Chiar si pe la 5,6khz frecventa de pe la care filtrul emi pe care tu il ai ar incepe sa intervina, sunt deja mai bine de 2 decade fata de polul pus de inductanta de scapari si filtrarea de dupa redresare, deci o atenuare cu mai bine de 80db a oricarui tip de zgomot. Si toate astea ignorand neajunsurile miezului la frecventele alea, neajunsuri care vor contribui la o rejectie naturala si mai buna a zgomotului din partea trafului in sine. Stiu, poate analiza mea este prea simplificata, dar am tinut sa o abordez intr-un mod adaptat nivelului topicului, ca sa se inteleaga diferenta dintre mit si realitate. Stiu si ca inductanta de scapari poate diferi de la traf la traf, dar tot considerabila o sa fie, si ideea ramane aceeasi, traful de retea in sine este un "filtru" foarte bun pentru eventualul zgomot HF de pe retea. LE: @vijelie02 iar ma iei cu "domnule"? Editat Noiembrie 23, 2019 de Marian Link spre comentariu
un_razesh Postat Noiembrie 23, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 Dom Marian chiar apreciez faptul ca ati intrat in miezul problemei. Insa vremurile in care intr-un apartament cu 3 camere erau 5 prize de toate, s-au cam dus. Acum daca socotesti bine intr-o casa normala sunt ”jdemii” de cacareze si chinezisme care stau in prize, multe in stand-by, multe in configuratie SMPS. Intr-o bucatarie normala 90% din consumatori au diverse motoare, motorase si ventilatoare. Toate becurile economice au montajele alea miniaturale care crapa te miri cand. De multe ori sursa mizeriilor din reteaua electrica se afla in propria casa. Avand in vedere locatia, explicata mai sus, dar si articolele citite m-am hotarat sa pun si acel noise filter dupa DC blocker. Nu vad ce rau ar putea sa faca. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 23, 2019 Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 De acord @Marian, inclusiv cu postările anterioare pe subiect . Filtrul acela este absolut aproape inutil. Cu câteva observații . Acei 4 mH apar pe mod comun - căci avem un filtru de mod comun, nu-i așa ? Pe mod diferențial - bobinele fiind în antiserie - inductanța echivalentă este mult mai mică , datorată practic cuplajului neideal ( intenționat uneori) între bobine - cel mult sute de µH. Iar într-un echipament care debutează cu un trafo de rețea modul comun este prin definiție mult atenuat . Mult mai de folos în cazul în speță ar fi fost un ecran electrostatic între primar și secundar. Apoi despre bidirecționalitate . Inclusiv în link-ul postat se arată că acei condensatori de 2n2 au rolul de a pune la masă imediat lângă sursa de zgomot (adică tranzistorul în comutație ) curenții de zgomot de mod comun . În aplicația de față ei nu fac decât să genereze o scurgere de curent spre firul de masă . Apropo, IT are o instalație electrică cu împământare bună ? În fine s-ar mai putea comenta chiar asupra denumirii - un filtru EMI este prin definiție destinat a împiedica interferențele electromagnetice să ajungă în rețea , nu invers . Cel puțin standardele menționate la asta se referă . E drept că se folosește aceeași denumire și în sensul invers ceea ce nu este neapărat greșit dar invocarea standardelor respective în această situație este greșită . PS Am editat primul rând , nu pentru că nu sunt convins de ce am scris ci pentru că evit să dau verdicte absolute. Link spre comentariu
vijelie02 Postat Noiembrie 23, 2019 Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 (editat) E clar, nu se doreste audiofilie dar e unsa cu ulei de sarpe. Mai ramane sa puneti snubber pe traf, puntea cu diode rapide si evident snubbere peste ea. Sunt curios daca aveti posibilitatea sa masurati performanta acestui alimentator in ambele situatii, cu si fara elementele "audiofile". Multe echipamente distruse de la C-urile Y fara impamantare. Trebuie avuta mare grija cu GND-ul si impamantarea. Lucru atins si de colegul @UDAR Editat Noiembrie 23, 2019 de vijelie02 Link spre comentariu
un_razesh Postat Noiembrie 23, 2019 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2019 (editat) Sunteti de belea ! Chiar am sa folosesc diodele ultrarapide la punte pentru ca GBU-ul l-am bagat la Dc trap din ratiuni de spatiu. Iar alta punte n-am. La snubbere ...ma mai gandesc. Daca veneam si ceream o schema pentru rodarea cablurilor interconect mai intelegeam..... Apropo, IT are o instalație electrică cu împământare bună ? .....Ce inseamna IT? Editat Noiembrie 23, 2019 de un_razesh Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum