Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

1 oră în urmă, Ion_Bumbu a spus:

... actionarea strungului este de pe arborele de putere general al atelierului...

Iezact. La ambele strunguri se vad curelele verticale ce duc la arbore.

@NICASe vad si fuliile cu ajutorul carora se schimba turatia. Curelele patinau de zor, asa ca turatia era oricum variabila. Si se consuma din greu solutie de sacâz (cu fainosag).

Turatia arborelui de putere era, în general, constanta (regulator centrifugal la masinile cu abur sau hidro).

Editat de franzm
Link spre comentariu
Acum 2 ore, franzm a spus:

"În asteptarea vizitei de lucru a tovarasului mult iubit.

Am cautat cu Gogu si am aflat: este din 1953 si asteptau presedintele. Dar nu pe Dej, ci pe Truman. Si lucrau la un atelier ce se va numi NASA.

Link spre comentariu

Turația la arborele strungului nu e musai să fie foarte constantă (ca la un pick-up), fiindcă avansul cuțitului e sincronizat mecanic cu turația universalului, deci poți face de exemplu filete și cu o turație variabilă.Oricum e nevoie de o anumită viteză pentru fiecare operațiune, altfel ar deveni contraproductiv să faci un șurub într-o juma de oră din cauza turației foarte mici....

La vremea aceea asta era posibilitatea tehnică, nu erau motoare electrice mici și puternice ca acum, arbore central acționat cu aburi sau cu orice aveau la îndemână.

Dar căutați pe YT istoria mașinii de cusut, acolo să vedeți artă...

Mai ales mașinile de atelier care executau aceeași cusătură la serii mari de haine, erau acționate continuu, fără ambreiaj, nu se opreau între două operațiuni.Vă dați seama cum lucrau femeile alea, în condițiile când mașina ,,cosea,, practic și în gol și trebuia să potrivești materialul de cusut ,,din mers,, cu riscul de ați răni mâinile și trebuiau să facă asta și repede, să iasă producția...

Link spre comentariu

La mine in sat mai este o moara la care toate mecanismele erau antrenate de un motor electric mare care transmitea miscarea prin curele late.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, daniels a spus:

La mine in sat mai este o moara la care toate mecanismele erau antrenate de un motor electric mare care transmitea miscarea prin curele late.

In satul Uileacul de Beius inca exista cladirea si ceva utilaje ale unei mori pe apa. 

Moara a fost construita in urma cu vreo 130 de ani de catre imperiu (normal). A functionat pina prin anii 90 cind am vazut o si eu. 

Interesant este ca dupa terminarea programului transmisia de la roata turbinei era cumva comutata la antrenarea unui generator electric care alimenta iluminatul public. Asta era din constructie.

Link spre comentariu

Bendix Factory in South Bend Indiana - 1942 !

442407010-1496430201081010-8720832781394

Acum 4 ore, dumitrumy a spus:

16943611847421174765.jpg

Imaginea este din centrul Bacaului undeva in anii 60', langa " C.E.C " a fost celebrul magazin pentru copii  " Punguta cu doi bani "...

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări