Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

Acum 8 ore, draku a spus:

78 ?

poate 112 ...

Ai dreptate, socotisem cu data examenului, de acolo mi-a dat 78...

Interesantă specificatia "de banc". De parcă ăsta pt lucrări la banc nu putea presta si in teren. 

Link spre comentariu

Pe timpurile alea ,muncitorii calificați erau puțini la numār şi,de regulă,destul de bine plătiți.Ca să ajungi la calificare drumul era lung de la stadiul de ucenic,iar examenul final se făcea pe bune...

Link spre comentariu

Parerea mea este ca, la vremea cand i s-a emis "cartea de lucrator", in anul 1946, lacatuseria insemna mai mult decat ceea ce intelegem noi astazi (sau, cel putin ce inteleg eu...)

Posibil ca lacatuseria sa fi fost impartita in mai multe ramuri, cea " de banc" sa fi facut parte din categoria industriala, avand in vedere ca masinile de prelucrat metale nu erau foarte raspandite, multe lucrari complexe facandu-le "lacatusii de banc", din pila.

Exista probabil si o meserie de lacatus in categoria serviciilor, cel care deblocheaza si repara incuietori, usi, etc, tot felul de lucrari care se fac in teren si care nu necesita precizie foarte mare....

Astfel, denumirea respectiva definea exact categoria din care facea parte respectiva persoana.

Nu stiu cum era organizat nomenclatorul de meserii la vremea aia, doar presupun...

Link spre comentariu

Un exemplu de lăcătuş "industrial" era cel ce lucra,de ex,la IAR.Am avut ocazia să vorbesc cu cineva care a lucrat ,"la banc", piese complexe pentru avioane.

Link spre comentariu

La banc ai doar scule de mana, deci e clar ce clasa de precizie avea acel lacatus. 

De curiozitate, stii care este astazi procentul de rebuturi la piesele pentru aviatie? 

Link spre comentariu
Acum 14 ore, Ovidanie a spus:

Ce fel de lăcătuș era nea' Costica??

Pe nemteste "Werkstattschlosser". Meseria de lacatusi are multe specializari (de ex. lacatus de mina, etc.) si de aceea se specifica specializarea în actele ce atesta calificarea. Nu numai în România.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări