doru3160 Postat Noiembrie 5, 2023 Partajează Postat Noiembrie 5, 2023 In format original, poza de epoca... Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 5, 2023 Partajează Postat Noiembrie 5, 2023 Acum 36 minute, icar a spus: M-am jucat cu unul de asta cind eram copil. Avea un vecin și noi tincii ne trageam cu el pe un drumusor de acces. Era puțin înclinat și ii făceam vint și apoi săream în el. Link spre comentariu
NICA Postat Noiembrie 8, 2023 Partajează Postat Noiembrie 8, 2023 Am gasit printre vechituri o piesa interesanta. Un radiator pentru tranzistori care se fixa cu surub. Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 9, 2023 Partajează Postat Noiembrie 9, 2023 Da, le-am prins si eu. Erau pentru paine si zahar. Cele de zahar nu le-am folosit niciodata, cele de paine au mers pana prin 1965. In unele orase au reaparut prin anii 1986. Link spre comentariu
okean Postat Noiembrie 9, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2023 (editat) Tichetul de paine de C.A.P. era atceva, memrii C.A.P. dadeau la brutaria C.A.P - ului cantiatea de faina sau griu convenita pentru una paine de 1kg/zi cam pe 2-3luni . Eram mic copil, vara la bunici, ma duceam cu tichetul la brutarie, paine ca aia nu voi mai manca ever ! Editat Noiembrie 9, 2023 de okean Link spre comentariu
cdinu332 Postat Noiembrie 9, 2023 Partajează Postat Noiembrie 9, 2023 A avut și bunica. Faină pâine! Link spre comentariu
merck Postat Noiembrie 9, 2023 Partajează Postat Noiembrie 9, 2023 Da di zahar n-a avut? Link spre comentariu
yokoono Postat Noiembrie 9, 2023 Partajează Postat Noiembrie 9, 2023 Acum 32 minute, cdinu332 a spus: A avut și bunica. Faină pâine! Si bunica. Dar painea era o porcarie. Brutarii duceau acasa graul nou, primit de la c.a.p, si macinau grau vechi, adus de ei. Stiu precis ca aveam un unchi brutar acolo. Era painea buna primele 10-20 de minute. Apoi se facea caramida. Si asfaltul era mai alb decat ea. Link spre comentariu
Elservius Postat Noiembrie 9, 2023 Partajează Postat Noiembrie 9, 2023 D-nule @yokoono, se pare că ați fost un mare ghinionist. Cum a scris și domnul @okean, pâinea aceea nu mai poate fi uitată. Cea mai bună pe care am mâncat-o. Link spre comentariu
yokoono Postat Noiembrie 9, 2023 Partajează Postat Noiembrie 9, 2023 Cea mai buna era cea facuta de bunica la tast /tzest (test-tzest /o "palarie" de pamant incinsa cu lemne si pusa peste coca facuta lipie). Mancata calda cu fasole fiarta in oala de pamant. Ce vremuri !. Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 9, 2023 Partajează Postat Noiembrie 9, 2023 Acum 3 ore, yokoono a spus: Stiu precis ca aveam un unchi brutar acolo. Era painea buna primele 10-20 de minute Da vezi tu? Nu toti brutarii faceau așa. Ai avut tu parte de neamuri proaste. Numai mirosul te dădea gata cand treceai pe lângă brutarie. Mâncam jumate de pâine până acasă... Link spre comentariu
cdinu332 Postat Noiembrie 9, 2023 Partajează Postat Noiembrie 9, 2023 Eram în stare sa o halesc pe toată. Link spre comentariu
Elservius Postat Noiembrie 9, 2023 Partajează Postat Noiembrie 9, 2023 D-nule @yokoono, aveți cea mai mare dreptate cu pâinea făcută la țest. Adevărul este că eu m-am gândit numai la pâine cumpărată/care nu a fost produsă acasă când am scris despre pâinea făcută la fosta brutărie din sat. Nu cred să existe pâine mai gustoasă decât cea făcută în țest. Apropo, știți cum se făcea țestul? Link spre comentariu
yokoono Postat Noiembrie 10, 2023 Partajează Postat Noiembrie 10, 2023 Cu lut, balega de vaca si paie. Se amestecau bine (se calca lutul cu picioarele) si se dadea forma pe o movilita de pamant. Se facea apoi o gaura transversala pentru batul de ridicare. Se lasa la soare sa se usuce bine. Apoi se facea un foc sub el pentru "formatare". Link spre comentariu
Postări Recomandate