Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

Acum 2 ore, icar a spus:

OC45/44, cu corpul din sticla, vopsit negru. Faceam din ele fotodiode sau fototranzistori. Cred ca mai umul prin pod, in cutiile cu vechituri.

Da, tehnologia era bine pusa la punct de la fabricarea diodelor punctiforme si s-a dovedit a fi o alegere foarte buna comparativ cu carcasele metalice [AF115] carora le cresc " mustati " !

Acum 29 minute, telefunken a spus:

Iar prin anii '80 conform indrumarului din literatura pionereasca pileam corpul tranzistorilor pentru a obtine fototranzistori.

Seria metalica de la BC107-109 se preta la asa ceva...

Editat de okean
Link spre comentariu

Cele cu germaniu, seria AC aveau toate vaselină siliconică.Mulți ani am recuperat astfel vaselina din tranzistorii cu germaniu, unii noi sau în perfectă stare....spre groaza unor iubitori de Germaniu și în zilele noastre.La fel din AD-uri..

Îmi amintesc că într-o carte pentru începători, se arăta cum se poate obține un fototranzistor și dintr-un tranzistor AC 180, prin pilirea laterală a capsulei și spălarea vaselinei din interior cu o seringă și alcool....

Link spre comentariu
Acum 1 oră, icar a spus:

Cele cu siliciu nu aveau vaselina, chestie de influienta a temperaturii la jonctiune, cele cu germamiu erau mai sensibile.

Nu chiar ,cele cu siliciu aveau cristalul pus pe " fundul " capsulei,avea o racire buna, plus ca siliciul rezista mai bine.....cele cu germaniu aveau pus cristalul cu jonctiunea  pe o limba ,si inconjurat de pasta termoconductoare.....

Pe vremuri cand aveam nevoie de pasta ,prindeam cu patentul 4mm din capatul unui EFT ,strangeam brusc.....se desfacea capsula in 2 a...apoi strangeam capsula goala cu patentul  pe toata lungimea si iesea toata pasta....

Acum am pasta cu argint etc pt procesoare.....

Link spre comentariu
Acum 4 ore, icar a spus:

Parca mai erau unele din care scoteam vaselina, dar nu mai stiu care! Sa fie AD-urile?

EFT 212, 214,215. Având in vedere ca se duceau destul de ușor ca finali audio, se gaseau destui pt sacrificiu. Capsula era din  cupru. 

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări