Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

Cum zice dl Doru mai sus, confirm ca se facea in scoala generala, la gimnaziu, in anii '80. Laboratare de fizica, chimie, biologie. Nu mai retin bine, dar cred ca o data la doua saptamani, sau mai des daca erau mai multe ore saptamanal, faceam orele in laboratoare. Nu erau laboranti. Profii pregateau aparatura de lucru sau materialul de studiu.

Era sa uit. Materia "Atelier" sau "Lucru manual" se facea in ateliere separate. In clasa a 5-a si a 6-a se facea tamplarie; in a 7-a si a 8-a se facea mecanica.

Editat de norad
Link spre comentariu
Acum 46 minute, mac01 a spus:

Am in cartier o tasnitoare ca cea din foto...cred ca-i singura ramasa in Bucurestiul asta.

Mai este cel putin una peste drum de Griro, langa nu stiu ce biserica. Sectorul 1. Functionala - cel putin acum o saptamana.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, okean a spus:

News flash...am gasit calimara, e albastra ca vremurile noastre...

zzzz_z.jpg

Da! Aceasta este, eu am avut una de culoare rosie, la ce adresa (link) ati gasit aceasta poza?

Link spre comentariu
Acum 11 minute, yo9hrb a spus:

Mai este cel putin una peste drum de Griro, langa nu stiu ce biserica. Sectorul 1. Functionala - cel putin acum o saptamana.

Si asta tot in fata unei biserici este...din sectorul 5. Ma uit tot timpul la ea cand trec pe acolo..si este functionala.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, maresaldeflota a spus:

Sunt mai multe, rămase cine știe cum! 

Probabil acum merg cu fisa de 50 bani, ca moka nu mai e de mult nimic.:rade:

1 oră în urmă, norad a spus:

Era sa uit. Materia "Atelier" sau "Lucru manual" se facea in ateliere separate. In clasa a 5-a si a 6-a se facea tamplarie; in a 7-a si a 8-a se facea mecanica.

La atelier, in cl. a VIII-a am invatat sa sudez. Am stat cu cartofi pe ochi dar a trecut. Mi-a prins bine, pt ca dupa aia, m-am descurcat cu sudura electrica fara probleme cand am avut nevoie. 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, doru3160 a spus:

Cred ca asemenea afirmatii ar trebui insotite si de date calendaristice. 

Am spus deja, am predat intre anii 1983-1990 la un liceu cu cel mai mare numar de elevi din judet (la clasele a 9-a si a 10-a erau pana la litera S). In total eram opt profesori de fizica. Aveau doua sali de laborator, una era cu mese cu prize la ele, iar cealalta cam la fel dar neterminata. Amenajarea laboratoarelor s-a inceput in anii '70, cand nu luase Leana conducerea invatamantului, dar s-a sistat lucrarea. In sala amenajata isi tinea sefa de catedra (o habarnista) clasa la care era diriginta, era practic sala de cursuri (acolo se preda franceza, istoria, etc). Aparatura era funtionala in proportie de 40%, abandonata (plina de praf) in dulapuri. In sala partial amenajata isi tinea clasa o alta cumatra (tot o ciuma). Nu puteai sa le scoti de acolo, ca sa pregatesti ceva pentru laborator.

Aceeasi situatie este (din '90 pana in prezent) cam peste tot. Ma refer la liceele din orasele mari, nu la comune. Cand aveau un elev calificat la faza nationala a ONF il aduceau la noi (la fac. de fizica), sa-i aratam cum se lucreaza cu aparatele. 

Lucrurile s-au stricat dupa anul 1975. Inainte orele de laborator erau trecute in orar si toti profii erau obligati sa duca elevii la laborator. Si conducerea era fortatra sa ia masuri pentru ca laboratoarele sa fie functionale. A fost sabotaj in domeniul calificarii fortei de munca.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, norad a spus:

Cum zice dl Doru mai sus, confirm ca se facea in scoala generala, la gimnaziu, in anii '80. Laboratare de fizica, chimie, biologie.

La scolile generale erau putini profi (de regula doi) si daca unul era pasionat si se pricepea la partea practica, mai facea ceva laborator cu elevii (experiente simple). Insa la liceu nu se facea nimic. Materia predata era multa, cu greu parcurgeau programa. Nu aveau conditii, laboratorul nu era functional. Nu aveau nici sali de clasa suficiente si se faceau ore obisnuite in laborator. Ne-au condus oameni fara scoala (Ceausestii si gasca din PCR), nu stiau cum "se apuca chestia aia". I-au fitilit (consiliat) niste sabotori.

Link spre comentariu
Acum 3 minute, VAX a spus:

Insa la liceu nu se facea nimic.

Eu zic ca gresiti cand generalizati. Nu aveti de unde sa stiti cum a fost in toata tara, in toata perioada in care ati predat. Diferente e clar ca au fost, de la zona la zona. Eu cel putin nu ma pot plange ca am vazut laboratoare numai in poze sau din pragul usii. De aia nu vreau sa va contrazic, dar nici nu pot fi de acord cu ce spuneti. Dupa ce am terminat cu liceul, nu mai stiu chiar cu precizie ce s-a mai intamplat in urma, adica dupa anul 1980, dar refuz sa cred ca sistemul odata pus pe roate s-a distrus in 2...3 ani. Din inertie si tot ar fi trebuit sa mai functioneze macar pana prin 85...89. Nici eu n-am prins laboranti. In atelier eram cu maistrul, in laboratoare si cabinete,cu profii. Ce a urmat dupa 89, e clar ca nu a adus nimic bun in invatamant, dar asta a fost si scopul. Nu trebuie sa bagi armata intr-o tara ca s-o pui la pamant. Ii distrugi invatamantul si pe urma se duce la vale singura.

Link spre comentariu
Acum 20 minute, VAX a spus:

Am spus deja, am predat intre anii 1983-1990 la un liceu cu cel mai mare numar de elevi din judet (la clasele a 9-a si a 10-a erau pana la litera S). In total eram opt profesori de fizica. Aveau doua sali de laborator, una era cu mese cu prize la ele, iar cealalta cam la fel dar neterminata. Amenajarea laboratoarelor s-a inceput in anii '70, cand nu luase Leana conducerea invatamantului, dar s-a sistat lucrarea. In sala amenajata isi tinea sefa de catedra (o habarnista) clasa la care era diriginta, era practic sala de cursuri (acolo se preda franceza, istoria, etc). Aparatura era funtionala in proportie de 40%, abandonata (plina de praf) in dulapuri. In sala partial amenajata isi tinea clasa o alta cumatra (tot o ciuma). Nu puteai sa le scoti de acolo, ca sa pregatesti ceva pentru laborator.

Aceeasi situatie este (din '90 pana in prezent) cam peste tot. Ma refer la liceele din orasele mari, nu la comune. Cand aveau un elev calificat la faza nationala a ONF il aduceau la noi (la fac. de fizica), sa-i aratam cum se lucreaza cu aparatele. 

Lucrurile s-au stricat dupa anul 1975. Inainte orele de laborator erau trecute in orar si toti profii erau obligati sa duca elevii la laborator. Si conducerea era fortatra sa ia masuri pentru ca laboratoarele sa fie functionale. A fost sabotaj in domeniul calificarii fortei de munca.

deci un liceu de doi bani, cu profesori pe masura, dupa cum va descrieti dv. cele doua colege! probabil un liceu agricol, deci ce pretentii de laborator aveati? presupunem ca in atitia ani, cu intransigenta si corectitudinea de cate dati dovada, ati facut lucrurile sa zbirniie iar laboratoarele sa fie date exemplu in intrega tara! Am dreptate?

Link spre comentariu
Acum 1 oră, gauss a spus:

Apropo de fantanile alea publice , tasnitoare le zice mai sus ... In Ploiesti , au fost mai multe . In centru , cam la fiecare intretaiere de strazi , sau trasee de mers pe jos , parcuri etc . Dupa '90 , au disparut . Incet - incet , au ramas fara apa , apoi  cate una , cate una ,  au iesit din peisaj . Cred ca a fost o decizie a administratiei , mai multe nu stiu . Dar , acum doua saptamani , veneam pe jos din centrul orasului , si in parcul Mihai Viteazul , cel cu statuia domnitorului , surpriza ! Am vazut una , vopsita intr - un verde inchis , si functionala ! Mare surpriza ...

S-a privatizat distributia apei si patronii sunt extrem de lacomi, se zgarcesc si la o picatura de apa. Din cauza secetei prelungite (in sudul tarii) si a lipsei surselor de apa potabila, anul asta s-a raspandit la pasarele o epidemie de circoviroza (SIDA pasarilor) si au murit aproape toti puiutii. Au baut apa din surse infectate, A mai fost o epidemie din asta in vara anului 2012 si a durat cam trei ani. Daca va uitati cu atentie, veti constata ca au ramas putine pasarele.

Acum 3 minute, Marele Savant a spus:

deci un liceu de doi bani, cu profesori pe masura, dupa cum va descrieti dv. cele doua colege! probabil un liceu agricol, deci ce pretentii de laborator aveati? presupunem ca in atitia ani, cu intransigenta si corectitudinea de cate dati dovada, ati facut lucrurile sa zbirniie iar laboratoarele sa fie date exemplu in intrega tara! Am dreptate?

Liceu reprezentativ al judetului, cu clase de mate-fizica, electrotehnica, mecanica. Avea si clase de mineri, agricol, etc, dar acolo ajungeau cei cu medii sub cinci.

Link spre comentariu
Acum 2 minute, alcon a spus:

Delicioase, ca si Amandinele si Violetele.

Prajituri bune am mancat in anii '60-'70. Dupa asta au inceput sa le faca cu inlocuitori (margarina, etc) si mai putin dulci.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări