Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

Acum 7 ore, doru3160 a spus:

Pare un Selena dezbracat... 

B211 sigur nu este, am eu unul desfacut acum pe masa!

Acum 4 ore, icar a spus:

ca in 1973 sa produca peste 1.000.000 diode pe luna.

Nu va contrazic, dar ce se putea face cu un milion de diode pe luna in 1973??? Daca e productia totala si tinem cont ca procentul de rebuturi era de peste 93%, se schimba putin datele problemei!

Link spre comentariu
Acum 5 ore, icar a spus:

dar au echipat, cu scucces, aparate de radio, echipamente de automatizari, tehnica nucleara si ne-am facut si noi amatorii, mâna cu ele.

Care nu functionau doua la fel! Apropo, cred ca mai am o bucata-două de BM324, selectie naval, din care cu mici atentii am primit citeva sute de bucati, avind un proiect deosebit, care cera componente de calitate. Dar, uitasera sa-i conecteze toti pinii, asa ca erau disponibile doar 3 AO in loc de patru. Fiind primii beneficiari care le-am folosit, i-am anuntat pe cei de la IPRS, ulterior, am aflat la o sueta ca au fost  fabricate aproape 12.000 pina au aflat de defectarea masinii. Ei testau AO pe cip, dar nu le mai testau dupa incapsulare!!! tot la fel, am pastrat multa vreme un integrat de la ME care avea 8 pini pe o latura si 7 pe cealalta!

Idea este ca tehnologie epocii scotea un procent urias de rebuturi, dar ai nostri nu se indurau sa le arunce, inventind diverse sufixuri dupa cod, tot felul de clase de sortare, ajungind la tranzistoarele de uz didactic!

Link spre comentariu

E bine de amintit asta, nu trebuie să denigrăm chiar tot ce a fost în trecut, dar nici să urcăm pe un piedestal aurit toate realizările ,,Epocii de aur,, ceaușiste. Mare parte a producției IPRS Băneasa era pur și simplu ,,băgată pe gât,, diverselor instituții de stat, printre care se afla și firma unde lucrez. Laboratorul nostru de electronică trebuia să scoată periodic din magazie cantități mari de rezistori, condensatori și tranzistori IPRS, chiar dacă nu erau necesare și mai ales nu erau toate de calitate corespunzătoare, doar fiindcă atunci când se făcea comandă pentru alte componente de care chiar era mare nevoie, cei de la IPRS condiționau pe față livrarea componentelor utile de cumpărarea de cantități mari de componente ,,de umplutură,,. Aveam cutii  de mii de rezistențe de la puteri de 1/4W la 8W încât se mai și aruncau periodic la fier vechi...

Când mergeam la magazie, magazinerul care avea componente pe inventar ne tot ruga să mai scoatem și stocuri de componente care nu aveau deloc ,,mișcare,, din magazie, că nu putea scăpa de ele de fel. Cred că s-au aruncat roabe de rezistori care zăceau inutil pe rafturi...am salvat întâmplător ceva cutii doar fiindcă m-am aflat cu alte probleme la magazie, iar cei de acolo aruncau pur și simplu la reciclare cutii de componente care zăceau de zeci de ani în stoc.Și acum mai avem într-o cutie sute de rezistori diverși, rămași de atunci.

Asta era doar una din realitățile ,,Epocii de aur,,. Care (mai) avea și bune, dar și multe rele.....

Link spre comentariu

...asta pentru ca, asa cum spun multi cu nostalgie, toata lumea avea de lucru! ca nu era nevoie de ce produceau ei, nu interesa pe nimeni! 

se bagau pe git si chestii mult mai scumpe, stiu magazii pline de rulmenti inutili, curele de transmisie sau furtunuri hidraulice la fel de inutile! sau sute de aparate de masura de la timisoara cu care nu aveam ce face, si se pare ca nu trebuiau nimanui, pentru citeva zeci de bucati necesare! sau ce zicei de cite MII de RTPA7? necesarul fiind mai mic de 100 de bucati pe an! si cite altele! dar aveau toti de lucru, maica!

Link spre comentariu

Confirm atât conditionarile (vrei finali de emisie pentru radiotelefoane, iei si electrolitici, etc.) cât si integratele cu defecte de fabricatie (loturi întregi, în special în preajma sarbatorilor legale). Am prins de. ex. MMC40192 fabricate în preajma lui 1 Mai sau a Craciunului, care se comportau toate atipic.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări