Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

Gordon Moore, unul dintre marii oameni ai industriei electronice a murit în Hawaii la vârsta de 94 de ani. Impactul geniului său se vede în jurul nostru în fiecare zi.

A fost co-fondator al Fairchild Semiconductor și Intel, două dintre cele mai influente companii din industria semiconductoarelor.

El este cel mai bine cunoscut pentru Legea lui Moore, care a prezis că numărul de tranzistori pe un circuit integrat se va dubla la fiecare doi ani, deși realizările și contribuțiile sale la semiconductor sunt multiple.

Înarmat cu un doctorat în chimie, Moore a fost recrutat de William Shockley pentru a se alătura Shockley Semiconductor Laboratories. Moore a făcut parte dintr-o echipă tânără de ingineri care a devenit o „celebră a cauzei” atunci când au părăsit Shockley și au înființat Fairchild Semiconductor, iar de acum încolo au devenit cunoscute drept „cei opt trădători”.

În 1968, Moore împreună cu Robert Noyce au părăsit Fairchild pentru a fonda Intel. A fost vicepreședinte executiv până în 1975 când a devenit președinte. În aprilie 1979, Moore a devenit președinte și director executiv, deținând această funcție până în aprilie 1987, când a devenit președinte. El a fost numit președinte emerit în 1997, până când s-a pensionat în 2006. Sub Moore și Noyce, împreună cu recrutul timpuriu Andy Grove, acestea au fost zilele halcyon ale Intel, când compania a fost pionier în tehnologia memoriei și apoi a microprocesoarelor.

Link spre comentariu

IMG-20230330-112500-edit-431635885999759

Stramosul filetantei de azi, facuta manual in anii 80. Motorul suporta max 24V si tine turatia constanta cu sarcina, daca sursa de curent e potenta. Mandrina nu are nici un pic de joc, fata de ce am vazut la cele din zilele noastre, e montata pe con, facut pe strung, si prinde diametru chiar si 0,5mm. Tot ansamblul are 2kg fara cateva grame, dar fiind bine echilibrata in maner, nu se simt la lucru. Am dat de ea zilele trecute, cand cautam altele prin cutii. A folosit mult la lucrul la masina, cand nu era disponibila priza retea. 

Link spre comentariu
Acum 8 ore, doru3160 a spus:

Stramosul filetantei de azi, facuta manual

Mi-ai dat emotii, am crezut ca e a mea! Am facut una exact la fel, dintr-un motor de turela de tanc, la 24V. Pâna si mânerul e la fel, doar ca eu l-am facu din textolit. Aveam un traf de 24V, cam 20 cm^2, poate mai mult, redresare cu patru diode R220, in punte. A fost buna la toate, am dat chiar si gauri in beton. Acum vreo 15 ani am dat-o unui vecin, cu traf cu tot.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, icar a spus:

Mi-ai dat emotii, am crezut ca e a mea!

Era prea de tot, dar am zis ca e facuta si nu primita. Am stat langa strungar pana mi-a reusit bucsa conica pt adaptarea mandrinei la ax de 8mm cat are axul motorului. Au fost mai multe incercari. Asta a fost fara pic de bataie, scoasa dintr-o singura prindere. E fretata pe axul motorului, nu are pana sau surub de blocare. Burghiul parca sta pe loc cand se invarte. Asta e un motor luat de la baietii de la IRUC, era de pe sistemele FC1000. Nu stiu de ce l-au schimbat, probabil acolo nu isi facea treaba, dar la mine a mers fara pretentii. E foarte silentios, si are turatie constanta intr-o anumita plaja de variatie a sarcinii, daca sursa ii asigura curent. Daca ar fi sa-i reprosez ceva, este turatia mica. La 12V are cca 650 rot/min, iar la 24 cca 1300 rot/min, dar mai greu de obtinut la masina, in parcare.

Manerul este din sticlotextolit. E decupat din placa de 20mm. Nu vreau sa zic ce a fost pana l-am polizat la forma aia, cata mancarime de piele a fost...:rade:

Link spre comentariu
La 23.03.2023 la 18:20, icar a spus:

De la SFT a luat Baneasa patentul.

Niciun fel de patent...cumparau direct tranzistorii declasati de la COSEM(devenit apoi SES-COSEM), nemarcati, iar la IPRS doar le puneau inscriptie cu tus tampografic.

Pe unii ii inscriptionau cu simbolul IPRS, litera greceasca beta(aceasta provine chiar  de la COSEM, acolo CTC-ul francezilor inscriptionau pe cutii cu litera alfa sau cu triunghi componentele OK, iar cele rebut..cu beta(!!!)-asa s-a nascut simbolul firmei IPRS:scarpin

Altii, erau inscriptionati cu EFT3xx, fara semnul beta in fata, considerau ca sunt sub orice critica, parametrul h21e gen 15...

Ideea a fost luata din zbor de cei de la "Electronica", care au importat televizorul sovietic "Foton 225", i-au tras o serigrafie, si l-au botezat "Diamant 2520", lasand sa se inteleaga ca a fost fabricat chiar de catre "Electronica". Erau dati de gol de vopseaua serigrafica de proasta calitate, care se scorojea.:57

FOTON 225:

foton225.jpg

DIAMANT 2520:

image;s=644x461

Link spre comentariu
Acum 1 oră, doru3160 a spus:

Dupa rotactor, sigur e rusesc. Mai mult, doar din poza aia, e greu de zis. Am cateva spidola, dar mai usor ar fi pe site la rusi de vizionat niste interioare. 

Asa arata VEF 206 in interior. Nu-l scot de tot din carcasa deoarece are niste suruburi care trebuie puse pe pozitie cu penseta.

IMG-20230331-153729.jpg

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Spitfire a spus:

Niciun fel de patent...cumparau direct tranzistorii declasati de la COSEM(devenit apoi SES-COSEM), nemarcati, iar la IPRS doar le puneau inscriptie cu tus tampografic.

Ce ne mai place sa ponegrim munca altora!

Fabrica a fost, initial, intr-un corp de cladire de pe Baicului pe o suprafata de 4000 mp. E drept, cam mult doar ca sa scrii niste litere pe rebuturile altora.

In sectia 2200, se produceau dispozitive cu germaniu de putere mica si joasa frecventa. Productia, sub licenta, a fost initial de 300.000 de diode pe luna, urcând la 700.000 diode pe luna, ca in 1973 sa produca peste 1.000.000 diode pe luna. Cam multe rebuturi aveau francezii astia, nu? 

Incepând cu 1973 se produc tranzistori cu germaniu, de joasa frecventa, de tiferite tipuri.

N-or fi fost produsele astea la nivelul japonezilor, dar au echipat, cu scucces, aparate de radio, echipamente de automatizari, tehnica nucleara si ne-am facut si noi amatorii, mâna cu ele. Aia mai trecuti de 60 de ani. Asa cum erau ele, numai cu tusul tampografic!

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări