icar Postat Iunie 14, 2022 Partajează Postat Iunie 14, 2022 Pe prima placuta de pe locomotiva, pare a scrie CFR. Uniformele sunte ale CFR de prina anii 50, cel cu chipiu rosu e sef de gara. Link spre comentariu
d2134 Postat Iunie 14, 2022 Partajează Postat Iunie 14, 2022 Acum 1 oră, draku a spus: Sunt curios daca reusiti sa vedeti si propaganda din acest afis... Era reclama la o scoala de meserii. Si sirbii faceau propaganda la Coca-Cola la TV. Intrerupeau filmul si bagau EPP (ekonomska propaganda program). In 1988 sloganul era: "Coca-Cola, duh olimpiade!" Acum 21 minute, icar a spus: Uniformele sunte ale CFR de prina anii 50 Da aveau uniforme la CFR, cu grade. Aia cu culoare gri erau de la tehnic si aia cu rosu de la miscare. Acum le da o vesta reflectorizanta si vin cu haine de-acasa. Link spre comentariu
draku Postat Iunie 14, 2022 Partajează Postat Iunie 14, 2022 Cum se zicea, CFR este a doua armata a tarii... Eu as "citi" altfel scena, avand in vedere timpul aparitiei (cand la putere inca mai erau locomotivele cu aburi, deci '50-'60) si contextul din acea vreme: - In partea de jos, dreapta, neinitiatii, ar reprezenta pe cei care aspira sa intre in "marea familie" comunista, cum altfel... - In partea din stanga, cei deja initiati, solidari cu sistemul - in centru, comunistul de nadejde exemplu pentru ceilalti - pe o treapta mai sus, "tovarasul" tanar, responsabil cu "masele" si propaganda, care strange tovaraseste mana celui de jos - iar sus, pe cea mai inalta treapta, partidul, comunistul vechi, "tatuca", ce se uita ingaduitor catre ceilalti.... Toti cei de jos privesc admirativ in sus, catre...locul de unde vine lumina...stiti si voi de unde venea... Desigur, pot sa ma insel si sa fie doar un afis ... Link spre comentariu
saptemari Postat Iunie 14, 2022 Partajează Postat Iunie 14, 2022 Acum 4 ore, draku a spus: Cum se zicea, CFR este a doua armata a tarii... Eu as "citi" altfel scena, avand in vedere timpul aparitiei (cand la putere inca mai erau locomotivele cu aburi, deci '50-'60) si contextul din acea vreme: - In partea de jos, dreapta, neinitiatii, ar reprezenta pe cei care aspira sa intre in "marea familie" comunista, cum altfel... - In partea din stanga, cei deja initiati, solidari cu sistemul - in centru, comunistul de nadejde exemplu pentru ceilalti - pe o treapta mai sus, "tovarasul" tanar, responsabil cu "masele" si propaganda, care strange tovaraseste mana celui de jos - iar sus, pe cea mai inalta treapta, partidul, comunistul vechi, "tatuca", ce se uita ingaduitor catre ceilalti.... Toti cei de jos privesc admirativ in sus, catre...locul de unde vine lumina...stiti si voi de unde venea... Desigur, pot sa ma insel si sa fie doar un afis ... Frumoasa interpretare! Cred ca e foarte posibil sa aveti dreptate. (Nu glumesc deloc) Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 14, 2022 Partajează Postat Iunie 14, 2022 Acum 4 ore, draku a spus: Cum se zicea, CFR este a doua armata a tarii... Se zicea si ca este rezerva de prosti a tarii. Link spre comentariu
draku Postat Iunie 14, 2022 Partajează Postat Iunie 14, 2022 Acum 38 minute, franzm a spus: Se zicea si ca este rezerva de prosti a tarii. Nu am "nici in clin, nici in maneca", cum se zice, nici cu CFR-ul, nici cu comunismul.... Insa, daca prima expresie as putea s-o inteleg, de a doua nu pot sa imi dau seama de a venit.. Desi, daca ar fi s-o folosim acum, ar fi tare actuala.... Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 15, 2022 Partajează Postat Iunie 15, 2022 Pe vremea când eram elev la "Gr. Scolar CFR" ne-a calcat o vizita "de sus". Directorul adjunct al scolii a încercat sa bage textul cu "a doua armata a tarii" si i s-a raspuns ca "mai degraba rezerva de prosti a tarii". Experienta personala de-a lungul anilor petrecuti în acea scoala (devenita si ea liceu industrial), ma face sa-i dau dreptate personajului respectiv. Si am auzit expresia si cu alte ocazii, când fu vorba de vajnicii cheferisti, în special de vestitul Paulica frânaru. Link spre comentariu
validae Postat Iunie 16, 2022 Partajează Postat Iunie 16, 2022 A fost odată, dar nu va mai fi.... Link spre comentariu
RealAlex Postat Iunie 16, 2022 Partajează Postat Iunie 16, 2022 (editat) Asta le avea mai mari!( turbinele). Editat Iunie 16, 2022 de RealAlex Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 16, 2022 Partajează Postat Iunie 16, 2022 Si ce i-a folosit? Link spre comentariu
okean Postat Iunie 17, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2022 Serbet, reclama 1966... Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 17, 2022 Partajează Postat Iunie 17, 2022 La 15.06.2022 la 5:41, franzm a spus: Pe vremea când eram elev la "Gr. Scolar CFR" ne-a calcat o vizita "de sus". Directorul adjunct al scolii a încercat sa bage textul cu "a doua armata a tarii" si i s-a raspuns ca "mai degraba rezerva de prosti a tarii". Experienta personala de-a lungul anilor petrecuti în acea scoala (devenita si ea liceu industrial), ma face sa-i dau dreptate personajului respectiv. Si am auzit expresia si cu alte ocazii, când fu vorba de vajnicii cheferisti, în special de vestitul Paulica frânaru. Nu am auzit niciodata expresia respectiva, poate era ceva local! P.S. o posibila utilizare a diverselor troace: Link spre comentariu
okean Postat Iunie 18, 2022 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2022 Telefon anii 60'... Link spre comentariu
Postări Recomandate