Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OLD stuff...

Postări Recomandate

1 oră în urmă, doru3160 a spus:

Pe asta il mai tine minte cineva?

Da , asa mai era si clestele patent Diamond , cine avea era barosan......erau calitative.

Prin 86 un coleg avea niste surubelnite de marca din West ,cu maner verde transparent ,dadeai cu el in podeaua de beton cat puteai  ,sareau sus pina la tavan ,picau iarasi jos , dar nu se rupea manerul....acum se rup si in mana.......sa cumperi altele....

Cautand ceva am gasit un stilou chinezesc cu penita de aur.......mi-am adus aminte de primul romanesc Flaro , mi-a tras niste poceli serioase din cand in cand....

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
Acum 2 ore, Усилитель a spus:

Da , asa mai era si clestele patent Diamond , cine avea era barosan......erau calitative.

Am avut si din ala.

IMG-20220406-161255.jpg

IMG-20220406-162255.jpg

S-a cam rupt izolația stand degeaba, nu e într-o forma prea buna, dar având în vedere vârsta... 

Si scula cu care am făcut primele cablaje. Spre deosebire de ale noastre, asta nu mai știu ce natie era, dar are 4 muchii în loc de doua, și din cauza asta nu se bloca, și nu rupeai prea multe burghie. Am foit-o de câteva ori și e ca acum 50 ani. 

IMG-20220406-150807.jpg

IMG-20220406-150816.jpg

Si daca tot suntem la capitolul chinezării... încă mai am și încă le folosesc. 

20191204-233643-1.jpg

Link spre comentariu
La 06.04.2022 la 13:30, doru3160 a spus:

Si scula cu care am făcut primele cablaje. Spre deosebire de ale noastre, asta nu mai știu ce natie era, dar are 4 muchii în loc de doua, și din cauza asta nu se bloca, și nu rupeai prea multe burghie. Am foit-o de câteva ori și e ca acum 50 ani.

https://i.ebayimg.com/00/s/OTAwWDE2MDA=/z/Qc8AAOSwgmFhu26K/$_59.JPG

https://www.ddr-museum.de/fr/collection/objects/1022050

Link spre comentariu

Seamana, dar trusa cumparata de mine era mai simplă. Nu avea fierastraul, metrul de tamplarie si surubelnita sau ce o fi aia din poza. Traforajul era cu cadrul din platbandă, nu din teava, rotund cum erau la majoritatea colegilor. Ala chiar nu stiu unde si cand s-a pierdut. Nu a avut cutie de ambalaj. Toate au venit pe un carton sub folie din plastic termocontractabil. Dar cred ca era RDG-ist, pt ca imi aduc aminte ca intre accesorii era si o sula cu maner din plastic pe care scria made in RDG.Aia ar trebui sa mai fie, dar cine stie pe unde o fi 

Link spre comentariu

Doru.Poate ai prins un traforaj mai sănătos.Alea româneşti din platbandă erau proaste rău.La fel proaste erau şi sculele de găurit.

Acu am traforaj făcut de mine,din ţeavă de 10 mm,beton.

Link spre comentariu

Era ok, mai bun decat cele românești, pt ca tensiona panza mai bine, materialul era elastic si nu permitea sa tai cu panza de 3 cm care s-a rupt de n-spe ori. Am taiat mult placaj de tei in cativa ani cat a fost util la orele de lucru manual la scoala. Ne dadea profesorul modele pt diverse.  Etajera pt flori, tava pt pahare si cea mai laborioasa era turnul Eiffel. Munceai cateva saptamani ca sa termini dantelăria aia. Am taiat din cl a V-a pana prin cl a VIII-a cu traforajul.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, doru3160 a spus:

Seamana, dar trusa cumparata de mine era mai simplă. Nu avea fierastraul, metrul de tamplarie si surubelnita sau ce o fi aia din poza.

Au existat mai multe modele, cu diverse grade de dotare si complexitate.

Link spre comentariu
8 hours ago, doru3160 said:

Am taiat din cl a V-a pana prin cl a VIII-a cu traforajul.

Am servit traforaj doar in a V-a si a VI-a in atelierul de tamplarie. In a VII-a si a VIII-a am facut orele de lucru manual in atelierul de mecanica. Taiam cu bomfaierul, gauream si pileam diverse. 

Scoala generala 21 ii zicea atunci:

https://www.google.com/maps/@47.1531834,27.5768925,3a,75y/data=!3m4!1e1!3m2!1sj2d6reoGO7Rz2DgAMSbtMQ!2e0 Check out 22 Shared via the #StreetView app

In partea din dreapta e o anexa. Pe acolo se intra in atelierul mecanic. Dotat, cu bancuri metalice si cu cate 4 menghine pe o parte. In total erau, cred, 16 menghine. Presa, masina de gaurit industriala si altele, de care nu imi mai aduc aminte.

Deasupra, la etaj, era atelierul de tamplarie. Cu mese-bancuri pe care taiam la traforaj si pirogravam.

In aripa stanga, la etaj, deasupra usii, era laboratorul de fizica. De-a lungul peretilor erau dulapuri ce gemeau de aparatura. Inclusiv osciloscop. Am facut mai multe ore de experimente de fizica in gimnaziu decat in liceu si  facultate, combinat. Rar faceam orele de fizica sau chimie in clasa. Acum, in laboratoare se tin orele de dans. A disparut toata aparatura.

Lambriurile, pe toate holurile si in toate clasele au fost montate de maistrul de atelier si baietii-elevi in vreo doi ani, cred. Nu comenta nimeni. Nici nu eram la varsta la care sa inteleg care era treaba cu munca patriotica (un fel de sclavagism). Cei mai mari au prins si practica agricola.

La PTAP, clasele a VIi-a si a VIII-a trageau la tinta, cu armele cu aer comprimat in curte (arme Jecko?).

Link spre comentariu
1 hour ago, norad said:

La PTAP, clasele a VIi-a si a VIII-a trageau la tinta, cu armele cu aer comprimat in curte.

Pustile cu aer comprimat se chemau "Pionier".

Link spre comentariu
  • Administratori
Acum 3 ore, norad a spus:

Nu comenta nimeni. Nici nu eram la varsta la care sa inteleg care era treaba cu munca patriotica (un fel de sclavagism).

Acum comentezi ceva cand statul iti ia jumate din salariu + inca 20%(tva) din ce ti-a mai ramas ? Tot munca patriotica(un soi de sclavagism) este doar ca acum muncesti pentru smecheri iar atunci munceai pentru stat(ma rog).

Link spre comentariu
Acum 11 ore, norad a spus:

Am servit traforaj doar in a V-a si a VI-a in atelierul de tamplarie. In a VII-a si a VIII-a am facut orele de lucru manual in atelierul de mecanica. Taiam cu bomfaierul, gauream si pileam diverse. 

Am prins si eu lacatuserie, in clasele VII...VIII, la Sadoveanu, dar am folosit traforajul in timpul liber. Aveam comenzi mai ales pt etajere de flori, si nu puteam refuza un ban facut cinstit. La scoala, in cl a VIII a, am aflat la ce e bun cartoful cand te prinde flama.

Aparuse moda cu laboratoarele, dar aveam clasă unde ne lasam bagajele, si in fiecare zi facea prin rotatie cineva de serviciu in clasă. Era bataie pe așa ceva, ca să scapam de ascultat.  Mergeam la laborator doar cu strictul necesar. Dupa cl a VIIIa  deja dispăruse ideea de clasa proprie. Mergeam cu tot calabalâcul unde aveam ore.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări