Mircea Postat August 23, 2021 Partajează Postat August 23, 2021 Nu pierdea nimeni, doar ca transportul si procesul de fabricatie sunt mai ieftine. Atentie la gutui: daca le fierbi prea mult, apoi se incheaga de le tai cu cutitul din borcan. E bine sa le lasi mai dulceata (adica un pic mai mult de zeama). Se mai incheaga in borcan in timp. Link spre comentariu
franzm Postat August 23, 2021 Partajează Postat August 23, 2021 Acum 30 minute, Mircea a spus: Atentie la gutui: daca le fierbi prea mult, apoi se incheaga de le tai cu cutitul din borcan. Închizi borcanul cu celofan si-l lasi vreo trei ani la "maturizat". Se strînge masa, cade prin deschizatura borcanului si-o tai felii. Link spre comentariu
Marele Savant Postat August 23, 2021 Partajează Postat August 23, 2021 1 oră în urmă, icar a spus: ................. Ma intreb, daca zaharul de acum este atât de rafinat, de ce costa doar 3 lei kilu, pe când ala de pe vremea impuscatului costa 9 lei kilu. Cine pierdea si cine câstiga? un tranzistor de mica putere de costa 10 bani acum si 63,5 lei in vremea lui ceausescu? Link spre comentariu
Mircea Postat August 23, 2021 Partajează Postat August 23, 2021 2 hours ago, franzm said: Închizi borcanul cu celofan si-l lasi vreo trei ani la "maturizat". Se strînge masa, cade prin deschizatura borcanului si-o tai felii. Ei, uite ca taiatul asta felii nu-mi placea. Dar asa faceau ai mei gemul, de-l taiai cu cutitul. Cred ca sarmanii faceau si ei ce puteau, cat sa tina cat mai mult. Daca are zeama multa, risca sa faca mucegai. Acuma, ca sunt la casa mea, il fac pe gustul meu, zemos si delicios. In plus, ca sa nu pun zahar alb, pun d-ala maroniu sau chiar fac cu sirop de artar (cat sa nu omoare gustul fructului). NB: Apropo de celofan. Ce mai explodau sticlele de suc de rosii inchise cu celofan. Se facea celofanul (in 2-3 straturi) concav si pana la urma crapa sticla. Se umplea camara pe pereti de suc de rosii. Link spre comentariu
franzm Postat August 24, 2021 Partajează Postat August 24, 2021 În lipsa de zahar, nesanatos si, prin urmare, rationalizat (grija omului pentru om), bunica folosea must de la struguri albi, dulci (Otello?). Link spre comentariu
Nikk Postat August 24, 2021 Partajează Postat August 24, 2021 Ottonel, Muscat Ottonel . Link spre comentariu
icar Postat August 24, 2021 Partajează Postat August 24, 2021 Acum 9 ore, franzm a spus: si-l lasi vreo trei ani la "maturizat" N-apuca! Nici macar anul urmator! Eu pun, in dulceata de gutui, cind e aproape gata, zahar vanilat si un pic de lamâie. Acum 8 ore, Marele Savant a spus: costa 10 bani acum si 63,5 lei in vremea lui ceausescu? Probabil din cauza ca se faceau putini. Nu stiu, zic si eu. Acum 7 ore, Mircea a spus: pun d-ala maroniu Da, colorat maroniu. Zaharul nerafinat, ala brun, arata cu totul altfel decit cel colorat. Oamenii maninca zahar de citeva mii de ani, doar acum e toxic. Da, e toxic, ca orice abuz. Interesant e ca tutunul si alcoolul, nu sunt toxice. Link spre comentariu
doru3160 Postat August 24, 2021 Partajează Postat August 24, 2021 Acum 39 minute, icar a spus: Probabil din cauza ca se faceau putini. Tehnologia a evoluat, productivitatea a explodat. Nu se compara cu industria alimentara, unde materiile prime au ramas aceleasi, iar tehnologiile de prelucrare industriala, doar s-au perfectionat, dar in general, trebuie sa respecte canoanele clasice. Si un ceas digital cu alarma era prohibitiv de scump in anii 80, iar dupa 10 ani se vindeau la kg, in conditiile in care aveau caracteristici mult mai bune decat initial.A compara zaharul cu tranzistorii, e mai rau decat as compara mere cu pere. Link spre comentariu
Mircea Postat August 24, 2021 Partajează Postat August 24, 2021 5 hours ago, icar said: Da, colorat maroniu. Zaharul nerafinat, ala brun, arata cu totul altfel decit cel colorat. Tocmai ca eu vorbesc de zahar nerafinat din trestie de zahar, nu de zahar colorat. In plus de culoare, are si alta aroma cand il topesti. In franceza ii spune cassonade. Link spre comentariu
icar Postat August 24, 2021 Partajează Postat August 24, 2021 Mircea, daca ai sursa de zahar nerafinat, e alta treaba. Eu ma refer la cel din comert, colorat in maro. Link spre comentariu
Mircea Postat August 24, 2021 Partajează Postat August 24, 2021 Noi luam acest zahar, in primul rand, pentru aroma. Nu consumam mult zahar, deci ne permitem de oricare. Link spre comentariu
daniels Postat August 24, 2021 Partajează Postat August 24, 2021 (editat) Zaharul maro, nerafinat contine melasa. De fapt prin rafinare se extrage melasa. Editat August 24, 2021 de daniels Link spre comentariu
franzm Postat August 24, 2021 Partajează Postat August 24, 2021 Acum 7 ore, doru3160 a spus: Tehnologia a evoluat, productivitatea a explodat. La IPRS? ;-) Link spre comentariu
Mircea Postat August 24, 2021 Partajează Postat August 24, 2021 1 hour ago, daniels said: Zaharul maro, nerafinat contine melasa. De fapt prin rafinare se extrage melasa. Exact, d-aia e mai bun la topit. E mai aromat si nici nu se lipeste asa repede de oala. Link spre comentariu
d2134 Postat August 24, 2021 Partajează Postat August 24, 2021 Acum 2 ore, icar a spus: Mircea, daca ai sursa de zahar nerafinat, e alta treaba. Gasesti pe la magazinele naturiste sau on-line. La emag au tot felul de sortimente: muscovado, panela, rapadura, jaggery, piloncillo etc. Link spre comentariu
Postări Recomandate