okean Postat Mai 18, 2021 Autor Partajează Postat Mai 18, 2021 In zona Vrancea recte Panciu, exista un soi varatec pe nume " Delevara " deosebit de aromat si dulce, vita in fapt este " americana " cu radacina rezistenta la filoxera . Delevara vine de la originalul Delaware ! Link spre comentariu
daniels Postat Mai 18, 2021 Partajează Postat Mai 18, 2021 Am cativa butuci din astia. Link spre comentariu
okean Postat Mai 18, 2021 Autor Partajează Postat Mai 18, 2021 Se inmulteste usor prin butasire, e vita hibrida pe cale de disparitie... Link spre comentariu
-Atlas- Postat Mai 18, 2021 Partajează Postat Mai 18, 2021 Acum 12 minute, okean a spus: In zona Vrancea recte Panciu, exista un soi varatec pe nume " Delevara " deosebit de aromat si dulce, vita in fapt este " americana " cu radacina rezistenta la filoxera . Delevara vine de la originalul Delaware ! Buna Ai dreptate.Dar poza e gresita. Soiul este alb.Am si eu la tara acest soi.Delevar. Spor tuturor Alex Link spre comentariu
okean Postat Mai 18, 2021 Autor Partajează Postat Mai 18, 2021 (editat) Sunt mai multe varietati chiar mai inchis, sunt nascut la Panciu , e exact ala din poza ! Culoarea vinului e roz auriu, deosebit, personal prefer Babeasca, dar aia e alta specie rara ! O ţara de viticultura : " Incepând cu 1885, se importa urmatorii hibrizi americano-americani: Isabelle (capsunica rosie), Lidia (capsunica roza), Noah (fraga alba, capsunica), Othello (fraga neagra), Delaware (delivara), Jacquez, Herbemont, Concord. Deci, 1885 este anul de referinta în istoria viticulturii românesti, pentru ca de atunci a început importul hibrizilor în România. Mai târziu, în 1895, se importa din Franta si soiuri hibride franco-americane; de la pepiniera lui Albert Seibel s-a importat Seibel 1, 2, 14, 128, 156, 1.000, 2653 (Flot d’or), 4986 (Rayon d’or) s.a. soiuri cunoscute în tara noastra sub numele de „Zaibar”. Curios este faptul ca, numai într-o suta de ani, de când soiurile hibride, americane si franceze, exista în România, au devenit la fel de populare ca si soiurile vechi românesti. De aceea, s-a creat o eronata parere ca soiurile Capsunica, Tirasa, Zaibar ar fi „indigene”..." (citand pe dr.ing.ec. Ion Pusca ;) Soiuri NOBILE romanesti : Creata (Riesling de Banat),Galbena de Odobesti, Iordana (Iordovana), Grasa de Cotnari, Feteasca alba (Pasarea, Poama fetei), Feteasca regala (galbena de Ardeal, Danasana) , Tamaioasa romaneasca , Babeasca neagra (rara neagra, Caldarusa, Cracana) , Busuioaca de Bohotin (Tamaioasa vanata de Bohotin, Busuioaca neagra), Cadarca (Lugojana), Feteasca neagra si altele... Editat Mai 18, 2021 de okean Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 18, 2021 Partajează Postat Mai 18, 2021 Pai cum, voi nu folositi prafuri și arome chinezesti la Vrancea? Link spre comentariu
okean Postat Mai 18, 2021 Autor Partajează Postat Mai 18, 2021 Aia care vand, sunt si aia care " beu " . Anul trecut se vindeau stugurii nobili culesi la sac, la capatul bucatii, cu 80 de bani kilo pe alese ! Link spre comentariu
daniels Postat Mai 18, 2021 Partajează Postat Mai 18, 2021 Eu am vie numai hibrida. I se spune via puturosului. Poza e buna exact asa arata. Se coace pe la Sf. Marie. Pana se coace cealalta e gata Link spre comentariu
okean Postat Mai 18, 2021 Autor Partajează Postat Mai 18, 2021 Hibrida creste aproape singura, are mare rezistenta la boli si daunatori, practic nici nu trebuie stropita, doua trei sape la butuc si e ok, vinul e inmiresmat si e băubil, totusi studiile arata ca vinul din soiurile hibride are o concentratie mai mare de alcool metilic [?] Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 18, 2021 Partajează Postat Mai 18, 2021 Okean.Nu ştiu decât de ananasul negru,posibil Isabelle(?),că ar fi cancerigen.Asta datorită,probabil,conţinutului mare de taninuri. Am mai auzit că hibrizii,în general,nu ar fi prea "sănătoşi".O fi real,o fi folclor? Daniels.Din ce zonă eşti?La toamnă aş cere şi eu 2-3 butaşi de Delaware.N-am mai mâncat din Ardeal.Da' acolo e varianta albă.E cumva aceiaşi cu Roşioara din Oltenia? Link spre comentariu
Elservius Postat Mai 18, 2021 Partajează Postat Mai 18, 2021 Domnule @okean eu personal vreau să vă mulțumesc mult pentru ceea ce a-ti scris mai sus; puțină lume știe ce a-ti spus și pe foarte puțini îi și interesează realitatea și adevărul; oamenilor le place să considere că lucrurile sunt așa cum s-au obișnuit și cum le convine lor, iar dacă le arăți adevărul nici nu vor să audă, darămite să înțeleagă. Ceea ce ați scris despre vita de vie eu consider că este foarte important de știut. M-aș bucura dacă ați spune și celelalte câteva informații esențiale legate de aceasta. Eu doar atât vreau să spun, că acum câteva mii de ani, în jurul Mării Caspice erau butuci de vită de vie care puteau fi cuprinși cu brațele de 2 bărbați bine făcuți. Aveți din partea mea un mare respect! Numai bine! Link spre comentariu
daniels Postat Mai 18, 2021 Partajează Postat Mai 18, 2021 (editat) Acum 28 minute, BRANCA a spus: Daniels.Din ce zonă eşti?La toamnă aş cere şi eu 2-3 butaşi de Delaware. din jud Bacau, zona viticola Podu Turcului, era candva marca asta. S-a zvonit multe legat de via hibrida. A fost momentul cand se discuta interzicerea infiintarii culturilor hibride, s-au chiar s-a interzis. Ceva concret desăre zvonuri nu s-a stabilit. Singurul adevar e ca nu e poductiva, intradevar nu are nevoie de ingrijire, dar dintr-un kg de struguri se obtine 0,45l vin in anii buni, pe cand la via nobila se obtine 0,75l. Editat Mai 18, 2021 de daniels Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 18, 2021 Partajează Postat Mai 18, 2021 (editat) Elservius.E un austriac care e cunoscut pentru o metodă de conducere a viei.Să zic că se numeşte Moser??Avea o carte cu sistemul lui de conducere a viei şi menţiona că a întâlnit în pusta maghiară un butuc de vie,bătrân şi f f gros,care se ducea la 100 m!!Parcă tot el menţiona că în California ar fi existat un butuc care producea 2 vagoane de struguri!! Văd,pe net,că mai există "mamuţi"... Privitor la hibrid aşa e cu randamentul la vin cum zice Daniel.Atât făceam şi noi din ananas negru. Editat Mai 18, 2021 de BRANCA Link spre comentariu
okean Postat Mai 18, 2021 Autor Partajează Postat Mai 18, 2021 (editat) Acum 3 ore, Elservius a spus: Domnule @okean eu personal vreau să vă mulțumesc mult pentru ceea ce a-ti scris mai sus; puțină lume știe ce a-ti spus și pe foarte puțini îi și interesează realitatea și adevărul; oamenilor le place să considere că lucrurile sunt așa cum s-au obișnuit și cum le convine lor, iar dacă le arăți adevărul nici nu vor să audă, darămite să înțeleagă. Ceea ce ați scris despre vita de vie eu consider că este foarte important de știut. M-aș bucura dacă ați spune și celelalte câteva informații esențiale legate de aceasta. Eu doar atât vreau să spun, că acum câteva mii de ani, în jurul Mării Caspice erau butuci de vită de vie care puteau fi cuprinși cu brațele de 2 bărbați bine făcuți. Aveți din partea mea un mare respect! Numai bine! Multumesc de aprecieri, bunicii mei din ambele directii au fost viticultori 100 %, parintii mei la pensie, eu in " vizita ", dar am vazut niste chestii. Cei batrani recunosteau soiul de vita dupa frunza ! Muncitul unei vii nobile nu e jucarie, e o chestie deosebit de solicitanta si e o loterie, prinzi o piatra sau nu ai stropit-o la timp si e game over ! Deosebit de important in vinificatie era pregatirea vaselor: butoaie, balerci, care trebuiesc riguros curatate, dezinfectate . Vinul nobil se "trateaza" pentru limpezire si stabilizare, dar e o arta dozajul perfect in functie de " gradele " vinului . Singura " blasfemie " care am vazut-o in zona a fost " vinul II " acesta se prepara din resturile de la vinul 1, strugurii de hibrida, apa si zahar, vinul rezultat e surprinzator de bun dar dimineata doare microprocesorul Se facea in anii secetosi cand productia era mica si strugurii foarte dulci, pe vremea lui ceasca era dificil cu zaharul, deci era o raritate vinul II, de obicei resturile mergeau la fermentat pentru tuica [ tescovina ] care in zona se cheama " jin " si are in jur de 40º ! L.E Vinul adevarat se pastraza in butoaie, in spatii relativ umede si temperatura maxima de 18º deci gospodarul cand scoate [vara] un cofer de vin trebuie sa fie musa-i aburit Editat Mai 18, 2021 de okean Link spre comentariu
yokoono Postat Mai 19, 2021 Partajează Postat Mai 19, 2021 (editat) Acum 9 ore, doru3160 a spus: Pai cum, voi nu folositi prafuri și arome chinezesti la Vrancea? La noi la piata un taran vindea vin varsat. Rosu si alb. Un client dorea rosu dar se terminase. "Producatorul" o striga pe nevasta: - Leano, mai fa din ala rosu. Auzit si vazut cu ochii si urechile mele. Sau invers. Na ca m-am imbatat. Editat Mai 19, 2021 de yokoono Link spre comentariu
Postări Recomandate